Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Sreda,
27. 7. 2016,
12.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

14

Natisni članek

prometni zastoj obisk Vršič Putin v Sloveniji Vladimir Putin Borut Pahor

Sreda, 27. 7. 2016, 12.45

6 let, 6 mesecev

Deset stvari, ki jih morate vedeti o obisku Vladimirja Putina

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

14

Vladimir Putin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ste za v soboto načrtovali pobeg na hladno, med gorenjske vršace? To ni ravno najboljša ideja. Zaradi udeležbe ruskega predsednika Vladimirja Putina na slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem bodo namreč zaprte številne ceste.

Gre za tretji obisk Vladimirja Putina v Sloveniji. V naši državi se je prvič mudil leta 2001, ko se je na Brdu pri Kranju prvič srečal s takratnim ameriških predsednikom Georgeom W. Bushem, deset let pozneje, v času predsedovanja ruski vladi, pa je v Sloveniji bil na uradnem obisku.

Kaj morate vedeti o tokratnem obisku ruskega predsednika v Sloveniji.

Dogodek pietetne narave

Ruski predsednik prihaja na obisk v času ohlajenih odnosov med Rusijo in EU zaradi ruske priključitve Krima, zaradi obiska pa je bilo mogoče slišati tudi kritike na račun Slovenije. A kot poudarjajo v uradu predsednika republike Boruta Pahorja, je obisk pietetne in ne politične narave. Po drugi strani je bil Putin letos na državnem obisku v dveh državah EU, v Grčiji in na Finskem, v Moskvi pa se je pred nekaj tedni mudil sam predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Ruska kapelica | Foto:

Ruska kapelica

Ruska kapelica je postavljena v spomin ruskim vojnim ujetnikom v prvi svetovni vojni, ki jih je med gradnjo ceste čez Vršič zasul snežni plaz. Zgradili so jo leta 1916, ob kapelici pa so tudi grobovi treh vojakov. Domačini za kapelico, ki so jo ruski vojni ujetniki zgradili v spomin na svoje umrle sojetnike, skrbijo že točno sto let. V tem času je postala simbol prijateljstva med slovenskim in ruskim narodom.

V preteklosti so se vsakoletne komemoracije ob kapelici, ki poteka konec julija, udeležili najvišji predstavniki Slovenije in Rusije, od predsednika vlade Dimitrija Medvedjeva do predsednika dume in sveta federacije ter razni ministri in poslanci.

 | Foto:

Na komemoracijo samo z akreditacijo

Pri ruski kapelici bodo zaradi visokega obiska veljali najstrožji varnostni ukrepi. Obiskovalci bodo lahko pod Vršič v soboto prišli le z akreditacijo, vabilom in osebnim dokumentom, v Kranjski Gori pa bodo morali opraviti varnostni pregled, podoben tistemu na letališčih.

Če razmišljate, da bi se udeležili slovesnosti, ste žal prepozni. Rok za pridobitev akreditacije je namreč že potekel.

15. polk vojaškega letalstva Vršič radar za Putina | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Za varnosti bo skrbela tudi slovenska vojska

Za varnost ruskega predsednika bodo poleg varnostnih služb obeh držav in policije skrbeli tudi pripadniki slovenske vojske. V ta namen je 15. polk vojaškega letalstva tam postavil mobilni radar kratkega dosega. Razlog za nastanitev mobilne radarske postaje je zagotavljanje pokritosti z radarsko sliko na reliefno zahtevnem območju. Vojaki bodo policistom zagotavljali podporo tudi pri prevozih in spremstvu vozil.

Spomenik ruskim žrtvam v Sloveniji

Po udeležbi na komemoraciji pri Ruski kapelici se bo Putin odpravil na osrednje ljubljansko pokopališče Žale, kjer bo odkril spomenik ruskim vojakom, padlim na območju Slovenije v prvi in drugi svetovni vojni. Spomenik med novim in starim delom Žal sestavlja osem stebrov za osem let, kolikor sta skupaj trajali prva in druga svetovna vojna. Na stebre, vrh katerih je po en žerjav, so vklesana imena skupno tri tisoč padlih ruskih vojakov.

Kljub obisku Putina pa pokopališče Žale v soboto ne bo zaprto za obiskovalce.

avtocesta zastoji | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Grozi prometni infarkt

Na relacijah, kjer bo potoval Putin, bodo ceste na enega najbolj obremenjenih koncev tedna na višku turistične sezone občasno zaprte, večkrat bodo v obe smeri zaprli tudi predor Karavanke. Promet bo prav tako oviran na letališču Jožeta Pučnika, gorenjski avtocesti, cesti med Jesenicami in prelazom Vršič ter na severni ljubljanski obvoznici.

Policija zato svetuje ljudem, naj v soboto ne načrtujejo potovanj oziroma naj prilagodijo svojo udeležbo v prometu ter načrtovane poti po teh cestah opravijo dopoldne ali zgodaj zvečer. Največje zgostitve v prometu namreč pričakujejo sredi dneva in popoldne. Za pomoč tistim, ki bodo zaradi visokega obiska ostali ujeti v zastojih, je v skladu odločitvijo vlade pristojna republiška uprava za zaščito in reševanje.

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana Brnik | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

Na letališču Jožeta Pučnika mogoče zamude

Predvidene so tudi določene omejitve letenja v zračnem prometu, a le za nujno potreben čas. Med 12. in 14. uro ter 19. in 21. uro bo močno oviran oz. zaprt dostop do letališča. "Potnikom in obiskovalcem letališča zato svetujemo, da se na letališče ta dan odpravijo prej kot običajno," sporočajo z ljubljanskega letališča.

Kot pravijo, se bodo prihodu in odhodu letala predsednika Putina pojavljale krajše omejitve obratovanja letališča, zaradi česar so mogoče krajše zamude. "Obratovanje letališča bo omejeno pol ure pred predvidenim pristankom letala predsednika Putina do odhoda kolone vozil s policijskim spremstvom z območja letališča ter zvečer pol ure pred predvidenim poletom letala do njegovega odhoda iz zračnega prostora Republike Slovenije," so še sporočili.

 | Foto:

Napovedani protesti

Nasprotovanje Putinovemu obisku v Sloveniji so izrazili v Sloveniji živeči Ukrajinci, ki bodo v Ljubljani pripravili protest. Kot so zapisali pripadniki Kulturnega društva Ljubljana-Kyjiv, v Sloveniji živeči Ukrajinci nočejo, da okupator, ki jim je storil veliko gorja in je kriv za smrt milijonov Ukrajincev in drugih narodov, za njih polaga vence in izkorišča mrtve za svojo korist.

Putin in Pahor | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Delovna večerja in vrnitev v Moskvo

Pred vrnitvijo v Moskvo se bo Putin ustavil še na gradu Brdo, kjer se je junija 2001 prvič srečal s takratnim ameriških predsednikom Georgeom W. Bushem. Na Brdu se bo udeležil delovne večerje z gostiteljem, predsednikom republike Borutom Pahorjem.

Predsedniško letalo Putin | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Na pot z dvema letaloma IL-96

Ruski predsednik za svoje potovanje v tujino uporablja posebej prirejeno letalo Iljušin Il-96. V predsedniški floti sta iz varnostnih razlogov dve letali istega tipa, zato se pričakuje, da bo tako tudi med nekajurnim obiskom Slovenije.

Po pisanju tujih medijev gre za eno najbolj luksuznih predsedniških letal na svetu. Poleg velike spalnice z zakonsko posteljo, majhne fitnes sobe in jedilnice ter konferenčne dvorane višek predstavlja v zlato odeta predsedniška kopalnica. Letalo je ob tem oboroženo z najnovejšimi varnostnimi sistemi, s čimer se ga je prijelo ime leteča utrdba.  

Ne spreglejte