Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
30. 6. 2016,
12.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

Četrtek, 30. 6. 2016, 12.12

6 let, 7 mesecev

Protokol visokega državniškega obiska zahteva visoko varnost

Zaradi Putina vojska na Vršiču postavila radar #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

15. polk vojaškega letalstva Vršič radar za Putina | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Naš najvišji cestni gorski prelaz Vršič, ki leži na višini dobrih 1.600 metrov nad morjem med Prisankom in Mojstrovkami v osrčju Triglavskega narodnega parka, je kot v času prve svetovne vojne znova postal strateška vojaška točka. Zaradi zagotavljanja varnosti med obiskom predsednika Putina pri ruski kapelici je Slovenska vojska na Vršič poslala enoto 15. polka vojaškega letalstva, ki je tam postavila mobilni radar kratkega dosega.

Med stenami vršacev ne sme biti nepokritih žepov

15. polk vojaškega letalstva Vršič radar za Putina | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Idilično planinsko izhodišče, ki v teh dneh postaja vse bolj in bolj obiskovano, res ponuja malce nenavaden prizor z vojaškim tovornjakom in napredno komunikacijsko opremo ter uniformiranimi vojaki, ki hitijo urejat radarsko gnezdo sredi gora.

Razlog za nastanitev mobilne radarske postaje 15. polka vojaškega letalstva je zagotavljanje pokritosti z radarsko sliko na reliefno zahtevnem območju. Gre torej za varnostni ukrep ob napovedanem prihodu ruskega predsednika Putina, ki se bo konec meseca udeležil slovesnosti pri Ruski kapelici na vršiški cesti.

15. polk vojaškega letalstva Vršič radar za Putina | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

V slovenski vojski so nam pojasnili, da ne gre za zahtevo ruskih varnostnih organov, temveč za zagotavljanje in izpolnjevanje mednarodno veljavnih predpisov in protokolov ob visokih državniških obiskih. Del teh obveznosti je tudi zagotavljanje nemotene radarske slike zračnega prostora, ki jo na območju visokih gora lahko motijo skriti žepi. Zato so na Vršič pripeljali mobilni radar kratkega dosega, ki bo v času Putinovega obiska pokril mikrolokacijo v območju desetih kilometrov.

To, ali bodo pod grebene in vrhove okoli Vršiča vojaki namestili tudi oborožitvene sisteme zračne obrambe, nam ni uspelo izvedeti. Verjamemo pa, da bo predsednik Putin tam, pod steno mogočnega Prisanka, precej varen pred letalskim napadom.

Ob še danes vidnih sledeh zalednih, oskrbovalnih enot iz 1. svetovne vojne, ki so prek Vršiča oskrbovale bojne linije gorskega bojišča soške fronte, so v teh dneh naš najvišji prelaz znova zasedli vojaki. Številni tuji in domači planinci ter turisti so z zanimanjem spremljali dogajanje nad robom, kjer se prelaz prevesi proti dolini Soče. Slovenski vojaki so tam namestili mobilni radar za nadzor zračnega prostora.  | Foto: Klemen Korenjak Ob še danes vidnih sledeh zalednih, oskrbovalnih enot iz 1. svetovne vojne, ki so prek Vršiča oskrbovale bojne linije gorskega bojišča soške fronte, so v teh dneh naš najvišji prelaz znova zasedli vojaki. Številni tuji in domači planinci ter turisti so z zanimanjem spremljali dogajanje nad robom, kjer se prelaz prevesi proti dolini Soče. Slovenski vojaki so tam namestili mobilni radar za nadzor zračnega prostora. Foto: Klemen Korenjak

V slovenski vojski pojasnjujejo, da je delovanje enote 15. polka vojaškega letalstva na Vršiču usklajeno s protokolom in v sodelovanju s policijo. Ne gre za zahteve ruskih obveščevalcev, pravijo, temveč za izpolnjevanje mednarodno veljavnih varnostnih predpisov oziroma zakonov, ki veljajo za visoke državniške obiske.  | Foto: Klemen Korenjak V slovenski vojski pojasnjujejo, da je delovanje enote 15. polka vojaškega letalstva na Vršiču usklajeno s protokolom in v sodelovanju s policijo. Ne gre za zahteve ruskih obveščevalcev, pravijo, temveč za izpolnjevanje mednarodno veljavnih varnostnih predpisov oziroma zakonov, ki veljajo za visoke državniške obiske. Foto: Klemen Korenjak

Razgled z Vršiča bo do konca meseca zaznamovan tudi z vojaško prisotnostjo. To, ali terenski tovornjak, odet v maskirne barve, in vojaki okoli njega popestrijo ali okrnijo podobo idiličnega gorskega prelaza, pa presodite sami. Zgodovina uči, da gre za strateško točko, kjer so se pred stoletjem že udarile velesile. | Foto: Klemen Korenjak Razgled z Vršiča bo do konca meseca zaznamovan tudi z vojaško prisotnostjo. To, ali terenski tovornjak, odet v maskirne barve, in vojaki okoli njega popestrijo ali okrnijo podobo idiličnega gorskega prelaza, pa presodite sami. Zgodovina uči, da gre za strateško točko, kjer so se pred stoletjem že udarile velesile. Foto: Klemen Korenjak

Ne spreglejte