Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
23. 2. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije NK Rudar Velenje NK Triglav NK Krško NK Celje ND Gorica NK Mura NK Domžale NK Aluminij NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor

Sobota, 23. 2. 2019, 4.00

5 let, 1 mesec

Pred začetkom drugega dela Prve lige Telekom Slovenije

Zlatko Zahović lahko že danes poišče odpirač

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09
Zlatko Zahović | Zgodilo se bo veliko presenečenje, če Zlatko Zahović po koncu sezone na ploščadi Ljudskega vrta skupaj s sodelavci in nogometaši Maribora ne bo proslavljal nove, že 15. prvenstvene lovorike v zgodovini kluba. | Foto Vid Ponikvar

Zgodilo se bo veliko presenečenje, če Zlatko Zahović po koncu sezone na ploščadi Ljudskega vrta skupaj s sodelavci in nogometaši Maribora ne bo proslavljal nove, že 15. prvenstvene lovorike v zgodovini kluba.

Foto: Vid Ponikvar

Danes se začenja drugi del nogometne Prve lige Telekom Slovenije. Po 19 jesenskih in pred 17 spomladanskimi prvenstvenimi tekmami je jasno, da je kandidat za naslov samo eden. Če prvak ne bo postal Maribor, bo to veliko presenečenje. Podobno, a malce manj gotovo je tudi to, da je glavni kandidat za izpad Krško. Kaj pa si lahko obetamo od preostalih?

Po 76 dneh premora se vrača najboljše, kar ponuja slovenski klubski nogomet, in z njim razburjenje, ki ga ta prinaša. No, vsaj v boju za tisto najpomembnejše, prvenstveno lovoriko, ga ni mogoče pričakovati veliko. V pokalu še morda, v prvenstvu pa zagotovo ne. Maribor mora le še spremeniti teorijo v prakso in konec maja bo v Ljudskem vrtu na tabli, na kateri se bohotijo klubske lovorike, izpisana številka 15.

NK Olimpija
Sportal Olimpija po nori strelski nedelji dala misliti Mariboru #video

Mariborčani so na zimski premor odšli kot z naskokom največji favorit in se z njega vrnili še kot večji. Resda se presenečenja v nogometu dogajajo, ampak … Avstajder, kot je Leicester City, angleški prvak ne bo postal nikoli več, Aleksander Čeferin pa je prvi in zadnji Slovenec na čelu Uefe.

Kdo bo prvak Prve lige Telekom Slovenije 2018/19?

  • NK Maribor
    76,99 %
    348 glasov
  • NK Olimpija
    16,81 %
    76 glasov
  • NK Aluminij
    1,33 %
    6 glasov
  • NK Domžale
    1,55 %
    7 glasov
  • nihče od naštetih
    3,32 %
    15 glasov
Oddanih 452 glasov

V Stožicah lahko v nedogled ponavljajo besede, ki bi jih radi slišali navijači in govorijo o tem, da merijo na naslov, a verjamejo jim lahko le nepismeni. Tisti, ki v zapisnikih tekem ne ločijo med imenoma Andres Vombergar in Haris Kadrić. Maribor bi bil v lovu na prvenstveno krono proti zdajšnji Olimpiji verjetno favorit, če bi imel devet točk zaostanka za Ljubljančani. Kako ne bi bil danes, ko ima devet točk naskoka?

Medtem ko so bila vrata Ljudskega vrta pozimi zaprta, Maribor je namreč na kupu ohranil vse akterje že tako dominantne jesenske zasedbe Darka Milaniča in podaljšal pogodbe nekaterim glavnim snovalcem uspešne zgodbe zadnjih let (Jasmin Handanović, Marko Šuler …), veseli pa se tudi okrevanja enega od glavnih obrazov mariborskega slogana "Vedno na puno!" Martina Mileca, je zgodba na drugi strani Trojan povsem drugačna.

Milan Mandarić se, to je vse bolj jasno, poslavlja od Olimpije. Kaj mu bo uspelo, preden bo zares odšel? | Foto: Vid Ponikvar Milan Mandarić se, to je vse bolj jasno, poslavlja od Olimpije. Kaj mu bo uspelo, preden bo zares odšel? Foto: Vid Ponikvar

Bolj kot lovorike bi morala Milana Mandarića skrbeti Evropa

Milan Mandarić, ki tega, da zapušča ljubljansko nogometno sredino, ne skriva več, je poskrbel, da je bilo v Stožicah morda celo bolj prometno, kot je na ljubljanski železniški postaji kake dva, tri kilometre stran. Zamenjal se je tudi strojevodja, seveda. Robert Pevnik, ki je ob prvem in edinem zares dobrem napadalcu ostal še brez številnih pomembnih nogometašev Branka Ilića, Arisa Zarifovića, Aljaža Ivačića … Res je, ohranil je drugega od dveh najboljših strelcev ekipe, čigar goli so Olimpiji prinesli dva naslova v zadnjih treh let, ampak vsi, ki znate brati, dobro veste, da Rok Kronaveter ni Diego Maradona. Pa tudi leta 1990 nismo in še manj 1987.

Kaj bo naredil Milan Mandarić?
Sportal Milan Mandarić odprl dušo: Kako bi se počutili vi, če …

Skoraj vsa enajsterica, ki je lani poskrbela za zgodovinsko dvojno krono, je odšla, zato bi bilo za Ljubljančane dobro, če bi se bolj kot s tem, ali bodo naslova ubranili, ubadali z vprašanjem, ali se bodo sploh uvrstili v Evropo. Vsaj če želi njihov prvi mož pozno jeseni res oditi tako, kot si je vedno želel - s kakšnim vidnejšim evropskim podvigom. Tudi ta želja je malce skregana z logiko. Z novo usmeritvijo v mlade sile, ki je sicer hvalevredna, bo to težko. No, pa saj tudi nova klubska politika prvakov ni najlažje razložljiva. Staviti na mlade, ki potrebujejo čas, ob tem, ko je jasno, da odhajaš in časa ne bo?

Pustimo se presenetiti, ampak … Ni dvoma. Zlatko Zahović lahko že danes poišče odpirač, s katerim bo konec maja odprl šampanjec in z njim na južni ploščadi Ljudskega vrta proslavil svojo osmo prvenstveno zvezdico, odkar je zakorakal v klub in poskrbel, da je Maribor iz z naskokom najbolj trofejnega štajerskega spremenil v z naskokom najbolj trofejen slovenski nogometni klub.

Lahko Oliver Bogatinov po odhodih nekaterih nosilcev igre še naprej nadaljuje s presenečenji na klopi Aluminija? | Foto: Vid Ponikvar Lahko Oliver Bogatinov po odhodih nekaterih nosilcev igre še naprej nadaljuje s presenečenji na klopi Aluminija? Foto: Vid Ponikvar

Kaj zmore oslabljeni Aluminij, pri katerem čara Oliver Bogatinov?

Da Maribora ne more ogroziti tudi njegov drugi najbližji zasledovalec in največje presenečenje prvega dela sezone, Aluminij, verjetno ni treba poudarjati. Že zaostanek 15 točk je seveda nedosegljiv, a toliko bolj zaradi tega, ker so Kidričani ostali brez svojih najboljših nogometašev. Odšel je najboljši strelec ekipe, sijajni Francesco Tahiraj, odšla sta tudi drugi najboljši strelec Rok Kidrič in Erik Gliha.

Oliver Bogatinov
Sportal Idealist med nogometaši, ki sanja doktorsko izobrazbo

Prej kot z bojem za sam vrh se bo Oliver Bogatinov poskušal ubadati z vprašanjem, kako še enkrat potrditi trenerski talent in Kidričane še drugič spraviti v finale pokalnega tekmovanja, ob tem pa izpolniti osnovno poslanstvo. Mirno obstati med prvoligaši.

Kaj za drugi del sezone z Domžalami pripravlja Simon Rožman? | Foto: Žiga Zupan/Sportida Kaj za drugi del sezone z Domžalami pripravlja Simon Rožman? Foto: Žiga Zupan/Sportida

Domžalčani bi se morali dvigniti

Še morda najbolj nevarne bi za Maribor lahko bile Domžale. Če si v prvem delu sezone v prvenstvu ne bi na čelo prilepile etikete z napisom "največje razočaranje" in na zimski odmor odšle z minusom, ki znaša kar 18 točk. Nadoknaditi 18 točk v 17 tekmah proti tako dobremu Mariboru? Simon Rožman na obrobju Ljubljane dela dobro delo, a ostanimo trezni. Seveda ne bo šlo.

Lahko pa Domžalčane, ki se jim politika zvenečih imen (Andraž Kirm, Agim Ibraimi …) ni povsem izšla in zdaj spet gradijo na starih temeljih, pričakujemo v veliko boljši podobi, kot smo jih na domačih tleh videvali v prvi polovici prvenstva. Veliko prej takšne, kot so bili v Evropi, kjer so spet pustili zelo dober vtis, kot pa takšne, kot so bili ob svojem prvem obisku Murske Sobote po nekaj letih, ko so se iz Prekmurja vrnili s petardo v svoji mreži. Rumena družina je morda celo prva kandidatka, da se na koncu sezone na zmagovalnih stopničkah razvrsti takoj ob vijoličasto. Tudi zaradi tega, ker je iz pokala že izpadla in se bo osredotočila samo na lov na prvenstvene točke.

Fazanerija in Mura z Antejem Šimundžo sta v prvem delu sezone močno poživila slovensko prvoligaško dogajanje. | Foto: Mario Horvat/Sportida Fazanerija in Mura z Antejem Šimundžo sta v prvem delu sezone močno poživila slovensko prvoligaško dogajanje. Foto: Mario Horvat/Sportida

Bodo o kipu Anteja Šimundže razmišljali tudi v Murski Soboti?

Celje in Mura, ki razpolavljata prvenstveno lestvico po prvih 19 prvenstvenih krogih, sta zagotovo sposobna veliko doseči in se morda lahko vmešata v boj za Evropo. Tudi zaradi tega, ker imata dobra trenerja, ki v nogometno leto 2019 vstopata nasmejana. Dušan Kosić bo še vsaj pol leta lahko računal na morda celo najbolj vročega igralca v slovenski ligi Rudija Požega Vancaša.

Ante Šimundža bo lahko še nekaj mesecev od blizu gledal, kako gole zabija najboljši strelec prvenstva Rok Sirk. Ob tem bo lahko človek, ki si zasluži eno od pomembnejših mest v zgodovini NK Maribor, še vsaj nekaj časa sanjal tudi o tem, da prekmurskemu nogometnemu ponosu prinese drugo pokalno lovoriko in prvo po daljnem letu 1995. Če bi mu uspelo tudi pri tem, bodo o tem, ali mu postavijo kip, verjetno začeli razmišljati tudi pred Fazanerijo.

Od Nermina Bašića si v Novi Gorici obetajo veliko.  | Foto: ND Gorica Od Nermina Bašića si v Novi Gorici obetajo veliko. Foto: ND Gorica

Vsi nestrpno pričakujejo, kakšno bo življenje po Miranu Srebrniču

Z zanimanjem marsikdo pogleduje tudi proti Novi Gorici, kjer vsi z nestrpnostjo pričakujejo, kaj bo prinesel Nermin Bašić. O mladem bosanskem trenerju vsi govorijo v superlativih, a šele zdaj, ko je vstopil v velike čevlje klubske legende Mirana Srebrniča, bo to moral tudi dokazati.

Nermin Bašić
Sportal "Tam neki Bosanec", ki ga bo kmalu spoznala širša slovenska javnost

Pri Gorici na zdravih temeljih novega klubskega vodstva, ki s klubskega grba pere zadnje madeže sodelovanja z Italijani, upajo, da bodo spet takšni, kot so bili nekoč. Razigrani in učinkoviti. Takšni, kot so bili v časih, ko je v njihovi majici gole zabijal Etien Velikonja. Kakšno naključje! Zraven je tudi danes. Tudi zaradi tega štirikratni slovenski prvaki težav z obstankom ne bi smeli imeti. Prej lahko upajo na Evropo.

Marijan Pušnik je v prvem delu sezone doživel kar nekaj razočaranj. Kako bo v drugem? | Foto: Žiga Zupan/Sportida Marijan Pušnik je v prvem delu sezone doživel kar nekaj razočaranj. Kako bo v drugem? Foto: Žiga Zupan/Sportida

Marijan Pušnik česa takega ne bo dovolil

Da bi izpadli, verjetno ni treba trepetati niti Velenjčanom. Rudar je sicer nevarno blizu mestom, ki ogrožajo obstanek, a Marijan Pušnik je preveč izkušen, da bi pustil kaj takega in s tem umazal svoje na slovenskih tleh še vedno zelo ugledno trenersko ime. Se ne strinjate? Le malo je takšnih, ki prihajajo iz Slovenije in so sedeli na klopeh kakšnega izmed klubov iz velike nogometne četverice nekdanje skupne države ...

Kranjčani in predvsem Krčani prvi kandidati za izpad

Za obstanek bi se morala boriti Triglav in Krško. Morda bodo v Kranju užaljeni, a - dobro delo Siniše Brkića, Dejana Dončića in sodelavcev gor ali dol - kaj drugega pripisati klubu, ki je v šestih od osmih sezon, ki jih je preživel v prvoligaški druščini, pristal na enem od zadnjih dveh mest?

Nogometaši Triglava si bodo prizadevali, da bodo Kranju priskrbeli še deveto prvoligaško sezono. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Nogometaši Triglava si bodo prizadevali, da bodo Kranju priskrbeli še deveto prvoligaško sezono. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Zagotovo so Gorenjci v izogibanju zadnjemu mestu, ki katapultira v drugo ligo, favorit. Ne samo zaradi tega, ker so pozimi v klub pripeljali nogometaša, ki je igral v ligi prvakov in se v reprezentančnem dresu meril proti Lionelu Messiju in Waynu Rooneyju, Aleša Mertlja. Veliko prej zaradi vseh nevšečnosti, ki se dogajajo v Krškem, kjer je notranji boj za oblast zagotovo pustil posledice. Ni dvoma, Krško je prvi kandidat za izpad.

Zoran Omerzu
Sportal Ozadje boja za oblast v Krškem: kaj je bilo in kaj še bo?

Spored prvega spomladanskega kroga:

Sobota, 23. februar:
14.45 Celje – Gorica (prenos na Planet 2)
17.00 Maribor – Mura (prenos na Planet)

Nedelja, 24. februar:
13.30 Triglav – Aluminij (prenos na Planet 2)
15.30 Domžale – Rudar (prenos na Planet 2)
17.30 Krško – Olimpija

Vse pripravljalne tekme slovenskih prvoligašev:

Maribor Kairat
Sportal Konec je pripravljalnih tekem: Triglav boljši od Bleda #video

Zimski prihodi/odhodi v slovenskih prvoligaših:

Zlatko Zahović Miran Pavlin
Sportal Zahović presenetil in zaklenil vrata Ljudskega vrta

Najlepši goli v prvi polovici sezone 2018/19:

Nino Kouter
Sportal Čarovnije, ki so glas o Sloveniji ponesle po vsem svetu #video
Ne spreglejte