Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
18. 2. 2019,
12.05

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

Natisni članek

Zlatko Zahović Prva liga Telekom Slovenije NK Maribor NK Maribor NK Mura ND Gorica NK Domžale NK Celje NK Triglav NK Krško NK Aluminij NK Olimpija NK Olimpija NK Rudar zimski prestopni rok Jan Mlakar Andres Vombergar

Ponedeljek, 18. 2. 2019, 12.05

5 let, 2 meseca

Zimski prestopni rok v Prvi ligi Telekom Slovenije

Zahović presenetil in zaklenil vrata Ljudskega vrta

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73
Zlatko Zahović Miran Pavlin | Zlatko Zahović po dolgih letih med zimskim prestopnim rokom ni sodeloval z Miranom Pavlinom. | Foto Vid Ponikvar

Zlatko Zahović po dolgih letih med zimskim prestopnim rokom ni sodeloval z Miranom Pavlinom.

Foto: Vid Ponikvar

Zimska nogometna tržnica je potrkala tudi na vrata desetih slovenskih prvoligaških klubov. Naletela je na različne odzive. Jesenski prvak Maribor je poskrbel za rekordni posel, a vseeno skoparil s prestopi, največji tekmec Olimpija pa je skupaj s Krškim poskrbel za največ sprememb, zlasti v rubriki odhodov. V domovino se je vrnilo nekaj znanih in že preverjenih nogometnih obrazov.

Čeprav športni direktor Zlatko Zahović pogosto poudarja, da je zimski prestopni rok pisan na kožo NK Maribor, saj takrat sestavlja in gradi ekipo, s katero potem v toplih poletnih mesecih naskakuje evropske podvige, je bilo letos nekoliko drugače. Po dolgih letih se je zimske tržnice lotil brez pomoči Mirana Pavlina, ki si je zaželel novih izzivov. Tokrat je bilo v mestu ob Dravi, kar zadeva nakupe v zimskih mesecih, mirno kot že dolgo ne.

Andres Vombergar
Sportal Milijoni, ki pridno polnijo (slovenske) žepe

Ni bilo zveneče okrepitve, ki bi v Ljudskem vrtu poskrbela za dodano vrednost ekipi, ki si je v jesenskem delu priigrala veliko prednost pred tekmeci. S tem je Zahović prekinil dolgoletni niz vročih zimskih nakupov, s katerimi je okrepil zlasti napad. Lani je tako pozimi vijolice okrepil Jan Mlakar, predlani Luka Zahović, leta 2016 Milivoje Novaković, leta 2015 Dalibor Volaš, leta 2014 Dare Vršič, leta 2013 Nusmir Fajić

Mariborčani očitno zaupajo obstoječemu kadru in se ne bojijo, da bi poleg Mlakarja, ki bo poleti pripravil kovčke in se dokončno preselil na Otok, izgubili še kakšnega izmed najpomembnejših, skorajda nepogrešljivih igralcev. Verjamejo, da bodo z aktualno ekipo kos vsem izzivom, kar dokazuje tudi podaljšanje pogodb z nekaterimi starejšimi prvokategorniki, hkrati pa verjamejo, da bodo mlajše vijolice storil še korak naprej in napredovale do te mere, da bodo Maribor dvignile še na višjo raven. Na podoben način so se zimskega prestopnega roka lotili Celjani, veseli, da so obdržali najboljše igralce.

Kronaveter ostal, Vombergar odšel

Rok Kronaveter je imel pozimi nekatere ponudbe iz oddaljenih držav, ki pa ga niso zadovoljile, tako da v nasprotju z Brankom Ilićem in Arisom Zarifovićem ni zapustil Ljubljane. | Foto: Vid Ponikvar Rok Kronaveter je imel pozimi nekatere ponudbe iz oddaljenih držav, ki pa ga niso zadovoljile, tako da v nasprotju z Brankom Ilićem in Arisom Zarifovićem ni zapustil Ljubljane. Foto: Vid Ponikvar Olimpija, ki lovi vijolice in mora, če želi ubraniti naslov državnega prvaka, nadoknaditi kar devet točk zaostanka za večnim tekmecem, se je odločila za drugačno strategijo. Predsednik Milan Mandarić je deloma uresničil napoved o pomladitvi ekipe, a tudi izgubil nekaj pomembnih reprezentantov, nazadnje tudi najboljšega strelca Andresa Vombergarja.

Trener Robert Pevnik, ki je na vročem stolčku nasledil Zorana Barišića in postal že peti strateg zeleno-belih v sezoni, čeprav se njen drugi del sploh še ni začel, ima na voljo dokaj spremenjeno zasedbo. V njej je ostalo kar nekaj nosilcev, med njimi tudi Rok Kronaveter, kar po besedah Zahovića napoveduje zelo močno Olimpijo v spomladanskem delu.

Krško je pozimi izdatno spremenilo igralski kader. Spomladi ga čaka krčevit boj za obstanek. | Foto: Grega Valančič/Sportida Krško je pozimi izdatno spremenilo igralski kader. Spomladi ga čaka krčevit boj za obstanek. Foto: Grega Valančič/Sportida

Več kot deset igralcev je poleg Olimpije v zimskem prestopnem roku izgubilo le še Krško, ki je prezimilo na zadnjem mestu in mu grozi izpad. Za dodatne zaplete in nelagodje je poskrbela ločitev od NŠ Krško, ki jo je zapustilo ogromno upov. Pozimi je bilo prometno tudi v Domžalah. Rumena družina je odprla vrata številnim tujcem, prevladujejo tisti iz Hrvaške, še vedno države, iz katere prihaja največ tujih nogometašev v 1. SNL.

Slovo nekdanjih reprezentantov in rekord NK Maribor

V zgodovini NK Maribor ga še ni bilo nogometaša, za katerega bi tuji klub pozimi plačal tri milijone evrov. Vse do letošnjega zimskega prestopnega roka in zanimanja Brightona za Jana Mlakarja. | Foto: Brighton & Hove Albion V zgodovini NK Maribor ga še ni bilo nogometaša, za katerega bi tuji klub pozimi plačal tri milijone evrov. Vse do letošnjega zimskega prestopnega roka in zanimanja Brightona za Jana Mlakarja. Foto: Brighton & Hove Albion Večina slovenskih klubov zaradi omejenih finančnih sredstev prisega na novačenje igralcev brez pogodb ali pa mladih upov, ki še čakajo na resnejšo priložnost v članski konkurenci. Po drugi strani pa je prvoligaško druščino zapustilo nekaj zelo prepoznavnih in izkušenih obrazov. Med njimi so tudi trije udeleženci svetovnega prvenstva v Južni Afriki (2010) Andraž Kirm, Branko Ilić in Elvedin Džinić, ki še premleva o novem delodajalcu. Slovenijo je zapustil Agim Ibraimi, nekdanji zvezdnik Maribora, ki v Domžalah ni ujel želene tekmovalne forme in se vrnil v Makedonijo, v ZDA pa se je (poškodovan) odpravil reprezentančni vratar Aljaž Ivačič.

Poleti bo Prvo ligo Telekom Slovenije zagotovo zapustil Jan Mlakar, za katerega je konec januarja Brighton & Hove Albion Mariboru in Fiorentini odštel tri milijone evrov. To je najvišji zimski prestop nogometaša v vijoličastem, Ljubljančan pa bo skušal uresničiti sanje, postati državni prvak v Sloveniji, kot posojen nogometaš galebov v dresu Maribora.

Od najboljših desetih odšla le dva

Andres Vombergar bo kariero nadaljeval v ruskem prvenstvu. | Foto: Mario Horvat/Sportida Andres Vombergar bo kariero nadaljeval v ruskem prvenstvu. Foto: Mario Horvat/Sportida Po drugi strani je 1. SNL bogatejša za nekatere (nekdanje) reprezentante, ki so se vrnili iz tujine in želijo opozoriti nase v domačem tekmovanju. V Novi Gorici so z veseljem ugodili želji Etiena Velikonje, v Kranj se je vrnil otrok Triglava Aleš Mertelj, Gorenjci pa bodo na delu občudovali tudi nekdanjega reprezentanta BiH Muamerja SvrakoJure Matjašič namerava poživiti igro Aluminija, ki je prezimil na tretjem mestu, a tudi izgubil tri najboljše igralce.

Čeprav se je napovedovalo še več prodaj, zlasti med najboljšimi strelci, saj je vladalo določeno zanimanje tudi za Roka Kronavetra, Luko Zahovića, Rudija Požega Vancaša in še koga, bo Prva liga Telekom Slovenije, kar zadeva najboljše strelce, vstopila v pomlad osiromašena le za dve imeni z lestvice Top 10. To sta Vombegar (10 zadetkov) in Francesco Tahiraj (9), najboljši strelec Aluminija.

Zimski prestopni rok v Prvi ligi Telekom Slovenije:

Maribor:
Prihoda: Jan Mlakar (Brighton & Hove Albion, Ang - posoja); Sandi Ogrinec (Krško – konec posoje).
Odhodi: Jan Mlakar (Brighton & Hove Albion, Ang);  Luka Štor (Aluminij); Luka Koblar (Rudar – posoja), Kassim Doumbia/Mal; Medin Bajrami (Ilirija 1911).

Olimpija:
Prihodi: Endri Cekici/Alb (Dinamo Zagreb II, Hrv); Mirza Mujčić/Šve (Lysekloster, Nor); Rok Kidrič (Aluminij); Ermin Alić/ČG (Triglav Kranj); Luka Duvnjak/Hrv (Dugopolje, Hrv); Matic Paljk.
Odhodi: Andres Vombergar (Ufa, Rus); Branko Ilić (Vejle, Dan); Aljaž Ivačič (Portland Timbers, ZDA); Aris Zarifović (Samut Prakan, Taj); Kingsley Boateng/Ita (Ternana, Ita); Aljaž Krefl (Rudar Velenje); Rijad Kobiljar/BiH (Rudar Velenje); Ivan Lendrić/Hrv (Hermannstadt, Rom); Daniel Avramovski/Mak (Vardar Skopje, Mak); Žan Medved (Vis Pesaro, Ita - posoja); Matevž Turkuš (Ilirija 1911 - posoja).

Aluminij:
Prihodi: Jure Matjašič (Sacramento, ZDA); Luka Štor (Maribor); Luka Petek (Drava); Stanley Amuzie/Nig (Lugano, Švi); Marcel Čermak/Češ (Slavia Praga, Češ); Luka Koblar (Maribor – posoja).
Odhodi: Francesco Tahiraj/Alb (Hajduk Split, Hrv); Rok Kidrič (Olimpija); Erik Gliha (St. Truiden, Bel); Edi Horvat (Brežice); Anton Rogina (Drava – posoja).

Domžale:
Prihodi: Slobodan Vuk (Tromso, Nor); Bruno Ibeh/Nig (Beitar Jeruzalem, Izr); Jure Obšivač/Hrv (Atyrau, Kaz); Tilen Pečnik (Celje); Krševan Santini/Hrv (Osijek, Hrv - posoja).
Odhodi: Dario Melnjak/Hrv (Rizespor, Tur); Andraž Kirm (Bravo); Ruben Belima/Ekv (Estoril, Por); Agim Ibraimi/Mak (Shkendija, Mak); Kristijan Šipek (Gorica); Blaž Urh (Dob - posoja).

Celje:
Prihod: Gal Zorko (Simer Šampion – konec posoje).
Odhoda: Tilen Pečnik (Domžale); Elvedin Džinić.

Mura:
Prihodi: Kevin Žižek (Nürnberg II, Nem); Jon Šporn (Drava); Jovan Koprivica (Ilirija 1911); Armin Cerimagić/BiH.
Odhodi: Dejan Kurbus (Gabersdorf, Avt); Kristjan Matošević (Triestina, Ita); Borut Lukač (Beltinci).

Gorica:
Prihodi: Etien Velikonja; Adel Halilović/BiH (Radomlje); Kristijan Šipek (Domžale); Uroš Likar (Tolmin – konec posoje).
Odhodi: Januš Štrukelj (Primorje); Amel Džuzdanović (Primorje - posoja); Jan Humar (Tabor Sežana); Rok Bužinel (Brda).

Rudar:
Prihodi: Aljaž Krefl (Olimpija); Rijad Kobiljar/BiH (Olimpija); Marko Ćošić/Hrv (Haugesund, Nor); Anes Cinac/BiH (Šmartno – konec posoje).
Odhodi: Sandi Čoralić (Brda); Domagoj Mulić/Hrv (Zadar, Hrv); Matej Šantek/Hrv (Dinamo Zagreb II, Hrv); Abdellatif Aboubakr/Gan; Vlatko Šimunac/Hrv; Ante Solomun/Hrv; Anže Malnar.

Triglav:
Prihodi: Aleš Mertelj (Karvina, Češ); Muamer Svraka/BiH (Birkirkara, Mal); Ivan Crnov/Hrv (Krupa, BiH): Tin Karamatić/Hrv (Čelik Zenica, BiH); Matic Kopač (Sava Kranj – konec posoje); Qendrim Hasanaj (Sava Kranj – konec posoje).
Odhodi: Rok Elsner (Al-Nasr Salalah, Oma); Deni Jurić/Avs; Ermin Alić/ČG (Olimpija); Dickson Afoakwa/Gan; Joel Osikel/Nig (Dekani).

Krško:
Prišli: Karlo Majić/Hrv (Fortuna Düsseldorf II, Nem - posoja); Žan Florjanc (Brda); Ivica Batorelo/Hrv (Hajduk Split II, Hrv - posoja).   
Odšli: Aleksandr Kulinits/Est (Nomme Kalju, Est); Slavko Brekalo/BiH (Tuzla City, BiH); Sandi Ogrinec (Maribor, konec posoje); Marko Kuntarič (Loipersdorf, Avt); Dario Tomić/Hrv; Macario Ring Hlover/ZDA; Nikola Mandić/Hrv; Nenad Srečković/Srb; Milan Ristovski/Mak (Rijeka, konec posoje); Blaž Žerjav; Mensah Samuel Koney/Gan; Stephen Wiredu/Gan; Medin Bajrami/Mak (Maribor – konec posoje).

Ne spreglejte