Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
25. 1. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,10
Boštjan Blažinčič Zoran Omerzu Rok Zorko NK Krško

Natisni članek

Petek, 25. 1. 2019, 4.00

5 let, 6 mesecev

Pestro dogajanje v pisarnah NK Krško

Ozadje boja za oblast v Krškem: kaj je bilo in kaj še bo?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,10
Zoran Omerzu | Predsednika NK Krško Zorana Omerzuja želijo zriniti z mesta, ki ga zdaj zaseda v edinem posavskem prvoligašu. | Foto NK Krško

Predsednika NK Krško Zorana Omerzuja želijo zriniti z mesta, ki ga zdaj zaseda v edinem posavskem prvoligašu.

Foto: NK Krško

Je NK Krško, ki je pred štirimi leti prinesel svež veter v slovenski prvoligaški nogomet, res pred propadom? Kaj se dogaja v edinem posavskem prvoligašu v Sloveniji in zakaj je prišlo v klubu do poskusa prevzema oblasti? Na eni strani zdajšnje vodstvo kluba, ki je v Krškem končalo zgodbo s tujim investitorjem, na drugi vodstvo nogometne šole, ki ima o njem povsem drugačno mnenje. Zakaj, kdaj in kako? Na ta vprašanja poskušamo odgovoriti pred današnjo izredno skupščino, na kateri utegne pasti zdajšnje vodstvo.

Medtem ko se nogometaši Krškega, ki sredi svoje četrte prvoligaške sezone v nizu in tudi četrte v skoraj stoletni zgodovini kluba v miru pripravljajo na nadaljevanje sezone pod vodstvom novega trenerja, Hrvata Milana Đuričića, je v klubskih prostorih in okoli njih drugače.

V zadnjih tednih je v pisarnah štadiona Matije Gubca v Krškem precej pestro. V edinem posavskem prvoligašu, v katerem klub in njegova nogometna šola delujeta ločeno, poteka boj za prevzem oblasti, ki naj bi vrhunec dočakal danes ob 18. uri. Takrat bo 108 članov kluba, med katerimi jih je 31 to na novo postalo v zadnjih dneh, kar se je po mnenju opozicije zgodilo na nepravilen način, odločalo o zaupnici zdajšnjemu vodstvu.

Za ''zmago'' bo katerakoli stran potrebovala večinsko podporo, torej več kot polovico glasov prisotnih na današnji izredni skupščini. Da bo ta veljavna, bo morala biti na njej prisotna polovica, torej vsaj 54 članov kluba.

Nogometni navijači v Posavju z nestrpnostjo pričakujejo, kaj se bo zgodilo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Nogometni navijači v Posavju z nestrpnostjo pričakujejo, kaj se bo zgodilo. Foto: Grega Valančič/Sportida

Glasovali bodo o zaupnici zdajšnjemu vodstvu kluba na čelu s predsednikom Zoranom Omerzujem, področnim direktorjem v krškem podjetju Kostak, nekdanjim nogometašem Krškega, ki je na čelo kluba prišel jeseni 2017. Opozicijo predstavlja vodja Nogometne šole Krško Rok Zorko, še en nekdanji nogometaš Krškega in nekdanji Omerzujev soigralec, ki ga podpira tudi predhodnik zdajšnjega predsednika, Boštjan Blažinčič.

Opozicija je v zadnjih tednih na račun zdajšnjega vodstva javno nanizala kar nekaj očitkov in z njimi dvignila precej prahu. Predvsem s tem, ker trdi, da je klub zakopan v dolgovih in je zaradi tega vprašljiv njegov nadaljnji obstoj. Jasno je tudi to, da igra veliko vlogo v zgodbi tudi tuj investitor, s katerim so v Krškem, v katerem odštevajo do leta 2022, ko bodo proslavili stoto obletnico obstoja, sodelovali v zadnjih dveh letih.

Da bi poskušali ugotoviti, kaj je res in kaj ne, se najprej kronološko sprehodimo skozi dogajanje v NK Krško v zadnjih letih, potem pa bodo svoje o dogajanju pristavili še vsi trije omenjeni akterji.

Komu bolj zaupate v NK Krško?

  • zdajšnjemu vodstvu
    44,99 %
    256 glasov
  • opoziciji
    55,01 %
    313 glasov
Oddanih 569 glasov

Časovnica dogajanja v NK Krško v zadnjih letih:

  • Januar 2010: Pri NK Krško naznanijo ustanovitev Nogometne šole Krško. Ta zaradi ločitve proračuna začne delovati ločeno od kluba pod okriljem Društva športna šola Posavje Krško, ki postane pogodbeni izvajalec programa mladinske šole nogometa. Vsi igralci nogometne šole so registrirani igralci NK Krško. Vodja šole postane Rok Zorko, nekdanji nogometaš Krškega.
  • Maj 2015: Krško v zadnjem krogu drugoligaške sezone z golom Davida Bučarja, danes člana slovenskega drugoligaša Brežice, doma v izdihljajih tekme proti neposrednemu tekmecu za napredovanje med prvoligaše Aluminiju zmaga z 1:0, ga preskoči na lestvici in s točko prednosti osvoji drugoligaški naslov, s tem pa se prvič v takrat 92-letni zgodovini kluba prebije med slovensko nogometno elito. Trener članske ekipe je Tomaž Petrović.
    NK Krško se je leta 2015 prvič v 92 letih prebil v prvo slovensko nogometno ligo. | Foto: Vid Ponikvar NK Krško se je leta 2015 prvič v 92 letih prebil v prvo slovensko nogometno ligo. Foto: Vid Ponikvar
  • Maj 2016: Krško v krstni prvoligaški sezoni pristane na visokem šestem mestu in si zagotovi obstanek. Predstavlja prijetno poživitev slovenske prvoligaške nogometne scene. Na lestvici obiskanosti domačih tekem zaostane le za Mariborom in Olimpijo. Osemnajst domačih tekem si ogleda 23.250 ljudi, kar je 1291 gledalcev na tekmo.
  • September 2016: vodstvo NK Krško, katerega predsednik je takrat Boštjan Blažinčič, direktor v Zavarovalnici Sava v Posavju, naznani sodelovanje s tujim investitorjem, s podjetjem JSP Sports Group AG iz Švice, katerega lastnik je švicarski državljan ruskih korenin Stav Jacobi, sicer znan kot sponzor enega tamkajšnjih odbojkarskih klubov. V klubu o številkah sicer ne želijo govoriti, saj so poslovna skrivnost, a po naših informacijah naj bi Švicarji obljubili 400 tisoč evrov finančnega vložka, ki bi ga v klub z mesečnimi izplačili vbrizgali v času večletnega sodelovanja. Švicarji naj bi vložek vrnili z naslova prodaj nogometašev, s katerimi bodo trgovali. Navijači Krškega se bojijo, da bo klub postal ujetnik menedžerskih interesov. Člani organizirane navijaške skupine Nuclear Power Boys javno izrazijo nestrinjanje s takšno politiko.
  • September 2016: NK Krško v poletnem prestopnem roku 2016, ki se zaključi 30. septembra, po podatkih spletne strani Transfermarkt.com zapusti 23 nogometašev. V klub jih pride 16, od tega šest tujcev.
  • Januar 2017: NK Krško v zimskem prestopnem roku 2017, ki se zaključi 31. januarja, po podatkih spletne strani Transfermarkt.com zapusti 13 nogometašev. V klub jih pride osem, od tega šest tujcev.
  • Marec 2017: Po več kot treh letih mesto glavnega trenerja NK Krško zapusti Tomaž Petrović, ki je to delo opravljal od januarja 2014. Za kratek čas ga nasledi Rok Zorko.

    Tomaž Petrović, ki jih je popeljal v prvo ligo, je na začetku spomladanskega dela sezone 2016/17 po več kot treh letih zapustil klop Krčanov. | Foto: Grega Valančič/Sportida Tomaž Petrović, ki jih je popeljal v prvo ligo, je na začetku spomladanskega dela sezone 2016/17 po več kot treh letih zapustil klop Krčanov. Foto: Grega Valančič/Sportida
  • Maj 2017: Krško v svoji drugi prvoligaški sezoni pristane na osmem mestu prvenstvene lestvice s točko prednosti pred devetim mestom in si spet zagotovi obstanek. Obisk tekem na štadionu Matije Gubca pade. Na 18 domačih tekmah Krškega se zbere 17.300 gledalcev, kar znese 961 na tekmo in Krčane razvršča na peto mesto najbolj obiskanih slovenskih prvoligašev.
  • Junij 2017: trener članskega moštva postane Hrvat Stipe Balajić, nekdanji legendarni nogometaš Maribora.
  • September 2017: Predsednik NK Krško Blažinčič spregovori o prvem letu sodelovanja s tujimi investitorji. "Sodelovanje z vlagatelji je na visoki ravni in smo zelo zadovoljni. Z njimi imamo petletno pogodbo. Ker je poslovna skrivnost, vam ne morem povedati, koliko prispeva vlagatelj. A brez njega nam niti približno ne bi uspelo zapolniti proračuna," med drugim pove v intervjuju za klubsko spletno stran.
  • September 2017: NK Krško v poletnem prestopnem roku 2017, ki se zaključi 30. septembra, po podatkih spletne strani Transfermarkt.com zapusti 16 nogometašev. V klub jih pride 11, od tega pet tujcev.
  • Oktober 2017: Predsednik Blažinčič na spletni strani predstavi opravljeno v času njegovega predsednikovanja in med drugim zapiše, da je sodelovanje s tujim partnerjem, ki klubu omogoča finančno stabilnost in daje vso strokovno podporo na športnem področju, zgledno.
  • Oktober 2017: le tri dni po tem, ko se je javil Blažinčič, iz NK Krško sporočijo, da imajo novega predsednika. Na čelo kluba sede Zoran Omerzu, nekdanji nogometaš NK Krško, ki je pred tem deloval kot član Upravnega odbora kluba in imenuje tudi nov UO. V njem sedi 11 članov, med njimi tudi Zorko. Omerzu je bil potrjen soglasno, o razlogih odhoda Blažinčiča pa uradno ni nič znanega. Neuradno naj bi se na odstrelu znašel zato, ker se je postavil na stran tujih vlagateljev, s katerimi so v Krškem vse manj zadovoljni, saj naj bi se preveč vmešavali v klubsko politiko in škodovali razvoju NK Krško. Nezadovoljni so tudi vlagatelji, saj z naslova prodaj igralcev ne zaslužijo skorajda nič.
  • November 2017: "NK Krško okrepilo sodelovanje z agencijo JSP Sports Group," zapišejo na spletni strani NK Krško in predstavijo tudi pomembno kadrovsko spremembo. Mesto športnega direktorja zavzame Srb Petar Djodjević, ki ga postavijo Švicarji. "Intenzivno se ukvarjamo z organizacijo aktivnosti, ki so ključne za izboljšano delovanje kluba. Skupne zaveze in jasne naloge upravnega odbora, vloga športnega direktorja, marketing so izhodišča, na katerih gradimo. Tu se kažejo prvi učinki sodelovanja s podjetjem JSP," ob tem pove predsednik Omerzu in doda: "Ohraniti moramo stabilno poslovanje, priložnost želimo dajati mladim in domačim igralcem, privabiti kar največ ljudi na naše tekme in izboljšati infrastrukturo štadionskega kompleksa Matije Gubca."
  • November 2017: Konec meseca pri Krškem prekinejo sodelovanje z glavnim trenerjem Balajićem. Hrvata začasno nasledi pomočnik trenerja Radovan Karanović, ki do konca leta vodi dve tekmi.
  • December 2017: Tik pred koncem leta za novega trenerja članskega moštva pri Krškem imenujejo Alena Ščulca, nekdanjega dolgoletnega prvoligaškega nogometaša, ki je kot trener pred tem deloval pri Kopru in v Dekanih.
  • Januar 2018: NK Krško v zimskem prestopnem roku 2018, ki se zaključi 31. januarja, po podatkih spletne strani Transfermarkt.com zapusti osem nogometašev. V klub jih pride 11, od tega sedem tujcev.
  • Marec 2018: S sodelovanjem s skupino JSP Group naj bi bili pri Krškem vse bolj nezadovoljni. Nič kaj navdušeni nad tem, kako se stvar razpleta, naj ne bi bili niti Švicarji, ki so si obetali precej zaslužka, a ga niso dočakali. Odločili naj bi se, da bodo prenehali plačevati obljubljene mesečne zneske.
  • April 2018: konec meseca iz NK Krškega sporočijo, da so enostransko prekinili sodelovanje s skupino JSP Group in tudi športnim direktorjem Petrom Djordjevićem. "Vodstvo se je za potezo odločilo, saj je mnenja, da začrtan razvoj kluba z dosedanjim partnerjem ni več mogoč," zapišejo na spletni strani NK Krško. Ob tem dodajo, da želijo z razvojnim načrtom začeti s prihodom nove sezone. Cilj pa je, da NK Krško leta 2022, ko bodo v Posavju praznovali stoletnico kluba, postane stabilen prvoligaš, ki se bo spogledoval celo z Evropo. "Želimo postavi mali veliki klub," zapišejo.
  • Maj 2018: Krško še tretjič v nizu obstane med prvoligaši in sezono konča na sedmem mestu prvenstvene lestvice. Obisk domačih tekem v Krškem spet pade. Na 18 tekmah se zbere v povprečju 691 gledalcev na tekmo, kar zadostuje za šesto mesto na lestvici obiskanosti v slovenski prvi ligi.

    Srbski napadalec Miljan Škrbić, ki je na začetku prejšnje sezone in v prvih devetih prvenstvenih krogih zabil kar devet golov, je lani poleti Krško zapustil brez odškodnine. Danes je star 23 let in brez kluba. | Foto: Vid Ponikvar Srbski napadalec Miljan Škrbić, ki je na začetku prejšnje sezone in v prvih devetih prvenstvenih krogih zabil kar devet golov, je lani poleti Krško zapustil brez odškodnine. Danes je star 23 let in brez kluba. Foto: Vid Ponikvar
  • September 2018: NK Krško v poletnem prestopnem roku 2018, ki se zaključi 30. septembra, po podatkih spletne strani Transfermarkt.com zapusti 19 nogometašev. V klub pride kar 20 novincev, od tega 13 tujcev.
  • November 2018: Sredi novembra se pri NK Krško razidejo s trenerjem članske ekipe Ščulcem. Do konca jesenskega dela prvenstva, v katerem so Krčani na zadnjem mestu, ekipo spet prevzame pomočnik Karanović.
  • December 2018: Krško jesenski del sezone 2018/19 v Prvi ligi Telekom Slovenije konča na zadnjem mestu. V 19 tekmah so Krčani zmagali le trikrat. Ob tem so šestkrat remizirali in desetkrat izgubili.
  • December 2018: V Nogometni šoli Krško, pri kateri ima glavno besedo Zorko, so nezadovoljni z vodstvom kluba, zato konec meseca zberejo 29 podpisov članov NK Krško in zahtevajo sklic izredne volilne skupščine. Upravni odbor skupščino skliče za 25. januar 2019.
  • Januar 2019: Vodja Nogometne šole Zorko na novinarski konferenci, ki močno odmeva, javno spregovori o dogajanju v klubu in vodstvu očita nesposobnost. Pravi, da se boji, da bo klub s 97-letno zgodovino ugasnil. Vodstvu NK Krško očita tudi to, da za sanacijo kluba zadržuje evropska sredstva, namenjena podmladku. Ob tem pove, da je zdajšnje vodstvo kluba - z namenom, da bi to tudi ostalo - čez noč v NK Krško pripeljal 31 novih članov, čeprav v statutu piše, da mora vsak član kluba, da to postane, najprej plačati tri letne članarine, medtem ko naj bi zavrnili vloge 14 nekdanjih in zdajšnjih članov NK Krško, ker naj njihove vloge za članstvo ne bi prispele pravočasno.
  • Januar 2019: Ekipa po odmevni novinarski konferenci piše, da dolg NK Krško znaša več kot 700 tisoč evrov. Nekdanji predsednik NK Krško Boštjan Blažinčič, ki stoji na strani opozicije, v pogovoru za edini slovenski športni časopis ob tem pove, da imajo v ozadju investitorja, ki bi v klub prišel samo ob menjavi vodstva. Imena investitorja ne izda. Ob tem se pojavijo informacije, da za opozicijo stoji JSP Group, ki želi na tak način prevzeti klub in zamenjati vodstvo, od katerega terjajo dolgove. V imenu trenerjev in staršev sta spregovorila tudi Mirsad Mujakić, vodja trenerjev v NŠ Krško, in Kristijan Slovenc, predstavnik sveta staršev v NK Krško.
    Za Krško je igralo že kar nekaj znanih nogometašev. Tam se je kalil tudi eden zdajšnjih glavnih zvezdnikov Maribora in slovenski reprezentant Dino Hotić. | Foto: Vid Ponikvar Za Krško je igralo že kar nekaj znanih nogometašev. Tam se je kalil tudi eden zdajšnjih glavnih zvezdnikov Maribora in slovenski reprezentant Dino Hotić. Foto: Vid Ponikvar
  • Januar 2019: Pri NK Krško se odzovejo na očitke  Zorka in Blažinčiča. "V preteklem tednu je vodstvo nogometne šole NK Krško na novinarski konferenci zoper NK Krško izreklo veliko neresnic in zavajanj, ki nepopravljivo škodijo ugledu kluba in blatijo trenutno vodstvo kluba," zapišejo v obširnem sporočilu za javnost (v celoti si ga lahko preberete TUKAJ) in zagotovijo, da do propada kluba ne bo prišlo. Ob tem dodajajo, da je dolg do nekdanjega investitorja pogojen, poplačilo pa odvisno od dejanskih prestopov igralcev članske ekipe. Poudarijo tudi, da je preostali dolg precej nižji od predstavljenega v javnosti. Kategorično zanikajo tudi to, da bi zadrževali evropska sredstva za NŠ Krško. Dodajo, da je bilo nogometni šoli lani izplačanih celo sedem tisoč več od načrtovanih 50 tisoč evrov z naslova Uefe. Ob tem opozicijo pozovejo, da razkrije, kdo je investitor, ki ga obljubljajo. "Določene osebe, ki so zaposlene v nogometni šoli, želijo prevzeti društvo NK Krško ter posledično nadzorovati višino svojih izplačil," še zapišejo in povedo, da bodo na izredni skupščini predstavili vsa dejstva.
  • Januar 2019: Na dan skupščine NK Krško, ki bo danes ob 18. uri, je članov kluba, ki bodo imeli pravico glasovanja, 111. Sprejetih je bilo tudi tistih 14, ki naj bi vlogo oddali prepozno.

Kakšno je vaše mnenje o tujih vlagateljih v slovenskem nogometu?

  • Za
    28,96 %
    64 glasov
  • Proti
    71,04 %
    157 glasov
Oddanih 221 glasov

Zoran Omerzu, predsednik NK Krško:

Zoran Omerzu | Foto: NK Krško Zoran Omerzu Foto: NK Krško Kako odgovarjate na očitke, da slabo vodite klub?
V zadnjih 10, 15 letih so se pogoji za delo v NK Krško ves čas izboljševali. Občina je pripomogla k izboljšanju infrastrukture na štadionskem kompleksu Matije Gubca. Pridobili smo dve dodatni nogometni igrišči, eno od teh z umetno travo, uredile so se dodatne garderobe. Zadnja tekmovalna sezona je bila uspešna. Na prvoligaški lestvici smo na koncu sezone zasedli sedmo mesto, prvič odkar nastopamo v prvi ligi, smo si že nekaj krogov pred koncem prvenstva zagotovili naš prvoligaški status. V času mojega predsedovanja (eno leto in tri mesece) je našim željam po boljših delovnih pogojih za nogometaše ponovno prisluhnila Občina Krško. Izvedli smo sanacijo glavnega igrišča, na katerem so se navrtali drenažni kanali, ki zdaj omogočajo hitro odtekanje vode ob obsežnejših padavinah. Dodatno se je urejalo pomožno igrišče z naravno travo. Prav tako se lahko občini zahvalimo za nov garderobni prostor članske ekipe, ki je zdaj videti prvoligaško, s tem smo pridobili tudi dodaten garderobni prostor za nogometaše naše nogometne šole.

Ali obstoj NK Krško res visi na nitki?
Obstoj NK Krško ni ogrožen.

Kakšne so finančne podrobnosti sodelovanja z JSP Group AG leta 2016?
Ob podpisu pogodbe smo se zavezali, da je ta pogodba zaupna in ne sme biti delno ali v celoti razkrita katerikoli tretji osebi, zato o njej ne moremo govoriti.

Kakšen je dolg kluba? Kako ga boste poplačali?
Dolg v višini 85 tisoč evrov se nanaša na obveznosti do dobaviteljev in igralcev, pri katerih je upoštevana tudi decembrska plača, ki zapade konec januarja. Dolgujemo jim za november in december. Preostali del dolga, 50 tisoč evrov, se nanaša na finančne obveznosti, pri katerih imamo s posojilodajalci dogovor o načinu vračanja teh posojil. Znesek je torej znatno nižji od predstavljenega v javnosti s strani nogometne šole. Poplačali ga bomo na osnovi prihodkov, glede katerih smo se dogovorili s sponzorji, v primeru kakšnega prestopa bi bilo to še lažje. Dolg do nekdanjega investitorja je pogojen, poplačilo pa odvisno od dejanskih prestopov igralcev članske ekipe.

Koliko ste med svojim predsednikovanjem zaslužili na račun prodaje in koliko porabili za nakupe igralcev?
Zaslužili smo 75 tisoč evrov s prodajama Tončija Mujana in Jana Gorenca, pri obeh imamo tudi dogovor za dodatne odstotke v primeru nadaljnje prodaje. Nakupov za člansko moštvo ni bilo. Pri prestopih igralcev mladinskega pogona smo prejeli nekaj več kot šest tisoč evrov. Za nakupe igralcev za selekcije do 17 in 19 let smo porabili dobrih 11 tisoč evrov.

Kako odgovarjate na očitke, da NŠ Krško ne želite izplačati Uefinega denarja?
Upravičenec za Uefina sredstva je NK Krško, ki pa jih mora namensko uporabiti za mladinski program, kar jih tudi bo, kot že v vsej zgodovini kluba. V letu 2018 je bila v načrtu poraba 50 tisoč evrov iz naslova Uefe, toliko tega denarja je bilo z računa NK Krško tudi nakazanega za mladinski pogon.

Kako sodelujete z nogometno šolo Krško in kako boste sodelovali v prihodnosti, glede na očitke, ki prihajajo z obeh strani?
Nogometna šola ima odlične rezultate. O prihodnjem sodelovanju še ne moremo govoriti, ker ne vemo, kakšen bo razplet skupščine, na kateri se bo odločalo o nezaupnici trenutnemu vodstvu. V vsakem primeru je ta skupščina dobrodošla, saj trenutno stanje v NK Krško ne koristi nikomur.

Kako odgovarjate na očitke, da ste pred skupščino mimo pravil v klub pripeljali novih 31 članov?
Kot smo že podali v izjavi za javnost, gre za lokalne podjetnike, politike in osebe, za katere menimo, da lahko pomagajo pri sanaciji trenutne situacije v klubu, saj se želijo kot prostovoljci vključiti v delovanje kluba, za kar so ti novi člani, v skladu s statutom NK Krško, lahko sprejeti med člane kot izjeme, ki pridobijo takojšnjo glasovalno pravico.

Kaj pričakujete od skupščine kluba?
Da se bodo zadeve končno umirile. Pravega zmagovalca pa ne bo, ne glede na razplet.

Kako mislite sodelovati z opozicijo, če se skupščina ne bo izšla po vaših željah, in kaj v tem primeru sledi?
Če bo odločeno, da trenutno vodstvo ne bo dobilo zaupnice, se bo glasovalo o razrešitvi, sledilo bo glasovanje o potrditvi novega vodstva NK Krško. V tem primeru jim bomo zaželeli vso srečo ter še naprej stiskali pesti za NK Krško.

Rok Zorko, vodja NŠ Krško:

Rok Zorko | Foto: NK Krško Rok Zorko Foto: NK Krško Je res, da je obstoj NK Krško pod zdajšnjim vodstvom obsojen na propad, in zakaj?
Napredek in razvoj kluba kot celote sta zagotovo ogrožena, saj vodstvo premalo strokovno upravlja klub, da bi lahko s svojimi odločitvami pozitivno vplivalo na poslovanje kluba in njegov razvoj.

Kako visoki so dolgovi NK Krško?
Na začetku decembra 2018, ko so bili še vsi nogometaši jesenskega dela v klubu, je bil skupen dolg zagotovo višji od 700 tisoč evrov, kar nam je na enem izmed sestankov tudi potrdil direktor Jože Slivšek. Danes je stanje verjetno boljše, saj je kar nekaj nogometašev odšlo, vodstvo pa je zagotovilo, da so poplačali tudi določene dolgove. Točen znesek, ki je zdaj verjetno nižji, pa pozna samo vodstvo.

Kako visoki so dolgovi NK Krško do NŠ Krško?
Na današnji dan znašajo 21.816 evrov po podpisanem aneksu s strani predsednika NK Krško. Klub bi nam po pogodbi moral zagotavljati dvomesečno likvidno stanje. Od trenutnega vodstva je to žal nemogoče pričakovati, saj imajo v članskem nogometu še veliko večje finančne težave. Vodenje članske ekipe brez strategije se tako izkaže kot metanje denarja v črno luknjo, ker se ne ve, zakaj se denar porablja in kakšne koristi bo klub od tega imel.

Kako ocenjujete triletno sodelovanje z JSP Sports Group in kako odgovarjate na očitke, da je bilo to sodelovanje le poligon za menedžerske posle?
Osebno sem imel z ljudmi iz podjetja JSP zelo dobre in poštene odnose. Obenem poudarjam, da NŠ in sam kot vodja od njih nikoli nismo prejeli enega samega evra. Sodelovanje z obema predstavnikoma JSP, z Markom Čirovićem in Perico Dordevičem, je bilo odlično, saj sta bila v Krškem dejansko zaradi nogometa. Spremljali so naše delo, poznali vse naše ekipe, jih spremljali na treningih, tekmah, tudi na gostovanjih. Tako so lahko spoznali ter ocenjevali najboljše nogometaše Nogometne šole, ki so jim želeli ponuditi profesionalne pogodbe in jih priključiti v člansko ekipo. Vse to so tudi naredili z Janom Gorencem, Davidom Kovačičem in Estrom Soklerjem.

Koliko so pri JSP Sports Group vložili v klub?
460 tisoč evrov, kar so bila ključna sredstva za preživetje kluba v teh dveh prvoligaških sezonah.

Kako odgovarjate na očitke, da za vami tudi stoji JSP Sports Group?
Moji interesi so ponuditi pomoč klubu, ki ga imam že 34 let v srcu. To je moj edini interes, zato se s takimi očitki ne obremenjujem. Ocenjujem, da smo ljudje, s katerimi v NŠ sodelujem že dlje časa, dovolj izkušeni, izobraženi in strokovni, da lahko poleg uspešnega dela in rezultatov v NŠ podobno uresničimo tudi v članskem nogometu. 

Kdo je investitor, ki bi ga pripeljali v klub in zakaj je skrivnost? Pod kakšnimi pogoji bi prišel v klub?
Prvi pogoj je, da se zamenja vodstvo, ki je naredilo preveliko napak, predvsem v poslovnem odnosu s prvimi investitorji ter z njimi enostransko prekinilo pogodbo, za katero še danes mislim, da je bila zelo dobra, glede na majhne zahteve investitorjev. Zato je nov investitor trenutno skrivnost, ker je glede na trenutne razmere v NK Krško daleč od dogovora z aktualnim vodstvom kluba, čeprav sem prepričan, da je dogovor možen.

Kaj pričakujete od skupščine?
Da bo razum končno prevladal in da se lahko o zakonitem poteku skupščine dogovorimo že prej. Res imamo veliko željo in vizijo, da vodimo klub za boljši jutri in tako omogočimo najboljšim nogometašem NŠ Krško pot do prve ekipe. Razvoj mladih igralcev, ki bodo nekoč igrali za člansko ekipo, je zagotovilo, da bomo nekoč imeli krško ekipo in polne tribune.

Kako mislite sodelovati z NK Krško, če se petkova skupščina ne bo izšla po vaših željah, in kaj sledi, če se izide po vaših željah?
Trenerji smo enotni, da bomo izpodbijali veljavnost skupščine, na kateri ima glasovalno pravico novih 31 članov. Skrbi nas namreč, da takšen način enostranskega vodenja in prevzem kluba, ki ne zagotavlja demokratičnega odločanja in debate, posledično vodi tudi v enostransko prekinitev pogodbe med NK Krško in NŠ Krško, kar je vodstvo NK Krško že poskušalo izvesti oktobra 2018. Trenutno veljavna pogodba namreč zagotavlja, da se ves denar od vadnin, ki jih plačujejo starši, Uefa sredstev in sponzorjev NŠ porabi za razvoj in delo z mladimi. V novi pogodbi, ki nam jo je vodstvo želelo vsiliti oktobra 2018, s temi sredstvi razpolaga NK Krško ... Vse te spremembe imajo lahko poleg dolga NK Krško zelo resne posledice za delovanje NŠ Krško in po našem mnenju ogrožajo tudi prihodnost nogometa v Krškem na najvišji ravni. Skrbi nas za prihodnost 400 otrok, zato smo o trenutnih razmerah spregovorili javno, pred mediji in starši, ki so nam prav tako zagotovili svojo podporo. Če bo vodstvo izpolnjevalo trenutno veljavno pogodbo (trenutno je ne), bomo delo nadaljevali, sicer bomo klub zapustili. Vseh 21 trenerjev NŠ Krško. Če na skupščini zmaga naš predlog, pa nas čaka še več dela in izzivov, s katerimi se bomo skupaj spopadli, saj verjamemo v svoje znanje in smo prepričani, da lahko zapišemo novo zgodbo o uspehu NK Krško.

Boštjan Blažinčič, nekdanji predsednik NK Krško:

Boštjan Blažinčič | Foto: Vid Ponikvar Boštjan Blažinčič Foto: Vid Ponikvar Ali je NK Krško res zakopan v dolgovih in njegov obstoj visi na nitki?
Glede na trenutno stanje se bojim, da res, predvsem je vprašljiva prvoligaška usoda kluba. Vsekakor pa bi morali po konkretnih številkah povprašati v klubu, lahko pa potrdim, da je bila številka, ki se je pojavila v medijih, podana od predstavnika kluba.

Kakšni so bili pogoji sodelovanja z JSP Sports group AG, ki ste ga s tujimi investitorji sklenili leta 2016?
Pogodba je bila podpisana nekje julija 2016 v višini 250 tisoč evrov letno za petletno obdobje. Zahteve s strani JSP so bile predvsem, da se članski ekipi priključi najperspektivnejše igralce iz NŠ Krško in se tisti, ki jih ne najdemo znotraj nogometne šole, poskušajo nadomestiti s kakovostnimi igralci iz regije, lahko tudi širše. Soodločali so tudi o športnih vprašanjih in tako naprej.

Kako ocenjujete sodelovanje z JSP Sports Group AG v času vašega predsedovanja?
Kot zelo dobro, saj nam je v tem obdobju uspelo podpisati pogodbe z najperspektivnejšimi domačimi igralci in v klub pripeljati kar nekaj igralcev, ki so bili tudi po mojem odhodu okostje prve ekipe. Milan Škrbič je bil dolgo časa prvi strelec, Tonči Mujan pa prvi asistent lige. Močno smo okrepili strokovno vodstvo, saj je do prihoda JSP skoraj vse trenerske funkcije v članski ekipi opravljal takratni trener Tomaž Petrovič.

Kako visoke so terjatve JSP Sports Group AG do kluba?
Terjatve JSP do NK Krško na dan prekinitve znašajo 460 tisoč evrov, sicer pa imam informacijo iz kluba, da je klub pred kratkim zmanjšal dolg za 8.500 evrov.

Koliko denarja je NK Krško v času vašega predsednikovanja zaslužil na račun prodaje igralcev in koliko je porabil za nakupe?
Za odškodnine nismo porabili niti enega evra, z naslova prodaje je pa bilo približno 400 tisoč evrov.

Kako odgovarjate na očitke, da tudi zdaj za vami stojijo ljudje iz JSP Sports Group AG?
Z njimi sem ostal v dobrih odnosih, ker gre za ljudi, ki so bili do NK Krško izjemno korektni in so krškemu nogometu omogočili veliko dobrega. Očitki, ki letijo na tiste, ki smo opozorili na trenutno stanje, so le poskus odvračanja pozornosti od konkretnih rdečih številk. Glede na izkušnjo, ki so jo imeli v Krškem, se bojim, da nimajo ravno velikega interesa po vnovičnem vključevanju v krški nogomet.

Zakaj se je lani končalo sodelovanje z JSP Sports Group AG?
To boste morali vprašati vodilne v klubu, vem pa, da je JSP v nekem trenutku začel pisno opozarjati vodstvo kluba na neizpolnjevanje pogodbenih obveznosti in ker niso dobili odgovorov oziroma se situacija ni uredila, je JSP prenehal plačevati obroke.

Zakaj ste leta 2017 odšli iz kluba?
Že takrat smo se ukvarjali s podobnimi težavami, kot se danes. Na zadnjem upravnem odboru pred volilno skupščino so isti akterji, ki to počno tokrat že drugič, prišli z idejo, da bi imenovali izjeme, ki bi imele na skupščini volilno pravico in bi jim zagotovile večino. Odločil sem se, da je najbolje, da kandidaturo umaknem, saj sem v svojem mandatu dokazal, da zmorem dosegati visoke športne in solidne poslovne rezultate s skromnim proračunom. Nikakor pa nisem bil pripravljen na kompromise, ki bi lahko onemogočili nadaljnji razvoj nogometnega kluba in nogometne šole.

Kakšna je vaša trenutna vloga v oziroma okoli kluba?
Trenutno sem vključen v delo nogometne šole, pri kateri vidimo še veliko možnosti za izboljšave na vseh področjih, pa čeprav sem prepričan, da smo že zdaj med najboljšimi tremi v Sloveniji. To je tisto, kar me veseli in kjer vidim na dolgi rok pogoj za stabilno in samozadostno delovanje NK Krško.

Preberite še:

Nogometna šola Krško
Sportal Nogomet v Krškem med dvema ognjema
NK Triglav NK Krško Prva liga
Sportal Krško ima novega trenerja, predsednika zmotili zapisi o finančnih težavah
NK Triglav NK Krško Prva liga
Sportal Novo leto, nov začetek: kdo bo sedel na vroči stol?
NK Olimpija NK Maribor
Sportal Blišč in beda jesenskih številk Prve lige Telekom Slovenije
Maribor Kairat
Sportal Konec je pripravljalnih tekem: Triglav boljši od Bleda #video

 

Ne spreglejte