Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
8. 2. 2022,
17.47

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

16

Natisni članek

NK Radomlje NK Tabor Sežana NK Olimpija NK Olimpija NK Mura NK Maribor NK Maribor NK Koper NK Domžale NK Celje NK Bravo NK Aluminij Prva liga Telemach 1. SNL zimski prestopni rok

Torek, 8. 2. 2022, 17.47

2 leti, 2 meseca

Pred začetkom spomladanskega dela 1. SNL

V slovenskem nogometu se vse bolj govori hrvaško

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

16

Maribor Marcos Tavares | Marcos Tavares bo po koncu sezone sklenil bogato igralsko kariero, v kateri je poskrbel za številne rekordne dosežke tako v zgodovini NK Maribor kot tudi 1. SNL. | Foto Vid Ponikvar

Marcos Tavares bo po koncu sezone sklenil bogato igralsko kariero, v kateri je poskrbel za številne rekordne dosežke tako v zgodovini NK Maribor kot tudi 1. SNL.

Foto: Vid Ponikvar

V sredo se bo z zaostalo tekmo med Olimpijo in Muro začel spomladanski del 1. SNL. V senci zimskih olimpijskih iger, ki polnijo srca slovenskih ljubiteljev športa z izjemnimi uspehi, se bo nadaljeval nogometni prvoligaški ples, v katerem bo prisotno kar nekaj novih obrazov. Najbolj je svoj kader prevetrila Olimpija, najmanj Domžale, med novinci pa prevladujejo Hrvati.

Olimpija Mura
Sportal Olimpija ugnala prvaka in poslala sporočilo Mariboru

Ker pa zimskega prestopnega roka še ni konec, traja vse do 15. februarja, lahko do začetka spomladanskega dela Prve lige Telemach pričakujemo še nekaj kadrovskih sprememb. Sezona 2021/22 je zadnja za dva legendarna nogometaša, ki že dalj časa navdušujeta v Sloveniji. Po tej sezoni se bosta poslovila večni kapetan Maribora Marcos Tavares in kapetan Domžal Senijad Ibričić, nekdanji zvezdnik splitskega Hajduka, ki bo v mestu ob Kamniški Bistrici po koncu igralske kariere skrbel za kadrovsko politiko.

Maribor pripeljal zmaja Ivanovića, Olimpija odgovorila z ...

Aljoša Matko bo do konca sezone igral v dresu Olimpije kot posojeni nogometaš švedskega Hammarbyja. | Foto: NK Olimpija Ljubljana Aljoša Matko bo do konca sezone igral v dresu Olimpije kot posojeni nogometaš švedskega Hammarbyja. Foto: NK Olimpija Ljubljana Ravno Domžalčani so tisti, ki so v tem zimskem prestopnem roku v svoje vrste pripeljali najmanj novincev. Povsem drugače je pri njihovih tekmecih, ki so se v večini odločili za zdaj že uveljavljeni trend: lov na hrvaške legionarje, ki se v svoji domovini niso znali preriniti med (naj)boljše.

Javna skrivnost, ki jo vse bolj izpostavljajo športni direktorji prvoligaških klubov, je ta, da nogometaši iz Hrvaške in bližnjih nekdanjih "bratskih" republik ne predstavljajo tolikšnega finančnega stroška kot bi ga nakup slovenskih igralcev. Člani 1. SNL so se podali zlasti v lov na igralce s prostimi dokumenti, za katere ni treba plačati odškodnine, veliko je tudi prihodov igralcev, ki so na posoji.

Sportal Občuduje Zlatka Zahovića in pazi, da ga ne pojejo morski psi

S svežo hrvaško energijo izstopajo zlasti Olimpija, Radomlje in Aluminij. Zmaji, ki v spomladanski del vstopajo z novim "nemško-hrvaškim" vodstvom, so v svoje vrste privabili kar pet hrvaških nogometašev, nato pa poskrbeli tudi za prihode, ki so omilili večino kritik, češ da Olimpija postaja svojevrstna hrvaška kolonija. Prišla sta mlada reprezentanta Aljoša Matko in Nik Prelec, nato še izkušeni povratnik Aljaž Krefl. Največ prahu je dvignil zlasti prihod Belokranjca, odgovor Olimpije na najodmevnejšo mariborsko zimsko pridobitev, nekdanjega zmaja Đorđeta Ivanovića. Matku so mariborske Viole v prejšnji sezoni namenile prestižno priznanje Vijol'čni bojevnik.

Na uvodnem dejanju 1. SNL v letu 2022 se bosta v sredo spopadli Olimpija in Mura. | Foto: Vid Ponikvar Na uvodnem dejanju 1. SNL v letu 2022 se bosta v sredo spopadli Olimpija in Mura. Foto: Vid Ponikvar

Maribor bo 13. februarja gostoval na večnem derbiju v Stožicah, na katerem bo lahko le 750 gledalcev, dvoboj pa bo zaradi odloka Nogometne zveze Slovenije (NZS) minili brez prisotnosti gostujočih navijačev. Prihoda nekdaj vijoličastega Matka in zeleno-belega Ivanovića sta poskrbela za vrhunec zimskega prestopnega roka. Za zdaj. Koper bi namreč lahko ostal brez najboljšega strelca 1. SNL Maksa Barišića.

Maribor bogato zaslužil za Nemca, znani Hrvat okrepil Celjane

Nemec Robert Voloder bo nogometno pot nadaljeval v ZDA. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Nemec Robert Voloder bo nogometno pot nadaljeval v ZDA. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Zadnjeuvrščene Radomlje so nakazale vstop v novo obdobje, ki bi lahko obrodilo sadove. Povezale so se s splitskim Hajdukom, ki je priskočil na pomoč pri številnih stvareh, plod tega je tudi rekordni zaslužek ob prestopu Marka Božića k italijanskemu Frosinoneju, blagajno si je napolnil tudi Bravo, njegova igralca bosta nadaljevala kariero v bistveno močnejšem klubskem okolju, kot je 1. SNL, v Rusiji (Vanja Drkušić pri Sočiju) in Avstriji (Sandi Ogrinec pri Tirolu), Maribor, pri katerem kadrovsko politiko kroji Marko Šuler, pa je poskrbel za najbolj donosen prestop, saj je član lige MLS Sporting Kansas City za nakup Nemca Roberta Voloderja po podatkih Transfermarkt plačal kar 1,8 milijona evrov.

Zanimivo je, da le Maribor, Bravo in Domžale v tem prestopnem roku niso pripeljale vsaj enega Hrvata. Olimpija jih je pet, Radomlje štiri, Aluminij tri … Od znanih imen prevladuje Duje Čop, nekdanji hrvaški reprezentant, ki ima izkušnje tudi z igranjem v serie A in la ligi. V Celju igra nekdanji mladi švicarski reprezentant Vasilije Janjičić, ki je pred leti že igral v bundesligi za HSV, v Mursko Soboto pa se je po dolgih letih vrnil nekdanji slovenski reprezentant Gregor Balažic, vajen igranja v močnih ligah.

Žan Karničnik, ki se je ustalil v članski izbrani vrsti, z Antejem Šimundžo po novem sodeluje pri Ludogorcu. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Žan Karničnik, ki se je ustalil v članski izbrani vrsti, z Antejem Šimundžo po novem sodeluje pri Ludogorcu. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Kot je že navada, je tudi ta zimski prestopni rok poskrbel za odhod nekaterih najvrednejših igralcev domačega prvenstva. Pričakovano je trenerju Anteju Šimundži k bogatemu bolgarskemu prvaku Ludogorcu sledil Žan Karničnik, Maribor je ostal brez domačega reprezentanta Blaža Vrhovca, ki je podobno kot še kar nekaj Slovencev izbral ponudbo s Cipra, Celjani pa so presenetljivo ponudili prosto pot občasnemu reprezentantu BiH Advanu Kadušiću.

Aljoša Matko Bravo
Sportal "Maribor je preteklost. Moj cilj? Gol proti Mariboru."

V spomladanskem delu na slovenskih zelenicah tudi ne bomo videvali nekaterih imen, ki so tu že dalj časa in so si ustvarila že skoraj legendarni status. Tako sta nogometne čevlje na klin obesila slovenski Argentinec Lucas Mario Horvat in slovenski Palestinec Jaka Ihbeisheh, nekdanji slovenski reprezentant Luka Žinko pa še ni končal kariere, a se je preselil v tretjo ligo v Grosuplje, kjer bo vse bolj prisoten tudi pri trenerskih izzivih.

Kako so "trgovali" slovenski prvoligaški klubi? Teden dni pred koncem zimskega prestopnega roka lahko preverite vse prihode in odhode:

Maribor:
Prišli: Max Watson/Šve (Mjällby/Šve), Đorđe Ivanović/Srb (Bate Borisov/Blr), Ignacio Guerrico/Arg (Tabor Sežana), Stevan Nikolić/Srb (Zemun/Srb), Luka Uskoković/ČG, Željko Filipović (pomočnik trenerja)
Odšli: Blaž Vrhovec (Anorthosis Famagusta/Cip), Robert Voloder/Nem (Sporting Kansas City/ZDA), Rudi Požeg Vancaš (Černomorec/Ukr), Ilija Martinović (Černomorec/Ukr), Andrej Kotnik (Koper), Vid Koderman (Tabor Sežana), Žan Vipotnik (Triglav Kranj)


Koper:
Prišli: Luka Šušnjara (Wisla Plock/Pol), Diogo Izata/Por (Gaz Metan/Rom), Marko Đira/Hrv (Lokomotiva Zagreb/Hrv), Anis Jašaragić (Ilirija), Maj Mittendorfer (Celje), Cristojaye Daley/Jam (Harbour View/Jam), Andrej Kotnik (Maribor)
Odšli: Darko Ilieski/SMk (Struga/SMk), Rok Grudina (Stripfing/Avt), Mak Varešanović


Olimpija:
Prišli: Robert Mudražija/Hrv (Köbenhavn/Dan), Marin Pilj/Hrv (Osijek/Hrv), Ivan Banić/Hrv (Gorica/Hrv), Mario Kvesić/Hrv (Pohang Steelers/JKo), Ivan Prtajin/Hrv (Schaffhausen/Švi), Nik Prelec (Sampdoria/Ita), Aljoša Matko (Hammarby/Šve), Aljaž Krefl (Aluminij)
Odšli: Marko Futacs/Mad (MTK/Mad), Miha Kompan Breznik (Mura), Sava Petrov/Srb (Mladost Lučani/Srb), Denis Šme (Leoben/Avt), Gal Kurež (Bravo), Enrik Ostrc (Lommel/Bel), Ognjen Bakić/ČG (Osijek/Hrv), Nejc Vidmar (Ionikos/Grč), Lun Bončina (Primorje), Mihailo Perović/ČG (Iskra Danilovgrad/ČG), Dino Špehar/Hrv (Aluminij), Maj Fogec (Aluminij)


Bravo:
Prišli: Gal Kurež (Olimpija), Luka Kerin (Celje), Stefan Milić/ČG (Dinamo Zagreb/Hrv), Matija Burin (Celje)
Odšli: Sandi Ogrinec (Swarovski Tirol/Avt), Luka Žinko (Brinje Grosuplje), Vanja Drkušić (Soči/Rus), Ervin Šehić (Dekani)


Mura:
Prišli: Miha Kompan Breznik (Olimpija), Tarik Bagola (Krško), Amar Beganović/BiH (Sloboda Tuzla/BiH), Gregor Balažic (brez kluba), Marin Ljubić/Hrv (Istanbulspor/Tur), Mirlind Daku/Kos (Osijek/Hrv), Filip Janežič (Drava)
Odšli: Marko Brkić/BiH, Staniša Mandić/ČG (Metalac/Srb), Amadej Maroša (AEL Limassol/Cip), Žan Karničnik (Ludogorec Razgrad/Bol), Evgeniy Vinokorov/Izr (Beltinci), Jan Dapo (Krka), trener Ante Šimundža (Ludogorec Razgrad/Bol)


Domžale:
Prišla: Žiga Dajčman (Dob), pomočnik trenerja Rok Hanžič (Radomlje)
Odšla: Damjan Vuklišević (Celje), Grega Sorčan (Apollon Smyrnis/Grč)


Celje:
Prišli: Damjan Vuklišević (Domžale), Tai Matea Panić (Koper), Nino Milić (Maribor), Ibrahim Kargbo Jr./Bel (Dinamo Kijev/Ukr), Dušan Stojinović (Khimki/Rus), Vasilije Janjičić/Švi (Zürich/Švi), Duje Čop/Hrv (Dinamo Zagreb/Hrv), Domantas Antanavičius/Lit (Panevezys/Lit), Simon Rožman (trener)
Odšli: Maj Mittendorfer (Koper), Advan Kadušić/BiH, Luka Kerin (Bravo), Bradley Martis/Cur (IJsselm.vogels/Niz), Matija Burin (Bravo)


Tabor:
Prišli:
Mateo Monjac/Hrv (Slaven Belupo/Hrv), Vid Koderman (Maribor), Robert Čakš (Primorje), Mory Keita/SlO (Vise/Bel), Altin Kryeziu (Torino/Ita)
Odšla: Dominik Mihaljević/Hrv, Ignacio Guerrico (Maribor)


Aluminij:
Prišli: Jure Matjašič, David Nwolokor/Nig (Rijeka/Hrv), Karlo Plantak/Hrv (Kustošija/Hrv), Luka Branšteter/Hrv (Osijek/Hrv), Lovro Jurić (Istra/Hrv), Dino Špehar/Hrv (Olimpija), Maj Fogec (Olimpija)
Odšli: Tilen Pečnik (Leoben/Avt), Robert Pušaver (Wildon/Avt), Lucas Mario Horvat (zaključek kariere), Timotej Dodlek (Voitsberg/Avt), Tibor Banić/Hrv (Brežice), Aljaž Krefl (Olimpija)


Radomlje:
Prišli: Ivan Ćalušić/Hrv (Hajduk Split/Hrv), Mario Čuić/Hrv (Hajduk Split/Hrv), Darko Mišić/Hrv (brez kluba), Axel Prohouly/Fra (Grande-Synthe/Fra), Tomislav Mrkonjić/Hrv (Croatia Zmijavci/Hrv), Jonathan Bumbu/Fra (Amiens B/Fra), Lenart Brolih
Odšli: Jaka Ihbeisheh (zaključek kariere), Marko Žulj/BiH (Spartak Subotica/Srb), Žan Nikolić (Ilzer/Avt), Marko Božić/Avt (Frosinone/Ita), Nik Fortuna (Izola), Darko Marjanović (Krka), Sacha Varga/Srb, trener Rok Hanžič (Domžale) 

Simon Rožman Celje
Sportal Za konec visoki zmagi Celja in Radomelj
NK Maribor prvak 2022
Sportal Spored 1. SNL 2022/23
Ne spreglejte