Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
27. 9. 2018,
9.47

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

1

Natisni članek

Amir Dervišević NK Maribor NK Maribor Zlatko Zahović Prva liga Telekom Slovenije Darko Milanič

Četrtek, 27. 9. 2018, 9.47

5 let, 7 mesecev

Amir Dervišević

Viole so ga že odpisale, nato ga je rešil Zlatko Zahović #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

1

Amir Dervišević | Amir Dervišević želi "kanto" vrniti v Maribor. | Foto Vid Ponikvar

Amir Dervišević želi "kanto" vrniti v Maribor.

Foto: Vid Ponikvar

Kariera Amirja Derviševića je po letu 2013, ko se je iz Krke preselil v Maribor, doživela dramatičen zasuk. Eden številnih Ljubljančanov v vijoličastem dresu je izgubil stik z najboljšimi. Klub ga je že skoraj odpisal, ko je sledil preobrat, za katerega je najbolj zaslužen Zlatko Zahović. O tem, odnosu z navijači Maribora, trenerjem Darkom Milaničem in še čem se je 26-letni reprezentant razgovoril za Planet TV.

Kako nepredvidljiva je lahko nogometna pot, dokazuje primer Amirja Derviševića. Dolgonogi Ljubljančan je veliko obetal. Ko je leta 2013 iz Krke prestopil k Mariboru, je bil mladi slovenski reprezentant, a mu ni šlo vse po načrtih. Predstave niso bile dobre, na piko pa so ga vzeli še navijači in mu s klofuto, ki so mu jo leta 2016 prisolili na spomladanskem treningu, dali vedeti, kaj si mislijo o njem.

NK Olimpija, ND Gorica
Sportal Nora tekma v Ljubljani, Maribor ušel Olimpiji #video

Noče biti nespoštljiv, a v Veržej se najraje ne bi vrnil

Izbran je bil za najboljšega nogometaša meseca v Prvi ligi Telekom Slovenije. | Foto: nzs.si Izbran je bil za najboljšega nogometaša meseca v Prvi ligi Telekom Slovenije. Foto: nzs.si Nogometaš, ki prihaja z ljubljanskih Fužin, ogromne valilnice športnih talentov, se je dotaknil najnižje točke, odkar nosi vijoličasti dres. Klub ga je suspendiral in poslal v B-ekipo, lani pa je obujal tekmovalno formo na slabše pripravljenih drugoligaških zelenicah, kjer je kot posojen nogometaš Maribora nosil dres Veržeja.

"Ne bi hotel biti žaljiv do koga, a ne bi se rad vrnil v Veržej. V Mariboru mi je res lepo. Že v mariborski ekipi B mi je bilo zelo težko, a sem treniral, dal vse od sebe in spremenil veliko stvari v svoji glavi," je Dervišević v pogovoru za Planet TV opisal, kako se je počutil v obdobju, ko je bil od prve ekipe Maribora oddaljen svetlobna leta.

Pogovor Roka Kovačiča (Planet TV) z Amirjem Derviševićem:

Kdo bi si takrat mislil, da bo dobro leto pozneje vse drugače in da se bo izteklo kot v najlepši pravljici? In res, Dervišević se je vrnil, prerodil, postal eden najboljših igralcev Prve lige Telekom Slovenije, za nameček pa še članski reprezentant in ljubljenec Viol. "V tem klubu sem bil, realno gledano, že povsem odpisan, a me je, hvala bogu, presenetil klic Zlatka Zahovića," se še danes dobro spominja, kako ga je športni direktor, alfa in omega kadrovske politike pri najuspešnejšem slovenskem klubu, povabil na trening prve ekipe.

Sportal Poseben dan za Mariborčane. Vračata se Zahovića.

Zlatko Zahović je njegov drugi oče

Še danes se v živo spominja klica Zlatka Zahovića, po katerem se je lahko pridružil treningom prve ekipe. | Foto: Grega Valančič/Sportida Še danes se v živo spominja klica Zlatka Zahovića, po katerem se je lahko pridružil treningom prve ekipe. Foto: Grega Valančič/Sportida Na njegovo srečo je Maribor v sezoni 2016/17 zaradi finančnih razlogov razpustil B-ekipo, Dervišević pa se je lahko spet dokazoval trenerju Darku Milaniču. "Na treningih sem se prilagajal vsem. Bil sem mali, kot rad pravi trener. Vse sem delal tako, kot je treba," se je trudil, da bi prepričal strokovno vodstvo. Marljivo delo - pol leta je treniral brez tekem - se mu je obrestovalo. Ponovno se je izkazalo, da je športnega direktorja Zahovića spremljal dober občutek, ko je prvi ekipi priključil Ljubljančana.

Zato ima Zlatko Zahović v njegovem srcu posebno mesto. O tem, da bi bil lahko njegov oče, se šalijo celo v njegovi družini. "Izvlekel me je iz tega. Ponudil mi je roko, dal še eno priložnost. Konec koncev je moj direktor, po eni strani moj drugi oče, ki mi je res pomagal," je hvaležen, da je Zahović opazil spremembe, ki jih je v kriznem obdobju naredil v svoji glavi.

Maribor Domžale
Sportal Rožman se čudi: Ali nočejo slišati ali pa razumeti #video

Obeta se rekordno število podaj, faza obrambe še šepa

Čeprav je odigral šele četrtino tekem v tej prvenstveni sezoni, je že pri osmih asistencah. | Foto: Planet TV Čeprav je odigral šele četrtino tekem v tej prvenstveni sezoni, je že pri osmih asistencah. Foto: Planet TV V tem letu je Dervišević naredil tako velik kakovostni preskok v igri, da je postal eden izmed nosilcev igre pri vijolicah. V Prvi ligi Telekom Slovenije ni boljšega podajalca. V tej sezoni je zbral že osem podaj, tako da bi lahko, če bo nadaljeval v podobnem ritmu, z lahkoto izboljšal dosežke predhodnikov, ki so v zadnjih sezonah osvajali priznanje za najboljšega podajalca. Nekdanji nogometaš Krškega Tonći Mujan je tako v prejšnji sezoni zbral 11 podaj, podobno velja za vijolico Dareta Vršiča v sezoni 2016/17, pred tem je bil najboljši v podajah njegov kapetan Marcos Tavares (10 podaj v sezoni 2015/16) …

Dervišević je dosegel tudi dva zadetka, enega na odmevnem večnem derbiju v Stožicah, kjer je Maribor premagal Olimpijo s 3:0 in ustvaril odločilno prednost (po uvodni četrtini znaša prednost pred branilcem naslova +4), tako da je sodeloval pri največjem številu zadetkov v 1. SNL.

"Mora delati še tako naprej. Ima dobre proste strele, izvajanje kotov, podaje v globino, obračanje strani … Mora pa še kaj dodati in popraviti, da bi bila njegova zgodba še bolj vredna," poudarja trener Milanič, ki se je zelo razveselil dejstva, da je Dervišević na podlagi dobrih predstav za Maribor oblekel tudi državni dres.

Mura
Sportal Slovenska elita se je znebila slabičev

Kaj bi lahko 26-letni zvezni igralec, ki ga krasi izjemen strel z razdalje, še izboljšal? "Faza obrambne igre še malce šepa," odkrito priznava nogometaš, ki je pred kratkim prejel priznanje za najboljšega igralca meseca v Prvi ligi Telekom Slovenije.

Vodja Viol ga je objel

Veselje Derviševića v Stožicah po zadetku na zadnjem večnem derbiju z Olimpijo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Veselje Derviševića v Stožicah po zadetku na zadnjem večnem derbiju z Olimpijo. Foto: Grega Valančič/Sportida V nasprotju z mučnimi dogodki na zloglasnem treningu leta 2016, ko so ga obiskali nezadovoljni navijači Maribora in mu vpričo soigralcev prisolili zaušnico, je zdaj z navijači v idiličnem odnosu. "Po treningu je prišel do mene vodja Viol, mi čestital in me objem. Dejal mi je, da nihče izmed njih ni verjel, da se bom tako uspešno vrnil v kader. Omenil je, da to ne bi uspelo od 90 do 95 odstotkom ljudem," ne skriva dobre volje eden izmed številnih Ljubljančanov, ki branijo barve Maribora in skušajo vrniti državni naslov v mesto ob Dravi.

To je njegova velika želja. Najprej želi osvojiti "kanto" in jo vrniti v Maribor, nato pa ne bi imel nič proti, če bi se preizkusil v tujini. "Italije se res ne bi branil," je razkril željo, da bi si nekoč nogometni kruh služil na Apeninskem polotoku, kjer ne manjka slovenskih legionarjev. Najprej pa želi narediti vse, da bi Maribor zadržal prednost pred tekmeci in prvi prečkal ciljno prvenstveno črto.

Sportal Pet mojstrovin Prve lige Telekom Slovenije #video
Žiga Škoflek
Sportal Rudar že v Ljudskem vrtu z novim orožjem
Viole Maribor Domžale
Sportal Vijolice bodo pogrešale Rajčevića in 2.100 evrov

Prvoligaško dogajanje na Planet TV in Sportalu

V sezoni 2018/19 boste štiri tekme #PLTS na vsak krog spremljali v neposrednem televizijskem prenosu na programih Planet in Planet 2. Ob tem bo na Planet 2 vsak ponedeljek ob 20. uri na sporedu še oddaja Goool!, ki jo vodi Dani Bavec. Več o razporedu tekem si lahko preberete TUKAJ.

Ne spreglejte