Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
26. 6. 2020,
20.00

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

Natisni članek

Stožice večni derbi Prva liga Telekom Slovenije NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor Sergej Jakirović Dino Skender

Petek, 26. 6. 2020, 20.00

3 leta, 9 mesecev

Zakaj bo tokratni obračun Olimpije in Maribora nekaj posebnega?

Večni derbi v Stožicah, na katerem nas čaka kup redkih dogodkov

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10
Olimpija Maribor | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Zadnji slovenski nogometni derbi med Olimpijo in Mariborom v tej sezoni, ki nas v nedeljo ob 20.45 čaka v Stožicah, bo edinstven. Ne samo zaradi napetega boja za prvenstveno lovoriko, ampak še zaradi marsičesa drugega. Zakaj?

NK Olimpija, NK Maribor, derbi, Stožice
Sportal Olimpija po zmagi na večnem derbiju spet pobegnila Mariboru #video

Seveda bo nedeljski obračun ob tem, da na tribunah ne bo gledalcev, zanimiv predvsem zaradi tega, ker bo zelo pomemben v lovu na prvenstveno lovoriko. Do konca prvenstvenega maratona, ki tokrat zaradi vsem znanih razlogov traja dlje, kot je kadarkoli, je še sedem tekem.

Olimpija je imela pred nadaljevanjem prvenstva na vrhu sedem točk prednosti pred Mariborom. Zdaj ima le še eno. Obeta se dramatičen finiš v lovu za najpomembnejšo slovensko nogometno lovoriko.

Aleksandar Rodić Olimpija
Sportal Legenda z "zelenim srcem", ki mu ni všeč klubska politika Olimpije

V Stožicah prvič brez Zlatka Zahovića

Potem bo derbi zelo poseben tudi zaradi tega, ker se bo prvič po dolgem času zgodilo, da na njem ne bo Zlatka Zahovića. Športnega direktorja, ki je tik pred nastopom izrednih razmer po 13 izjemno uspešnih letih zapustil Ljudski vrt.

V Stožicah, ki so bile odprte leta 2010, se bodo morali Mariborčani brez njega znajti sploh prvič.

Maribor se bo na derbiju v Stožicah sploh prvič do zdaj moral znajti brez Zlatka Zahovića. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Maribor se bo na derbiju v Stožicah sploh prvič do zdaj moral znajti brez Zlatka Zahovića. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Po letu 2007 debitanta na obeh straneh

Nasledil ga je Oliver Bogatinov in s prvo potezo, ki jo je povlekel, v klub pripeljal naslednika Darka Milaniča. Izbral je Hrvata Sergeja Jakirovića.

Na Hrvaško je v iskanju človeka, ki bo zapolnil prazen trenerski stolček Safeta Hadžića, pogled usmeril tudi predsednik Olimpije Mladen Rudonja in v Stožice pripeljal mladega Dina Skenderja. Oba sveža trenerja največjih slovenskih klubov bosta torej akterja derbija prvič v trenerskih vlogah.

Nazadnje se je to pripetilo oktobra 2007, ko je bila Olimpija tretjeligaš in se je z Mariborom pomerila v pokalu. Tekma, ki sta jo v Ljudskem vrtu vodila Jani Pate na ljubljanski in Milko Djurovski na mariborski strani, se je končala z zmago vijoličastih s 3:1. Za oba trenerja je bil to prvi derbi.

Ivo Šušak (na fotografiji) in Mihajlo Petrović sta edina tuja trenerja, ki sta se med seboj pomerila na prvenstvenih derbijih v samostojni Sloveniji. | Foto: Getty Images Ivo Šušak (na fotografiji) in Mihajlo Petrović sta edina tuja trenerja, ki sta se med seboj pomerila na prvenstvenih derbijih v samostojni Sloveniji. Foto: Getty Images

Šele drugič dva tuja trenerja

Še redkeje pa se je na derbijih v času slovenske samostojnosti do zdaj zgodilo to, da bi na klopeh obeh velikanov slovenskega nogometa sedela tujca, čemur bomo priča v nedeljo zvečer.

Od leta 1991 do danes smo bili takemu dogodku priča samo enkrat, in sicer septembra leta 2001, ko je v 10. prvenstvenem krogu Maribor pred domačimi navijači v zelo razburljivi tekmi z golom Mihe Pitamica v 84. minuti prišel do zmage s 3:2.

Na njegovi klopi je sedel Hrvat Ivo Šušak, ki ga je sezono pred tem popeljal do naslova prvakov. Trenerski sedež Olimpije je grel Srb z avstrijskim potnim listom Mihajlo Petrović.

107. skupno, 85. prvoligaški, 25. Mandarićev in četrti junijski

Tokratni derbi, ki bo 107. v zgodovini slovenske samostojnosti, upoštevajoč vsa tekmovanja, 85. prvoligaški, 25. odkar je na čelu Olimpije Milan Mandarić in četrti, ko se bosta večna tekmeca udarila junija, bo torej zares nekaj posebnega.

Kaj pred njim pravijo v obeh taborih, pa si lahko preberete spodaj.

Pri česanju po zgodovini derbijev nam je tudi tokrat pomagal znani kronist NK Olimpije OptaŽabar, čigar zanimive statistične izseke iz preteklosti lahko spremljate na Facebooku, Twitterju in tudi Instagramu.

Kako se bo razpletel nedeljski večni derbi?

  • z zmago Olimpije
    26,98 %
    331 glasov
  • z remijem
    7,91 %
    97 glasov
  • z zmago Maribora
    65,12 %
    799 glasov
Oddanih 1227 glasov

Iz tabora Olimpije: Vsi vemo, koliko nam ta tekma pomeni

Dino Skender | Foto: Vid Ponikvar Dino Skender Foto: Vid Ponikvar Trenerja Olimpije, ta je v prejšnjem krogu končala črn niz in z golom rezervista Harisa Kadrića v 90. minuti premagala Domžale, čaka šele druga tekma na klopi Ljubljančanov, a že takoj najtežja. Obračun z največjim rivalom, ki je tokrat za nameček izjemno pomemben v boju za naslov.

"Po tekmi z Domžalami smo se dvignili v morali in ekipnem duhu. Maribor bomo tako dočakali polni optimizma. Vsi se zavedamo, koliko nam ta tekma pomeni, zato smo nanjo popolnoma osredotočeni," je povedal Dino Skender, ki je še nekoliko manj izkušen od svojega rojaka na klopi Maribora. Šteje komaj 36 let, do zdaj pa je s klopi vodil le še hrvaškega prvoligaša Osijek.

"Fantje se morajo izkazati v izpolnjevanju dogovorjenih nalog. Pri tem ne smemo razmišljati preveč o končnem rezultatu, ampak o tem, da smo na igrišču kakovostni in disciplinirani. Če se bomo tega držali, verjamem, da bomo na koncu nagrajeni z dobrim rezultatom, kot se je to zgodilo tudi v Domžalah," je še dejal drugi trener Olimpije v tej sezoni.

Iz tabora Maribora: Tekma kot vsaka druga

Sergej Jakirović | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Sergej Jakirović Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Novopečeni trener serijskega slovenskega prvaka iz Ljudskega vrta je v najavi do zdaj najpomembnejše tekme na svoji trenerski poti ostal zvest samemu sebi in mirno razlagal o tem, da je pred njim tekma kot vsaka druga.

"Začeli smo sijajno in naredili, kar smo si želeli. Zdaj upam, da bomo v podobnem slogu nadaljevali," dva dni pred derbijem sporoča Sergej Jakirović, ki je do zdaj na klopi Maribora stoodstoten. Štiri tekme, štiri zmage.

"Zmage prinašajo dobro vzdušje v klubu in okoli njega, zato je zdaj vse super. Derbi pa tekma kot tekma. Ne bo odločal o ničemer. Po tekmi v Stožicah nas čaka še šest zahtevnih izpitov. Na derbiju so na voljo tri točke kot povsod drugje. Fantje so, tako kot vedno do zdaj, odlično trenirali in so pripravljeni na derbi. Zaostajamo točko za Olimpijo in imamo vse v svojih rokah. To je najbolj pomembno," je še povedal 43-letni Hrvat, ki lovi prvo lovoriko na svoji trenerski poti.

Kdo bo prvak?

  • Olimpija
    42,56 %
    263 glasov
  • Maribor
    43,85 %
    271 glasov
  • nihče od naštetih
    13,59 %
    84 glasov
Oddanih 618 glasov

Preberite še:

Olimpija Maribor Green Dragons Viole
Sportal Policija pripravljena na morebiten prihod Green Dragons in Viol
Aljoša Matko
Sportal Dragulj Maribora, ki ga brusijo v Ljubljani
Olimpija
Sportal Mandarića niso prizadele žaljivke navijačev Olimpije, ampak nekaj drugega

 

Ne spreglejte