Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 12. 2022,
19.22

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

3

Natisni članek

NK Koper NK Mura NK Maribor NK Maribor NK Tabor Sežana NK Radomlje NK Olimpija NK Olimpija ND Gorica NK Domžale NK Celje NK Bravo Prva liga Telemach 1. SNL

Ponedeljek, 12. 12. 2022, 19.22

1 leto, 4 mesece

1. SNL, 20. krog

Po osmici Olimpije se nogometno leto končuje z zmago Domžal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

3

prva liga 2. krog Mura Domžale | Mura gosti Domžale | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Mura gosti Domžale

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

V ponedeljek se je končalo nogometno leto 2022 v prvi slovenski ligi nogometni. Domžalčani so prišli do tretje zaporedne zmage (1:0) in ujeli petouvrščeno Muro. Celjani so na nedeljski tekmi s 3:0 ugnali Radomlje. Maribor je po dveh golih vročega Žana Vipotnika z 2:1 ugnal Gorico. Pred tem se je jesenski prvak Olimpija s kar 8:0 v Sežani znesel nad zadnjeuvrščenim Taborom in tako prekinil niz dveh zaporednih remijev z 0:0 in razveselil na prejšnjih tekmagh jeznega Alberta Riero. Na uvodni tekmi je Koper v soboto v razmočenih Stožicah z 1:0 premagal Bravo.

1. SNL, 20. krog:

Sobota, 10. december:

Nedelja, 11. december:

Ponedeljek, 12. december:

prva liga NK Maribor FC Koper
Sportal Maribor ni imel takšnega vse od Zahovića

Zadnjo tekmo jesenskega dela prve lige so dobili Domžalčani. Zanje je to tretja zmaga zaporedoma, s katero so trenutno na petem mestu. S skoraj identičnim izkupičkom so šesti Sobočani (ekipi loči le en gol), ki že tretjo tekmo zapovrstjo niso dosegli gola. Mura je imela žogo več v posesti, toda Domžale so dobro preprečevale tekmečeve akcije, za nameček pa so same v prvem polčasu prek Andreja Đurića dosegle zmagoviti zadetek. Zgodilo se je v 30. minuti, ko je po podaji Žige Repasa iz kota z desne strani ter podaljšani žogi Christiana Schoissengeyrja iz bližine zadel Đurić. Klemen Mihelak je tako prejel prvi gol po treh tekmah. 

Radomlje prvič v tej sezoni brez Bašića

Radomljane sta po odhodu Nermina Bašića (skrajno desno) vodila Rok Hanžić in Amir Botonjić. | Foto: Grega Valančič/Sportida Radomljane sta po odhodu Nermina Bašića (skrajno desno) vodila Rok Hanžić in Amir Botonjić. Foto: Grega Valančič/Sportida Radomljani so po razhodu z Nerminom Bašićem, ekipo sta vodila Amir Botonjić in Rok Hanžič, želeli v zadnjem jesenskem krogu prekiniti niz 16 tekem brez zmage. Nastopili pa so oslabljeni, tudi brez kaznovanih Madžida Šošića in Esterja Soklerja, tako kot na drugi strani Celjani, pri katerih je med drugim spet manjkal njihov najboljši strelec Charles Ikwuemesi, kaznovan je bil Denis Popović.

Radomeljske želje se v predprazničnem času niso uresničile, a je zato Celje po treh krogih le vpisalo novo zmago in se prebilo na tretje mesto, kjer ima 14 točk zaostanka za vodilno Olimpijo. Mlinarji pa ostajajo v krogu ekip v boju za obstanek, tam sta se Tabor in Gorica.

Celjani, pri katerih je bil strateg Roman Pilipčuk zaradi kartonov le na tribuni, pa so vendarle malce boljšo igro kronali z zadetkom v 42. minuti, tega je po podaji Gregorja Bajdeta iz bližine zadel Aljoša Matko. Gostje so v svoji prvi nevarni akciji v drugem polčasu spet zadeli, v 55. minuti je ob neodločnih branilcih domače zasedbe z desetih metrov zadel Lovro Bizjak. Spet je bil podajalec Bajde. V 65. minuti je bil zmagovalec dokončno odločen, iz bližine je bil za 3:0 po podaji Vrbanca uspešen še David Zec.

Nadaljevanje vročega strelskega niza Vipotnika

Mariborčani so tekmo z Gorico pričakali v zelo dobri formi, zadnje štiri ligaške tekme so dobili s skupno razliko v danih in prejetih zadetkih 19:1. Tokrat so tudi povedli, a so se jim Novogoričani pozneje dobro zoperstavili. Po zaslugi razpoloženega Žana Vipotnika, ki je dosegel nova dva gola (na zadnjih treh tekmah jih je dosegel sedem), so vpisali peto zmago zapovrstjo.

Maribor, ki brani naslov prvaka, je jesen končal s 15 točkami zaostanka za vodilno Olimpijo, Gorica je skupaj z Radomljami in s Taborom v boju za obstanek.

Žan Vipotnik je dosegel nova dva gola za Maribor. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Žan Vipotnik je dosegel nova dva gola za Maribor. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Zelo razpoložen mariborski napadalec v zadnjem obdobju Vipotnik je najprej v 23. minuti iz bližine s strelom z glavo zadel prečko, dve minuti pozneje pa je po podaji Marka Tolića v kazenskem prostoru matiral Uroša Likarja in dosegel osmi zadetek na zadnjih šestih tekmah, skupno pa devetega. So Primorci, ki so se v tem delu pokazali v solidni luči, hitro odgovorili, v 27. minuti je namreč po prostem strelu z desne strani žogo v lastno mrežo spravil Marko Božić.

V 78. minuti so se domači na kratko veselili drugega zadetka Vipotnika, vendar je bil v prepovedanem položaju, zato je ostalo pri 1:1. Je pa isti igralec v 80. minuti le dosegel svoj deseti gol sezone, ko je silovito sprožil z dobrih 20 metrov za 2:1. 

Olimpija je s kar 8:0 odpravila Tabor, pod prvi gol se je podpisal Mario Kvesić. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Olimpija je s kar 8:0 odpravila Tabor, pod prvi gol se je podpisal Mario Kvesić. Foto: Vid Ponikvar/Sportida Najboljši se je znesel nad najslabšim

Dvoboj zadnje- in prvouvrščene ekipe Olimpije in Tabora, ki sta zaradi zdravstvenih težav in kazni (zaradi kartonov je pri Olimpiji manjkal Svit Sešlar) igrali v dokaj spremenjenih postavah, v Sežani je pospremilo sneženje in veter. Olimpija je s kar 8:0 dosegla najvišjo zmago sezone, ni pa rekordna, ljubljanska zasedba je namreč v prvi sezoni slovenske lige 1991/92 z 12:0 porazila Jadran iz Dekanov.

Olimpija je hitro zatresla mrežo gostiteljev, že v 4. minuti je imela na voljo 11-metrovko, ki jo je uspešno izvedel Mario Kvesić. V 16. minuti se je rezultat znova spremenil, na 2:0 je Ljubljančane popeljal Aldair. Tudi drugi polčas so zeleno-beli začeli silovito, za 3:0 je v 53. minuti poskrbel Rui Pedro Silva Sousa. V 67. minuti je bilo že 4:0, zadel je še Timi Max Elšnik, tri minute kasneje je sledila še nerodnost domačega vratarja Alena Jurce, ki je z avtogolom poskrbel za 5:0. V 74. minuti je padel še drugi avtogol na tekmi, za 6:0 je poskrbel domači nogometaš Tim Vatovec. To še ni bilo dovolj, Elšnik je v 85. minuti zabil še enkrat za 7:0. V 90. minuti je za končni rezultat 8:0 zadel še Nemanja Gavrić.

Trenerski spopad velikih prijateljev pripadel Zeljkoviću

Začelo se je v Stožicah. Ker je stadion ŽAK v Šiški v petek poplavilo, se je dvoboj preselil na drugo stran Ljubljane, na največji nogometni stadion v Ljubljani. Zmage med Koprom in Bravom so se na koncu z 1:0 veselili prvi.

Koper je v ob koncu prvega polčasa povedel z edinim golom na tekmi, potem ko je v 43. minuti zadel Andrej Kotnik. Bravov vratar je namreč v 43. minuti preslabo boksal žogo izpred svojih vrat po podaji z leve strani, saj jo je poslal točno na nogo Kotnika, ki je streljal iz prve in dosegel svoj deveti gol sezone, prvega po 14. krogu. Zdaj je sam na drugem mestu lestvice strelcev.

Adnan Golubović se je izkazal z obrambo najstrožje kazni. | Foto: Grega Valančič/Sportida Adnan Golubović se je izkazal z obrambo najstrožje kazni. Foto: Grega Valančič/Sportida

Na drugi strani so imeli gostitelji v drugem polčasu na voljo veliko priložnost za izenačenje. V 50. minuti je v kazenskem prostoru Kopra Tamar Svetlin padel ob Nikoli Krajinoviću. Z bele pike je v odsotnosti kaznovanega Martina Kramariča streljal Mitja Križan, z obrambo pa se je izkazal Adnan Golubović.

Bravo : Koper (foto: Grega Valančič/Sportida):

Fotogalerija
1 / 33

Koprčani so ob koncu priložnost za igro ponudili Reneju Hrvatinu, ki je v članski prvi ligi debitiral pri 16 letih in dveh dneh, po drugi strani pa je Aleksandar Rajčević, 36-letni nekdanji član tudi Maribora in reprezentance, odigral zadnjo tekmo za ekipo z Obale, mogoče celo svojo zadnjo v karieri, kot je namignil po tekmi v pogovoru za Sportklub.

Šiškarji že pred tekmo na lestvici ob koncu jesenskega dela niso imeli možnosti za dvig s sedmega mesta, kjer ostajajo z 22 točkami. Koprčani pa so po zmagi ostali na drugem mestu s 13 točkami zaostanka za vodilno Olimpijo.

NK Domžale Benjamin Markuš
Sportal Nova pogodba za mladega bisera Domžal

Najboljši strelci:

11 – Mirlind Daku (Mura),
10 – Žan Vipotnik (Maribor),
9 – Andrej Kotnik (Koper), 
8 – Svit Sešlar (Olimpija), 
7 – Ivan Durdov (Domžale), Martin Kramarič (Bravo), 
6 – Charles Chukwubuikem Ikwuemesi (Celje), Mario Kvesić (Olimpija), Mustafa Nukić (NK Olimpija), Rui Pedro (Olimpija), 
5 – Roko Baturina (Maribor), Anis Jašaragić (Koper), Mihael Klepač (Mura), Bede Osuji (Koper), Jan Repas (Maribor), Marko Tolić (Maribor), 

Ne spreglejte