Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 7. 2024,
14.49

Osveženo pred

3 ure, 12 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024 veslanje Nina Kostanjšek Isak Ivan Žvegelj

Natisni članek

Ponedeljek, 29. 7. 2024, 14.49

3 ure, 12 minut

Pariz 2024, veslanje

Veslača v torek pred uro resnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
Nina Kostanjšek | Nina Kostanjšek bo nastopila kot prva izmed obeh slovenskih predstavnikov. | Foto Filip Barbalić/www.alesfevzer.com

Nina Kostanjšek bo nastopila kot prva izmed obeh slovenskih predstavnikov.

Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com

Veslaški center na reki Marni bo v torek gostil oba četrtfinala slovenskih skifistov Nine Kostanjšek in Isaka Žveglja. Veslači so na vrnitev na igre čakali 12 let, s tvorcem prejšnjih uspehov Milošem Janšo pa oba Slovenca, kljub uvrstitvi na igre s posebnim vabilom, napadata polfinale.

"Z uvrstitvijo na igre smo res imeli nekaj sreče, a brez kakovosti ta sreča ne bi pomagala. Nivo je bil že v kvalifikacijah za igre zelo visok in če to ponovita, sta polfinalu blizu," je prepričan 74-letni Janša, mi je v trenerski vlogi slovenske veslače popeljal do šestih olimpijskih kolajn.

Posebej pod drobnogledom je bil Isak Žvegelj, sin Denisa Žveglja, ki je v paru z Iztokom Čopom na igrah v Barceloni 1992 poskrbel za prvo olimpijsko odličje v obdobju samostojne Slovenije. Ta je v Parizu v kvalifikacijah neposredno napredovanje zgrešil za eno mesto, v repasažu pa zmagal.

Po prvi dirki je Janša potarnal, da je izgubil že osvojeno pozicijo, po drugi kritiziral malce prepočasen začetek. "To na koncu ni pomembno. Šteje le to, da se je prebil v četrtfinale, kar mu je suvereno uspelo. Nastop je bil več kot soliden. Šteje naslednja tekma," še pravi trener.

Isak Ivan Žvegelj bo nastopil v izjemni konkurenci. | Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com Isak Ivan Žvegelj bo nastopil v izjemni konkurenci. Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com

Konkurenca bo izjemna

Konkurenca za prva tri mesta bo izjemno zahtevna. Nizozemec Simon van Dorp je lani na SP osvojil srebro, Hrvat Damir Martin kolajno na zadnjih dveh igrah v Rio de Janeiru in Tokiu. V skupini je še lanski evropski podprvak Simon Ntuskos iz Grčije, ki bo bržkone glavna tarča napada. Madžara Bendeguza Pala Petervarija Molnarja je Žvegelj letos premagal v olimpijskih kvalifikacijah in Kubanec Reidy Cardona Blanco je vsaj na papirju prav tako premagljiv.

Prva na delu Kostanjškova

Že pred Žvegljem bo nastopila zobozdravnica v slovenski vrsti Nina Kostanjšek. "To je bil maksimum, kar sem lahko v tej skupini dosegla," je po neposredni uvrstitvi v četrtfinale povedala tekmovalka. "Nina je dobro stopnjevala svoj ritem, a zdaj jo čaka nov zahteven izziv," pa dodaja Janša, ki že pripravlja strategijo, a je skupina izjemno zahtevna.

V skupini je še srbska veslačica Jovana Arsić, ki je letos presenetila z naslovom evropske prvakinje, zmagovalka kvalifikacij za olimpijske igre Španka Virginia Diaz Rivas, pa nekdanja svetovna prvakinja Emma Twigg iz Nove Zelandije, ki je odličje osvojila tudi na SP 2011 na Bledu. Boljša od Slovenke je bila letos tudi Švicarka Aurelia-Maxima Jatharina Janzen. Še najšibkejša na papirju je verjetno Diana Dimčenko, ki brani barve Azerbajdžana.

Benjamin Savšek
Sportal Tratnik s težavami, Bujakova 16., Savšek in Terčeljeva v polfinale, rokometaši začeli s porazom
Darko Jorgić
Sportal Jorgić išče ne najboljšo različico Britanca, Kožul stavi na samozavest
Klemen Ferlin
Sportal Poseben boj Ferlina z igralcem, ki je Slovenijo zamenjal za Hrvaško
Ne spreglejte