Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 8. 2024,
11.45

Osveženo pred

1 ura, 12 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,39
Julien Alfred olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024 atletika Shelly-Ann Fraser-Pryce Shericka Jackson

Natisni članek

Nedelja, 4. 8. 2024, 11.45

1 ura, 12 minut

Pariz 2024

Slabe novice za jamajški šprint se vrstijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,39
Shericka Jackson | Shericka Jackson je dvakratna svetovna prvakinja na 200 metrov. | Foto Reuters

Shericka Jackson je dvakratna svetovna prvakinja na 200 metrov.

Foto: Reuters

Jamajka je na prejšnjih štirih olimpijskih igrah vselej osvojila zlato v teku na 100 metrov, letos je v Parizu ostala brez kolajne. To se ji je zgodilo prvič po igrah 1988. Še več: njihovi najboljši Shelly-Ann Fraser-Pryce in Shericka Jackson sploh nista nastopili. In zdaj ne bosta niti na 200 metrov. Brez kolajne na 200 so bile Jamajčanke nazadnje leta 1976.

Pariz 2024 atletika Julien Alfred
Sportal Zaradi Julien Alfred danes vsi iščemo, kje je Sveta Lucija #video

Štartno mesto za Shericko Jackson v kvalifikacijah na 200 metrov je takole v nedeljo dopoldne ostalo prazno. | Foto: Reuters Štartno mesto za Shericko Jackson v kvalifikacijah na 200 metrov je takole v nedeljo dopoldne ostalo prazno. Foto: Reuters Potem ko je jamajška atletinja Shericka Jackson že pred začetkom iger v Parizu odpovedala nastop na 100 metrov, da bi se lahko bolje pripravila na svojo paradno disciplino – 200 metrov –, je zdaj ostala še brez tega nastopa. Dvakratna svetovna prvakinja na 200-metrski razdalji je tik pred zdajci odpovedala kvalifikacijski nastop, ki jo je čakal to nedeljo dopoldne. Jacksonova se je poškodovala pred tremi tedni na atletskem mitingu na Madžarskem, a je vseeno upala, da bo do olimpijskih iger že nared.

Skrivnostna odpoved Shelly-Ann Fraser-Pryce

Shelly-Ann Fraser-Pryce | Foto: Reuters Shelly-Ann Fraser-Pryce Foto: Reuters To je nov udarec za jamajški šprint le dan po precej skrivnostni odpovedi zvezdnice Shelly-Ann Fraser-Pryce pred polfinalom teka na 100 metrov. Veteranka Fraser-Pryce se je potegovala za kolajno v kraljevi disciplini še na petih zaporednih olimpijskih igrah. Še dan pozneje pa njena odpoved nastopa v polfinalu buri duhove. Šef jamajške olimpijske odprave Ian Kelly je najprej dejal, da 37-letnica ni nastopila, ker se je na ogrevanju poškodovala. A so se na družabnih omrežjih pojavili posnetki, ko se je pregovarjala z varnostniki, ki je niso spustili na stadion. "Spremenili so pravila. Skozi ta vrata smo že vstopili, zdaj pa pravijo, da ne smemo," je govorila na posnetku.

Dvakratna olimpijska prvakinja in dobitnica štirih olimpijskih kolajn na 100 metrov je v Parizu tekla samo v kvalifikacijah na 100 metrov. | Foto: Reuters Dvakratna olimpijska prvakinja in dobitnica štirih olimpijskih kolajn na 100 metrov je v Parizu tekla samo v kvalifikacijah na 100 metrov. Foto: Reuters

Kelly je pozneje sporočil, da je atletinja res zamujala na nastop, a da je razlog za neudeležbo vendarle poškodba. "Ni res, da ji niso dovolili na stadion. Žal ni mogla nastopiti zaradi poškodbe z ogrevanja." Sama se je nato oglasila še prek družabnih omrežij in zapisala: "Težko najdem besede, s katerimi bi izrazila, kako zelo sem razočarana. Vem, da moji podporniki delijo razočaranje z mano. Podpirajo me že od mojih prvih olimpijskih iger leta 2008." Fraser-Pryceova ni nastopila niti na nedeljskih kvalifikacijah na 200 metrov, a za to disciplino niti ni bila prijavljena. Ali bosta Jamajčanki nastopili v štafeti, za zdaj ni jasno.

Zaradi poškodbe je že konec junija nastope v Parizu odpovedala Elaine Thompson-Herah, ki je na prejšnjih dveh igrah osvojila pet zlatih kolajn.

Na 100 metrov je nato zlato osvojila Julien Alfed in karibskemu otočku Sveta Lucija priborila prvo kolajno na olimpijskih igrah.

Julien Alfred
Sportal Zgodovinski atletski uspeh za Sveto Lucijo in Dominiko
Pariz 2024 atletika Anita Horvat
Sportal Aniti Horvat za polfinale ni uspel niti popravni izpit
Frank Shorter, München 1972
Sportal Študentova olimpijska potegavščina ni bila smešna nikomur
Ne spreglejte