SiolNET. Sportal Olimpizem
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Skupina športnikov zahteva izključitev Belorusije iz olimpijske družine

0,01

termometer

Lukašenko Belorusija
Aleksander Lukašenko je tudi predsednik NOCRB. Foto: Reuters

Nekdanja beloruska plavalka Aleksandra Herasimenja je prva podpisana pod pismo, v katerem Fundacija za belorusko športno solidarnost (BSSF), poziva Mednarodni olimpijski komite (Mok), da naj zaradi kršenja človekovih pravic izključi Olimpijski komite Belorusije (NOCRB). Njegov predsednik je Aleksander Lukašenko, ki je tudi predsednik Belorusije.

Belorusija je vse od spornih predsedniških volitev 9. avgusta v politični krizi. Zmago je razglasil dolgoletni predsednik Aleksander Lukašenko, a opozicija vztraja, da je prišlo do volilnih prevar in zahteva njegov odstop. V državi redno potekajo protesti, ki so deležni brutalnega zatiranja s strani režima.

Herasimenja, svetovna prvakinja in dobitnica treh olimpijskih medalj, vodi BSSF in je med okrog 900 osebnostmi iz beloruskega športa, ki so se podpisale pod omenjeno pismo. Trdijo, da Lukašenko in NOCRB kršita tudi olimpijsko listino Moka.

Zapisali so, da je po izbruhu nemirov nad vsaj 40 športnikov in trenerjev beloruska vlada izvajala nasilje, deseterica pa je v zaporu, med njimi udeleženka OI in košarkarica Jelena Leučanka.

Pismo so direktorju olimpijske solidarnosti Jamesu Macleodu in tiskovnemu predstavniku Moka Christianu Klaueju izročili po protestnem pohodu v petek na sedežu Moka v Lozani in to objavili tudi na družbenih omrežjih.

Predsednik Moka Thomas Bach se je oglasil že sredi tega meseca in razmer ni podrobno komentiral. Ocenil je, da so poročila športnikov in medijev o dogajanjih v Belorusiji zaskrbljujoča. Od Belorusije je zato zahteval, da se v skladu z olimpijskimi načeli športnikov zaradi politične usmeritve ne sme diskriminirati.

Preberite še:

Belorusija, protest Novice Na tisoče Belorusov znova protestiralo proti Lukašenku Thomas Bach Sportal Bach: OI ne bodo tržnica za demonstracije Tokio 2020 Sportal V olimpijski vasi v Tokiu tudi ambulanta za bolnike s covid-19

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin