Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 10. 2020,
9.57

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

Sebastian Coe Tokio 2020 olimpijske igre Thomas Bach

Sobota, 24. 10. 2020, 9.57

2 leti, 9 mesecev

Tokio 2021

Bach: OI ne bodo tržnica za demonstracije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
Thomas Bach | Bach je dejal, da OI ne bodo tržnica za demonstracije. | Foto Reuters

Bach je dejal, da OI ne bodo tržnica za demonstracije.

Foto: Reuters

Olimpijske igre ne bodo tržnica za demonstracije, je v odprtem pismu za britanski Guardian zapisal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Moka) Thomas Bach, ki se je odzval na pozive, da bi lahko športniki na olimpijskih igrah izrazili nestrinjanje s političnimi odločitvami ali zaradi krivic v družbi.

"Športniki predstavljajo izjemne dosežke, solidarnost in mir. Vse to pa vključuje tudi vzajemno spoštovanje in politično nevtralnost na tekmovališčih in na odru za podelitve," je prepričan Bach, ki je pred tem tudi večkrat pojasnil, da tudi olimpijska listina zapoveduje nevtralnost, kar pomeni, da olimpijske igre niso prizorišče za izražanje politične, verske, rasne ali kakšno druge propagande.

Podobne izjave je Bach dal že pred meseci po protestih, ki so izbruhnili zaradi policijskega nasilja v ZDA nad temnopoltimi. Prejšnji mesec pa so se pojavili pozivi več kot sto skupin za varstvo človekovih pravic, da naj Mok odvzame Kitajski organizacijo zimskih olimpijskih iger leta 2022 v Pekingu, ker ta država krši državljanske svoboščine v Hongkongu in preganja muslimansko manjšino Ujgurov.

"Na olimpijskih igrah gre za raznolikost in enotnost, ne za politiko in dobiček. Bojkoti ne delujejo," je prepričan prvi mož olimpijske družine.

Coe podprl športnike

Predsednik Svetovne atletike Britanec Sebastian Coe je sicer v začetku meseca prvič podprl športnike v boju za enakopravnost in proti rasizmu. Kot eden vodilnih funkcionarjev mednarodnega olimpijskega gibanja je Coe izrazil podporo športnikom, ki bodo želeli svoje nezadovoljstvo in kritiko do oblastnikov javno izraziti z gesto, kot je poklek na eno koleno.

"Športniki so del sveta in želijo odražati svet, v katerem živijo," je prepričan Coe. "In to je zame popolnoma sprejemljivo, če se to počne s popolnim spoštovanjem do drugih tekmovalcev, kar mislim, da večina športnikov razume pravilno."

Mok je januarja izdal posodobljene smernice o aktivizmu v športnih sferah, s katerimi je prepovedal kakršne koli demonstracije na stopničkah med podeljevanjem kolajn ali igriščih oziroma športnih prizoriščih.

Prvi mož svetovne atletske federacije, ki je tudi član ožjega vodstva Moka, pa je pripravljen omiliti svoje stališče in podpira razprave, ki jih vodi olimpijska komisija za športnike, da bi razmislili o načinih, ki bi omogočili dostojno podporo pobudam proti rasizmu.

Preberite še:

Tokio 2021 olimpijski plavalni center
Sportal V Tokiu odprli olimpijski plavalni center
Luka Dončić in Goran Dragić
Sportal Popoln zasuk: Dončić in Dragić še letos znova na parket?
Tokio 2020
Sportal V olimpijski vasi v Tokiu tudi ambulanta za bolnike s covid-19
Ne spreglejte