Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 8. 2024,
18.35

Osveženo pred

2 uri, 3 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,71
Domen Novak Matej Mohorič Matej Mohorič Jan Tratnik Luka Mezgec Pariz 2024 Pariz 2024 olimpijske igre

Natisni članek

Sobota, 3. 8. 2024, 18.35

2 uri, 3 minute

Po cestni dirki in osmem mestu Jana Tratnika na OI

Pred Tratnikom le Roglič, Pogačar in Hauptman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,71

Od naše poročevalke iz Pariza

Jan Tratnik | Foto www.alesfevzer.com

Foto: www.alesfevzer.com

"Sobotni kronometer je bil res pos... dan, za pozabo. Šel sem domov, se motiviral, se pripravil in vse naredil za čim boljši rezultat," je po današnjem osmem mestu na olimpijski dirki v Parizu dejal Jan Tratnik, ki je tako poskrbel za četrto najboljšo slovensko kolesarsko uvrstitev v zgodovini olimpijskih iger.

V Parizu je danes še drugič v tednu dni roke visoko v zrak ob prečkanju ciljne črte pri Eifflovem stolpu stegnil Belgijec Remco Evenepoel, ki je tako poskrbel za dvojno zlato odličje na teh olimpijskih igrah. Na startu sicer ni bilo branilca bronastega odličja iz Tokia Tadeja Pogačarja. "Glede zmagovalca Remca vemo, da mu lahko parira le Tadej. Na žalost ne bomo nikoli vedeli, kaj bi bilo, če bi bil Tadej tukaj," je po koncu dejal Luka Mezgec, ki je zaostal 7:23 minute in zasedel 38. mesto.

Slovenske barve je odlično zastopal Jan Tratnik, ki je bil na koncu celo v sprintu manjše skupine, ki se je borila za bronasto odličje. Boril se je v skupini sedmih kolesarjev in cilj prečkal kot osmi z zaostankom 1:16 minute v času tretjega, Francoza Christopha Laporta. "Na takšnih dirkah je treba biti agresiven. Tudi v Avstraliji (na svetovnem prvenstvu leta 2022, op. p.) sem skoraj osvojil srebrno medaljo. Nismo imeli ekipe, s katero bi lahko nadzirali dirko. Zato je bilo pomembno, da smo bili agresivni. Verjel sem vase, imel sem dobre noge. Zadnjih 50 kilometrov je bilo res težko, ne veš, ali si dovolj dober. A nato vidiš, da vsi kolesarji trpijo. Nisem odnehal, poskušal sem, videl sem, da se lahko borim za najvišja mesta. Na koncu odloča, kdo je dober v sprintu. Po lanski poškodbi nisem dober sprinter. Na koncu sem dal vse, kar sem lahko. To je bil maksimum," je bil po koncu zadovoljen Tratnik.

Jan Tratnik je osvojil osmo mesto. | Foto: www.alesfevzer.com Jan Tratnik je osvojil osmo mesto. Foto: www.alesfevzer.com

Tratnik: V soboto je bil res pos... dan

Idrijčan je Slovenijo sicer zastopal tudi na sobotnem kronometru, kjer ni imel svojega dne, ob tem je imel še težave s kolesom in je na koncu končal pri repu uvrščenih. Danes je bilo povsem drugače, Tratnik je z nasmehom in zadovoljstvom končal nastop na svoji drugi cestni dirki na olimpijskih igrah. "V tem času sem si malo spočil (smeh, op. p.). Ni hude matematike, upal sem na dober dan. Še vedno sem opravil dober trening v tem tednu. Po Touru ni bilo dovolj časa za pripravo na kronometer, potem še tista težava s kolesom ... Sobotni kronometer je bil res pos... dan, za pozabo. Šel sem domov, se motiviral, se pripravil in vse naredil za čim boljši rezultat," je še dodal Tratnik.

Sloveniji je priboril četrto najboljšo kolesarsko uvrstitev v zgodovini olimpijskih iger. Boljši so bili do zdaj le Primož Roglič, ki je v Tokiu v kronometru osvojil zlato, Tadej Pogačar, ki je na istih olimpijskih igrah osvojil bronasto medaljo na cestni dirki, ter Andrej Hauptman. Ta je v Atenah osvojil peto mesto. "Na to sem izredno ponosen. Zdaj bom šel res zadovoljen na oddih. Lažje mi je bilo, ker sem šel vmes domov. Že tako me ni nič doma. Samo toliko, da sem bil samo dva dni povsem prost, to mi je veliko pomenilo. Motiviral sem se, rekel sem si, da je vse, kar lahko naredim, da dam vse od sebe. Tudi če bi napadel 80 kilometrov do cilja, če ne bi šlo, bi odstopil. Tako so bile noge dobre, zato sem se boril od zadnjega metra. Bile so tudi idealne temperature za dirko," je dejal Tratnik, ki je na koncu čestital olimpijskemu prvaku Evenepoelu.

Tratniku je po sobotnem kronometru dobro del odhod domov. | Foto: www.alesfevzer.com Tratniku je po sobotnem kronometru dobro del odhod domov. Foto: www.alesfevzer.com

"Vsak kolesar si želi tega, zasluženo je dvakratni prvak. Ne vemo, kaj bi bilo, če bi bil tukaj Pogačar. Tadej je Tadej, njemu vse ustreza. Zagotovo bi bil dober, nima pa pomena, da se zdaj sprašujemo, kaj bi bilo, če bi bilo. Tudi Wout van Aert je bil velik favorit, a ga ni bilo v ospredju," je še dodal Tratnik, ki ga zdaj čaka malce počitka, nato nastop na dirki v Kanadi ali Luksemburgu. "Če bom na treningih malce zadaj, bom raje dirkal v Luksemburgu, saj ne bi izgubil veliko treninga zaradi potovanja. Nato SP in tri italijanske dirke," je še dodal slovenski kolesar.

Mezgec: Če zmaga Remco, je to jasen kazalnik, da ni bilo preprosto

Izmed preostale slovenske trojice Domen Novak in Matej Mohorič preizkušnje nista končala, Luka Mezgec je zaostal 7:23 minute in zasedel 38. mesto. "Vedeli smo, da bo dirka zahtevna, da bo šlo mož na moža, ena na ena. Če zmaga Remco, je to jasen kazalnik, da ni bilo preprosto. Kot ekipa smo si res odlično razdelili naloge, Jan je vrhunsko branil slovensko čast, tako da smo lahko zadovoljni," je dejal Mezgec.

Luka Mezgec je bil zadovoljen z opravljenim. | Foto: www.alesfevzer.com Luka Mezgec je bil zadovoljen z opravljenim. Foto: www.alesfevzer.com

V slovenski ekipi ni bilo veliko komunikacije in pogovorov, je pa bilo kmalu jasno, da se danes Tratnik odlično počuti. "Startali smo brez dogovorov, le Domen Novak je imel nalogo, da pokrije napade od starta, potem smo rekli, da se bomo podredili stilu dirkanja glede na to, kako bodo dirkale največje države. Ko je Domen opravil svoje, približno 70 kilometrov, smo vedeli, da sta tu Matej in Jan, da pokrivata napade in gresta na moč, da jaz poskusim z bojem, če se bo ustvarila večja skupina. Na koncu je bil zadnji vzpon nekoliko prehiter zame in sem malce zaostal, Jan je bil spredaj in vrhunsko opravil svojo nalogo," je bil zadovoljen Mezgec.

Preberite še:

Eugenia Bujak
Sportal Slovenska kolesarka pred nedeljsko cestno dirko na OI: Nimamo toliko moči kot neke druge države
Domen Novak
Sportal Ob Pogačarjevi košarici je bil v precepu
Giulio Pellizzari Tadej Pogačar Giro 2024
Sportal Vroče na kolesarski tržnici, velika okrepitev za Rogliča, Pogačarja in Vingegaarda
Remco Evenepoel
Sportal Evenepoel v kaotičnih razmerah do zlata, Ganna se je rešil pred nesrečo, težave Tratnika
Ne spreglejte