Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 7. 2024,
17.33

Osveženo pred

3 ure, 48 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,18
Dragan Adžić slovenska ženska rokometna reprezentanca OI rezultati olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024

Natisni članek

Četrtek, 25. 7. 2024, 17.33

3 ure, 48 minut

Pariz 2024, ženski rokometni turnir, 1. krog

Slovenke ob olimpijskem krstu priznale premoč Dankam, Korejke premagale Nemčijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,18
slovenska ženska rokometna reprezentanca : Danska, olimpijske igre, Ana Gros | Slovenke so na premierni olimpijski tekmi pričakovano izgubile z Dankami. Ana Gros se je podpisala pod zgodovinski prvi gol na olimpijskih igrah. | Foto Guliverimage

Slovenke so na premierni olimpijski tekmi pričakovano izgubile z Dankami. Ana Gros se je podpisala pod zgodovinski prvi gol na olimpijskih igrah.

Foto: Guliverimage

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je zgodovinsko prvo tekmo olimpijskih iger izgubila proti favoriziranim Dankam (19:27). Slovenke so se v prvem polčasu še upirale trikratnim olimpijskim zmagovalkam Dankam, v drugem pa po številnih napakah tekmicam niso zmogle več slediti. Druga tekma skupinskega dela slovensko zasedbo čaka v nedeljo ob 11. uri proti Južni Koreji. V prvem krogu pa so za manjše presenečenje poskrbele Korejke, ki so bile s 23:22 boljše od Nemk.

Olimpijske igre, 1. krog

Četrtek, 25. julij
Slovenija : Danska 19:27 (11:14)
Poročilo s tekme

Dvorana Arena Paris Sud 6, sodnika: Brunner, Salah (oba Švica).
Slovenija: Vojnovič, Pandžić, Klemenčič 2, Gros 5, Omoregie 2, Spreitzer, Stanko 5, A. Abina 2, Mavsar, Ljepoja 1, Varagić 1, Lazović, Svetik 1, E. Abina.
Danska: Reinhardt, Toft, Aaberg Iversen, Elver 2, Hansen 3, Heindahl, Haugsted 2, Reinhardt, Tranborg, Joergensen 4, Oestergaard 5, Vinter Burgaard 1, Hoejlund 4, Friis 5, Iversen 1.
Sedemmetrovke: Slovenija /, Danska 3 (4).
Izključitve: Slovenija 12, Danska 10 minut.
Rdeči kartoni: /

Slovenska selekcija Dragana Adžića je svoj prvi olimpijski turnir začela s pričakovanim porazom proti prekaljenim tekmicam. Danke so namreč zlate medalje osvojile že v Atlanti 1996, Sydneyju 2000 in Atenah 2004, na zadnjih treh igrah pa niso posegle po odličjih. A so Danke spet v vzponu, na evropskem prvenstvu 2022, ki so ga skupaj gostile Slovenija, Severna Makedonija in Črna gora, so osvojile srebrno medaljo, šele v velikem finalu so premoč priznale Norvežankam, na lanskem svetovnem prvenstvu v Franciji pa so bile bronaste.

Uvodni obračun slovenskih rokometašic je imel dva obraza. Potem ko je popustila začetna nervoza in se je kapetanka Ana Gros po dobrih štirih minutah podpisala pod premierni slovenski gol, so se varovanke Dragana Adžića v prvem polčasu dobro držale. Tekmice so bile sicer ves čas zadetek ali dva spredaj, a prav velike prednosti si niso priigrale. Pri tem jim je z odličnimi obrambami pomagala igralka tekme na slovenski strani vratarka Maja Vojnovič, ki je na koncu zbrala 13 obramb.

Maja Vojnovič je skrbela, da Slovenke niso izgubile še z višjo razliko. | Foto: Guliverimage Maja Vojnovič je skrbela, da Slovenke niso izgubile še z višjo razliko. Foto: Guliverimage

Ob odmoru so Slovenke zaostajale za tri gole (11:14), drugi polčas pa začele bledo, vrstile so se številne napake, kar so Danke s pridom izkoriščale, z delnim izidom 3:0 ušle na najvišjo razliko +6 (17:11), v nadaljevanju pa prednost le še višale, tudi na deset golov. Adžićevim varovankam nikakor ni uspelo slediti tekmicam, ki so na koncu vlogo favoritinj upravičile s 27:19.

V slovenski izbrani vrsti sta bili najbolj učinkoviti Tjaša Stanko in Grosova s po petimi zadetki.

Vojnovičeva: Preveč tehničnih napak in neizkoriščenih priložnosti

"Za nami je težka tekma. Naredile smo preveč tehničnih napak, preveč neizkoriščenih strelov, prepoceni smo zapravljale žoge. Dale smo vse od sebe, a ko enkrat vidiš, da ti ne gre, je še težje. S svojo predstavo sem zadovoljna, a kljub temu je prisoten grenak priokus, saj smo izgubile za skoraj deset golov. Moramo pa vzdrževati tako formo. To je bila prva tekma, nič ni še izgubljeno, imamo še štiri tekme in moramo iti s čisto glavo naprej," je po porazu v izjavi za nacionalno televizijo razmišljala slovenska vratarka.

"Pričakovano in povsem normalno je, da je bila prisotna nervoza, ki je bila razlog za napake. Moj vtis kljub vsem napakam je, da če se bodo dekleta sprostila, lahko na tem turnirju igrajo z vsako reprezentanco, saj je vse odvisno od nas," pravi Dragan Adžić. | Foto: Grega Valančič/Sportida "Pričakovano in povsem normalno je, da je bila prisotna nervoza, ki je bila razlog za napake. Moj vtis kljub vsem napakam je, da če se bodo dekleta sprostila, lahko na tem turnirju igrajo z vsako reprezentanco, saj je vse odvisno od nas," pravi Dragan Adžić. Foto: Grega Valančič/Sportida

Adžić izpostavil nervozo

"Pričakovano in povsem normalno je, da je bila prisotna nervoza, ki je bila razlog za napake. Moj vtis kljub vsem napakam je, da če se bodo dekleta sprostila, lahko na tem turnirju igrajo z vsako reprezentanco, saj je vse odvisno od nas. Danska je bila danes boljša le zato, ker smo bili mi malo preveč v krču in ker smo naredili veliko napak. To je bilo ključno, a dekleta so morala iti skozi to. Verjamem, da bomo proti Koreji lahko dali svoj maksimum. Če bo tako, je vse mogoče. Še vedno verjamem, da se lahko prebijemo do četrtfinala," pa je v mikrofon Televizije Slovenije optimistično dejal Adžić.

Grosova: Sposobne smo več  "Srečna sem, da smo tukaj, ne moremo pa biti zadovoljne s tem porazom. Vem, da smo sposobni več." | Foto: Reuters "Srečna sem, da smo tukaj, ne moremo pa biti zadovoljne s tem porazom. Vem, da smo sposobni več." Foto: Reuters

"Ne najboljše ... Srečna sem, da smo tukaj, ne moremo pa biti zadovoljne s tem porazom. Vem, da smo sposobni več," je prvo tekmo v Parizu in prvi olimpijski nastop ženske rokometne ekipe ocenila kapetanka Grosova. "Drugi polčas bi lahko bil boljši, predvsem kar se tiče napada. Nič ne morem reči, borile smo se, Maja v golu je bila odlična, a predvsem v napadu imamo težave in na tem moramo delati, biti moramo bolj konkretne proti golu. Je seveda težko, ker igraš proti vrhunskim igralkam in vratarjem. Proti takšni ekipi, kot je Danska, si tega ne smeš privoščiti in realizacija bo morala biti veliko boljša."

Dodala je, da je težko najti primerjave z drugimi največjimi tekmovanji, kot so nastopi za lovoriko v ligi prvakinj, a so olimpijske igre tudi po njenem mnenju nekaj posebnega. "Težko je primerjati, ker sta tako različni stvari. OI so največ, kaj lahko doživiš kot športnik, katerikoli na svetu. Je pa nekaj posebnega tudi 'final four' na klubski ravni. Seveda so OI nekaj posebnega, in ne glede na to, da je tekma tekma, so občutki in čustva posebni in to se ne more primerjati z ničemer," je o pomenu prvega olimpijskega nastopa dejala Gros.

Vir: STA

Prve štiri reprezentance v četrtfinale

Slovenke v nadaljevanju predtekmovanja v skupini A čakajo še tekme z Južno Korejo (28. julija), Nemčijo (30. julija), Norveško (1. avgusta) in Švedsko (3. avgusta).

V skupini B igrajo reprezentance Francije, Madžarske, Nizozemske, Španije, Brazilije in Angole.

Po štiri najboljše reprezentance iz skupin A in B se uvrstijo v četrtfinale, ki bo na sporedu 6. avgusta. Polfinalni tekmi bosta 8. avgusta, tekmi za odličja pa 10. avgusta.

Pariz 2024, ženski rokometni turnir, 1. krog

Četrtek, 25. julij:

Slovenska olimpijska ekipa:

Vratarki Amra Pandžić in Maja Vojnovič, krilne igralke Tamara Mavsar, Alja Varagić, Maja Svetik in Ema Abina, zunanje igralke Ana Gros, Ana Abina, Barbara Lazović, Elizabeth Omoregie, Nina Spreitzer in Tjaša Stanko ter krožni napadalki Nataša Ljepoja in Valentina Klemenčič. Del ekipe so tudi tri rezervne igralke, vratarka Dijana Đajić ter zunanji igralki Ema Hrvatin in Nena Černigoj.

Preberite še:

Andreja Leški
Sportal Andreja Leški se ne bo ustrašila procesa, niti boja za olimpijsko medaljo
thumb
Trendi Rihanna: Obutev naj se ujema s spodnjimi hlačkami
Logan Martin
Sportal Branilcu olimpijskega zlata ukradli opremo
Javier Mascherano
Sportal Kaos ob začetku nogometnega olimpijskega turnirja, Argentinci vložili pritožbo
OI Pariz, nogomet, Francija - ZDA
Sportal Francozi odpravili ZDA, Maročani po kaosu do velikega presenečenja
kokain, droge
Sportal Pariški preprodajalci drog si v času OI manejo roke
Miloš Janša
Sportal Miloš Janša: Imeli smo nekaj sreče, a brez kakovosti naših veslačev ta sreča ne bi pomagala
slovenska odbojkarska reprezentanca pred odhodom na OI, Gregor Ropret
Sportal Težko pričakovani krst: Čustva smo poskušali malo odmisliti, a zadnje dni prihaja vse to na plan #video
Ne spreglejte