Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 8. 2024,
10.33

Osveženo pred

1 ura, 3 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,77
Španija Jure Dolenec Aleks Vlah Uroš Zorman slovenska rokometna reprezentanca olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024

Natisni članek

Nedelja, 11. 8. 2024, 10.33

1 ura, 3 minute

Pariz 2024, moški rokometni turnir, finale in tekma za 3. mesto

Slovenski rokometaši po pravi drami ostali brez brona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,77
Slovenska rokometna reprezentanca | Naši rokometaši so tesno izgubili proti Španiji in ostali brez olimpijskega brona. | Foto www.alesfevzer.com

Naši rokometaši so tesno izgubili proti Španiji in ostali brez olimpijskega brona.

Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski rokometaši so na olimpijskih igrah v Parizu ostali brez tako želene medalje, potem ko so v tekmi za tretje mesto izgubili proti Španiji z rezultatom 23:22. Naši so na koncu na olimpijskem turnirju zasedli 4. mesto. Za olimpijsko zlato se bosta ob 13.30 udarili Nemčija in Španija.

Uroš Zorman
Sportal Uroša Zormana premagala čustva: Škoda ...
Fotogalerija
1
 / 17

Pariz 2024, moški rokometni turnir, finale:

Nedelja, 11. avgust

Tekma med Španijo in Slovenijo je bila od začetka do konca izenačena. Za en gol so bili spet prekratki slovenski rokometaši in tako ostali brez želene medalje. Predvsem bo najbolj bolel zadnji napad, ko so imeli naši 19 sekund časa, a jim tega ni uspelo izkoristiti. Španija je zasluženo slavila.

Razočaranje po tekmi je bilo veliko. | Foto: www.alesfevzer.com Razočaranje po tekmi je bilo veliko. Foto: www.alesfevzer.com

"Ne vem, kaj naj si mislim"

"Nimamo kaj, težko je karkoli povedati. Čestitam fantom, dali so vse od sebe. Lahko smo ponosni, igrali smo odličen turnir, a bili smo prekratki za en gol," je po tekmi za slovensko nacionalno televizijo povedal selektor Uroš Zorman in povedal, da jim je malo zmanjkalo za boljši napad.

"Ne vem, kaj naj si mislim. Premlevam, kaj je šlo tako narobe. Predvčerajšnjim smo bili bolj polni, bolj samozavestni. Od prvega do zadnjega nam je nekaj zmanjkalo. Čestitke Španiji, ki je zasluženo zmagala. Mi nismo izkoristili svojih priložnosti," je po tekmi povedal vidno razočarani slovenski vratar Klemen Ferlin.

Blaž Janc je bil v prvem polčasu najboljši slovenski rokometaš, potem ko je dosegel štiri gole. | Foto: Guliverimage Blaž Janc je bil v prvem polčasu najboljši slovenski rokometaš, potem ko je dosegel štiri gole. Foto: Guliverimage

V prvem polčasu si nobena ekipa ni priigrala večje prednosti

Prvi gol na tekmi so dosegli Španci, potem ko so zadeli po izvajanju sedemmetrovke. Za Slovenijo je prvi gol zadel Borut Mačkovšek in poskrbel za izenačenje. Že v uvodnih minutah tekme se je z nekaj obrambami izkazal Klemen Ferlin. Slovenija je prvič prišla do vodstva v osmi minuti, ko so naši povedli s 3:2. Imeli so možnost, da bi povedli z dvema goloma razlike, a so Španci pozneje izenačili na 4:4. Ob koncu 14. minute pa so naši prvič na tekmi zares povedli za dva gola (6:4), a so v naslednjih minutah Španci ujeli priključek in izenačili na 6:6.

V dvajseti minuti so imeli naši igralca več, potem ko so Španci narobe izvedli menjavo, a tega niso znali najbolje izkoristiti, saj so Španci dosegli gol z igralcem manj in povedli s 7:6. Pozneje so naši le zadeli in izenačili na 7:7.

Uroš Zorman je v prvem polčasu ob pravem času vzel minuto odmora. | Foto: Guliverimage Uroš Zorman je v prvem polčasu ob pravem času vzel minuto odmora. Foto: Guliverimage V 25. minuti tekme so Španci povedli za dva gola (10:8), a je v naslednjem napadu Blaž Janc znižal zaostanek na 9:8. Po tem so izsilili sedemmetrovko, ki jo je izkoristil Jure Dolenec in izenačil na 10:10. Španci so v nadaljevanju spet ušli za dva gola (12:10), zato je slovenski selektor Uroš Zorman pred koncem polčasa vzel minuto odmora. Ta je očitno pomagala, saj so naši do konca prvega dela tekme izenačili na 12:12.

Tekma je bila izenačena vse do konca. | Foto: Guliverimage Tekma je bila izenačena vse do konca. Foto: Guliverimage

Dramatična končnica, v kateri so naši ostali praznih rok

Drugi polčas so varovanci Uroša Zormana začeli dobro, ko so ubranili uvodni napad Špancev, a tega v naslednjem napadu niso izkoristili. Kmalu za tem so nasprotniki slovenskih fantov znova ušli na dva gola prednosti (14:12). V 40. minuti so Španci naredili prekršek v napadu, v naslednjem pa je prvi gol na tekmi dosegel Aleks Vlah in tako poskrbel za izenačenje 15:15.

Deset minut pred koncem tekme, pri izidu 18:18, se je Uroš Zorman spet odločil za minuto odmora. V 51. minuti je Slovenija povedla z 20:19, ko je v polno v protinapadu zadel Tilen Kodrin. V 56. minuti je Jure Dolenec zadel še peto sedemmetrovko in izenačil na 21:21. Med 57. in 59. minuto imeli naši igralca več, a je Aleks Vlah zgrešil gol. S sedmih metrov je še šestič zadel Dolenec in zmanjšal izid na 23:22.

Blaž Janc je bil po porazu proti Španiji povsem potrt. | Foto: Reuters Blaž Janc je bil po porazu proti Španiji povsem potrt. Foto: Reuters

Naši so imeli v dramatični končnici 19 sekund za zadnji napad in za morebiten podaljšek. Tega niso izkoristili, tako da so se Španci zasluženo veselili zmage in bronastega odličja, medtem pa so Slovenci razočarani in v solzah zapustili igrišče.

Slovenska olimpijska ekipa

Vratarji Klemen Ferlin, Urban Lesjak in Urh Kastelic, krilni igralci Tilen Kodrin, Staš Slatinek Jovičić, Blaž Janc in Domen Novak, zunanji igralci Nik Henigman, Borut Mačkovšek, Aleks Vlah, Dean Bombač, Miha Zarabec, Nejc Cehte in Jure Dolenec ter krožni napadalci Blaž Blagotinšek, Matej Gaber in Kristjan Horžen. Henigman, Horžen in Kastelic imajo status rezerve.

V popoldanskem delu ob 13.30 se bosta za naslov olimpijskega prvaka pomerili reprezentanci Nemčije in Danske.

Preberite še:

Pariz 2024 rokomet polfinale Aleks Vlah
Sportal Slovenci z napadom za podaljšek, sodnik ni dal 7-metrovke, v finale Danska
Uroš Zorman
Sportal Zorman nad sodniške odločitve: To ni bilo na nivoju olimpijskih iger
slovenska rokometna reprezentanca : Španija, OI, Pariz, tekma za bron
Sportal Slovenski rokometaši po tesni končnici prekratki za odličje
Nikolaj Jacobsen
Sportal Nikolaj Jacobsen: Če se ne bomo držali dogovorov, bomo izgubili finale
slovenska rokometna reprezentanca
Sportal Boleč molk slovenskih rokometašev
Ne spreglejte