Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 8. 2024,
8.48

Osveženo pred

6 ur, 14 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06
Nikola Grbić Andrea Giani olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024 odbojka

Natisni članek

Petek, 9. 8. 2024, 8.48

6 ur, 14 minut

Olimpijske igre, odbojkarski turnir, tekmi za odličja (M)

Komu tolažilni bron?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06
odbojka, OI, Italija | Aktualnim svetovnim prvakom Italijanom se ni uspelo uvrstiti v finale olimpijskih iger, danes se bodo za bron potegovali proti Američanom. | Foto Reuters

Aktualnim svetovnim prvakom Italijanom se ni uspelo uvrstiti v finale olimpijskih iger, danes se bodo za bron potegovali proti Američanom.

Foto: Reuters

Na moškem odbojkarskem olimpijskem turnirju bo danes znan dobitnik bronastega odličja. Zanj se bosta ob 16. uri pomerili Italija in ZDA. Veliki finale med Poljsko in branilko naslova Francijo bo v soboto ob 13. uri.

Pariz 2024 odbojka Poljska
Sportal Slovenski krvniki Poljaki v finale po preobratu, Francozi gladko s 3:0

Italijanska odbojkarska reprezentanca, sicer aktualna svetovna prvakinja, je skupinski del končala s tremi zmagami, v četrtfinalu z 0:2 zaostajala proti Japoncem in po preobratu napredovala v polfinale. Tam pa brez osvojenega seta klonila proti branilcem naslova Francozom, tako da bo morala na svoje prvo olimpijsko zlato počakati še vsaj štiri leta.

Američani so zadnje olimpijsko odličje osvojili pred osmimi leti, ko so bili v Riu bronasti. | Foto: Reuters Američani so zadnje olimpijsko odličje osvojili pred osmimi leti, ko so bili v Riu bronasti. Foto: Reuters Bodo pa azzuri danes ob 16. uri igrali za bron proti Američanom. Tudi oni so skupinski del končali brez poraza na prvem mestu svoje skupine, v četrtfinalu s 3:1 izločili Brazilce, v polfinalu pa proti Poljakom vodili z 2:1 v setih, a na koncu ostali brez tako želene finalne vstopnice. Američani so olimpijsko kolajno zadnjič osvojili pred osmimi leti v Riu, ko so bili bronasti. Tokrat lovijo tretje bron na tekmovanju petih krogov.

Nekdanji selektor Slovencev Andrea Giani je Francoze pripeljal do finala, v katerem bodo pred domačimi gledalci poskušali ubraniti naslov prvakov. | Foto: Guliverimage Nekdanji selektor Slovencev Andrea Giani je Francoze pripeljal do finala, v katerem bodo pred domačimi gledalci poskušali ubraniti naslov prvakov. Foto: Guliverimage

Francozi in Poljaki za drugi olimpijski naslov

Veliki finale bo na sporedu v soboto ob 13. uri, ko si bodo nasproti stali aktualni olimpijski prvaki Francozi in aktualni evropski prvaki Poljaki. Obe reprezentanci imata z olimpijskih iger eno kolajno, obe zlato. Galski petelini so jo osvojili pred tremi leti v Tokiu, Poljaki pa daljnega leta 1976.

Poljaki tako kot Francozi lovijo drugo olimpijsko zlato odličje. | Foto: Reuters Poljaki tako kot Francozi lovijo drugo olimpijsko zlato odličje. Foto: Reuters Gostitelji – vodi jih nekdanji selektor Slovencev Andrea Giani – so skupinski del igrali v družbi Slovencev, ki so jim do zdaj zadali edini poraz na teh igrah. V četrtfinalu jim je proti Nemcem voda že močno tekla v grlo, a so se po zaostanku z 0:2 rešili in napredovali v polfinale, v tem pa brez izgubljenega niza na kolena spravili Italijane. 

Poljaki so v skupinskem delu po dveh zmagah izgubili z Italijo, v četrtfinalu so po izjemni predstavi končali slovenske upe na kolajno, v polfinalu pa po preobratu prišli v finale. 

Odbojkarski olimpijski turnir, tekmi za odličja

Tekma za 3. mesto
Petek, 9. avgust

Finale
Sobota, 10. avgust

Preberite še:

odbojka, olimpijske igre
Sportal Branilke naslova po hudem boju v finale, Italijanke brez praske do prvega odličja
Pariz 2024 rokomet četrtfinale Slovenija Norveška Blaž Janc
Sportal Zgodovinski dan za slovenski rokomet, Vodišek napada zlato, Babnikova kolajno
Slovenska rokometna reprezentanca, Pariz 2024
Sportal Rokometaši rušijo mejnike. "Nismo še rekli zadnje!"
Ne spreglejte