SiolNET. Sportal Olimpizem
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger
ofem 2023

OKS in Maribor s podpisom potrdila organizacijo Ofem 2023

0,01

termometer

Foksi OKS |  | Foto: Vid Ponikvar
Foto: Vid Ponikvar

Mariborski župan Saša Arsenovič in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec sta danes podpisala sporazum o sodelovanju pri projektu Olimpijski festival evropske mladine (Ofem) poleti 2023. Mesto si od dogodka, na katerem pričakujejo več kot 3600 mladih športnikov iz 50 držav, obeta razvoj in prepoznavnost.

Župan Arsenovič je ob podpisu sporazuma v mariborski mestni hiši Rotovž priznal, da bo organizacija tega tekmovanja zahtevna naloga, a verjame, da bo mesto temu kos. "Predvsem si obetam vključevanja vseh v mestu v ta projekt, tako naših športnikov, kot tudi šol, prostovoljcev, mestne uprave, javnih podjetij in tako naprej. Maribor je vedno bil dober gostitelj, imamo že izkušnje z organizacijo velikih prireditev, zato mislim, da bomo uspeli," je dejal.

Računajo na finančno pomoč države

Saša Arsenovič: Maribor je vedno bil dober gostitelj, imamo že izkušnje z organizacijo velikih prireditev, zato mislim, da bomo uspeli. | Foto: STA Saša Arsenovič: Maribor je vedno bil dober gostitelj, imamo že izkušnje z organizacijo velikih prireditev, zato mislim, da bomo uspeli. Foto: STA Ponovil je, da računa na finančno pomoč države, predvsem pri urejanju potrebne infrastrukture. Vlada je že obljubila sofinanciranje prve faze obnove Dvorane Tabor, po besedah župana pa bi bilo med drugim potrebno tudi urediti teniška igrišča in namestitvene zmogljivosti, pri čemer računajo predvsem na posege v študentskih in dijaških domovih.

Vse te investicije bodo imele po besedah Arsenoviča dolgoročne učinke. "Prepoznavnost, ki jo bo mesto pridobilo v slabih dveh tednih olimpijskega festivala, bomo s pridom unovčili tudi na področju kulture, turizma in medmestnih povezav," je dodal.

"Slovenci pregovorno slovimo kot odlični organizatorji športnih prireditev"

Predsednik OKS Gabrovec je poudaril, da je Ofem izjemen dogodek tudi v športnem smislu, saj velja za "prvi korak v športnikovi karieri za pravo olimpijado". Temeljni cilj tekmovanja sicer ni doseganje rezultatov, ampak gojenje olimpijskih vrednot, saj dogodek promovira povezanost, odprtost, medsebojno sprejemanje, strpnost in enakost.

"Slovenci pregovorno slovimo kot odlični organizatorji športnih prireditev. V juliju 2023 si bodo ljubitelji športa lahko ogledali zanimiva dogajanja v kar 13 športih. Celodnevna prepletanja športa, kulture in drugega spremljevalnega programa bodo plenila čustva mladih športnic in športnikov. Olimpijski festival evropske mladine je dogodek, ki si ga Maribor in Slovenija zaslužita," je izpostavil.

Največji športni dogodek za mlade športnike med 15. in 18. letom

Bogdan Gabrovec: Celodnevna prepletanja športa, kulture in drugega spremljevalnega programa bodo plenila čustva mladih športnic in športnikov.  | Foto: Vid Ponikvar Bogdan Gabrovec: Celodnevna prepletanja športa, kulture in drugega spremljevalnega programa bodo plenila čustva mladih športnic in športnikov. Foto: Vid Ponikvar Ofem je projekt, ki se izvaja pod okriljem Evropskih olimpijskih komitejev in se odvija vsaki dve leti v eni od evropskih držav, v zimski in poletni izvedbi. Po navedbah OKS predstavlja največji športni dogodek za mlade športnike med 15. in 18. letom, ki si tako nabirajo izkušnje za nadaljnja tekmovanja in se hkrati prvič srečajo z olimpizmom ter se povezujejo v okviru fair-playa in novih prijateljstev.

Mnogi mladi športniki so se prav na tem tekmovanju prvič resno preizkusili ter se kasneje pojavili na športnem zemljevidu Evrope. Blaž Medvedšek, Polona Hercog, Vid Kavtičnik, Urška Žolnir, Blaž Janc, Kaja Kajzer so le nekateri med njimi.

V Mariboru se bodo pomerili v športni gimnastiki, atletiki, košarki 3x3, cestnem in gorskem kolesarstvu, rokometu, judu, plavanju, tenisu, odbojki, rolkanju, sprintu na mirnih vodah in nogometu za dekleta.

Prvi takšen festival je potekal leta 1991 v Bruslju, Slovenija pa je ta dogodek, a v zimski izvedbi, gostila leta 2003 na Bledu.

Najprej je bilo mišljeno, da bo festival poleti 2023 gostil Koper, a se je ta po menjavi na županskem položaju odpovedal kandidaturi. Zatem je OKS povabil k organizaciji Maribor in mestni svet je s tem januarja lani soglašal. Arsenovič je dokončno odločitev o sodelovanju pogojeval z državnim sofinanciranjem infrastrukture in zeleno luč mu je vlada dala januarja letos.

Preberite še:

Aleš Šafarič Sportal Bogat del slovenske zgodovine, stlačen v majhno sobo v Ljubljani Peking 2022 olimpijske igre Sportal ZDA načrtujejo posvet z zavezniki o morebitnem bojkotu iger v Pekingu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin