Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 6. 2012,
12.04

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
olimpijske igre Tokio

Natisni članek

Četrtek, 7. 6. 2012, 12.04

8 let, 3 mesece

OI v Tokiu pozitivne za gospodarstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Japonski prireditelji, ki so vložili kandidaturo za organizacijo olimpijskih iger leta 2020, so predstavili pozitivne učinke organizacije iger na japonsko gospodarstvo.

Izračunali so, da bi igre spodbudile gospodarsko aktivnost v vrednosti 37,9 milijarde dolarjev in ustvarile 152.000 novih delovnih mest. Od tega bi imelo največ ali dobrih 21 milijard dolarjev koristi mestno območje Tokia, ostanek pa bi šel v korist ostalih območij v tej državi. "Pozitivnega gospodarskega učinka iger ne bi čutili le v Tokiu, temveč po vsej državi. Vključno z območjem na severu Japonske, ki ga je lani prizadel potres in uničujoč cunami," je orisal izvršni direktor iger Masato Mizuno. Kandidatura Tokia za igre 2020 obljublja 84.000 novih delovnih mest v samem glavnem mestu ter 68.000 drugod po državi.

Tokio kot simbol kandidature za poletne OI 2020 uporablja najbolj slavno japonsko cvetico - češnjev cvet. Logotip je venec češnjevih cvetov, ki so v olimpijskih rdeči, modri, rumeni in zeleni barvi ter vijolični, ki je pomembna v japonski kulturi. Prireditelji so dejali, da logo simbolizira večnost, srečo in nepretrgani cikel, obenem pa tudi okrevanje Japonske po uničujočem potresu 11. marca lani ter cunamiju in jedrski nesreči.

Prireditelj iger 2020, za katere se poleg Tokia potegujeta še Madrid in Carigrad, bo znan 7. septembra 2013 na skupščini Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) v Buenos Airesu. Madrid se za igre poteguje tretjič zapored, Tokio drugič zapored, Carigrad pa petič skupno. Tokio, ki je igre že gostil leta 1964, ima po mnenju predstavnikov Moka "zelo močne atribute", kandidatura Madrida je po njihovem mnenju stopnjo nižje, medtem ko ima Carigrad "dober potencial".

Ne spreglejte