Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 8. 2024,
12.15

Osveženo pred

3 ure, 33 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024 plavanje Neža Klančar

Natisni članek

Sobota, 3. 8. 2024, 12.15

3 ure, 33 minut

Pariz 2024, plavanje (50 m prosto)

Neža Klančar: Želim si, da bodo zvečer stotinke enkrat na moji strani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
Neža Klančar 50 m prosto Pariz 2024 | Neža Klančar se je odlično predstavila tudi v disciplini 50 m prosto.  | Foto Filip Barbalić/www.alesfevzer.com

Neža Klančar se je odlično predstavila tudi v disciplini 50 m prosto.

Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com

Najboljša slovenska plavalka Neža Klančar, ki je na olimpijskih igrah v Parizu v svoji paradni disciplini 100 m prosto zasedla 14. mesto, je bila uspešna tudi v kvalifikacijah na polovični razdalji. V svoji skupini je bila Klančar tretja, z novim državnim rekordom rekordom 24,64 sekunde pa se je s skupno 11. dosežkom prebila v večerni polfinale.

Pariz 2024 atletika Anita Horvat
Sportal Neža Klančar z rekordom v polfinale, konec za Anito Horvat

Neža Klančar | Foto: Štiriindvajsetletna plavalka je imela v današnjih kvalifikacijah na 50 m prosto prijavljen 23. izid, kljub temu pa odločno napovedala, da si na olimpijski premieri želi še en polfinale.

Neža Klančar, ki jo je v sezoni ustavila vrsta poškodb in bolezni, je že pred nastopom poudarjala, da želi izboljšati konec leta v Rotterdamu dosežen državni rekord 24,70. Potrdila se je tudi njena napoved, da bo takšen izid dovolj za polfinale.

"Cilj je bil polfinale, a vedela sem, da sem sposobna odplavati tudi osebni rekord. Zdaj se mi je s tem prav odvalil kamen od srca, saj sem si ga res želela. Zame pa je to tudi dobra motivacija in prav veselim se že večernega plavanja," je po tekmi povedala Ljubljančanka, in dodala, da je imela v kvalifikacijah tudi pozitivno tremo.

Konkurenca je bila močna, tekmovalke pa zelo skupaj. "To je 50 m prosto. Vse se lahko zgodi. Seveda si želim finale, predvsem pa to, da so stotinke in zdravje enkrat na moji strani. Želim si le, da se vse izide," je še povedala varovanka trenerja Tomaža Torkarja pri Olimpiji, ki bi bila ob uspehu šele druga slovenska plavalka z olimpijskim finalom. Pred njo je to leta 2008 v Pekingu uspelo le na koncu srebrni Sari Isaković.

Kvalifikacije je dobila tridesetletna Švedinja Sarah Sjöström, lastnica treh svetovnih rekordov, s časom 23,85. Sjöström je na pariških igrah že osvojila zlato olimpijsko kolajno na 100 m prosto.

Polfinale najboljših 16 plavalk iz kvalifikacij bo v areni La Defense na sporedu ob 20.39.

Preberite še:

Angela Carini
Sportal Italijanska boksarka se tekmici opravičuje: Če bi jo srečala, bi jo objela
slovenska odbojkarska reprezentanca : Kanada, olimpijske igre, Pariz, Gheorghe Cretu, Tine Urnaut
Sportal Gheorghe Cretu: To nas še bolj razjezi in podžge
Ne spreglejte