Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 7. 2024,
21.53

Osveženo pred

50 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Thomas Ceccon Pariz 2024 Pariz 2024 olimpijske igre plavanje David Popovici Summer McIntosh

Natisni članek

Ponedeljek, 29. 7. 2024, 21.53

50 minut

Olimpijske igre, plavanje

Najstnika priplavala zlato Kanadi in Romuniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Summer McIntosh | Summer McIntosh je suvereno ugnala konkurenco. | Foto Guliverimage

Summer McIntosh je suvereno ugnala konkurenco.

Foto: Guliverimage

Kanadska najstniška senzacija Summer McIntosh je danes v Parizu osvojila zlato v plavanju na 400 metrov mešano, devetnajstletni romunski plavalec David Popovici pa je osvojil prvo zlato medaljo na olimpijskih igrah. V Parizu je bil najboljši na 200 metrov prosto.

Sedemnajstletna McIntosh je poskusila preseči svoj lasten svetovni rekord v tej disciplini, ki ga je maja postavila pri 4:24,38. To ji sicer ni uspelo, saj je bil njen rezultat tokrat 4:27,71, Srebro je romalo v roke Američanki Katie Grimes, ki je dosegla čas 4:33,40, bron pa si je proti koncu tekmovanja izborila njena rojakinja Emma Weyant s časom 4:34,93. Slednja je v zadnjih metrih premagala Britanko Freyo Constance Colbert.

Popovici prvič na olimpijskem prestolu

Popovici je plavalni svet presenetil na svetovnem prvenstvu 2022, ko je postal prvak tako na 100- kot na 200-metrski razdalji. Leto prej na igrah v Tokiu je bil šele četrti. Tokrat je bil za dve stotinki sekunde hitrejši od Britanca Matthewa Richardsa, tretje mesto pa je zasedel Američan Luke Hobson, ki je za zmagovalcem zaostal sedem stotink sekunde.

Četrto mesto je osvojil Nemec Lukas Maertens, sicer že prvak v Parizu na 400 metrov, ki je vodil večino tekme, nato pa v zadnjih 50 metrih ostal brez moči. David Popovici je osvojil prvo olimpijsko zlato. | Foto: Guliverimage David Popovici je osvojil prvo olimpijsko zlato. Foto: Guliverimage

Ceccon slavil na 100 metrov hrbtno

Italijan Thomas Ceccon je slavil 100 metrov hrbtno po tem, ko je v zadnjih metrih za las premagal svoje tekmece ter tako osvojil svojo prvo zlato olimpijsko medaljo. Srebro si je priboril Kitajec Xu Jiayu, bron pa je v napetem finišu osvojil Američan Ryan Murphy. Ceccon je tekmo zaključil s časom 52,00. Le malo mu je zmanjkalo, da bi podrl svoj lasten svetovni rekord (51,60), ki ga je postavil junija 2022. 23-letni Italijan je na letošnjih igrah že osvojil bron s štafeto na 4 x 100 m prosto.

Prav tako mu ni uspelo sesuti olimpijskega rekorda (51,85), ki ga je v Riu de Janeiru pred osmimi leti postavil 29-letni Murphy, ki je danes nekaj časa celo vodil, a se je na koncu moral lanskoletni svetovni prvak zadovoljiti s tretjim mestom. Osemindvajsetletni kitajski veteran Jiayu, ki je imel najboljši čas v polfinalu, si je s časom 52,32 priboril srebro, Murphy pa je progo odplaval le sedem stotink za njim.

Smith upravičila vlogo prve favoritinje na 100 metrov prsno

Južnoafriška plavalka Tatjana Smith je zlati medalji iz Tokia na 200 metrov prsno danes v Parizu dodala še olimpijski naslov na 100 metrov. V zadnjih metrih je bila hitrejša od Kitajke Tang Qianting in Irke Mone McSharry

Sedemindvajsetletna Smith, z dekliškim priimkom Schoenmaker, je bila prva favoritinja za zmago, ki jo je za las zgrešila na prejšnjih igrah v Tokiu, kjer je bila srebrna. Svetovna rekorderka Lilly King iz ZDA je bila četrta, medaljo pa je zgrešila za stotinko sekunde.

O'Callaghan najboljša na 200 metrov prosto

 Avstralka Mollie O'Callaghan je osvojila zlato odličje na 200 metrov prosto ter tako prekrižala načrte rojakinji Ariarne Titmus, ki je v tej disciplini slavila na prejšnjih poletnih olimpijskih igrah. Titmus je tokrat zasedla drugo mesto, bron pa si je priborila Hongkonžanka Siobhan Bernadette Haughey. To je letos že druga olimpijska medalja za 20-letno O'Callaghan, ki je pred tem osvojila že zlato v štafeti na 4 x 100 m prosto.

Hkrati je danes s časom 1:53,27 presegla olimpijski rekord (1:53,50), ki ga je njena avstralska tekmica Titmus postavila julija leta 2021. Do svetovnega rekorda (1:52,23), pod katerega se je letos prav tako podpisala Titmus, je novi olimpijski šampionki in lanskoletni svetovni prvakinji zmanjkalo malo več kot sekunda. Obe avstralski zvezdnici trenira avstralski trener Dean Boxall, a po poročanju ameriškega portala NBC ne trenirata skupaj, med njima naj bi vladalo celo razburkano rivalstvo. Danes je O'Callaghan svojo glavno tekmico premagala v zadnjih 50 metrih. Titmus je dosegla čas 1:53,81, Haughey pa 1:54,55.

Leon Marchand
Sportal Marchand razveselil domače navijače in zrušil olimpijski rekord
Neža Klančar
Sportal Neža Klančar po polfinale olimpijskih iger
Ne spreglejte