Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
27. 7. 2021,
5.57

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,31

4

Natisni članek

olimpijske igre Tokio 2020 Aleksander Sekulić Mike Tobey Klemen Prepelič Luka Dončić Luka Dončić Marko Milić

Torek, 27. 7. 2021, 5.57

2 leti, 9 mesecev

IZ SLOVENSKEGA KOŠARKARSKEGA TABORA: MARKO MILIĆ

Takšen košarkar se rodi enkrat in rodil se je v Ljubljani

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,31

4

Luka Dončić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Medtem ko so številni svetovni mediji in analitiki v zadnjih treh letih iskali izstopajoče igralce iz košarkarske zgodovine ter vlekli vzporednice z Luko Dončićem, pa je slovenski pionir v ligi NBA in del reprezentančnega štaba na olimpijskih igrah v Tokiu Marko Milić po prepričljivi zmagi nad Argentino (118:100) in bravurozni predstavi prvega zvezdnika dejal, da se takšen košarkar doslej še ni rodil. Oziroma se je rodil enkrat – v Sloveniji.

Od našega poročevalca (sportal) | Foto:

Slovenija : Argentina, slovenska košarkarska reprezentanca
Sportal Slovenci na krilih izjemnega Dončića nadigrali svetovne podprvake, tudi Španci zanesljivi

V prvi vrsti dvorane Saitama, za slovensko klopjo, se je Marko Milić povsem vživel v navdušujočo predstavo reprezentance. Kot košarkar je zaigral na evropskem in svetovnem prvenstvu ter prebil led lige NBA, medtem ko pa so bile olimpijske igre zanj neizpolnjene sanje. Zdaj je "igral" na tribuni, kot član štaba, natančneje vodja odprave. Tudi ko je imela Slovenija na svojem računu komaj verjetnih 30 točk prednosti, je spodbujal peterko na igrišču ter včasih kakšno pripombo namenil tudi sodniku. A ko je za fotografijo na kratko snel zaščitno masko, se je pod njo skrival širok in zanj značilen nasmešek.

Marko Milić je v Tokiu vodja košarkarske odprave. | Foto: MaPa Marko Milić je v Tokiu vodja košarkarske odprave. Foto: MaPa

"Lepo je spremljati takšno skupino fantov, ki po eni strani deluje na prijateljski ravni, igralsko pa je neverjetno borbena. Vsi, ki smo v Tokiu del košarkarske zgodbe, smo močno privilegirani, Slovenija pa je lahko ponosna na takšno reprezentanco," je dejal Milić, ki je bil del reprezentančne zgodbe tako v obdobju velikih razočaranj kot na prvi prelomnici, na beograjskem EuroBasketu 2005 in leto pozneje na SP na Japonskem.

Desetletje in pol po Milićevi reprezentančni japonski avanturi se v slovenski izbrani vrsti vse vrti okrog enega košarkarja. Luka Dončić je bil tudi v ponedeljek v središču pozornosti. "Prvič nastopiti na olimpijskih igrah, se ob tem spopasti s svetovnim podprvakom, a postreči s takšno prevlado … Nekaj je izjemnega. Luka je res dominanten in karizmatičen. Za uspeh pa je pomembno, da mu sledijo in ga dopolnjujejo tudi vsi preostali. Nekateri v skoku, drugi v obrambi in tako naprej," je dejal Milko.

Slovenija : Argentina, slovenska košarkarska reprezentanca
Sportal Dončićeva nova definicija olimpijske izjemnosti

Simbol reprezentance

Ob tem se je strinjal, da LD 77 ni le izjemen igralec, ki bi, zanašajoč se na košarkarsko inteligenco in intuicijo, svojo igro prenesel na reprezentančno raven in se dal na razpolago selektorju, temveč je svojo olimpijsko podobo začinil še s srčnostjo, pripadnostjo in požrtvovalnostjo. "Tri dni po koncu dolge in zahtevne sezone v ligi NBA je bil med nami. To pove vse," je prikimal Milić in dodal: "Po Goranu Dragiću je Luka vodja reprezentance. Lider. Simbol reprezentance!"

Za Argentino nerešljiva ugnaka. Kaj bodo pripravili Japonci in Španci? | Foto: Reuters Za Argentino nerešljiva ugnaka. Kaj bodo pripravili Japonci in Španci? Foto: Reuters

Prvo dejanje slovenske olimpijske zgodbe, ki ga je Dončić začinil z 48 točkami, 11 skoki in petimi asistencami, predvsem pa neverjetnim "branjem" argentinske obrambe, pa je nov primer, kako je po skoraj vsakem prestavljenem mejniku igraje sposoben ponuditi nov presežek. "Menim, da se takšen košarkar ni še nikoli rodil," je dejal Marko Milić, ki bi se verjetno strinjal, da se je rodil 28. februarja 1999 v Ljubljani.

A čeprav posameznika s tako izrazitim vplivom na uspešnost ekipe in učinkovitost soigralcev Slovenija zanesljivo še ni imela, pa je tako Miliću kot tudi Dončiću in selektorju Aleksandru Sekuliću jasno, da bo za dobro podobo proti Japonski (četrtek ob 6.40) in Španiji (10.20) pomemben tudi prispevek preostalih. Tako kot na tekmi proti Argentini, po kateri je zaradi hvalospevov na Dončićev račun v senci ostalo 22 točk Klemna Prepeliča, dvojni dvojček, pod katerega se je podpisal Mike Tobey, pa učinkovite spremljevalne vloge Jake Blažiča, Zorana Dragića, Vlatka Čančarja …  

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić bi zaustavil Novaka Đokovića
Iz arhiva: z Nikolićem in Dončićem

Milić je sicer na svoji igralski poti igral z Dončićem in proti njemu. Njegov soigralec je bil namreč Saša Dončić. Iz tistega obdobja (2008) izvira tudi fotografija ob naslovu državnega prvaka z Olimpijo, ko je na parket pritekel tedaj šestletni Luka.

Olimpija 2008 | Foto: Sportida Foto: Sportida

Zanimiv pa je tudi pogled na fotografijo pred odhodom na evropsko prvenstvo 2005 v Beograd. V tisti reprezentanci je vlogo pomočnika opravljal David Nikolić, oče zdajšnjega reprezentanta Alekseja. Ta se je prav tako znašel na fotografiji.

Reprezentanca 2005 | Foto: Sportida Foto: Sportida

 

Tina Trstenjak
Sportal Tina Trstenjak do srebrnega odličja, Trajković za las ob bron
Benjamin Savšek Tokio 2020
Sportal Zlati Savšek: Tako dober, da ne bi upal še enkrat na brzice
Slovenija : Argentina, slovenska košarkarska reprezentanca, Luka Dončić
Sportal Po čudežni predstavi Dončića se je v slovenščini oglasil tudi lastnik Dallasa
Ne spreglejte