Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 8. 2021,
16.29

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82

2

Natisni članek

Marca El Pais El Mundo Slovenska košarkarska reprezentanca Luka Dončić Luka Dončić Tokio 2020

Nedelja, 1. 8. 2021, 16.29

2 leti, 8 mesecev

Španski mediji o zmagi Slovenije nad španskimi košarkarji

Španci primerjali Dončića s šamanom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82

2

Luka Dončić | Luka Dončić je kmalu po zmagi nad Španijo izvedel tekmeca v četrtfinalu olimpijskega turnirja. To je postala Nemčija. | Foto Reuters

Luka Dončić je kmalu po zmagi nad Španijo izvedel tekmeca v četrtfinalu olimpijskega turnirja. To je postala Nemčija.

Foto: Reuters

Medtem ko Slovenija uživa in slavi pomembno zmago košarkarjev na OI proti Španiji, so španski mediji enotni v oceni, da je Slovenija zmagala povsem zasluženo, saj je imela kljub odlični obrambi nad Luko Dončićem dovolj razpoloženih igralcev. Znova ni manjkalo hvalospevov o talentu in vrhunskosti, ki jo premore 22-letni slovenski zvezdnik, še kako priljubljen na Pirenejskem polotoku.

slovenska košarkarska reprezentanca Španija OI Tokio
Sportal "Bilo bi neumno in žalostno, če bi padli na naslednjem testu"

"Samo največji asi lahko tako vplivajo na razplet tekme, kot je Luka Dončić danes proti Španiji. Vsi smo se spraševali, kako se bo naš selektor lotil alfe in omege nasprotne ekipe. Kako ga bo omejil? Kdo ga bo pokrival, da ne bo spet dosegel 48 ali 25 točk kot na prvih dveh tekmah?" je v uvodu zapisala Marca.

"Scariolu je taktika odlično uspela. Victor Claver je bil Dončićeva senca. Zvezdnik iz Ljubljane ni dosegel stratosferskih številk, a je zato razigral svoje soigralce, ki so nam na koncu zadali smrtni udarec," piše Marca.

Le še ena podaja, pa bi se pridružil Belovu in Jamesu

"Dončić je tako dober, da mu je kljub povprečni predstavi zmanjkala le ena podaja za tretji trojni dvojček v zgodovini olimpijskih iger. Ta je uspel le Aleksandru Belovu 1976 (23 + 14 + 10) in LeBronu Jamesu 2012 (11 + 14 + 12). Slovenija pod vodstvom Dončića ostaja neporažena na uradnih tekmah - 16:0, Španija pa je za kazen dobila ZDA v četrtfinalu," je dodal novinar Marce.

Ni manjkalo veliko, pa bi postal mladi Ljubljančan tretji košarkar v zgodovini olimpijskih iger s trojnim dvojčkom. | Foto: Reuters Ni manjkalo veliko, pa bi postal mladi Ljubljančan tretji košarkar v zgodovini olimpijskih iger s trojnim dvojčkom. Foto: Reuters

Drugi največji španski športni dnevnik As poroča o košarki za sladokusce, o nesreči Španije, da se bo petič zaporedoma na OI srečala z ZDA, in odlični taktični pripravi na Luko Dončića. "Vse je potekalo tako, kot je moralo. Dončić je že v prvi četrtini dobil tri osebne napake. Victor Claver mu ni pustil, da bi se razigral."

"A kaj, ko Slovenija ni le Luka Dončić. Vlatko Čančar je imel zaradi dvojne ali celo trojne obrambe nad Dončićem toliko prostora, da je bil obroč velik kot bazen. Mike Tobey je zbral 14 skokov in v zadnjih desetih minutah dosegel deset točk. Nato so tu še Klemen Prepelič, Zoran Dragić, Edo Murić ..." je zapisal As.

slovenska košarkarska reprezentanca Španija OI Tokio
Sportal Slovenci po drami strli Špance in osvojili prvo mesto, atleta uspešna v kvalifikacijah

Dončić kot šaman

Luka Dončić | Foto: Reuters Foto: Reuters El Mundo piše, da je Luka Dončić začaral tekmo. "Ta fant je kot šaman. Španija je pokleknila ob njegovih genialnostih. Ekshibicija je tudi, ko se odreče metom na koš in s podajami poskrbi, da njegovi soigralci premagajo svetovne prvake."

"Vrlina Luke Dončića je, da se zna prilagoditi. Talent ima v rokah, moč pa v glavi. Dosegel je samo 12 točk, a se je spogledoval s trojnim dvojčkom. Redki imajo to sposobnost in Španija je zato plačala kazen. Dončić v zadnji četrtini sploh ni potreboval koša, saj mu soigralci zvesto in slepo sledijo," je zapisal El Mundo.

"In to kljub temu, da se tekma ne bi mogla začeti bolje. Luka Dončić je pred koncem prve četrtine obsedel na klopi s tremi osebnimi napakami. Očitno je to uspavalo naše igralce, ki niso verjeli, da Slovenija ni le Luka Dončić," piše El Mundo.

Mark Cuban Luka Donči
Sportal Dončićev šef Mark Cuban v slovenščini čestital Slovencem

Sprehod do medalje je zdaj plezanje na goro

Podobno je zapisal tudi El Pais. "Dončić je spet izšel kot zmagovalec. To je bila tekma, ki je pokazala vso njegovo inteligenco in radodarnost. Ob izjemni obrambi, ki mu jo je pripravil Scariolo, se je super zvezdnik zadovoljil s skromnim učinkom v napadu. Iz igre je vrgel le sedem metov, je pa zato razigral soigralce in posledično potopil Španijo."

Dončić je na zadnji tekmi skupine C navdušil Špance z inteligenco in radodarnostjo, s katero je osrečil soigralce. | Foto: Reuters Dončić je na zadnji tekmi skupine C navdušil Špance z inteligenco in radodarnostjo, s katero je osrečil soigralce. Foto: Reuters

ABC je dodal, da se je Španija po dobrih predstavah proti Japonski in Argentini srečala s pretrdim orehom. "Slovenija je bila previsoka ovira. Luka Dončić je znova pokazal, da sodi med najboljše košarkarje na svetu. Zdaj nas čakajo Kevin Durant, Damian Lillard in Devin Booker. Sprehod do medalje je zdaj plezanje na goro."

Luka Dončić Klemen Prpelič
Sportal Junaška zmaga Slovenije proti Španiji, v četrtfinalu proti Nemčiji
Ne spreglejte