Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 11. 2022,
20.03

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

Gheorghe Cretu Marco Bonitta slovenska odbojkarska reprezentanca slovenska ženska odbojkarska reprezentanca

Sreda, 16. 11. 2022, 20.03

1 leto, 5 mesecev

Žreb za evropski prvenstvi 2023

Slovenke in Slovenci dobili nasprotnike na EP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
slovenska odbojkarska reprezentanca finale | Slovenski odbojkarji bodo obrambo srebrnega odličja z zadnjega evropskega prvenstva začeli  v Bolgariji. | Foto Guliverimage

Slovenski odbojkarji bodo obrambo srebrnega odličja z zadnjega evropskega prvenstva začeli v Bolgariji.

Foto: Guliverimage

Slovenski moška in ženska odbojkarski reprezentanci sta dobili tekmece za evropsko prvenstvo prihodnje leto. Odbojkarji bodo srebro na sprvenstvu stare celine začeli braniti v Bolgariji. Njihovi nasprotniki bodo Bolgari, Finci, Ukrajinci, Hrvati in Španci. Odbojkarice pa bodo na EP nastopile tretjič, skupinski del prvenstva bodo igrale v Belgiji, kjer se bodo pomerile z gostiteljicami, pa s Srbijo, Poljsko, Ukrajino in Madžarsko. 

Metod Ropret, Odbojkarska zveza Slovenije, svetovno prvenstvo v odbojki 2022
Sportal Metod Ropret: Verjamem, da Cretu s temi fanti sanja o Parizu

Neapelj bo ob 17. uri prizorišče žreba skupin evropskih odbojkarskih prvenstev 2023. Na teh bodo nastopili tako slovenski odbojkarji kot tudi odbojkarice. Moški turnir bo med 28. avgustom in 16. septembrom, družno ga bodo gostile Bolgarija, Izrael, Italija in Severna Makedonija.

Slovenci so bili na podlagi svoje visoke uvrstitve na evropski lestvici razporejeni v prvi boben žreba. Trikratni evropski podprvaki so bili izžrebani v skupino B, ki bo svoje tekme igrala v Varni. Tam se bodo pomerili z gostitelji Bolgari, poleg njih pa še s Finsko, Ukrajino, Hrvaško in Španijo. Tekme osmine finala in četrtfinalni obračuni bodo odigrani v Bolgariji in Italiji. Naši zahodni sosedje bodo tudi gostitelji obeh polfinalnih srečanj in tekem za medalje, ki bodo podeljene v Bologni.

CEV EuroVolley, žreb skupin | Foto: CEV Foto: CEV

Slovenci so zadnje slabo desetletje ena najuspešnejših odbojkarskih reprezentanc na evropskih prvenstvih. Z zadnjih štirih prvenstev so se trikrat vrnili z odličjem (2015, 2019, 2021), vselej s srebrnim. Lani so v finalu, ki je potekalo na Poljskem, izgubili s svetovnimi prvaki Italijani.

Japonska odbojka
Sportal Znana je prva država, v kateri bodo delili olimpijske vozovnice

Pred evropskim prvenstvom pa Slovence, ki so pod trenersko taktirko Gheorgheja Cretuja na zadnjem svetovnem prvenstvu zasedli četrto mesto, še čakajo nastopi v elitni ligi narodov. Nove pestre reprezentančne sezone zanje tudi po prvenstvu še ne bo konec. Sledile bodo namreč olimpijske kvalifikacije. Kje in proti komu bodo poskušali uresničiti olimpijske sanje, še ni jasno.

Rusija odbojka
Sportal Rusi ogorčeni, krovna zveza miri: Ni še konec upanja

Slovenke bodo tretjič nastopile na EP. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenke bodo tretjič nastopile na EP. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenke tretjič na EP

Evropsko prvenstvo v odbojki za ženske pa bo potekalo med 15. avgustom in 3. septembrom prihodnje leto. Gostile ga bodo Belgija, Estonija, Italija in Nemčija. Tretjič v zgodovini bodo na EP nastopile tudi Slovenke, ki so si pod vodstvom Marca Bonitte vstopnico v kvalifikacijah že zagotovile s samimi zmagami. 

Prireditelji so si lahko še pred žrebom izbrali eno izmed držav, ki bo nastopala v njihovi skupini, in tako se je Belgija odločila za Slovenijo. Poleg njiju bodo v skupini A, ki bo tekmovala v Gentu, igrale še Srbija, Poljska, Ukrajina in Madžarska. Izločilni boji bodo potekali v Firencah in Bruslju, ki bo gostil tudi obračune najboljših štirih ekip.

CEV EuroVolley, žreb skupin | Foto: CEV Foto: CEV

Za žensko odbojkarsko reprezentanco tudi po EP še ne bo konec akcije, saj bodo Slovenke nastopile v kvalifikacijah za olimpijske igre.

Predsednik zadovoljen

Metod Ropret | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret je zadovoljen, da sta obe slovenski reprezentanci med najboljšimi evropskimi ekipami. "Že prej smo vedeli, da si nas je Belgija izbrala, da prvi del tekmovanja igramo v Gentu. V nadaljevanju pa bi se žreb lahko odvil tudi drugače. Dobili smo svetovne prvakinje in dve ekipi iz deseterice zadnjega evropskega prvenstva. Jaz verjamem v naše mlade punce, ki bodo drugo leto še bolj izkušene in uigrane. Prepričan sem, da lahko izkoristijo svojo priložnost in presenetijo tudi katerega izmed favoritov."

Pri moškem delu tekmovanja pa je predsednik OZS vesel, da se Slovenci vračajo v Varno, kjer je naša reprezentanca začela svoj pohod na evropski in svetovni vrh. "Verjamem, da bodo fantje tudi tokrat zaigrali, tako kot znajo. Res je, da je skupina vsaj na papirju lažja kot pri ženskah, vendar imamo zopet Ukrajino, za katero vemo, kako je odigrala na letošnjem svetovnem prvenstvu v Ljubljani. Bolgari, čeprav z mlajšo reprezentanco, so pred domačim občinstvom vedno nevarni. Je pa naša reprezentanca že večkrat pokazala svojo kakovost in verjamem, da bo prvenstvo uspešno," pravi.

slovenska ženska odbojkarska reprezentanca, odbojkarska reprezentanca
Sportal V boj za OI tudi Slovenke
Ne spreglejte