Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 9. 2021,
7.27

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

5

Natisni članek

Dejan Vinčić Jan Kozamernik Tine Urnaut EuroVolley2021 evropsko prvenstvo v odbojki slovenska odbojkarska reprezentanca

Ponedeljek, 20. 9. 2021, 7.27

2 leti, 7 mesecev

vrnitev v domovino

Srebrni odbojkarji so doma, popoldne sprejem na Kongresnem trgu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

5

Nekaj po 9. uri zjutraj je na Letališču Jožeta Pučnika pristalo letalo s slovenskimi odbojkarji, ki so v nedeljo v Katovicah osvojili še tretje srebrno odličje na zadnjih štirih prvenstvih stare celine. V finalu so po petih nizih izgubili proti Italijanom. Evropske podprvake popoldan čaka skupno kosilo, ob 17. uri sledi sprejem na Kongresnem trgu.

Kapetan Tine Urnaut in soigralci so se zjutraj vrnili v domovino. Popoldan jih v središču Ljubljane čaka sprejem. | Foto: Grega Valančič/Sportida Kapetan Tine Urnaut in soigralci so se zjutraj vrnili v domovino. Popoldan jih v središču Ljubljane čaka sprejem. Foto: Grega Valančič/Sportida

Sportal "Vrhunski uspeh, a razočaranje je, saj smo imeli priložnost" #video

Deset ur po novem velikem uspehu slovenske reprezentančne odbojke se je večina njenih protagonisti vrnila v Slovenijo. Iz Katovic, kjer so v nedeljo zvečer igrali še v tretjem finalu na zadnjih štirih evropskih prvenstvih, so s posebnim letalom proti Sloveniji poleteli zjutraj in okoli 9. ure pristali na Letališču Jožeta Pučnika.

Zaradi klubskih obveznosti sta na Poljskem ostala selektor Alberto Giuliani in njegov pomočnik Alfredo Martilotti, prav tako kot tudi Klemen ČebuljAlen Pajenk pa se je po vrnitvi v domovino že napotil proti Grčiji, kjer bo igral v letošnji sezoni.

sprejem slovenska odbojkarska reprezentanca brnik 2021 | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Kapetan Tine Urnaut in kolegi so po novem finalnem porazu - po Francozih in Srbih so jih v boju za zlato ustavili Italijani - dejali, da gre za velik uspeh, a da se ne morejo otresti občutka, da je bila zlata kolajna tokrat res na dosegu roke. Generacija, ki je zadnje desetletje skupaj rasla in zrasla v evropsko odbojkarsko velesilo, je odigrala najboljši finale in po pravem trilerju izgubila po petih nizih.

Sportal "Še bomo prišli po to zlato, ki si ga zaslužimo" #video

"Še naprej bomo ostali tako motivirani"

"Noči nismo ravno prespali, a nekaj ur po porazu lahko rečem, da sem ponosen na ekipo in na to, kar nam je uspelo," je v kratki izjavi po vrnitvi povedal libero Jani Kovačič, Urnuat pa dodal: "Italijanom lahko le čestitamo, na koncu so bili boljši, a moramo biti ponosni. Verjetno smo ena redkih reprezentanc v zgodovini tega športa, ki se je v tako kratkem obdobju tolikokrat uvrstila v finale. Še naprej bomo ostali tako motivirani, kot smo bili do zdaj, in še naprej bomo stremeli k temu, da bomo boljši in boljši." 

V pogovoru za Sportal je dejal še, da je prav tretja srebrna medalja v njegovih očeh vredna največ.

"Ko smo osvojili prvo odličje, je bilo to za vse nepričakovano. Ko smo nato osvojili drugo medaljo, smo dokazali, da smo dobri in da sodimo v svetovni vrh. Tretja kolajna pa je res neverjetna. Osvojili smo jo z isto ekipo in dokazali, kako smo motivirani. Seveda je res, da smo si želeli zlato, a je tudi srebro nekaj zelo lepega," je razlagal Urnaut, ki je brez težav čestital Italijanom za njihov uspeh.

Katera srebrna medalja z EP ima večjo vrednost?

"Pravočasno so potegnili 'jokerja' iz rokava in bili boljši, a to ne zmanjšuje našega uspeha," poudarja kapetan slovenske odbojkarske vrste.

Razkril je tudi, na kaj je pred tretjim slovenskim finalom opozoril soigralce: "Ne glede na to, ali bomo zmagali ali izgubili, zaradi tega ne bomo boljši ali slabši igralci ali pa ljudje. Pomembno je, da pustimo srce na igrišču."

Kaj je kapetan Urnaut slovenskim odbojkarjem dejal pred finalom?

Kozamernik: Italijanom je večkrat uspela odločilna poteza

Tudi Jan Kozamernik, ki se že v sredo vrača na Poljsko, kjer ga v prihodnjih dneh čaka pripravljalni turnir na klubsko sezono, je prikimal rojakoma. Ponosen je na celotno ekipo in pravi, da še "nismo rekli zadnje besede". 

"Imamo tri srebrne kolajne in ni veliko ekip, ki se s tem lahko pohvalijo. Seveda smo si želeli zlato, a se včasih ne izide. Lahko rečem le, da se veselim novih dogodivščin," je dejal Kozamernik, ki je Italijanom po finalu športno stisnil roko.

"Bilo so bolj zbrani in večkrat jim je uspela tista ena odločilna poteza do konca. Rad pa bi se zahvalil tudi slovenskim navijačem, tistim na Poljskem in tistim, ki so ostali doma. Bili so fenomenalni in vso to podporo smo čutili. Tudi navijanje po tekmi in po porazu bo nekaj, na kar ne bom nikoli pozabil."

Jan Kozamernik se že sredi tedna vrača na Poljsko. | Foto: Grega Valančič/Sportida Jan Kozamernik se že sredi tedna vrača na Poljsko. Foto: Grega Valančič/Sportida

Vinčić: Tako blizu nisi vsak dan

Eden tistih, ki ni skrival razočaranja, pa je bil Dejan Vinčić, ki je zaradi poškodbe izpustil praktično celotno polfinalno srečanje, v finalu pa sicer na kratko stisnil zobe.

"Hudo razočaranje. Občutki so kar grenki. Biti tako blizu ... Težko je opisati z besedami, kako se počutimo. Verjetno bomo potrebovali še nekaj dni, da se bomo zavedali, kaj smo naredili. Je pa tako, da tako blizu zlatu nisi vsak dan. Obžalujemo zapravljeno priložnost," je iskreno povedal 35-letnik.

"Težko je opisati z besedami, kako se počutimo. Verjetno bomo potrebovali še nekaj dni, da se bomo zavedali, kaj smo naredili. | Foto: Grega Valančič/Sportida "Težko je opisati z besedami, kako se počutimo. Verjetno bomo potrebovali še nekaj dni, da se bomo zavedali, kaj smo naredili. Foto: Grega Valančič/Sportida

Popoldan sprejem v središču Ljubljane

Slovenke odbojkarje popoldan čaka skupno kosilo s predsednikom Odbojkarske zveze Slovenije Metodom Ropretom, ob 17. uri pa sprejem na Kongresnem trgu v Ljubljani. 

sprejem slovenska odbojkarska reprezentanca brnik 2021 | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

sprejem slovenska odbojkarska reprezentanca brnik 2021 | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida sprejem slovenska odbojkarska reprezentanca brnik 2021 | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Preberite še:

Italija Odbojka
Sportal Čustveni mladi Italijani izbirali besede po slovenskem skalpu
evropsko prvenstvo, finale, Slovenija Italija
Sportal Slovenci še tretjič v šestih letih evropski podprvaki
evropsko prvenstvo, finale, Slovenija Italija
Sportal Luka Dončić se je poklonil odbojkarjem, Tina Maze pa okarala moža
evropsko prvenstvo, finale, Slovenija Italija
Sportal Italijani po preobratu končali "zlate slovenske sanje"
Alberto Giuliani
Sportal Neverjetno! Naključje ali ne, to bi obnorelo Slovenijo!
Ne spreglejte