Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sreda,
19. 9. 2018,
0.26

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

2

Natisni članek

slovenska odbojkarska reprezentanca SP v odbojki 2018 FIVB svetovno prvenstvo 2018 FIVB SP 2018

Sreda, 19. 9. 2018, 0.26

5 let, 7 mesecev

Po tekmi z Italijo

Slovenskih orožij vedno manj, selektor je zaskrbljeno gledal statistiko

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

2

Slovenija Italija | Slovenski odbojkarji so tekmo odlično začeli, nato pa jih je zmanjkalo. | Foto FIVB

Slovenski odbojkarji so tekmo odlično začeli, nato pa jih je zmanjkalo.

Foto: FIVB

Slovenija je skupinski del svetovnega prvenstva končala s tremi zmagami in dvema porazoma. Zadnji so bili od slovenske čete boljši Italijani, ki so po izgubljenem prvem nizu v razprodani dvorani Nelson Mandela Forum s 3:1 v nizih razstrelili zdesetkano slovensko četo. Pomagati nista mogla še vedno poškodovani Tonček Štern in po novem tudi Dejan Vinčić, ki si je gleženj poškodoval v ponedeljek na tekmi proti Argentini.

Od našega poročevalca iz Firenc

Slovenija Italija
Sportal Slovenci po dobrem začetku brez pravih možnosti proti stoodstotnim Italijanom

Slovenci so kljub spremenjeni postavi odlično začeli. Čeprav so imeli Italijani v prvi polovici niza manjšo pobudo, Kovačeva četa ni bila daleč, ob koncu niza pa azzurre, ki jih je spodbujalo več kot sedem tisoč navijačev, ujela in tudi prehitela. Ko so po točki Mitje Gasparinija povedli z 22:20, so prednost zadržali do konca in zasluženo povedli. Za 25:23 je z neubranljivim udarcem prvi niz v slovenski žep pospravil Klemen Čebulj.

Ko je igro zapustil Lanza ...

Slovenija Italija | Foto: FIVB Foto: FIVB Tudi v drugem nizu so prevladovali naši fantje, povedli so s 4:1 in 5:2, potem pa je italijanski selektor iz igre potegnil nerazpoloženega Filippa Lanzo in v igro poslal Gabrieleja Maruottija in potek srečanja se je nato obrnil. Domači so nemudoma popravili sprejem, steklo pa jim je tudi v napadu.

Hitro so prešli v lepo vodstvo, ki so ga nato le držali. Ko so Italijani dosegli še točko s servisom,  so povedli z 22:18 in to je bila že prednost, ki jim je zagotavljala miren zaključek. Na koncu so azzurri povsem povozili slovenske odbojkarje in s 25:19 prišli do izenačenja.

Slovenci so bili povsem razglašeni tudi v tretjem nizu. Domači odbojkarji so na krilih norih navijačev leteli in že na drugi odmor odšli s prednostjo 16:8 in tudi drugi niz je bil odločen. V igro je Kovač poslal tudi Šketa (namesto Čebulja), a ni pomagalo. Italijani so tretji niz dobili s kar 25:13.

V četrtem nizu so Slovenci pokazali boljši obraz, bili nekaj časa zraven razpoloženih tekmecev, po nekaj spornih odločitvah pa so izgubili veter v jadra, Italijani pa so zanimivo dobili tudi četrti niz in zasluženo zmagali. Italijani so ostali s 15 točkami stoodstotni, Slovenci pa v drugi del odhajajo z devetimi točkami.

Slovenija odbojka
Sportal Koga bo treba premagati za zaključni turnir šesterice?

Kaj sta povedala selektor in kapetan?

''Po odličnem prvem nizu smo padli v napadu. V zadnjih treh nizih smo imeli nekaj več kot 29-odstotni napad, kar je za moje napadalce premalo. Vemo, kaj zmorejo, je pa res, da nas je nasprotnik pritisnil s servisi. Vedeli smo, da bo tako, a ko je zaškripalo tudi v bloku, se je končalo, kot se je,'' je povedal selektor Slobodan Kovač, ki je po Tončku Šternu izgubil tudi Dejana Vinčića. Medtem ko prvi že lahko malce skače, drugi še ne more. Po besedah kapetana stiskajo zobe tudi drugi.

''Boli me, ker vem, da če bi igrali le deset odstotkov bolje, bi jo danes Italijanom bolj zagodli. A po tistem prvem nizu smo se ustavili in popustili. Nismo bili pravi, niti blizu nismo bili tistega, česar smo sposobni. In to me res najbolj boli,'' je prikimal selektorjevim besedam tudi kapetan Tine Urnaut. ''Veliko nas že stiska zobe,'' je pripomnil v upanju, da se po dveh dneh počitka zdravstveni karton v slovenskem taboru izboljša.

Slovenija se bo v drugem delu za preboj na zaključni turnir šesterice svetovnega prvenstva, ki bo potekal v Torinu, merila z močno Brazilijo, Belgijo in Avstralijo. S sabo so vzeli devet točk, kar je dve manj kot Brazilci in eno manj kot Belgijci. Avstralci jih imajo sedem. V Torino napredujejo prvouvrščeni v vsaki skupini (štiri skupine) in dva najboljša drugouvrščena.

Preberite še: 

Cristian Poglajen
Sportal Argentinec slovenskih korenin: Pomembno je, da se ohranja slovenski jezik
Ne spreglejte