Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Torek,
18. 9. 2018,
16.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

Natisni članek

Cristian Poglajen FIVB SP 2018 SP v odbojki 2018 FIVB svetovno prvenstvo 2018

Torek, 18. 9. 2018, 16.00

5 let, 6 mesecev

Cristian Poglajen

Argentinec slovenskih korenin: Pomembno je, da se ohranja slovenski jezik

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68
Cristian Poglajen | Argentinci kljub zmagi nad Slovenijo še niso varni. Proti Japoncem potrebujejo vsaj točko. | Foto FIVB

Argentinci kljub zmagi nad Slovenijo še niso varni. Proti Japoncem potrebujejo vsaj točko.

Foto: FIVB

Eden izmed razlogov, da je Slovenija na odbojkarskem spektaklu v Italiji in Bolgariji prvič izgubila, je tudi ''naš'' Cristian Poglajen, vnuk Slovencev, ki sta se v Argentino preselila v času druge svetovne vojne. Odlični sprejemalec, ki si kruh služi v Italiji pri Ravenni, odlično govori slovensko, zato mu ni bilo težko stopiti pred slovenske novinarje.

Od našega poročevalca iz Firenc

Klemen Čebulj
Sportal Žal mu je navijačev in upa, da dobijo še eno priložnost

Z družino še niso pozabili, kje so njihove korenine. A vseeno priznal, da obračuna s Slovenijo ni dojel nič bolj čustveno kot druge dvoboje. | Foto: Z družino še niso pozabili, kje so njihove korenine. A vseeno priznal, da obračuna s Slovenijo ni dojel nič bolj čustveno kot druge dvoboje. Argentina je za ohranitev upanja za preboj v drugi del tekmovanja nujno potrebovala zmago nad Slovenci in jo na koncu z nekaj sreče tudi dosegla. Sicer ne vseh treh, saj je Slovenija že vodila z 2:1 v nizih, a tudi dve točki sta bili dovolj, da so gavči zdaj v odličnem položaju.

Navijanje slovenskih navijačev ga ni zmedlo

''Zelo smo veseli, da smo zmagali. Potrebovali smo tri točke, a tudi dve sta v redu. Zadnji dan nas čaka še tekma z Japonsko, ki jo moramo dobiti. Zanimivo, lahko rečem tudi čudno, je bilo slišati navijanje 'dajmo, Slovenci', a vedeli smo, kaj moramo storiti, da preživimo, in na koncu nam je tudi uspelo,'' je za uvod dejal Poglajen, ki se je z odbojko začel ukvarjati pri 14 letih. Trenutno igra v močni serii A1 pri Ravenni in je tudi tam eden izmed nosilcev. V zadnji sezoni je bil z njo tudi prvak pokala Challenge.

Argentina ima zdaj dve točki več kot Japonska, zato si poraza ne sme privoščiti. ''Zagotovo ne, zmago proti Sloveniji bi vrgli v koš, če ne premagamo Japonske. Moramo se kar se da dobro spočiti in tudi proti Azijcem odigrati na najvišji ravni,'' je še dodal.

Odlično govori slovenski jezik

Čeprav že vrsto let živi v Argentini, se z družino trudijo ohraniti slovenski jezik. To se zdi pomembno tudi Poglajenu, ki odlično govori slovensko.

Poglajen je trenutno najboljši posameznik Argentinec. Dosegel je 48 točk. | Foto: FIVB Poglajen je trenutno najboljši posameznik Argentinec. Dosegel je 48 točk. Foto: FIVB

''Moji stari straši govorijo slovensko. Tudi preostali poskušamo, kolikor se le da, ohranjati slovenske korenine. Sicer se doma govori vse, tako špansko in slovensko, kdaj pa kdaj se kaj pomeša, a mislim, da je prav, da ohranjamo tudi slovenski jezik. V Argentini je veliko slovenskih domov, kjer se srečujemo, družimo in obnavljamo znanje slovenskega jezika,'' je še povedal Poglajen in prikimal, da pozna tudi napadalca Olimpije Andresa Vombergerja: ''Sva prijatelja, zelo dobro ga poznam. Hodila sva v isto šolo, prav tako pa se poznata tudi družini.''

Sportal Pred nosom so mu mahali z milijoni, a se je odločil za Ljubljano

Sorodniki iz Maribora in Žužemberka

Poglajen, čigar stari starši so iz Maribora (Marijana, Jože) in Žužemberka (Miloš, Katja), je že nekajkrat obiskal Slovenijo. Nazadnje je obiskal Bled, obljubil pa je, da se kmalu vrne. "Imam stike s Slovenijo, tam imam sestrične, upam, da jih bom lahko še kdaj obiskal. Ne vem še kdaj, upam, da kmalu,'' je še zaključil nasmejani odbojkar.

Preberite še:

Sportal Objokuje zamujeno priložnost
Slovenija Argentina
Sportal Slovenci po drami proti Argentini prvič poraženi

 

Ne spreglejte