Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 8. 2021,
17.02

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Cristian Poglajen Tokio 2020 odbojka

Sobota, 7. 8. 2021, 17.02

2 leti, 8 mesecev

oi tokio 2020, odbojkarski turnir, moški, polfinale

Francija na odbojkarskem olimpijskem prestolu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Francija odbojka OI | Francozi so novi olimpijski prvaki. | Foto Guliverimage

Francozi so novi olimpijski prvaki.

Foto: Guliverimage

Odbojkarji Francije so novi olimpijski prvaki. V Tokiu so v finalu po razburljivi predstavi, polni preobratov, premagali odbojkarje Ruskega olimpijskega komiteja s 3:2 (23, 17, -21, -21, 12). Bron so si priigrali Argentinci.

Luka Dončić
Sportal Avstralci v boju za bron pretrd oreh za Slovence. Kaj se je še dogajalo v soboto?

Za Francoze je današnja zmaga daleč največji olimpijski uspeh in sploh prva medalja v tem športu na OI. Doslej so bili najboljši osmi leta 1988 v Seulu, na prejšnjih igrah 2016 v Riu pa deveti.

Ruski odbojkarji pa so z uvrstitvijo v finale in današnjim srebrom spet pri olimpijski medalji. Ta se jim je v Riu 2016 izmuznila po porazu z ZDA v tekmi za tretje mesto. Med letoma 2000 in 2012 so Rusi sicer osvojili štiri medalje, leta 2012 so bili v Londonu zlati.

Ruski odbojkarji se niso predali, odločal je peti niz

A začetek ni kazal, da se bo tekma zavlekla v pet nizov. Prva dva so dobili Francozi, ki so poskrbeli za preobrat in po zaostanku z 20:22 po zaporednih točkah Earvina Ngapetha in Trevorja Clevenota prišli do 25:23 v prvem, v drugem pa nadzorovali potek dvoboja in po vodstvu 19:12 in zadnjem ruskem približanju na 16:19 stopili na plin ter s serijo 6:1 zanesljivo zmagali.

Toda zadnjega koraka jim takrat še ni uspelo narediti. Ruski odbojkarji se niso predali in na krilih zelo razpoloženih Maksima Mihajlova in Jegorja Kljuke (na koncu sta zbrala 21 oziroma 20 točk) so prišli do vodstva 24:21 tako v tretjem kot četrtem nizu in nato oba tudi dobili.

O prvaku turnirja v Tokiu je tako odločal peti niz. Tudi ta je bil v slogu celotne tekme tesen in s preobrati, Rusi so vodili s 5:3, a so Francozi izenačili na 8:8 in potem povedli z 10:8. Po točki Antoina Brizarda, ki je spretno ukanil ruski blok za 14:12, so bili Francozi na pragu zmage. Rusi so nato v naslednji akciji žogo poslali izven igrišča, kot zadnji kanček upanja pa nato zahtevali ogled posnetka. A dotika v bloku ni bilo in francosko olimpijsko slavje se je lahko začelo.

V zmagoviti ekipi sta se najbolj izkazala Ngapeth s 26 in Jean Patry s 15 točkami.

Francija : ROK 3:2 (23, 17, -21, -21, 12)

Dvorana Ariake, brez gledalcev, sodnika: Simonović (Srbija), Turci (Brazilija).

Francija: Chinenyeze 7, Grebennikov, Patry 15, Ngapeth 26, Brizard 5, Le Goff 9, Clevenot 11, Toniutti, Tillie, Boyer, Bultor, Louati.

Ruski olimpijski komite: Volkov 4, Jakovljev 10, Mihajlov 21, Kljuka 20, Kurkajev 6, Kobzar, Golubjev, Podlesnih 7, Volvič, Bogdan, Pankov 1, Poletajev.

Južnoameriška borba za bron Argentini

Danes so južnoameriški dvoboj za bron bolje začeli Argentinci. Po pol ure so dobili uvodni niz, naslednja pa sta pripadla tekmecem.

Argentincem je uspel preobrat, izkoristili so tretjo žogo po napaki na servisu tekmecev za izenačenje v nizih na 2:2. V odločilnem petem nizu so z blokom Luciana Cecca prišlo do vodstva z 8:4.

Brazilci so s preobratom prišli do priložnosti za izenačenje, a so nato z 12:9 povedli Argentinci, ki so jih tedaj le še tri točke ločile od zmagovalnega odra. Naslednje točke so pripadle Brazilcem, ki so po izjemnem servisu Ricarda Lucarellija Souze izenačili (12:12).

Do prve zaključne žoge za zmago so prvi prišli Argentinci, ki so z blokom Agustina Loserja in njegove štirinajste točke prišli do brona. Brazilci so tako po dveh urah in 17 minutah igre po 21 letih prvič ostali brez olimpijske medalje.

Argentinski odbojkarji, za katere igra tudi Cristian Poglajen, ki ima slovenske korenine, so v boju za bron s 3:2 strli branilce naslova Brazilce. | Foto: Reuters Argentinski odbojkarji, za katere igra tudi Cristian Poglajen, ki ima slovenske korenine, so v boju za bron s 3:2 strli branilce naslova Brazilce. Foto: Reuters

Slovenski pridih

Do nje pa se je v argentinskem dresu dokopal Cristian Poglajen, vnuk Slovencev, ki sta se v Argentino preselila v času druge svetovne vojne. Na tekmi za tretje mesto je prijatelj nekdanjega nogometaša Olimpije Andresa Vombergerja ostal brez točke, največ pa jih je v njegovi ekipi zbral Facundo Conte (21).

Pia Babnik
Sportal Ameriško zmagoslavje v Tokiu, Babnikova najbolje prihranila za konec
Yuan Cao
Sportal Kitajcu uspelo, kar ni še nikomur
Ne spreglejte