Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 9. 2023,
20.20

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56

Natisni članek

slovenska odbojkarska reprezentanca EuroVolley2023

Sobota, 9. 9. 2023, 20.20

7 mesecev, 3 tedne

slovenci po zmagovitem preobratu in napredovanju v četrtfinale EP

Urnaut ponosen na veliko srce ekipe. Pajenk: Zelo dobra učna ura. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56
slovenska odbojkarska reprezentanca : Turčija, evropsko prvenstvo | Slovenski odbojkarji so v osmini finala po preobratu premagali Turke (3:2) in napredovali v peti zaporedni četrtfinale evropskega prvenstva. | Foto CEV

Slovenski odbojkarji so v osmini finala po preobratu premagali Turke (3:2) in napredovali v peti zaporedni četrtfinale evropskega prvenstva.

Foto: CEV

"To danes je bilo mesarsko klanje, z naše in njihove strani. Turki so odigrali fantastično tekmo, v prvih dveh setih nam niso pustili dihati. Na začetku nam ni šlo nič, a na koncu smo zmagali, kar je najpomembnejše," je po preobratu in zmagi s 3:2 (-20, -22, 21, 23, 13) v osmini finala nad Turčijo v izjavi za nacionalno televizijo dejal srednji bloker slovenske reprezentance Alen Pajenk, ki se je podpisal pod zmagovito točko. Četrtfinale proti Ukrajincem jih čaka v ponedeljek.

Poročilo s tekme:

slovenska odbojkarska reprezentanca, Alen Pajenk
Sportal Slovenci so se po hudem boju izvlekli in ostali v igri za odličja

Slovenija : Turčija 3:2 (-20, -22, 21, 23, 13)

* Palača kulture in športa Varna, sodnika: Vasileiadis (Grčija), Vagni (Italija).
* Slovenija: Pajenk 12 (1 as), Planinšič 1 (1 blok), Kozamernik 7 (1 blok), Toman, Bračko, Koncilija, Kovačič, Žiga Štern 2, Ropret, Urnaut 17 (1 as), Čebulj 16 (1 as, 2 bloka), Možič 19, Mujanović 3 (1 as).
* Turčija: Gürbüz, Bostan, Bülbül 11 (3 bloke), Subasi 6 (2 bloka), M. Lagumdžija, Ekši 1 (1 as), Gülmezoglu 8 (4 bloke), A. Lagumdžija 32 (3 bloke), Günes, Matić, Bayraktar, Bayram 3 (2 asa), Done, Savaš 10 (1 as, 3 bloke).

Od pekla do četrtfinalnega raja so se v osmini finala v Varni sprehodili slovenski odbojkarji. Nekdanjemu selektorju Slovencev Albertu Giulianiju bi s Turki skoraj uspel velik podvig.

Ti so v prvih dveh nizih prevladovali na igrišču, postajali vse bolj samozavestni, "stiskali" slovenske odbojkarje, a nato so se ti po zaostanku z 0:2 vrnili v igro, priredili ogromen preobrat in se po petih nizih petič zapored uvrstili v četrtfinale evropskega prvenstva. Varovanci Gheorgheja Cretuja so na krilih izkušenj in individualne kakovosti pokazali, kako lahko velike ekipe zmagujejo tudi slabemu dnevu navkljub.

slovenska odbojkarska reprezentanca : Turčija, evropsko prvenstvo
Sportal Slovenci po velikem preobratu in drami v četrtfinale, znan je njihov tekmec

"Pokazali smo značaj in veliko srce," pravi Tine Urnaut. | Foto: CEV "Pokazali smo značaj in veliko srce," pravi Tine Urnaut. Foto: CEV

"Nismo začeli po željah, Turki so igrali odlično. Zelo sem ponosen na ekipo, da smo se po zaostanku 0:2, ko nismo igrali dobro, vrnili v igro in zmagali. Pokazali smo značaj in veliko srce. Ponosen sem na ekipo," je v prvi izjavi po zmagi v mikrofon Evropske odbojkarske zveze dejal kapetan Tine Urnaut.

Kaj je po zmagi še povedal kapetan? (Video: OZS)

Dobra učna ura za naprej

Slovenci so imeli v skrajšanem petem nizu dve zaključni žogi za zmago (14:12), prve niso izkoristili, drugo pač, zaključil je Alen Pajenk in po tekmi priznal, da so morda preveč na silo želeli priti do četrtfinala.

"To danes je bilo mesarsko klanje, z naše in njihove strani. Turki so odigrali fantastično tekmo, v prvih dveh setih nam niso pustili dihati. V prvih dveh setih nam ni šlo nič, a na koncu smo zmagali, kar je najpomembnejše," pravi Alen Pajenk. | Foto: CEV "To danes je bilo mesarsko klanje, z naše in njihove strani. Turki so odigrali fantastično tekmo, v prvih dveh setih nam niso pustili dihati. V prvih dveh setih nam ni šlo nič, a na koncu smo zmagali, kar je najpomembnejše," pravi Alen Pajenk. Foto: CEV

"To danes je bilo mesarsko klanje, z naše in njihove strani. Turki so odigrali fantastično tekmo, v prvih dveh setih nam niso pustili dihati. V prvih dveh setih nam ni šlo nič, a na koncu smo zmagali, kar je najpomembnejše. Mi smo morda želeli z glavo skozi zid. To je bila zelo pomembna učna ura, saj vemo, da gre zdaj na izpadanje in ni več popravnega izpita," je v izjavi za nacionalno televizijo dejal 37-letni bloker, ki se je v ključnih trenutkih v zaključku znova izkazal. 

"Težko je karkoli reči. Sem brez energije, brez čustev, samo vesel, da smo tekmo pripeljali do srečnega konca, saj bi bilo veliko veliko razočaranje, če bi se poslovili že po osmini finala." | Foto: CEV "Težko je karkoli reči. Sem brez energije, brez čustev, samo vesel, da smo tekmo pripeljali do srečnega konca, saj bi bilo veliko veliko razočaranje, če bi se poslovili že po osmini finala." Foto: CEV

Brez energije, le vesel, da so tekmo pripeljali do zmage

"Že pred tekmo sem imel občutek, da bo podobno, upal sem, da me vara, a na koncu res težka tekma. Odlični korektor Lagumdžija nam je povzročal ogromno težav. Ne vem, koliko točk je dal danes, verjetno več kot 30 (32, op. a.). Oni so bili razigrani, niso imeli česa izgubiti, zagotovo v skupini niso prikazali najboljših predstav. Vemo, da nas Alberto Giuliani dobro pozna, tako da je zagotovo našel nekaj lukenj v naši igri. Težko je karkoli reči. Sem brez energije, samo vesel, da smo tekmo pripeljali do srečnega konca, saj bi bilo veliko veliko razočaranje, če bi se poslovili že po osmini finala," je po zmagi za RTV Slovenija dejal Rok Možič, ki je tekmo končal z 19 točkami. Ob tem je dodal, da bodo zdaj morda zaradi slabe igre še bolj motivirani za četrtfinale.

Rok Možič po prigarani zmagi (Video: OZS):

V ponedeljek po vstopnico za Rim

Slovenci zdaj ostajajo v Varni. Četrtfinale bodo igrali v ponedeljek. V boju za polfinalno vstopnico in selitev v Rim jim bo nasproti stala Ukrajina, ki je v večerni tekmi brez izgubljenega niza premagala Portugalsko.

Slovenci in Ukrajinci so se pomerili že na prvi tekmi skupinskega dela, s 3:1 so zmagali Slovenci.

Ne spreglejte