Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 7. 2023,
10.55

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

odbojkarska liga narodov Žiga Štern Alen Pajenk Odbojkarska zveza Slovenije slovenska odbojkarska reprezentanca

Sobota, 1. 7. 2023, 10.55

10 mesecev

Slovenski odbojkarji prihodnji teden na Filipinih

"Kakršnokoli kalkuliranje bi bila napaka"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Slovenska odbojkarska reprezentanca | Slovenski odbojkarji bodo danes odpotovali na zadnji predtekmovalni turnir lige narodov na Filipine, kjer bodo potrjevali nastop na sklepnem turnirju. Tega bo med 19. in 23. julijem gostil Gdansk. | Foto OZS

Slovenski odbojkarji bodo danes odpotovali na zadnji predtekmovalni turnir lige narodov na Filipine, kjer bodo potrjevali nastop na sklepnem turnirju. Tega bo med 19. in 23. julijem gostil Gdansk.

Foto: OZS

Slovenska odbojkarska reprezentanca bo danes poletela na tretji turnir lige narodov na Filipine. Slovencem pred zadnjimi štirimi tekmami v boju za sklepni turnir osmerice kaže odlično, trenutno so četrti, a drug za drugim opozarjajo, da se bodo obračunov v Pasay Cityju, kjer računajo na pomoč s tribun domačinov, lotili brez kalkuliranja. 

Slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal Na Filipine po vozovnico za končnico #video

Pred slovenskimi odbojkarji je še zadnji predtekmovalni turnir letošnje izvedbe lige narodov. Po dveh tretjinah, osmih tekmah, šestih zmagah in 18 točkah zasedajo četrto mesto. Vrata sklepnega turnirja, ki bo med 19. in 23. julijem v Gdansku, so na stežaj odprta, a še prej bo treba opraviti nalogo na Filipinih.

Slovenci po Japonski tako še drugič v mesecu dni potujejo v Azijo, kjer bodo v petih dneh odigrali štiri tekme, tudi proti dvema velesilama. V sredo jim bodo najprej nasproti stali gostitelji sklepnega turnirja, aktualni svetovni podprvaki Poljaki (trenutno so 5.), dan zatem Kitajci (14.), v petek evropski in svetovni prvaki Italijani (7.), po dnevu premora pa se bodo pomerili še z Nizozemci (8.).

"Ne gledamo na lestvico, nimamo v mislih, da smo blizu, saj se lahko še vse zgodi, tako da ne bomo nič kalkulirali," pred začetkom turnirja v Passay Cityju pravi srednji bloker Alen Pajenk. | Foto: Volleyballworld "Ne gledamo na lestvico, nimamo v mislih, da smo blizu, saj se lahko še vse zgodi, tako da ne bomo nič kalkulirali," pred začetkom turnirja v Passay Cityju pravi srednji bloker Alen Pajenk. Foto: Volleyballworld

Brez kalkuliranja, poraz z Bolgari jim je odprl oči

"Prvi cilj je, da gremo iz tekme v tekmo, da ničesar ne prehitevamo in da se seveda uvrstimo na sklepni turnir. Ne gledamo na lestvico, nimamo v mislih, da smo blizu, saj se lahko še vse zgodi, tako da ne bomo nič kalkulirali. Niti ni pomembno, kdo prihaja, s kakšno postavo, bolj nam je pomembna igra, to, da smo mi zdravi, pripravljeni, da se posvečamo svoji igri, temu, da naredimo manj napak kot tekmec. Glede na to, da imamo težak ritem, tri dni, tri zaporedne tekme, se bo treba res čim prej regenerirati in hitro pripraviti na naslednjo tekmo," pravi izkušeni Alen Pajenk in dodaja, da so se iz nepričakovanega poraza z Bolgarijo veliko naučili: "Ta poraz nam je nekako odprl oči, da nismo bili pravi, da se je bilo treba zbuditi in da moramo igrati z vsakim tekmecem na najvišji mogoči ravni."

Podobno razmišlja tudi Žiga Štern, ki kljub odličnemu izhodišču, z eno nogo so namreč že na zaključnem turnirju, prepoveduje kalkuliranje. Vsaka tekma namreč prinaša pomembne točke za lestvico, ki bi lahko prišle prav na poti do olimpijskih iger.

"Kakršnokoli kalkuliranje bi bila napaka. Gremo tekmo po tekmo. Najprej Poljska, potem Kitajska. Verjamem, da če pokažemo tisto najboljšo igro, se lahko kosamo z vsemi, tudi s Poljaki in Italijani." 29-letni sprejemalec je na drugem turnirju v Franciji z obema rokama zgrabil priložnost, ki se mu je ponudila ob težavah Roka Možiča z gležnjem. "Tukaj smo, da vstopimo v igro, ko dobimo priložnost, in da v vsakem trenutku, ko nas ekipa potrebuje na igrišču, dodamo svoj delež. Najbolj bi bil vesel, da bomo vsi zdravi, da bo tudi Rok na sto odstotkih in da se vsi skupaj še enkrat pokažemo v najboljši luči."

 "Tukaj smo, da vstopimo v igro, ko dobimo priložnost, in da v vsakem trenutku, ko nas ekipa potrebuje na igrišču, dodamo svoj delež," pravi Žiga Štern, ki je v Franciji dobro izkoristil priložnost ob težavah z gležnjem Roka Možiča. | Foto: Volleyballworld "Tukaj smo, da vstopimo v igro, ko dobimo priložnost, in da v vsakem trenutku, ko nas ekipa potrebuje na igrišču, dodamo svoj delež," pravi Žiga Štern, ki je v Franciji dobro izkoristil priložnost ob težavah z gležnjem Roka Možiča. Foto: Volleyballworld

slovenska odbojkarska reprezentanca : Iran, liga narodov, Gheorghe Cretu
Sportal Slovenci v Azijo s četrtega mesta, Japonci ostajajo neporaženi

Velika prednost, da so že od začetka v najmočnejši razpoložljivi zasedbi

Slovenska reprezentanca je v lanski sezoni lige imela drugačen pristop. Nekatera najmočnejša orožja so v začetku tekmovanja dobila prosto in se postopoma priključevala, tokrat pa so že od začetka skupaj v najkakovostnejši razpoložljivi zasedbi (zaradi poškodb manjkata Tonček Štern, ki je prestal operacijo in ga čaka daljše okrevanje, in Dejan Vinčić).

"Če smo na osmih tekmah šestkrat zmagali s postavo, v kateri nekako nismo nikoli trenirali, lahko rečem, da nam gre kar dobro in da nismo imeli nekih večjih težav." | Foto: Volleyballworld "Če smo na osmih tekmah šestkrat zmagali s postavo, v kateri nekako nismo nikoli trenirali, lahko rečem, da nam gre kar dobro in da nismo imeli nekih večjih težav." Foto: Volleyballworld

So pa lanski pristop Slovencev tokrat izbrali nekateri drugi. Med njimi Poljaki. "Mislim, da je to, da smo vsi tu že od začetka, zelo velika prednost. Pomembno je, da se že od začetka normalno uigravamo, da od začetka skupaj iščemo ritem igre, ki ga želimo, da se čim prej spravimo na najvišjo raven. Veliko reprezentanc je letos začelo tako, da je menjalo ogromno igralcev, za kar se jim na neki način lahko zahvalimo, saj so s tem izgubljali tako točke na lestvici kot v ligi narodov. Mi smo ligo narodov kar dobro začeli, mislim, da se bo raven naše igre le še dvignila," meni srednji bloker.

Ta se ne boji, da bi bili Slovenci zaradi dejstva, da že od začetka igrajo v najmočnejši zasedbi, oktobra, ko bodo na sporedu olimpijske kvalifikacije, izžeti.

Odbojka, trening slovenske reprezentance z novim selektorjem Gheorghe Cretu
Sportal Gheorghe Cretu: Izbral sem pot, za katero sem menil, da me bo osrečila. Ni mi žal.

Osmerica na sklepni turnir

Vsaka od 16 reprezentanc odigra tri turnirje lige narodov, na vsakem štiri tekme (skupno 12), najboljših osem se nato uvrsti na sklepni turnir, ki bo med 19. in 23. julijem v Gdansku.  

Hitro so se prilagodili novostim

Kje ima slovenska reprezentanca trenutno največ prostora za izboljšave? "Morda pri sami zbranosti, ko igramo proti nasprotniku, ki je na lestvici pred nami, saj ni zaman tam," razmišlja 37-letni Pajenk, zadovoljen s tem, kako hitro so se po poškodbi edinega klasičnega korektorja Tončka Šterna prilagodili na nov sistem: "Tu smo lahko kar pozitivni. Če smo na osmih tekmah šestkrat zmagali s postavo, v kateri nekako nismo nikoli trenirali, lahko rečem, da nam gre kar dobro in da nismo imeli nekih večjih težav. Bo pa treba seveda še trenirati, da pridemo tja, kamor hočemo."

Pajenk se nadeja številčne spodbude s tribun. | Foto: Volleyballworld Pajenk se nadeja številčne spodbude s tribun. Foto: Volleyballworld

Računajo na polne tribune

Čeprav bodo Slovenci zadnji predtekmovalni turnir odigrali daleč od doma, se v Pasay Cityju nadejajo tudi spodbude domačih navijačev. Filipinci, pa čeprav nimajo svoje reprezentance v ligi narodov, so zakupili več turnirjev v prihodnjih letih in v velikem številu obiskujejo tekme. "Nori" so tudi na slovensko izbrano vrsto. 

"Ne vem, kako to. Lani je bil kar velik naval. Ne vem, zakaj. Veliko pove podatek, da je bila naša tekma z Japonci na Filipinih (ogledalo si jo je skoraj 10.300 gledalcev, op. a.) lani najbolje obiskana tekma celotne lige narodov. Seveda upamo na čim večjo podporo in čim bolj polne tribune tudi letos, da se bomo počutili kot doma," je sklenil Pajenk. Ta bo s soigralci na Filipine odpotoval danes.

Slovenske tekme na tretjem turnirju, Pasay City (Filipini):

1. krog, sreda, 5. julij:
13.00, Poljska – Slovenija

2. krog, četrtek, 6. julij:
13.00, Kitajska – Slovenija

3. krog, petek, 7. julij:
9.00, Slovenija – Italija

4. krog, nedelja, 9. julij:
9.00, Slovenija – Nizozemska

Lestvica lige narodov:

Odbojkarska liga narodov: Slovenija - Brazilija
Sportal Brazilci spet premočni: "Imeli smo svoje priložnosti, pa jih nismo izkoristili."

 

Ne spreglejte