Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 6. 2023,
14.24

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,99

Natisni članek

odbojkarska liga narodov slovenska odbojkarska reprezentanca

Nedelja, 11. 6. 2023, 14.24

11 mesecev

Liga narodov, 11. junij

Slovenci se vračajo s tremi zmagami, Japonci brez poraza, Srbi Poljakom zadali prvega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,99
slovenska odbojkarska reprezentanca : Iran, liga narodov | Slovenski odbojkarji so na zadnji tekmi uvodnega turnirja lige narodov s 3:0 odpravili Iran. | Foto Volleyballworld

Slovenski odbojkarji so na zadnji tekmi uvodnega turnirja lige narodov s 3:0 odpravili Iran.

Foto: Volleyballworld

Slovenska odbojkarska reprezentanca je na zadnji tekmi lige narodov uvodnega turnirja v Nagoji v uri in pol s 3:0 (19, 23, 23) premagala Iran in vknjižila pomembno tretjo zmago. Slovence, ki bodo po prvem delu lige narodov pri vrhu lestvice, drugi turnir čaka med med 20 in 24. junijem v francoskem Orleansu. Tam se bodo merili z Argentino, Kanado, Kubo in Brazilijo. Na drugi tekmi dneva na Japonskem so Poljaki po treh zmagah izgubili s Srbi (0:3), še četrtič zapored pa so zmagali gostitelji, ki so s 3:1 ugnali Francoze in so pri maksimalnih 12 točkah.

Poročilo s tekme:

slovenska odbojkarska reprezentanca : Iran, liga narodov
Sportal Slovenci za tretjo zmago premagali Iran

Liga narodov, prvi turnir, četrta tekma, Nagoja

Slovenija : Iran s 3:0 (19, 23, 23)

* Dvorana Nippongaishi, gledalcev 400, sodnika: Adler (Madžarska), Ovuka (Bih).
* Slovenija: Pajenk 3 (1 blok), Planinšič, Kozamernik 6 (1 as, 1 blok), Kök, Toman, Bračko, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Ž. Štern, Ropret 2 (2 bloka), Urnaut 13 (5 asov, 2 bloka), Čebulj 9 (1 blok), Možič 25 (4 ase, 1 blok).
* Iran: Mahdi, Mousavi 1, Hazratpourtalatappeh, Amin 5, Esfandiar 6 (1 blok), Manavinezhad, Hajipour 15 (2 bloka), Vadi, Homayonfarmanesh, Salehi, Hossein 3, Karimisouchelmaei 3 (2 bloka), Valizadeh 3, Sharifi 7 (1 as).

slovenska odbojkarska reprezentanca : Iran, liga narodov
Sportal Gheorghe Cretu izpostavil, na čem bo treba še delati

Slovenski odbojkarji so na Japonsko odpotovali z željo osvojiti čim več točk, tako v boju za zaključni turnir lige narodov, predvsem pa v boju za čim višje mesto na svetovni lestvici, prek katere se bo nekaterim, ki v oktobrskih olimpijskih kvalifikacijah ne bodo uspešni, še vedno lahko uspelo uvrstiti na olimpijske igre.

Če varovanci romunskega stratega na slovenski klopi Gheorgheja Cretuja ob uvodni zmagi nad Srbijo (3:1), predvsem pa ob porazu z Bolgarijo (0:3), niso bili zadovoljni s predstavo, so z drugim delom turnirja v Nagoji bolj zadovoljni. Potem ko so v soboto s 3:1 premagali olimpijske prvake Francoze, ki so kot edini že na olimpijskih igrah in lahko igrajo bolj sproščeno ter v ne najmočnejši zasedbi, so v nedeljo odpihnili Iran.

To jim je uspelo po uri in pol tekme. Uvodni niz so dobili s 25:19, drugega in tretjega pa na razliko s 25:23. S 25 točkami se je izkazal Rok Možič, štiri je dosegel s servisom, kapetan Tine Urnaut jih je dodal 13, Klemen Čebulj devet, Jan Kozamernik šest, Alen Pajenk tri, Gregor Ropret dve, na igrišče je stopil še Uroš Planinšič.

"Tri pomembne zmage za nas v prvem turnirju. Lahko smo zadovoljni z izkupičkom, v igri pa je zagotovo še nekaj rezerve," je dejal Rok Možič. | Foto: Volleyballworld "Tri pomembne zmage za nas v prvem turnirju. Lahko smo zadovoljni z izkupičkom, v igri pa je zagotovo še nekaj rezerve," je dejal Rok Možič. Foto: Volleyballworld

Možič: Zadovoljni z izkupičkom, nekaj časa bomo še potrebovali za prilagoditev novemu sistemu

Slovenci, ki na Japonskem zaradi poškodbe niso mogli računati na korektorja Tončka Šterna, so na prvem turnirju tako vknjižili tri zmage in devet od 12 mogočih točk, kar pomeni, da bodo pred nadaljevanjem tekmovanja v zgornji polovici razvrstitve.

"Tri pomembne zmage za nas v prvem turnirju. Lahko smo zadovoljni z izkupičkom, v igri pa je zagotovo še nekaj rezerve, sploh pri nihanjih, tudi danes smo jih imeli. Imeli smo tekmo pod kontrolo, nato pa smo jih v drugem setu spustili v igro, da so nas prehiteli. Iranci so zelo neugodni, igrajo vrhunsko odbojko, tako da sem vesel, da smo pripeljali tisti drugi set do konca, na koncu v tretjem tudi nekaj nezbranosti, a pomembna zmaga s 3:0. Menim, da lahko gledamo pozitivno naprej, proti naslednjemu turnirju. So pa še vedno stvari, ki jih lahko izboljšamo. Nekaj časa bomo še potrebovali, da se privadimo novemu sistemu treh sprejemalcev," je po zmagi v izjavi za Odbojkarsko zvezo Slovenije dejal Možič.

Japonci domač turnir končali brez praske

Po obračunu Slovencev in Irancev so na igrišče stopili Srbi in Poljaki. Zadnji so bili do tekme še neporaženi, a tokrat niso imeli pravih možnosti, izgubili so z 0:3. Gostitelji Japonci pa so za četrto zmago s 3:1 premagali Francoze, tako da so s štirimi zmagami in 12 točkami vodilni. 

Osmerica po 12 tekmah na zaključni turnir  Francozi so zmagovalci lanske izvedbe lige narodov, Slovenci so na desetem mestu ostali brez zaključnega turnirja. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Francozi so zmagovalci lanske izvedbe lige narodov, Slovenci so na desetem mestu ostali brez zaključnega turnirja. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Drugi turnir lige narodov bodo Slovenci med 20 in 24. junijem igrali v Franciji, tretjega pa med 5. in 9. julijem na Filipinih. Po treh turnirjih in 12 tekmah se bo osem od 16 sodelujočih reprezentanc uvrstilo na sklepni turnir, ki bo med 19. in 23. julijem v Gdansku.

Zadnji zmagovalci lige narodov so Francozi.

Dolgo in vroče poletje z vrhuncem konec septembra

Liga narodov je eno od treh tekmovanj, na katerih bodo v vročem in dolgem poletju sodelovali Slovenci. Konec avgusta bodo namreč branili srebro na evropskem prvenstvu, konec septembra jih čaka vrhunec reprezentančne sezone − na Japonskem se bodo poskušali premierno uvrstiti na olimpijske igre. Če jim to v Aziji ne bo uspelo, si tekmovanje pod petimi krogi lahko zagotovijo še prek uvrstitve na svetovni jakostni lestvici, zato šteje prav vsaka tekma sezone.

Liga narodov, 1. turnir 

Nedelja, 11. junij 

Lestvica:

Slovenska reprezentanca na prvem turnirju lige narodov (Nagoja):

Sprejemalci: Rok Bračko, Klemen Čebulj, Matej Kök, Rok Možič, Žiga Štern, Tine Urnaut 
Srednji blokerji: Danijel Koncilja, Jan Kozamernik, Alen Pajenk, Sašo Štalekar
Prosta igralca: Jani Kovačič, Urban Toman
Podajalca: Uroš Planinšič, Gregor Ropret 
 

Štab reprezentance

Selektor: Gheorghe Cretu    
Pomočnik selektorja: Matteo De Cecco    
Pomočnik selektorja: Zoran Kedačič    
Trener za telesno pripravo: Gioele Rosellini
Zdravnik: Mile Majstorović    
Fizioterapevt: Pietro Bavutti    
Maser: Žiga Planinc  
Statistik: Bogdan Szczebak
Statistik: Mateusz Nykiel    
Vodja ekipe: Alen Djordjevič

Ne spreglejte