SiolNET. Sportal Odbojka
0,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger
po pripravljalnih tekmah odbojkarjev

Selektor Slovencev: Dobili smo, kar smo v tem trenutku potrebovali

0,52

termometer

Slovenija Turčija | Slovenski odbojkarji so na pripravljalnih tekmah z Egiptom in Turčijo vknjižili zmagi (3:0, 3:1), v torek jih v Stožicah čaka še zadnje pripravljalno srečanje pred svetovnim prvenstvom, pomerili se bodo z Iranom. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida
Slovenski odbojkarji so na pripravljalnih tekmah z Egiptom in Turčijo vknjižili zmagi (3:0, 3:1), v torek jih v Stožicah čaka še zadnje pripravljalno srečanje pred svetovnim prvenstvom, pomerili se bodo z Iranom. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

"Tekma je bila takšna, kakršno smo v tem trenutku potrebovali, torej pritisk nasprotnika s servisom, napadi preko enega najboljših korektorjev v Evropi. To smo iskali, to je bila za nas dobra priprava," je po sobotni pripravljalni zmagi slovenskih odbojkarjev nad Turčijo dejal Romun na slovenski klopi Gheorghe Cretu. Slovence pred petkovim začetkom domačega svetovnega prvenstva čaka še torkova pripravljalna generalka v Stožicah proti Iranu. Srečanje se bo začelo ob 20.30, vstop na tekmo bo prost.

Slovenija Turčija Sportal Srebrni slovenski junaki z novim selektorjem razorožili še Turke

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je po dolgih tednih priprav na svetovno prvenstvo, ki ga bosta med 26. avgustom in 11. septembrom gostili Slovenija in Poljska, v petek in soboto odigrala dve od treh pripravljalnih srečanj. To sta bila sploh prva dvoboja po 40 dneh in zadnji tekmi v ligi narodov. Tudi prva pod vodstvom novega selektorja Gheorgheja Cretuja.

Dejan Vinčić Sportal Dejan Vinčić: Odgovornost je zelo velika, večje motivacije ne moreš imeti

Za zdaj se še pozna, da so v tej postavi letos odigrali le peščico tekem

Romun je na selektorskem stolčku debitiral s petkovo zmago s 3:0 (22, 15, 18) nad Egiptom, v soboto pa je njegovo četo pričakal še resnejši test, Turčija. Tudi tega so Slovenci končali z zmago, v prenovljeni dvorani Tabor so slavili s 3:1 (13, 24, -21, 14). Cretu je tekme začenjal s standardnimi člani prve postave, podajalcem Dejanom Vinčićem, korektorjem Tončkom Šternom, srednjima blokerjema Alenom Pajenkom in Janom Kozamernikom, sprejemalcema Tinetom Urnautom in Klemnom Čebuljem ter prostim igralcem Janijem Kovačičem, ob koncih srečanj pa priložnost ponudil tudi ostalim članom zasedbe.

"Ti igralci že dolgo niso igrali prave tekme in mislim, da so v tej postavi skozi celo letošnje poletje odigrali le dve. Prvič so se znašli v taki situaciji, v preteklih letih so bili skupaj od začetka in vse je teklo po ustaljenih tirnicah. To se nam za zdaj še pozna, a kljub temu smo odigrali zares dober prvi niz," je po zmagi nad Turčijo dejal selektor Gheorghe Cretu. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida "Ti igralci že dolgo niso igrali prave tekme in mislim, da so v tej postavi skozi celo letošnje poletje odigrali le dve. Prvič so se znašli v taki situaciji, v preteklih letih so bili skupaj od začetka in vse je teklo po ustaljenih tirnicah. To se nam za zdaj še pozna, a kljub temu smo odigrali zares dober prvi niz," je po zmagi nad Turčijo dejal selektor Gheorghe Cretu. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

"Kot sem že večkrat dejal, je ključno to, da ekipa najde svoj ritem igre. Ti igralci namreč že dolgo niso igrali prave tekme in mislim, da so v tej postavi skozi celo letošnje poletje odigrali le dve tekmi. Prvič so se znašli v taki situaciji, v preteklih letih so bili skupaj od začetka in vse je teklo po ustaljenih tirnicah. To se nam za zdaj še pozna, a kljub temu smo odigrali zares dober prvi niz. Tekmecem nismo dali dihati, niso mogli izkoristiti niti napadov po sprejemu. Na drugi strani smo mi po sprejemu zelo dobro napadali. Je pa današnja tekma pokazala, da smo na pravi poti, nasprotnik je bil precej težji kot včeraj. Želel sem si, da bi Turčija igrala na visoki ravni, da bi bila agresivna, in tako je bilo. Ima namreč izkušene igralce in po mojem mnenju je bila ta tekma prav takšna, kakršno smo v tem trenutku potrebovali, torej pritisk nasprotnika s servisom, napadi preko enega najboljših korektorjev v Evropi. To smo iskali, to je bila za nas dobra priprava," je misli po sobotni zmagi nad Turčijo strnil Cretu.

Fotogalerija s sobotne tekme (foto: Blaž Weindorfer/Sportida):

1 / 47
2 / 47
3 / 47
4 / 47
5 / 47
6 / 47
7 / 47
8 / 47
9 / 47
10 / 47
11 / 47
12 / 47
13 / 47
14 / 47
15 / 47
16 / 47
17 / 47
18 / 47
19 / 47
20 / 47
21 / 47
22 / 47
23 / 47
24 / 47
25 / 47
26 / 47
27 / 47
28 / 47
29 / 47
30 / 47
31 / 47
32 / 47
33 / 47
34 / 47
35 / 47
36 / 47
37 / 47
38 / 47
39 / 47
40 / 47
41 / 47
42 / 47
43 / 47
44 / 47
45 / 47
46 / 47
47 / 47
slovenska odbojkarska reprezentanca Sportal Slovenci suvereni na prvem pripravljalnem testu

Pokazali, da so močnejši

"Po prvem nizu morda ni bilo videti, da bo tekma težka, a vedeli smo, da so Turki močni, da se znajo vrniti v igro. Začeli so pritiskati s servisi, a smo še naprej sprejemali dobro, vendar pa je bil naš servis bolj problematičen. Nismo ga mogli zadeti in zato smo tretji niz tudi izgubili. Ampak hitro smo se vrnili v igro, tekmecem vsilili naš ritem in pokazali, da smo močnejši," pa je po drugi pripravljalni zmagi, h kateri je prispeval 12 točk, dodal Pajenk.

"Po prvem nizu morda ni bilo videti, da bo tekma težka, a vedeli smo, da so Turki močni, da se znajo vrniti v igro. Na koncu smo jim vsilili svoj ritem," pravi Alen Pajenk. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida "Po prvem nizu morda ni bilo videti, da bo tekma težka, a vedeli smo, da so Turki močni, da se znajo vrniti v igro. Na koncu smo jim vsilili svoj ritem," pravi Alen Pajenk. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Iran bo dal zadnje odgovore

Slovenci so prve tekmovalne odgovore tako dobili v Mariboru, zadnje in ključne pa bi morali dobiti v torek ob 20.30, ko jih v Stožicah čaka generalka pred prvenstvom. Vstop na tekmo bo prost, Slovenci pa bodo dvorano prvič preizkusili v podobi, v kakršni jo bomo lahko videli skozi celotno svetovno prvenstvo.

Na prizorišču vrhunca reprezentančne sezone jim bo nasproti stal Iran, ki je navdušil v ligi narodov in se uvrstil na zaključni turnir osmerice. Osma reprezentanca sveta je v zadnjih dneh igrala na turnirju Hubert Jerzy Wagner Memorial v Krakovu, kjer je z 0:3 izgubila z branilko naslova svetovnega prvaka Poljsko, nato z 2:3 izgubila s Srbijo, s 3:2 pa premagala Argentino.

"Tekma proti Turčiji je pokazala, da smo na dobri poti. Turčija je namreč dobra ekipa in je bila nasprotnik po meri. Naša igra je bila v primerjavi s tisto proti Egiptu posledično tudi na višji ravni. Zadovoljen sem predvsem z napadom, boljši je bil tudi sprejem, gradi se ekipni duh. A proti Iranu nam bo še težje, hkrati pa nam bo ta dodatna tekma prišla zelo prav, saj bomo po njej precej bolje vedeli, kako dobro pripravljeni bomo pričakali začetek svetovnega prvenstva," meni 54-letni selektor Slovencev, ki bodo svetovno prvenstvo odprli v petek proti Kamerunu (20.30).

Zadnja pripravljalna tekma Slovencev pred SP, dvorana Stožice*

Torek, 23. avgust
20.30 Slovenija - Iran

*vstop je prost

SP v odbojki 2022: Slovenija -  Nemčija Stožice Sportal Spored svetovnega prvenstva v odbojki SP v odbojki Praga 1949 Sportal Spektakel v Stožicah in na Poljskem bo jubilejni Slovenija Srbija prijateljska tekma Sportal V Stožicah upajo na vzdušje s tekem košarkarjev, a še prej v Maribor po nekatere odgovore

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin