Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
13. 9. 2016,
13.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Bayern München Manchester City Barcelona Arsenal PSG Atletico Madrid Miha Mevlja Andraž Šporar Jan Oblak Jan Oblak liga prvakov

Torek, 13. 9. 2016, 13.20

6 let, 6 mesecev

Pred torkovimi tekmami 1. kroga lige prvakov

Večer, ko bodo moški in ženske spet na bojni nogi

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Danes se po treh mesecih in pol v središče pozornosti vrača najboljša nogometna liga na svetu, liga prvakov. Pred nami je večer, ko bodo moški prikovani za televizijske zaslone, medtem ko se bodo ženske nezadovoljno muzale, če se malce pošalimo in zadevo močno posplošimo. Na delu bodo tudi trije klubi slovenskih nogometašev. Zanimiv obračun se obeta predvsem v Parizu.

Nova sezona najboljše nogometne lige na svetu se začenja. | Foto: Reuters Nova sezona najboljše nogometne lige na svetu se začenja. Foto: Reuters

Začnimo pri skupini A, prav v njej se obeta, vsaj za širšo svetovno javnost, najbolj zanimiv obračun večera. Udarila se bosta kluba, ki v zadnjih letih v Evropi kotirata zelo visoko, a nikoli nista povsem pri vrhu. Francoski prvak PSG in londonski Arsenal.

Parižani, ki so z novo sezono vstopili v novo obdobje brez Zlatana Ibrahimovića in z novim trenerjem Unaijem Emeryjem, niso v najboljši formi. V zadnjih dveh prvenstvenih krogih so osvojili le točko. Da je tako, je poskrbel tudi slovenski napadalec Robert Berić, ki je z golom v izdihljajih petkove tekme s Saint-Etiennom v Parizu priboril veliki remi.

Arsenal je po slabem začetku sezone, v prvih dveh prvenstvenih krogih je osvojil vsega točko, skočil v zmagovalne tirnice in na zadnjih dveh tekmah dvakrat zmagal. Po nov uspeh so Londončani, ki bodo nekoliko oslabljeni, prišli danes. Obljubljajo, da bodo šli v Parizu na zmago.

"Obožujem Pariz. To je moja država, rad se vračam sem, a tokrat sem tukaj zato, da bi bil moj klub uspešen. PSG je zelo dober, a verjamem, da lahko zmagamo. Tako bomo tudi igrali," je pred tekmo sporočil Arsene Wenger, francoski trener, ki že kar 20 let sedi na klopi Arsenala.

Andraž Šporar se je vrnil, bo dobil priložnost?

Bo Andraž Šporar dobil priložnost? | Foto: Sportida Bo Andraž Šporar dobil priložnost? Foto: Sportida Na drugi tekmi večera v skupini A bo na delu Basel slovenskega napadalca Andraža Šporarja, ki se vrača po poškodbi. Zaradi nje za švicarskega prvaka po odmevnem prestopu iz Olimpije praktično še ni igral.

Vprašanje, ali bo danes, ko bo v Baslu gostoval bolgarski Ludogorec. Res je, da je okreval, a za zdaj igra za B-ekipo, v dresu katere se je pretekli konec tedna izkazal in zabil dva gola.

Ali bo to dovolj za to, da se tokrat, ko bodo Švicarji še četrtič v zadnjih treh letih skušali premagati bolgarskega prvaka, znajde v zapisniku trenerja, ne vemo, a v začetni enajsterici Basla ga zagotovo ne bo. Če bi mogoče dobil priložnost za igro, bi bil to za 22-letnika debi v ligi prvakov.

Zanimivo iz rubrike nogomet na Siol.net:
- Liga prvakov od A do Ž
Primorska čudeža, ki se razlikujeta kot dan in noč​ #komentar
- Slovenski nogometaši v novi sezoni lige prvakov
- Aleksander Čeferin: Preigral je Slovenijo, zdaj gre med evropske vplivneže
Nejc Skubic: V reprezentanci se ne obremenjujemo z mediji​ #intervju

Napoli ne pogreša zvezdniškega Argentinca

Napoli v Italiji navdušuje. | Foto: Napoli v Italiji navdušuje. Skupina B ponuja zanimiv obračun kijevskega Dinama, na klopi katerega sedi legenda ukrajinskega nogometa Sergej Rebrov, in Napolija. Zadnji, čeprav je poleti ostal brez z naskokom najboljšega posameznika, Argentinca Gonzala Higuaina, v Italiji še naprej navdušuje.

Pretekli konec tedna je s 3:0 zmagal v Palermu, pred tem je doma s 4:2 ponižal Milan. Dinamo se je pred dnevi namučil, saj je odigral derbi s Šahtarjem Doneckom (1:1), medtem ko so imeli Neapeljčani veliko lažje delo in so lahko malce preračunavali. Jim to utegne prinesti prednost?

V isti skupini bo še zelo zanimiva tekma v Lizboni, kjer bo Benfica pričakala turški Bešiktaš in s tem tudi enega izmed junakov Portugalske ob poletni osvojitvi naslova evropske prvakinje v Franciji, Ricarda Quaresmo. "Ne bo nam lahko, a prihajamo po zmago," je ob tem sporočil nekdanji nogometaš velikega mestnega tekmeca Benfice, Sportinga.

Jan Oblak je v pretekli sezoni igral v finalu lige prvakov. Kako daleč bo prišel v tej? | Foto: Guliverimage/Getty Images Jan Oblak je v pretekli sezoni igral v finalu lige prvakov. Kako daleč bo prišel v tej? Foto: Guliverimage/Getty Images Jan Oblak prvič bo boleči milanski izkušnji

V skupini D bo prvič po 28. maju in velikem finalu v Milanu, ki ga je proti mestnemu tekmecu Realu izgubil po enajstmetrovkah, z madridskim Atleticom na delu Jan Oblak. Zvezdnika slovenskega nogometa s soigralci čaka nasprotnik, ki so ga v prejšnji sezoni izločili iz lige prvakov. PSV Eindhoven se je moral od Evrope posloviti v osmini finala.

Zdaj Madridčane, ki na zadnjih dveh prvenstvenih tekmah niso prejeli gola, čaka gostovanje na Nizozemskem, kjer jim ne bo lahko, a so prepričani, da so sposobni nedotaknjeno mrežo ohraniti še enkrat in ob tem tudi zadeti. Če bi jim uspelo, bi slovenski vratar niz nepremagljivosti, s katerim je tako zelo navduševal v prejšnji sezoni, premaknil na 270 minut. Zdaj je pri številki 180.

Zanimivo iz preostalih rubrik na Siol.net:
To so Slovenci, ki zasedajo visoke položaje v tujini
Teorija o kretenu: kako si lahko Donald Trump privošči biti Donald Trump #kolumna
Spektakularni podvig 1.400 metrov nad tlemi #foto
iPhone 7? Pozabite ga, tu je že njegov naslednik, iPhone 8 #foto #video
Michelle Obama se poslavlja. Kdo bi bolje zapolnil njeno mesto, Bill ali Melania?

Izjemen začetek Italijana na Bavarskem

Na drugi tekmi skupine utegnemo na delu videti še enega slovenskega nogometaša, branilca Miho Mevljo, ki je tik pred koncem poletnega prestopnega roka okrepil ruski Rostov. V prvenstvu je v njegovem dresu že debitiral, morda danes dočaka še prvi nastop v elitni evropski nogometni ligi.

Carlo Ancelotti je zgodbo na klopi münchenskega Bayerna začel izjemno. | Foto: Guliverimage/Getty Images Carlo Ancelotti je zgodbo na klopi münchenskega Bayerna začel izjemno. Foto: Guliverimage/Getty Images

S soigralci gostuje pri enem izmed favoritov za končni naslov, pri Bayernu Münchnu, ki pod vodstvom novega trenerja, Italijana Carla Ancelottija, na začetku sezone navdušuje. Na prvih štirih tekmah je štirikrat zmagal. Razlika v zadetkih? 15:0! Mevlji, ki ga mediji ne napovedujejo v začetni enajsterici, se, če bo dobil priložnost, v boju z Robertom Lewandowskim in preostalimi zvezdniki, ki si denar služijo pri bavarskem nogometnem gigantu, ne obeta nič dobrega.

Se bodo zvezdniški Katalonci odkupili?

Lionel Messi in Neymar se želita odkupiti navijačem. | Foto: Guliverimage/Getty Images Lionel Messi in Neymar se želita odkupiti navijačem. Foto: Guliverimage/Getty Images Barcelono v skupini C čaka stari znanec z evropskih zelenic, Celtic. Proti Škotom so bili Katalonci kot po pravilu uspešni, ne nazadnje so jih pred tremi leti premagali kar s 6:1, a zato v isti sezoni doživeli tudi polom, ko so v Glasgowu izgubili z 1:2.

Zdaj gre prej pričakovati prvi scenarij, saj bodo Lionel Messi, Luis Suarez, Neymar in preostali po porazu, ki so ga konec tedna doživeli v domačem prvenstvu proti Alavesu, prav gotovo zelo motivirani, da se odkupijo. Zadnja izkušnja Celtica je, zanimivo, prav nasprotna. Na derbiju škotskega prvenstva je premagal velikega tekmeca Rangers s kar 5:1.

Ista skupina ponuja še obračun Manchester Cityja in Borussie Mönchengladbacha, v katerem so Angleži seveda veliki favoriti. V angleškem prvenstvu so po štirih krogih stoodstotni in na vrhu. Konec tedna so zmagali na velikem mestnem derbiju proti Manchester Unitedu.

Zdaj bo lahko trener Josep Guardiola računal še na svojega najboljšega napadalca Sergia Agüera, zato je vloga favorita še toliko večja. Borussia, ki je v soboto doživela boleč poraz v Freiburgu (1:3), bo težko presenetila.

PSG – Arsenal

Skupina A, 1. krog. Štadion Park princev v Parizu, danes ob 20.45. Sodnik: Viktor Kassai (Madžarska).

Verjetni začetni enajsterici:

PSG: Trapp; Meunier, Marquinhos, Thiago Silva, Kimpembe; Verratti, Thiago Motta, Matuidi; Lucas, Cavani, Di María.
Vprašljivi: Thiago Silva, Aurier, Pastore, Maxwell.
Manjkajoči: Kurzawa.

Arsenal: Čech; Bellerín, Mustafi, Koscielny, Monreal; Cazorla, Xhaka; Walcott, Özil, Alexis; Giroud.
Vprašljiv: Ramsey.
Manjkajoči: Gabriel, Mertesacker, Welbeck, Debuchy, Jenkinson.

Basel – Ludogorec:

Skupina A, 1. krog. Sodnik: Aleksej Kulbakov (Belorusija). Štadion St. Jakobs Park v Baslu.

Verjetni začetni enajsterici:

Basel: Vaclik; Lang, Suchý, Balanta, Traoré; Xhaka, Fransson; Bjarnason, Delgado, Steffen; Doumbia.
Vprašljivi: /
Manjkajoči: Traore, Balanta, Zuffi.

Ludogorec: Stoyanov; Minev, Moţi, Palomino, Natanael; Dyakov, Sasha; Wanderson, Marcelinho, Misidjan; Cafu.
Vprašljiv: Abel.
Manjkajoči: Cicinho.

Dinamo Kijev – Napoli

Skupina B, 1. krog. Olimpijski štadion v Kijevu, danes ob 20.45. Sodnik: William Collum (Škotska).

Verjetni začetni enajsterici:

Dinamo Kijev: Šovkovski; Morozjuk, Khačeridi, Vida, Makarenko; Ribalka; Jarmolenko, Sidorčuk, Buyalskiy, Gonzalez; Junior Moraes.
Vprašljivi: /.
Manjkajoči: Danilo Silva.

Napoli: Reina; Ghoulam, Koulibaly, Albiol, Hysaj; Hamšík, Jorginho, Allan; Mertens, Milik, Callejon.
Vprašljivi: /.
Manjkajoči: Tonelli, Chiriches, Strinić, Giaccherini.

Benfica – Bešiktaš

Skupina B, 1. krog. Štadion La Luz v Lizboni, danes ob 20.45. Sodnik: Milorad Mažić (Srbija).

Verjetni začetni enajsterici:

Benfica: Julio Cesar; Nélson Semedo, Lisandro Lopez, Lindelöf, Grimaldo; Salvio, Fejsa, André Horta, Pizzi; Carrillo, Guedes.
Vprašljivi: /.
Manjkajoči: Jardel, Mitroglou, Jonas, Rafa, Raul Jimenez.

Bešiktaš: Tolga Zengin; Beck, Tošić, Marcelo, Adriano; Hutchinson, Inler, Quaresma, Özyakup, Talisca; Tosun.
Vprašljivi: /.
Manjkajoči: /.

Barcelona – Celtic

Skupina C, 1. krog. Štadion Camp Nou v Barceloni, danes ob 20.45. Sodnik: Ovidiu Hategan (Romunija).

Verjetni začetni enajsterici:

Barcelona: Ter Stegen; Sergi Roberto, Pique, Umtiti, Alba; Rakitić, Busquets, Iniesta; Messi, Suárez, Neymar.
Vprašljiv: Ter Stegen.
Manjkajoči: /.

Celtic: De Vries; Lustig, Touré, Sviatchenko, Tierney; Forrest, Brown, Rogic, Biton, Sinclair; Dembele.
Vprašljivi: /.
Manjkajoči: Griffiths.

Manchester City – Borussia Mönchengladbach

Skupina C, 1. krog. Štadion Etihad v Manchestru, danes ob 20.45. Sodnik: Björn Kupers (Nizozemska).

Verjetni začetni enajsterici:

Manchester City: Bravo; Zabaleta, Otamendi, Stones, Kolarov; Fernandinho; Sterling, De Bruyne, Silva, Sane; Agüero.
Vprašljivi: Gündogan, Kompany.
Manjkajoči: Fernando, Delph.

Borussia Mönchengladbach: Sommer; Elvedi, Christensen, Jantschke; Dahoud, Kramer, Wendt; Traoré, Stindl; Hazard, Raffael.
Vprašljivi: /.
Manjkajoči: Doucoure, Herrmann.

Bayern München – Rostov

Skupina D, 1. krog. Štadion Allianz Arena v Münchnu, danes ob 20.45. Sodnik: Anthony Taylor (Anglija).

Verjetni začetni enajsterici:

Bayern München: Neuer; Kimmich, Martínez, Hummels, Alaba; Alonso; Müller, Thiago, Vidal, Costa; Lewandoswki.
Vprašljivi: /.
Manjkajoči: Robben, Boateng, Coman.

Rostov: Rostov: Dzhanaev; Terentyev, Gueye, Navas, Granat, Bayramyan; Kalachev, Gatskan, Noboa, Erokhin; Poloz.
Vprašljiv: Azmoun.
Manjkajoči: Grigorjev, Kudrjašov.

PSV Eindhoven – Atletico Madrid

Skupina D, 1. krog. Štadion Phillips Arena v Eindhovnu, danes ob 20.45. Sodnik: Martin Atkinson (Anglija).

Verjetni začetni enajsterici:

PSV Eindhoven
: Zoet, Wilems, Moreno, Isimat-Mirin, Arias, Guardado, Hendrix, Propper, Perreiro, Luuk de Jong, Narsingh.
Vprašljivi: Siem De Jong, Zinčenko.
Manjkajoči: Locadia.

Atletico Madrid: Oblak; Juanfran, Godín, Gimenez, Filipe Luis; Saul, Gabi, Koke, Carrasco; Griezmann, Gameiro.
Vprašljivi: /.
Manjkajoči: Cerci, Moya, Vrsaljko.

Ne spreglejte