Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 12. 2015,
15.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija Basel Andraž Šporar Josip Iličić

Torek, 8. 12. 2015, 15.18

6 let, 6 mesecev

Slovenski rekord: Šporar prehitel tudi Iličića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Švicarski prvak Basel je sklenil večletno pogodbo z Andražem Šporarjem, ki se tako poslavlja od slovenskih zelenic. Prvi strelec Prve lige Telekom Slovenije bo kariero nadaljeval v tujini.

Odlične predstave Andraža Šporarja so poskrbele za veliko zanimanja nekaterih tujih snubcev, z najprepričljivejšo ponudbo, ki je navdušila tudi 21-letnega Ljubljančana, pa je izstopal Basel. Švicarski prvak, ki je po letu 2009 v bogati državi pobral vse državne naslove, bo novi delodajalec najboljšega strelca Prve lige Telekom Slovenije.

Trener Olimpije Marijan Pušnik je po remiju z Domžalami priznal, da zeleno-beli v tem trenutku zanj nimajo primerne zamenjave. Njegovi izbranci so danes v središču Ljubljane pod vodstvom strokovnjaka za fizično pripravo Srdjana Djordjevića opravljali testiranja TMG (tensiomiografija), njihov kapetan pa je v tem času opravljal zdravstveni pregled v Baslu. Ko se bo vrnil v domovino, se bo pridružil moštvu Olimpije, ki ga v soboto čaka še zadnja tekma v tej sezoni. Ljubljančani odhajajo v Krško, kjer bi se lahko Šporar poslovil od zeleno-belega dresa. Vroči napadalec je zaradi poškodbe stopala izpustil zadnja prvoligaška nastopa.

Prestop je potrdil tudi švicarski velikan:

Osvežitev za napad Basla in napovedano slovo Embola

V Švico je pripotoval skupaj z agentom Amirjem Ružnićem, ki je še v ponedeljek diplomatsko zatrjeval, da je Basel le ena izmed možnosti in da ni še nič dokončnega. Izkazalo se je ravno nasprotno, saj se je Šporar, ki ima z Olimpijo sklenjeno pogodbo do leta 2018, kmalu odpravil v Basel.

Švicarski velikan išče zamenjavo za mladega zvezdnika Breela Embola, ki se spogleduje s prestopom v bogat evropski klub. Zanimanja za hitrega švicarskega najstnika, ki že brani barve članske izbrane vrste, ne manjka, največkrat pa je njegovo ime podčrtano v beležnicah bogatih nemških klubov.

Je krilni napadalec, prihod Šporarja pa bi lahko poskrbel, da napad Basla, v katerem ima osrednjo vlogo izkušeni Avstrijec Marc Janko, ne bi utrpel večje škode. Embolo bi lahko zapustil Basel že v zimskem prestopnem roku, omenja se rekordni znesek (več kot 20 milijonov evrov), največji v klubski zgodovini.

Šporar bi lahko spomladi okusil igranje v Evropi

Basel je jesenski prvak v Švici, pred najbližjim zasledovalcem Grasshopperjem ima deset točk prednosti. Nastopa tudi v Evropi, kjer si je v skupini I lige Europa zagotovil prvo mesto in zanesljivo napredovanje, tako da bi lahko Šporar spomladi okusil tudi igranje v izločilnem delu evropske lige. Basel se meri v skupini s Fiorentino Josipa Iličića, ki je na drugem mestu in mora za napredovanje ostati neporažena na četrtkovi domači tekmi z Belenensesom.

Če bo Olimpija za mladega reprezentanta Šporarja res prejela tri milijone evrov, kot se omenja, bo to največji prestop, kar ga je kdaj oli doživela 1. SNL. Prehitel bo slovenski javnosti dobro znane Iličića, Etiena Velikonjo, Jana Oblaka, Bojana Jokića in druge, pa tudi mladega srbskega reprezentanta Nemanjo Maksimovića, ki je denarnico Astane ob selitvi iz Domžal po podatkih spletne strani Transfermarkt.de, specializirane za spremljanje dogajanja na evropski nogometni tržnici, osiromašil za dva milijona evrov.

V zgodovini 1. SNL je bilo opravljenih 21 prestopov, pri katerih je odškodnina znašala vsaj milijon evrov. Med njimi so tudi štirje tujci. Poleg Srba Maksimovića, ki je pri Astani soigralec Branka Ilića, so blagajne slovenskih prvoligaških klubov napolnili tudi odhodi Hrvata Edina Junuzovića, Bolgara Dimitarja Makrieva in Estonca Konstantina Vassiljeva.

Zadnji nogometaš, ki je iz slovenskega kluba prestopil v tujino za sedemmestni znesek v evrih, je Benjamin Verbič. Vojničan se je iz Celja na Dansko odpravil poleti, pri prestopu pa je levji delež opravil njegov agent Ružnić.

Ne spreglejte