Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 4. 2020,
15.59

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

FIFA Gianni Infantino Koronavirus prestop

Sreda, 8. 4. 2020, 15.59

4 leta

Fifa bo dovolila preložitev prestopnih rokov

Športni agenti kritizirajo Fifo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
FIFA logo | Priporočila Fife so si zaslužila ostro kritiko Nemškega združenja nogometnih agentov. | Foto Reuters

Priporočila Fife so si zaslužila ostro kritiko Nemškega združenja nogometnih agentov.

Foto: Reuters

Nemško združenje nogometnih agentov (DFVV) je ostro kritiziralo priporočilo vodstvenega organa Mednarodne nogometne zveze (Fifa) za podaljšanje pogodb z igralci med koronavirusno krizo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Fifa se namreč zavzema, da se prestopni rok zamakne in da se podaljša veljavnost pogodb z igralci.

Krovna svetovna federacija za nogomet je zaradi izjemnih sprememb, ki jih je povzročila epidemija covida-19 na vseh ravneh nogometa, oblikovala vrsto smernic in priporočil na področju reševanja praktičnih težav, ki so se pojavile kot posledica pandemije, zlasti v zvezi s pogodbami igralcev in prestopnimi roki igralcev.

Pandemija covida-19 postavila na glavo vse načrte

Vodilni predstavniki Fife so prepričani, da se je nogomet znašel v takšnih razmerah, ki so podobne popolni zaustavitvi organiziranega nogometa med drugo svetovno vojno.

Predsednik Fife Gianni Infantino: Jasno je, da je pandemija covida-19 postavila na glavo vse načrte v tem tekmovalnem letu. | Foto: Reuters Predsednik Fife Gianni Infantino: Jasno je, da je pandemija covida-19 postavila na glavo vse načrte v tem tekmovalnem letu. Foto: Reuters Fifa je opozorila, da nacionalnim federacijam ne morejo dajati navodil ali določiti, kdaj naj se začne igrati nogomet v kateri od držav ali članic Fife. "Vsaka nacionalna organizacija mora to odločitev sprejeti v skladu z navodili svojih nacionalnih organov javnega zdravja," svetuje Fifa.

"Jasno je, da je pandemija covida-19 postavila na glavo vse načrte v tem tekmovalnem letu. Čeprav te ideje in predlogi ne morejo rešiti vsakega problema, bi morali služiti, da nogometu zagotovijo določeno mero stabilnosti in jasnosti," je prepričan predsednik Fife Gianni Infantino.

"Upamo, da bo nogomet pod vodstvom Fife poslal pozitiven zgled, kako lahko nogometni svet pokaže enotnost, solidarnost in si prizadeva za kompromis, da bi premagali izzive, s katerimi se soočamo skupaj. Ena stvar mora biti jasna vsem, še posebej zdaj, zdravje je na prvem mestu in zagotovo pred nogometom," je dodal predsednik krovne svetovne nogometne organizacije.

fifa
Sportal Fifa objavila navodila za podaljšano nogometno sezono

Kaj priporoča Fifa?

FIFA je priporočila, da se "pogodbe za igralce podaljšajo do dejanskega konca tekmovalnega leta, kar bi moralo sovpadati s prvotnimi nameni strank ob sklenitvi pogodbe za ohranitev integritete in stabilnosti športa".

"Podobno načelo velja za pogodbe, ki naj bi se začele z začetkom nove tekmovalne sezone, kar pomeni, da se bo začetek veljavnosti teh pogodb odložil do dejanskega začetka naslednjega tekmovalnega leta," so zapisali v izjavi.

Če stranke ne morejo doseči dogovora in se posledično znajdejo pred organi Fife, bo Fifa upoštevala naslednja izhodišča, ali je klub iskreno skušal doseči dogovor z igralci, finančni položaj kluba, sorazmernost možnih sprememb pogodb z igralci, dohodki igralcev po spremembi pogodbe in enotnost obravnave igralcev.

Sportal Kako je Olimpija sploh ušla Štajercem? #video

Nove okoliščine zahtevajo spremembe običajnih pravil

Ko gre za roke, nove okoliščine zahtevajo spremembe običajnih pravil. Zato bo Fifa dovolila preložitev prestopnih rokov, ki so bili prizadeti zaradi epidemije, na obdobje ob koncu tekočega leta in začetka naslednjega tekmovalnega leta.

Fifa si bo hkrati prizadevala za zagotovitev splošne koordinacije in upoštevala pomen varovanja regularnosti in integritete tekmovanja, tako da športni izidi ne bi bili nepošteno izkrivljeni.

Nemško združenje nogometnih agentov je ostro kritiziralo priporočilo vodstvenega organa FIFA za podaljšanje pogodb z igralci med zdajšnjo krizo.

"Priporočilo je iz mojega pogleda nekaj, kar je samemu sebi namen," je v sredo za dpa povedal izvršni direktor DFVV Gregor Reiter. "O vprašanju trajanja pogodbe ne more odločati svetovna organizacija namesto pogodbenih strank."

"Podaljševanje sezone bi lahko sprožilo številna pravna vprašanja. Priporočilo Fife ni uporabno," je ocenil.

Preberite še:

Leipzig Tottenham Jose Mourinho
Sportal Neposlušnega Mourinha bi lahko doletela kazen
Dušan Kosić
Sportal V Celju bi radi posnemali Nemce in končali izolacijo
Milan Mandarić
Sportal Milan Mandarić v kriznih časih sprejel drastičen ukrep
Lionel Messi el clasico
Sportal La Liga bi se lahko nadaljevala konec maja ali junija
Ne spreglejte