SiolNET. Sportal Prva liga
3,42

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Plače nogometašev Olimpije bodo prepolovili

Milan Mandarić v kriznih časih sprejel drastičen ukrep

3,42

termometer

Milan Mandarić
Milan Mandarić je sprejel odločitev, da v kriznih časih prepolovi plače nogometašev. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Iz vodstva NK Olimpija so sporočili, da so danes sprejeli odločitev o znižanju stroškov kluba v kriznih časih, v katerih se je znašel ves svet. "Čas je, da stisnemo zobe," je ob tem povedal predsednik Milan Mandarić, ki je za približno polovico znižal vsoto denarja, namenjenega za plače zaposlenih v klubu.

"Vodstvo NK Olimpija je po izčrpni analizi stanja in pogovorih z vsemi deležniki danes sprejelo odločitev o znižanju stroškov kluba, s katerim želi ustvariti model finančno vzdržnega poslovanja v trenutnih razmerah in zagotoviti pogoje za normalno nadaljevanje tekmovanja v obdobju po končanju krize. V izrednih razmerah, v katerih smo, ima klub na razpolago dobro polovico sredstev, ki so bila do zdaj namenjena za plače igralcev, strokovnega vodstva in zaposlenih v pisarni. Za vsakega izmed posameznikov so pripravljene individualne rešitve, pri čemer je vodstvo kluba vztrajalo pri zahtevi, da se breme krize pravilno razporedi ob upoštevanju načela pravičnosti in uravnoteženosti ter dolgoročnih interesov kluba. Ukrepi se nanašajo na obdobje od 12. marca, s tem, da se v marcu izvajajo sorazmerno, njihovo veljavnost bo klub preklical po vzpostavitvi normalnih razmer," so danes v izjavi za javnost zapisali pri NK Olimpija in najavili, da bodo v obdobju izrednih razmer stroške plač zaposlenih v klubu prepolovili.

"Čas je, da stisnemo zobe. Priložnost, da strnemo vrste in pokažemo moč tudi v teh hudih časih, ko je vse človeštvo potisnjeno na rob življenja. Kriza bo minila in Olimpija bo spet nadaljevala svojo zmagovito pot," je ob tem povedal predsednik Milan Mandarić, ki sicer že nekaj časa neuspešno išče pot iz kluba.

Najboljši strelec Ante Vukušić v intervjuju za Sportske novosti ni kazal naklonjenosti nižanju plač. Najboljši strelec Ante Vukušić v intervjuju za Sportske novosti ni kazal naklonjenosti nižanju plač. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Bodo vsi nogometaši sprejeli ukrep?

Petar Damjanić, njegov svetovalec, zadolžen za stike z javnostjo, nam je ob tem povedal, da naj bi bila večina nogometašev pripravljena na znižanje plač in naj bi z njimi načelni dogovor v klubu dosegli že pred časom. Obvestilo o zmanjšanju plač so, tako pravijo v klubu, nogometaši dobili danes.

Ali so res privolili v znižanje plač in kdo tega ni storil, bomo verjetno izvedeli v naslednjih dneh, a glede na besede, ki jih je Ante Vukušić pred dnevi izgovoril v intervjuju za hrvaški športni dnevnik Sportske novosti, bi lahko bilo zanimivo.

"Znižanje je bilo pretirano. Klub, igralci in trenerski štab bi se morali pogovoriti, drugače ne gre. Ne kaže kljubovati in vleči enostranske odločitve, saj nogometaši živijo od svojega zaslužka. Tudi Messiju ne bi bilo vseeno, če bi mu nekdo vzel 30 odstotkov. Igralci niso krivi za nastali položaj, treba jih je razumeti. Zato pravim, da se je treba dogovoriti. Ali počakati, da bo konec epidemije, da se ugotovi škoda," je povedal najboljši strelec Olimpije in tudi slovenskega prvenstva, ko je komentiral pestro dogajanje pri zagrebškem Dinamu ob znižanju plač, po katerem je klub zapustilo vse strokovno vodstvo.

FIFA logo Foto: Reuters

Odločitev ravno na dan, ko se je javila FIFA

Naključno ali ne, a zanimivo je, da so pri Olimpiji sporočilo o znižanju plač v javnost poslali ravno na dan, ko so pri Mednarodni nogometni zvezi (FIFA) objavili navodila za podaljšanje nogometne sezone. V njem je na temo pogodbenih razmerij klubov in nogometašev zapisano novo pravilo, po katerem bodo vsem tistim igralcem, ki se jim pogodba do konca prvotno načrtovane sezone izteče, to podaljšali do dejanskega konca sezone.

Pri Fifi so nekaj besed namenili tudi znižanju plač, a pri tem pozivali vse vpletene strani, da so pri pogajanjih razumne, napovedali pa so, da bodo v primeru nestrinjanja končno besedo imeli oni. Natančno pa pravilnika odločanja ob takšnih ukrepih, kot je seveda tudi zdajšnja odločitev vodstva Olimpije, niso pojasnili.

Našteli so le več dejavnikov, ki bodo vplivali na odločitev:

 • ali je bilo za dogovor narejeno dovolj,
 • kakšno je finančno stanje kluba,
 • kakšne so pogodbe nogometašev,
 • ali so bili do nogometašev enakopravni.

Je prav, da je pri NK Olimpija prišlo do tako drastičnega nižanja plač?

 • Da 801 glasov
  58,68%
 • Ne 564 glasov
  41,32%
Oddanih 1365 glasov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin