Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
25. 6. 2020,
23.18

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

1

Natisni članek

slovenski nogometaši na delu v tujini Jan Oblak Jan Oblak Žan Medved Alen Ožbolt Kenan Bajrić Valter Birsa Jasmin Kurtić Josip Iličić Zlatko Dedić Miha Blažič Dejan Petrović Blaž Kramer Žiga Lipušček

Četrtek, 25. 6. 2020, 23.18

3 leta, 10 mesecev

Slovenski nogometni legionarji

Slovenec v Švici najvišji v skoku, sledil je avtogol in polom vodilnih

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

1

Atalanta Lazio | Trenutek, ko je Atalanta proti Laziu poskrbela za popoln preobrat in zmago s 3:2. | Foto Reuters

Trenutek, ko je Atalanta proti Laziu poskrbela za popoln preobrat in zmago s 3:2.

Foto: Reuters

Številni slovenski nogometni legionarji so bili dejavni tudi med tednom. V četrtek se je v Švici izkazal Blaž Kramer. Njegov Zürich je v gosteh vodilnemu St. Gallnu prizadejal najhujši poraz v tej sezoni. Zmagal je kar s 4:0, pri prvem zadetku pa je imel veliko prstov vmes prav 23-letni Štajerec, ki je domačega branilca "prisilil" k avtogolu. 

Luka Elsner
Sportal Luka Elsner izgubil bitko za francosko prvo ligo
Real Madrid
Sportal Real po četrti zaporedni zmagi spet skočil pred Barcelono

Slovenski nogometaši/trenerji na delu v tujini:

Aljaž Casar (Rheindorf Altach)

Avstrija, 1. liga, liga za obstanek Altach : Mattersburg 1:1 (torek) Ni kandidiral za srečanje.
Zlatko Dedić (Swarovski Tirol) Avstrija, 1. liga, liga za obstanek St. Pölten : Swarovski Tirol 1:1 (torek) Odigral je vso tekmo in v 83. minuti zadel v polno za končni rezultat 1:1. To je že njegov 11. zadetek v tej sezoni. V 50. minuti je prejel rumeni karton.
Dejan Petrović (Rapid Dunaj) Avstrija, 1. liga, liga za prvaka Rapid Dunaj : Red Bull Salzburg 2:7 (sreda) V igro je vstopil v 55. minuti, ko je Salzburg že vodil s 4:1. Rapid je po porazu padel na tretje mesto. Zeleno-beli so prvič v zgodovini avstrijske bundeslige na eni tekmi prejeli kar sedem zadetkov, dvoboj pa je zaznamoval Avstrijec srbskih korenin Zlatko Junuzović s prekrasnim zadetkom za 6:1 v 65. minuti, ko je s prekrasnim volejem po predložku s kota poskrbel za najlepši trenutek dvoboja. Rapid je izgubil že šesto zaporedno tekmo proti Salzburgu.
Rajko Rep (Hartberg) Avstrija, 1. liga, liga za prvaka Hartberg : LASK Linz 1:5 (sreda) Odigral je vso tekmo in v 66. minuti prejel rumeni karton. Hartberg ostaja na petem mestu.
Patrik Eler (Austria Lustenau) Avstrija, 2. liga Blau-Weiss Linz : Austria Lustenau 2:1 (torek) Ni kandidiral za nastop.
Alem Pašić (Vorwärts Steyr) Avstrija, 2. liga Austria Dunaj II : Vorwärts Steyr 1:4 (sreda) Ni kandidiral za nastop.
Žan Pelko (Austria Celovec) Avstrija, 2. liga Austria Celovec : GAK Gradec 1:2 (torek) Branil je vso tekmo.
Benjamin Šeško (Liefering) Avstrija, 2. liga Wacker Innsbruck : Liefering 1:4 (sreda) Ni kandidiral za nastop.
Žiga Laci (AEK Atene) Grčija, pokal, polfinale (povratna tekma - prva tekma 2:1 za AEK) Aris Solun : AEK Atene 2:2 (sreda) Ni igral, ostal je na klopi. AEK se je uvrstil v finale grškega pokala s skupnim rezultatom 4:3. V finalu se bo pomeril s Paokom iz Soluna.
Valter Birsa (Cagliari) Italija, 1. liga SPAL : Cagliari 0:1 (torek) V igro je vstopil v 66. minuti in Cagliarju pomagal do zmage, s katero se je na lestvici povzpel na deseto mesto. Zmagoviti zadetek je v zadnji minuti dosegel Giovanni Simeone, sin trenerja Atletica Diega Simeoneja.
Samir Handanović (Inter) Italija, 1. liga Inter : Sassuolo 3:3 (sreda) Branil je vso tekmo in v napetem srečanju ostal brez zmage v 89. minuti, ko je prejel tretji zadetek. Inter ostaja na lestvici italijanskega prvenstva na tretjem mestu.
Josip Iličić (Atalanta) Italija, 1. liga Atalanta : Lazio 3:2 (sreda)  V 77. minuti je vstopil v igro in pomagal Atalanti do velikega preobrata. Gostitelji so proti rimskemu velikanu po zgolj 11 minutah zaostajali z 0:2, do vstopa Kranjčana v igro izenačili na 2:2, nato pa je v 80. minuti za sladko zmago Atalante poskrbel Jose Luis Palomino. Iličić, ki v prejšnjem krogu ni nastopil zaradi poškodbe mišice, je tako vknjižil prvi "pokoronski" nastop v serie A, Atalanta pa se je utrdila na četrtem mestu.
Jasmin Kurtić (Parma) Italija, 1. liga Genoa : Parma 1:4 (torek) Odigral je vso tekmo in pomagal Parmi do zmage, ki jo je najbolj zaznamoval Danec Andreas Cornelius. Dosegel je kar tri zadetke in podajo za četrtega.
Rok Vodišek (Genoa) Italija, 1. liga Genoa : Parma 1:4 (torek) Ni kandidiral za nastop.
Žiga Lipušček (RFS Rigas) Latvija, 1. liga RFS : Spartaks Jürmala 4:1 (četrtek) Odigral je vso tekmo.
Klemen Bolha (Žalgiris Vilna) Litva, 1. liga Žalgiris Vilna : Kauno Žalgiris 2:3 (sreda) Ni igral, ostal je na klopi.
Miha Blažič (Ferencvaroš) Madžarska, 1. liga Fehervar : Ferencvaroš 1:0 (torek) V igro je vstopil v 73. minuti, ko je bil že postavljen končni rezultat. Ferenvaroš si je že pred tem zagotovil naslov madžarskega prvaka, drugouvrščeni Fehervar pa je z zmago v derbiju znižal zaostanek za prvakom krog pred koncem na 11 točk.
Dominic Maroh (Krefelder Uerdingen) Nemčija, 3. liga Uerdingen : Würzburger Kickers 1:2 (torek) Zaradi poškodbe mišice ni kandidiral za dvoboj. Najverjetneje je že končal sezono.
Nik Omladič (Hansa Rostock) Nemčija, 3. liga Hansa Rostock : Kaiserslautern 1:1 (torek) Ni kandidiral za srečanje. Zaradi poškodbe rame je najverjetneje že končal sezono.
Filip Valenčič (Stabaek) Norveška, 1. liga Stabaek : Sandefjord 2:0 (sreda) Ni kandidiral za srečanje.
Damjan Bohar (Zaglebie Lubin) Poljska, 1. liga, liga za prvaka Arka Gdynia : Zaglebie Lubin 3:2 (torek) Odigral je 87 minut.
Erik Janža (Gornik Zabrze) Poljska, 1. liga, liga za obstanek LKS Lodz : Gornik Zabrze 1:3 (torek) Odigral je vso tekmo in v 44. minuti prispeval podajo za prvi zadetek Gornika.
Uroš Korun (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga, liga za prvaka Lechia Gdansk : Piast Gliwice 1:0 (sreda)  Odigral je vso tekmo.
Egzon Kryeziu (Lechia Gdansk) Poljska, 1. liga, liga za prvaka Lechia Gdansk : Piast Gliwice 1:0 (sreda)   Ni kandidiral za srečanje.
Matej Pučko (Korona Kielce) Poljska, 1. liga, liga za obstanek Korona Kielce : Rakow Czestochowa 0:1 (torek) Ni kandidiral za tekmo, v bližnji prihodnosti se bo posvetil iskanju novega kluba.
Rok Sirk (Zaglebie Lubin) Poljska, 1. liga, liga za obstanek Arka Gdynia : Zaglebie Lubin 3:2 (torek) V igro je vstopil v 89. minuti.
David Tijanić (Rakow Czestochowa) Poljska, 1. liga, liga za obstanek Korona Kielce : Rakow Czestochowa 0:1 (torek) Odigral je 78 minut in zapustil igro, ko je bil že dosežen končni rezultat.
Tadej Vidmajer (LKS Lodz) Poljska, 1. liga, liga za obstanek LKS Lodz : Gornik Zabrze 1:3 (torek) Ni igral, ostal je na klopi.
Saša Aleksander Živec (Zaglebie Lubin) Poljska, 1. liga, liga za obstanek Arka Gdynia : Zaglebie Lubin 3:2 (torek) Odigral je 85 minut.
Kenan Bajrić (Slovan Bratislava) Slovaška, pokal, polfinale (povratna tekma - prva tekma 4:1 za Slovan) Zlate Moravce : Slovan Bratislava 0:2 (torek)

Ni igral, ostal je na klopi. Slovan se je s skupnim rezultatom 6:1 uvrstil v finale slovaškega pokala. V finalu se bo 8. julija pomeril proti Ružomberoku. Če bo uspešen, bo osvojil dvojno slovaško krono.

Alen Ožbolt (Slovan Bratislava) Slovaška, pokal, polfinale (povratna tekma - prva tekma 4:1 za Slovan) Zlate Moravce : Slovan Bratislava 0:2 (torek)

V igro je vstopil v 77. minuti in zamenjal nekdanjega napadalca Gorice ter Olimpije Ezekiela Hentyja. Takrat je že bil dosežen končni rezultat.

Žan Medved (Slovan Bratislava) Slovaška, pokal, polfinale (povratna tekma - prva tekma 4:1 za Slovan) Zlate Moravce : Slovan Bratislava 0:2 (torek)

Odigral je vso tekmo in se v 45. minuti vpisal med strelce. Slovan je takrat povedel z 1:0. Že tretjič zapored je, odkar je stopil na igrišče, dosegel zadetek za slovaškega prvaka. Jeseni je izkušnje kot posojen napadalec Olimpije nabiral pri Fužinarju, kjer se je znašel pri vrhu najboljših drugoligaških strelcev v Sloveniji, nato pa se je preselil v Bratislavo, kjer mu gre iz tedna v teden bolje. V polfinalu pokala je zadel v polno na obeh tekmah. Slovan je v pokoronskem obdobju odigral štiri tekme in dosegel deset zadetkov, od tega so jih slovenski strelci zabili kar sedem.

Jan Oblak (Atletico Madrid) Španija, 1. liga Levante : Atletico Madrid 0:1 (torek)

Slovenski reprezentančni vratar je branil vso tekmo in na dvoboju, v katerem v okvir njegovih vrat ni švignila niti ena žoga, ohranil mrežo nedotaknjeno. To mu je uspelo že tretjič zaporedoma v tej sezoni, skupno pa že 14., s čimer je vodilni v Evropi, kar zadeva pet najmočnejših lig. 14-krat je dvoboj brez prejetega zadetka končal tudi čuvaj mreže Bayerna Manuel Neuer, a je v tej sezoni odigral tekmo več od Oblaka (32 proti 31).

Škofjeločan se poteguje za peto zaporedno priznanje zamora, s čimer bi dosegel nov rekord španskega prvenstva. V tej sezoni je v la ligi prejel 22 zadetkov (na 31 tekmah) in za glavnim kandidatom za prestižno nagrado Thibautom Courtoisom (Real Madrid - 18 prejetih golov v 27 nastopih) zaostaja štiri zadetke. Če bo hotel do konca sezone prehiteti Belgijca, bo moral število prejetih golov zmanjšati na minimum. Z "ničlo" na gostovanju v Valencii je vrgel rokavico Courtoisu, ki se bo v sredo pomeril proti Mallorci.

Oblak je vknjižil že 249. nastop med vratnicama Atletica in na večni lestvici števila nastopov vratarjev Atletica prehitel legendarnega Joseja Francisca Molino (248). Po novem zaostaja le še za rekorderjem Abelom Resinom (303).

Domen Črnigoj (Lugano) Švica, 1. liga Lugano : Luzern 2:0 (sreda) Ni kandidiral za dvoboj.
Kenan Fatkić (Thun) Švica, 1. liga Thun : Young Boys 1:0 (torek) Odigral je vso tekmo, a Thun po zmagi nad švicarskim velikanom iz Berna še vedno ostaja na zadnjem mestu.
Blaž Kramer (Zürich) Švica, 1. liga St. Gallen : Zürich 0:4 (četrtek)

Odigral je 59 minut in bil najbolj zaslužen za vodstvo gostov. V 31. minuti je bil najvišji v skoku po predložku s kota, ki ga je izvajal Benjamin Kololli. Z glavo je usmeril žogo proti vratom, nato pa jo je nesrečni branilec gostiteljev Vincent Rufli usmeril v lastno mrežo. Slovenski napadalec je sicer v tej sezoni dosegel osem zadetkov, vse v predkoronskem obdobju. V 39. minuti je prejel rumeni karton. Ko je Kramer zapustil igro, je Zürich vodil z 1:0. Zürich je po visoki zmagi na gostovanju pri vodilnem klubu na lestvici poskočil na peto mesto.

Nejc Mevlja (Schaffhausen) Švica, 2. liga Schaffhausen : Chiasso 2:1 (sreda) Ni kandidiral za tekmo.

Jan Oblak je drugi vratar v zgodovini kluba po številu nastopov:

Jan Oblak je vodilni vratar v petih najmočnejših ligah na svetu po številu tekem, na katerih je zadržal mrežo nedotaknjeno:

Ne spreglejte