Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 3. 2024,
18.20

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,97

Natisni članek

Bruma Stožice Portugalska nogometna reprezentanca Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo slovenska nogometna reprezentanca Euro 2024 Euro 2024

Nedelja, 24. 3. 2024, 18.20

1 mesec

Portugalski dres z ikonično številko sedem

Ronaldu se je pred Slovenijo zgodilo nekaj nepredstavljivega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,97
Cristiano Ronaldo | Cristiano Ronaldo je od leta 2007 pa vse do četrtka vedno kot edini nosil dres Portugalske s številko 7. Nato pa je napočil trenutek za izjemo. | Foto Guliverimage

Cristiano Ronaldo je od leta 2007 pa vse do četrtka vedno kot edini nosil dres Portugalske s številko 7. Nato pa je napočil trenutek za izjemo.

Foto: Guliverimage

Portugalski nogometni superzvezdnik Cristiano Ronaldo v svetu športa že dolgo predstavlja simbol za pravljično število sedem. Od leta 2007 na tekmah Portugalske nosi dres s številko sedem le največji izmed največjih. Le kapetan in rekorder CR7. Ko pa je Portugalska v četrtek ob odsotnosti Ronalda napolnila mrežo Švedom (5:2), je dvoboj zaznamovala tudi odločitev, da lahko dres s številko 7 obleče še nekdo drug. V zgodovino se je tako vpisal Bruma.

Cristiano Ronaldo
Sportal Noro, kaj si lahko privošči Portugalska v Ljubljani!

Bliža se gostovanje Portugalske v Stožicah, bliža se prihod zvezdniške zasedbe, v kateri izstopa Cristiano Ronaldo. Sloviti napadalec, čigar dres krasi prepoznavna številka sedem. Tako v klubu kot v reprezentanci, vseeno. Ronaldo obožuje sedmico. Ko se je leta 2007 reprezentančno upokojil njegov sloviti rojak Luis Figo, je dočakal priložnost, da lahko prevzame dres s številko sedem.

Cristiano Ronaldo bo v torek proti Sloveniji vknjižil že 206. nastop za portugalsko izbrano vrsto. Dosegel je že 128 zadetkov. V obeh rubrikah je svetovni rekorder. | Foto: Guliverimage Cristiano Ronaldo bo v torek proti Sloveniji vknjižil že 206. nastop za portugalsko izbrano vrsto. Dosegel je že 128 zadetkov. V obeh rubrikah je svetovni rekorder. Foto: Guliverimage

Začela se je tradicija, ki je trajala in trajala. Minevale so tekme, tako tiste na velikih tekmovanjih kot tudi tiste pripravljalne in prijateljske, a vselej, ko se je igralo, je portugalski dres z ikonično številko 7 pripadel le enemu. Le Ronaldu. Če ga ni bilo, te številke ni nosil nihče drug. Po 17 letih pa je napočil čas za nepričakovano izjemo.

Christoph Baumgartner
Sportal Večer rekordov! 17-letni Brazilec utišal Wembley, Nemci Francoze, Hrvati skozi šivankino uho.

Ponavadi ima dres s številko 17, a ...

Ko se je Portugalska v četrtek v Guimaraesu pomerila s Švedsko, Ronaldo ni kandidiral za srečanje. Zveza je za tisto tekmo napravila izjemo in se odločila, da lahko ''sveto'' sedmico ob odsotnosti 39-letnega kapetana obleče nekdo drug. To je postal Bruma.

Bruma oziroma daljše Armindo Tué Na Bangna je 29-letni krilni napadalec. Rodil se je v afriški državi Gvineja Bissau, a se že kot otrok preselil na Portugalsko. Prve korake je kot najstnik storil v akademiji Sportinga. Ravno v klubu, kjer je pred njim kot meteor zablestel Cristiano Ronaldo. Bruma je večino profesionalne kariere preživel v tujini. Igral je v Turčiji (Galatasaray, Gaziantepspor in Fenerbahče), Španiji (Real Sociedad), Nemčiji (RB Leipzig), na Nizozemskem (PSV Eindhoven) in v Grčiji (Olympiakos), nato pa se je lani vrnil v domovino, kjer nastopa za Brago. Za reprezentanco je odigral 12 tekem in dosegel dva zadetka. | Foto: Guliverimage Bruma oziroma daljše Armindo Tué Na Bangna je 29-letni krilni napadalec. Rodil se je v afriški državi Gvineja Bissau, a se že kot otrok preselil na Portugalsko. Prve korake je kot najstnik storil v akademiji Sportinga. Ravno v klubu, kjer je pred njim kot meteor zablestel Cristiano Ronaldo. Bruma je večino profesionalne kariere preživel v tujini. Igral je v Turčiji (Galatasaray, Gaziantepspor in Fenerbahče), Španiji (Real Sociedad), Nemčiji (RB Leipzig), na Nizozemskem (PSV Eindhoven) in v Grčiji (Olympiakos), nato pa se je lani vrnil v domovino, kjer nastopa za Brago. Za reprezentanco je odigral 12 tekem in dosegel dva zadetka. Foto: Guliverimage

Krilni napadalec Brage, ki ponavadi v portugalski reprezentanci nosi dres s številko 17, je tako nastopil z znamenito sedmico in se izkazal. Na tekmi, na kateri se je pri Portugalski med strelce vpisalo pet različnih igralcev, je švedsko mrežo zatresel tudi sam. V zgodovino se je tako vpisal šele kot drugi portugalski nogometaš, ki je od leta 2007 naprej nastopil v dresu s številko sedem.

Bruma zelo spoštuje Ronalda. Je njegov velik oboževalec. V mladih letih ga je doživljal kot vzornika in želel posnemati njegove nogometne trike. Zdaj, ko sodelujeta v izbrani vrsti, pa mu je pripadla nevsakdanja čast, da celo obleče ''njegovo'' sedmico.

Bruma je v četrtek nosil "Ronaldov" dres s številko sedem in proti Švedski po podaji Bruna Fernandesa dosegel zadetek za 4:0. Portugalci so na koncu zmagali s 5:2. | Foto: Guliverimage Bruma je v četrtek nosil "Ronaldov" dres s številko sedem in proti Švedski po podaji Bruna Fernandesa dosegel zadetek za 4:0. Portugalci so na koncu zmagali s 5:2. Foto: Guliverimage

To pa se je verjetno zgodilo le enkrat. Le na tekmi proti Švedski. V torek, ko bo Portugalska gostovala v razprodanih Stožicah, bo namreč drugače. Ronaldo se vrača v ekipo, v torek se bo predstavil občinstvu v Ljubljani, nosil pa bo dres z najbolj prepoznavnim simbolom. Sedmico. Bruma, ki bo prav tako kandidiral za srečanje, se bo najverjetneje vrnil k številki 17. Spektakel med Slovenijo in Portugalsko se bo v razprodanih Stožicah začel ob 20.45.

Stožice trava
Sportal Ne le travnata površina, v Stožicah novi tudi reflektorji in zvočniki

Kandidati Portugalske za nastop v Ljubljani:

Vratarji: Diogo Costa (Porto), Jose Sa (Wolverhampton/Ang), Rui Patricio (Roma/Ita)

Branilci: Joao Cancelo (Barcelona/Špa), Joao Mario (Porto), Diogo Dalot (Manchester United/Ang), Raphael Guerreiro (Bayern München/Nem), Nuno Mendes (PSG/Fra), Diogo Leite (Union Berlin/Nem), Pepe (Porto), Antonio Silva (Benfica), Goncalo Inacio (Sporting), Danilo Pereira (PSG/Fra)

Zvezni igralci: Ruben Neves (Al-Hilal/SAr), Joao Neves (Benfica), Otavio (Al Nassr/SAr), Vitinha (PSG/Fra), Matheus Nunes (Manchester City/Ang)

Napadalci: Francisco Conceicao (Porto), Jota Silva (Vitoria), Francisco Trincao (Sporting), Bruma (Braga), Joao Felix (Barcelona/Špa), Cristiano Ronaldo (Al Nassr/SAr), Dany Mota (Monza/Ita)

Benjamin Šeško Andraž Šporar
Sportal Šeško mojstrsko rešil Slovenijo, polom Srbije v Moskvi in petarda Portugalske
Miha Blažič
Sportal Slovenec, ki je že igral proti Ronaldu: Bilo je stresno
Slovenija U21
Sportal Visoka zmaga mladih Slovencev, pa bi bila lahko še višja
Boštjan Cesar
Sportal Cesar po presenečenju na Malti raje izluščil pozitivne stvari
Ukrajina
Sportal V igri za Euro le še šesterica: Ukrajina po drami v Zenici izločila BiH
Zoran Zeljković
Sportal Ljubljančan, ki si je prisodil petico
Ne spreglejte