Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 8. 2022,
23.01

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

1

Natisni članek

Eintracht Frankfurt Helsinki Real Madrid Liga Europa UEFA liga prvakov evropski superpokal

Sreda, 10. 8. 2022, 23.01

1 leto

Evropski superpokal 2022

Beli baletniki ujeli Barcelono in Milan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

1

Real Frankfurt | Real Madrid je osvojil peti evropski superpokal. | Foto Reuters

Real Madrid je osvojil peti evropski superpokal.

Foto: Reuters

Nogometaši madridskega Reala so v Helsinkih zanesljivo z 2:0 premagali zmagovalca lige Europa Eintracht Frankfurt in osvojili evropski superpokal. Štirinajstkratni zmagovalci lige prvakov so osvojili superpokal petič ter se na večni lestvici zmagovalcev izenačili z Barcelono in Milanom.

Helsinki 2022
Sportal Nemce označil za goljufe, se opravičil, nato pa jim prerešetal mrežo

Nogometaši Reala so zanesljivo prišli do nove evropske lovorike. Vso tekmo so narekovali tempo igre in bili več pri žogi. Do priložnosti so prihajali tudi Nemci, a jih niso izkoristili. Najlepšo priložnost za Eintracht je v 14. minuti zapravil Daichi Kamada, ko se je po podaji v kazenski prostor sam znašel pred vratarjem Reala Thibautom Courtoisom, a je temu uspelo strel ubraniti. Real je povedel v 37. minuti, po podaji iz kota, ko je žogo v mrežo pospravil David Alaba in postavil izid prvega polčasa.

Nogometaši Reala v drugem polčasu niso popustili in še močneje pritiskali na obrambo Frankfurta, ki se je vse do 65. minute, ko je žogo v mrežo poslal neustavljivi Karim Benzema, dobro držala. Pred tem so imeli Španci še eno priložnost, ko so poskušali z razdalje, a je žoga zadela prečko.

Srečanje se je končalo z 2:0, predsednik Uefe Aleksander Čeferin je tako prvo evropsko lovoriko sezone predal Madridčanom.

Madridčani so se s peto lovoriko na vrhu pridružili Milanu in Barceloni. | Foto: Reuters Madridčani so se s peto lovoriko na vrhu pridružili Milanu in Barceloni. Foto: Reuters

Real Madrid superpokal | Foto: Reuters Foto: Reuters

Z Milanom in Barcelono na vrhu

Realu je uspelo uloviti peto superpokalno lovoriko, s čimer se je na večni lestvici zmagovalcev pridružil Milanu in Barceloni. Premagal je Feyenoord (2012), dvakrat Sevillo (2014 in 2016), Manchester United (2017) in Eintracht (2022), neuspešen pa je bil proti Chelseaju (1998), Galatasarayu (2000) in Atleticu (2018), za katerega je pred štirimi leti branil tudi kapetan slovenske reprezentance Jan Oblak.

Glavni sodnik srečanja, Anglež Michael Oliver, je imel na voljo novost - pomoč polavtomatskega določanja prepovedanega položaja (SAOT), ki jo bodo imeli tudi na letošnjih tekmah svetovnega prvenstva v Katarju.

Evropski superpokal 2022:

Sreda, 10. avgust:
Real Madrid : Eintracht Frankfurt 2:0 (1:0)
Alaba 37., Benzema 65. 

Po podaji iz kota je žogo v mrežo pospravil David Alaba.  | Foto: Reuters Po podaji iz kota je žogo v mrežo pospravil David Alaba. Foto: Reuters

Začetni enajsterici: 
Real Madrid: Courtois; Carvajal, Éder Militão, Alaba, Mendy: Kroos, Casemiro, Modrić: Valverde, Benzema, Vinícius Júnior

Frankfurt Eintracht: Pri Frankfurtu od prve minute na zelenici: Trapp; Touré, Tuta, N'Dicka; Knauff, Sow, Rode, Lenz; Kamada, Lindströtm; Borré
 

Real pred 62 leti napolnil mrežo Eintrachtu 

Beli baletniki v nasprotju z Eintrachtom še niso začeli državnega prvenstva. | Foto: Reuters Beli baletniki v nasprotju z Eintrachtom še niso začeli državnega prvenstva. Foto: Reuters To je bil prvi obračun tekmecev v Evropi po letu 1960, ko sta v Glasgowu uprizorila eno najbolj dinamičnih srečanj v zgodovini najmočnejšega evropskega tekmovanja. Takrat so beli baletniki zmagali kar s 7:3.

Čeprav je pred rekordnim občinstvom, na stadionu Hampden Park se je zbralo več kot 127 tisoč gledalcev, povedel Eintracht, je sledil veliki preobrat Reala. Dosegel je naslednjih šest zadetkov (6:1), na koncu pa na krilih štirikratnega strelca Ferenca Puskasa in trikratnega strelca Alfreda Di Stefana zmagal s 7:3.

 

Vsi zmagovalci evropskega superpokala:

5 - Barcelona (Špa), Milan (Ita), Real Madrid (Špa)
4 - Liverpool (Ang), 
3 - Atletico Madrid (Špa)
2 - Ajax (Niz), Anderlecht (Bel), Bayern München (Nem), Chelsea (Ang), Juventus (Ita), Valencia (Špa) 
1 - Aberdeen (Ško), Aston Villa (Ang), Dinamo Kijev* (Ukr), Galatasaray (Tur), Lazio (Ita), Manchester United (Ang), Mechelen (Bel), Nottingham Forest (Ang), Parma (Ita), Porto (Por), Sevilla (Špa), Steaua (Rom), Zenit St. Peterburg (Rus)

*Superpokal je osvojil leta 1975, ko je zastopal še barve Sovjetske zveze.

NK Maribor Kronaveter
Sportal Peti zaporedni poraz Maribora, ki mu ostane le še boj za konferenčno ligo
Slovenija : Švedska, slovenska nogometna reprezentanca, Andraž Šporar
Sportal Šporar prvič zabil za Panathinaikos, a izpadel, Maribor bo igral z Romuni
Ante Šimundža
Sportal Divja tekma v Zagrebu, Karničniku rdeč karton, Ludogorcu kar trije, Šimundža brez lige prvakov
Ante Šimundža
Sportal Šimundža "v lisicah" oponašal Mourinha: Moji igralci niso morilci
Ne spreglejte