Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 8. 2022,
12.41

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

Natisni članek

Alfredo Di Stefano Ferenc Puskas Eintracht Frankfurt Real Madrid

Sreda, 10. 8. 2022, 12.41

1 leto, 8 mesecev

Epski finale 1960 med Realom in Eintrachtom

Nemce označil za goljufe, se opravičil, nato pa jim prerešetal mrežo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79
Helsinki 2022 | Danes se bosta Real in Eintracht v Helsinkih pomerila za evropsko lovoriko. | Foto Reuters

Danes se bosta Real in Eintracht v Helsinkih pomerila za evropsko lovoriko.

Foto: Reuters

Nogometaši madridskega Reala in Eintrachta iz Frankfurta se bodo danes v Helsinkih pomerili za superpokalno evropsko lovoriko. To bo šele njihov drugi dvoboj v zgodovini evropskih tekmovanj. Če bodo ponovili vsaj delček tistega, kar so uprizorili leta 1960 v Glasgowu, bodo ljubitelji nogometa zvečer zagotovo prišli na svoj račun. Pred 62 leti je izstopal zlasti Ferenc Puskas.

Real Frankfurt
Sportal Beli baletniki ujeli Barcelono in Milan

Ko sta se Real in Eintracht v Evropi pomerila prvič, sta poskrbela za eno od najbolj nepozabnih finalnih srečanj, kar jih je videl nogometni svet. Spektakel, ki ga je 18. maja 1960 v živo na tribunah stadiona Hampden Park v Glasgowu spremljalo neverjetnih 127.621 gledalcev, se je prelevil v razkošen festival rekordov.

Real Madrid : Eintracht Frankfurt 7:3 (3:1)

Strelci: Di Stefano 27., 30., 73., Puskas 45.+1, 56., 60., 71.; Kress 18., Stein 72., 75. 

Rekordi padali drug za drugim

Beli baletniki so v finalu pokala državnih prvakov, predhodniku današnje lige prvakov, tekmeca iz Frankfurta pomendrali s 7:3. Prvič in za zdaj zadnjič je v finalu največjega klubskega tekmovanja na svetu v rednem delu padlo dvomestno število zadetkov. Mreži sta se tresli tako pogosto kot še nikoli, doseženih je bilo kar 10 zadetkov.

Nepozabna predstava Ferenca Puskasa v evropskem finalu leta 1960:

Zanimivo je, da sta se pri Realu na seznam strelcev vpisala le dva nogometaša. Madžarski as Ferenc Puskas je dosegel štiri, Argentinec s španskim potnim listom Alfredo Di Stefano pa tri zadetke! Čeprav sta bila stara že 33 let, sta bila na igrišču neustavljiva, Di Stefano je za nameček še dvakrat zatresel okvir vrat.

V zgodovini finalnih tekem največjega evropskega tekmovanja so vsaj trikrat zadeli v polno le trije igralci. Puskas, Di Stefano in nekdanji napadalec Milana Pierino Prati, ki je leta 1969 trikrat zatresel mrežo Ajaxa. Puskasu je uspel podvig kar dvakrat, hat-trick je dosegel tudi leta 1962, ko pa je z Realom v finalu ostal praznih rok proti Benfici.

Real je leta 1960 na tekmi v Glasgowu postal evropski prvak že petič zapored, s čimer je postavil nov rekord, ki je ostal v veljavi vse do danes. Njegov niz je leta 1961 pretrgala Benfica, ki je bila najboljša tudi leta 1962, nato pa je portugalskega velikana iz Lizbone po zmagi nad Realom v Amsterdamu "uročil" Bela Guttmann.

Puskas najprej obtožil Nemce, nato pa se opravičil

Ferenc Puskas | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Legendarni Di Stefano je pomagal Realu do petih zaporednih lovorik v vseh petih finalih, Puskas, ki se je pridružil Madridčanom šele leta 1958, pa je prvič zaigral v finalu šele leta 1960 v Glasgowu. Leto poprej je zaradi poškodbe izpustil finale proti Reimsu, zato je dvoboj z Eintrachtom doživljal še toliko bolj čustveno.

Lahko pa bi se celo zgodilo, da dvoboja na Škotskem sploh ne bi bilo. Nemška nogometna zveza je namreč takrat prepovedala svojim klubom, da se v evropskih tekmovanjih merijo s klubom, za katerega igra Puskas.

Madžar jih je razburil z obtožbami, da so si Zahodni Nemci leta 1954 na poti do znamenitega naslova svetovnega prvaka v Bernu pomagali z uporabo nedovoljenih sredstev. Takrat je Puskas z Madžari, prvimi favoriti za naslov, v finalu zapravil vodstvo z 2:0, izgubil z 2:3 in izkusil najbolj boleč poraz v karieri. Zaplet je rešilo šele uradno opravičilo Puskasa, po katerem je nemška zveza prižgala Eintrachtu zeleno luč za sodelovanje v finalu.

Danes ni podobnih težav za nogometni spektakel. V Helsinkih se bosta zvečer na Olimpijskem stadionu pomerila Real in Eintracht. To bo šele njuna druga medsebojna tekma v Evropi. Če je mogoče soditi po prvi, ki še danes spada med največje finale vseh časov, bo danes na Finskem še zelo zanimivo.

Bayern Eintracht Sadio Mane
Sportal Kampl do točke v Stuttgartu, "teniška" zmaga Bayerna
Ante Šimundža
Sportal Šimundža "v lisicah" oponašal Mourinha: Moji igralci niso morilci
Ne spreglejte