Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 8. 2022,
23.20

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

Natisni članek

Ludogorec Razgrad Sturm Graz Dinamo Zagreb UEFA liga prvakov Nino Žugelj Tomi Horvat Jon Gorenc Stanković Žan Karničnik Ante Čačić Ante Šimundža

Torek, 9. 8. 2022, 23.20

1 leto

Kvalifikacije za ligo prvakov, 3. krog (povratne tekme)

Divja tekma v Zagrebu, Karničniku rdeč karton, Ludogorcu kar trije, Šimundža brez lige prvakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24
Ante Šimundža | Ante Šimundža je z Ludogorcem izpadel iz boja za ligo prvakov. | Foto Vid Ponikvar

Ante Šimundža je z Ludogorcem izpadel iz boja za ligo prvakov.

Foto: Vid Ponikvar

Zaradi evropskega superpokala, v katerem se bosta v sredo na Finskem za lovoriko udarila Real Madrid in Eintracht Frankfurt, so bile vse kvalifikacijske tekme za ligo prvakov odigrane že v torek. Ante Šimundža je z bolgarskim prvakom Ludogorcem gostoval v Zagrebu in se v ponovnem obračunu nekdanjih trenerjev Maribora poskušal maščevati soimenjaku Anteju Čačiću, a mu je spodletelo, Zagrebčani so zmagali s 4:2. Izključeni so bili kar trije nogometaši Ludogorca. Tomi Horvat in Jon Gorenc Stanković sta se s Sturmom srčno borila proti neugodnim Ukrajincem, a se je zmage po podaljšku veselil kijevski Dinamo. Vsak klub, ki je napredoval v play-off kvalifikacij za ligo prvakov, si je že zagotovil najmanj 8,6 milijona evrov.

Ante Šimundža
Sportal Šimundža "v lisicah" oponašal Mourinha: Moji igralci niso morilci

Na zagrebškem Maksimiru je završalo že v 12. minuti tekme, ko je domače v vodstvo popeljal Josip Drmić. V 17. minuti je Ludogorec ostal z desetimi igralci, ko je drugi rumeni karton prejel Dominik Yankov. Mislav Oršić je v 27. minuti zadel z enajstih metrov, v 44. pa zabil za vodstvo Dinama s 3:0, a je za končni izid prvega polčasa (3:1) v četrti minuti sodnikovega podaljška poskrbel Kiril Despodov.

Ante Šimundža je v 46. minuti v igro poslal Žana Karničnika, tri minute kasneje je Despodov z enajstih metrov znižal zaostanek za Zagrebčani na 2:3. Tekma je bila napeta in čustvena,  slovenski trener Ludogorca si je v 67. minuti prislužil rumeni karton zaradi nešportnega obnašanja, v 72. pa je Ludogorec izgubil še enega moža. Drugi rumeni karton je prejel brazilski napadalec Rick. Štirinajst minut kasneje se mu je v slačilnici pridružil še Karničnik, ki je zaradi spotikanja dobil neposreden rdeč karton. Najprej mu je sodnik Benoit Bastien sicer pokazal rumenega, Dinamu pa prisodil strel z bele točke, a je po pregledu videoposnetka Slovenca poslal z igrišča. Bruno Petković je z enajstih metrov postavil končni izid 4:2.   

Liga prvakov Žreb Liga prvakov
Sportal Če bi Šimundža izločil hrvaškega prvaka ...
Mura Tottenham, Tomi Horvat
Sportal Tesen poraz Gorenca Stankovića in Horvata, Zvezda napolnila mrežo

Popravni izpit za Horvata in Gorenca Stankovića ni uspel

Tomi Horvat je odigral prvo domačo evropsko tekmo v dresu Sturma. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tomi Horvat je odigral prvo domačo evropsko tekmo v dresu Sturma. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Slovenski" Sturm iz Gradca je gostil ukrajinskega velikana iz Kijeva, ki igra domače tekme na Poljskem. Prejšnji teden so nekdanji soigralci Benjamina Verbiča premagali avstrijskega podprvaka z 1:0, na povratni tekmi je bilo še bolj napeto, črno-beli so šele po podaljšku izgubili z 1:2 in ostali brez možnosti za uvrstitev v ligo prvakov.

Prvo domačo evropsko tekmo je v dresu Sturma odigral nekdanji zvezni igralec Mure Tomi Horvat, ki v Gradcu sodeluje z reprezentančnim soigralcem Jonom Gorencem Stankovićem. Oba Slovenca sta tekmo začela, prvi je odigral 84 minut, drugi 102, dobil pa je tudi rumeni karton.

Najlažje delo sta imela beograjska Crvena zvezda in novopečeni klub Nina Žuglja (ker je v tej sezoni že igral v kvalifikacijah za ligo prvakov za Maribor, ne sme kandidirati za nastop) Bodö/Glimt, saj sta v gosteh branila prednost kar petih zadetkov. Obema se je brez večjih težav uspelo prebiti naprej.

Občutno prednost sta imela tudi Maccabi Haifa in Benfica, edina kluba, ki sta prejšnji teden zmagala v gosteh, pa sta Dinamo Zagreb in Viktoria Plzen, ki je bila boljša od krvnika Maribora Šerifa.

Tako veliki vložki, da je prisoten tudi sistem VAR

Vsak udeleženec play-offa kvalifikacij za ligo prvakov bo prejel pet milijonov evrov, poraženci, ki jih nato čaka nastop v skupinskem delu evropske lige, pa bodo za udeležbo v tem tekmovanju prejeli še 3,6 milijona evrov.

V igri je tako velik vložek, to pa je bil tudi razlog več, da se je Evropska nogometna zveza (Uefa) odločila, da bo na vseh tekmah 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov že prisoten sistem VAR. Na žalost trenerja Olimpije Alberta Riere, ki so ga spravile v slabo voljo številne usodne sodniške napake na tekmi v Romuniji, ni bilo sistema VAR že v 2. krogu kvalifikacij konferenčne lige.

Albert Riera
Sportal Skromni Španec, ki divja po Sloveniji z zelenim ferrarijem

Kvalifikacije za ligo prvakov, 3. krog (povratne tekme):

Torek, 9. avgust:
Žalgiris Vilna : Bodö/Glimt* 1:1 (1:0) /0:5/
Kyeremeh 39.; Mugisha 51.; R.K.: Mamić 55./Žalgiris

Apollon Limassol : Maccabi Haifa* 2:0 (2:0) /0:4/
Ongenda 19., Coll 27.

Pjunik Erevan : Crvena zvezda* 0:2 (0:1) /0:5/
Kanga 44./11.m, Pavkov 60.

Viktoria Plzen* : Šerif Tiraspol 2:1 (1:0) /2:1/
Kliment 10., Mosquera 62.; Akanbi 47./11-m

Midtjylland : Benfica* 1:3 (0:1) /1:4/
Sisto 63.; Fernandez 23., Henrique Araujo 56., Concalves 88.

Dinamo Zagreb* : Ludogorec Razgrad 4:2 (3:1) /2:1/
Drmić 12., Oršić 27./11-m, 44., Petković 87.; Despodov 45+4, 49./11-m; R.K.: Yankov 17., Rick 72., Karničnik 84./vsi Ludogorec
Žan Karničnik (Ludogorec) je v igro vstopil v 46. minuti, v 84. pa dobil neposredni rdeč karton zaradi spotikanja.

Ferencvaroš : Qarabag* 1:3 (0:1) /1:1/
Traore 86.; Zoubir 7., Wadji 54., 78.

Glasgow Rangers* : Union St. Gilloise 3:0 (1:0) /0:2/
Tavernier 45./11-m, Čolak 58., Tillman 79.

PSV Eindhoven* : Monaco 3:2 (2:2, 1:0) - podaljšek /1:1/
Veerman 21., Gutierrez 89., de Jong 109.; Maripan 58., Ben Yedder 70.

Sturm Gradec : Dinamo Kijev* 1:2 (1:0, 1:0) - podaljšek /0:1/
Hojlund 27.; Vivčarenko 97., Cigankov 112.
Jon Gorenc Stanković (Sturm) je odigral 102 minuti, Tomi Horvat (Sturm) pa 84 minut. Gorenc Stanković je v 11. minuti dobil rumeni karton.

// rezultat prve tekme
* - ekipa napredovala

Nastop v ligi prvakov ima zagotovljenih že 26 klubov:

Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid (Jan Oblak), Sevilla (vsi Španija), Bayern München, RB Leipzig (Kevin Kampl), Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen, Eintracht Frankfurt (vsi Nemčija), Manchester City, Liverpool, Chelsea, Tottenham (vsi Anglija), AC Milan, Juventus, Inter (Samir Handanović), Napoli (vsi Italija), PSG, Marseille (oba Francija), Porto, Sporting Lizbona (oba Portugalska), Ajax (Nizozemska), Red Bull Salzburg (Benjamin Šeško – Avstrija), Šahtar Doneck (Ukrajina), Club Brugge (Belgija), Celtic Glasgow (Škotska)

Pari play-offa kvalifikacij za ligo prvakov:

Qarabag (Aze) - Viktoria Plzen (Češ)
Bodö/Glimt (Nor) - Dinamo Zagreb (Hrv)
Maccabi Haifa (Izr) - Crvena zvezda (Srb)
Köbenhavn (Dan) – Trabzonspor (Tur)
Dinamo Kijev (Ukr) - Benfica Lizbona (Por)
Glasgow Rangers (Ško) - PSV Eindhoven (Niz)

Prve tekme bodo 16. in 17. avgusta, povratne pa teden dni pozneje.

NŠ Mura : NK Maribor, 1. snl, Marko Šuler
Sportal Marko Šuler: Najlažje bi bilo pribijati na križ
Ne spreglejte