Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
24. 4. 2023,
20.44

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

2

Natisni članek

pokal Slovenije 1. SNL The New Saints Larne NK Olimpija NK Olimpija Crvena zvezda

Ponedeljek, 24. 4. 2023, 20.44

1 leto

Seznam prvakov in pokalnih zmagovalcev v Evropi

Riera tega nogometašem Olimpije ne bo dovolil

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

2

Albert Riera | Albert Riera želi v krstni sezoni kot trener Olimpije osvojiti obe največji slovenski lovoriki. Zato nogometašem ne bo pustil, da bi se v zaključku sezone preveč sprostili. | Foto Vid Ponikvar

Albert Riera želi v krstni sezoni kot trener Olimpije osvojiti obe največji slovenski lovoriki. Zato nogometašem ne bo pustil, da bi se v zaključku sezone preveč sprostili.

Foto: Vid Ponikvar

Nogometaši Olimpije so si naslov slovenskega prvaka zagotovili že pred dobrim tednom dni, a želijo zbirko lovorik še olepšati. V pokalu se jim ponuja priložnost, da bi prvič po petih letih osvojili dvojno krono. Če bi jim uspelo, valižanskemu prvaku The New Saints pa bi konec tedna spodletelo v finalu pokala, bi lahko zmaji 6. maja postali celo prvi klub v širni Evropi z dvojno krono v letu 2023!

Agron Šalja
Sportal Olimpija v izdihljajih vknjižila točko, Celje v Spodnji Šiški do pomembne zmage

Zmaje je v nedeljo v Novi Gorici, kjer se je na tribunah zbralo veliko navijačev Olimpije, pozdravil novogoriški špalir v čast prvakov. S tem pa še niso uresničili vseh želja. Lovoriko želijo osvojiti tudi v pokalnem tekmovanju, kjer so od končnega cilja oddaljeni le še dva koraka. Prvo oviro bodo poskušali preskočiti v sredo, ko v Stožice prihaja drugoligaš Aluminij.

''Za finale potrebujemo zmago. Naredili bomo vse, da pridemo do nje. Imamo ozek kader, a vsi fantje so sposobni dati veliko. Vsi si želijo igrati in lahko igrajo,'' je po remiju v Novi Gorici, kjer je prvič nastopil kot že uradni slovenski prvak, sporočil Albert Riera. Španec je v nedeljo v novogoriškem Športnem parku pogrešal več zbranosti v vrstah varovancev, ki niso pokazali vsega, kar so zmožni. Dvoboj se je končal brez zmagovalca (2:2), tako da se je Maribor približal zmajem na -13. 

Vidovšek: Trener nam ne dovoli, da se sprostimo

Nogometaši Olimpije so prejšnji teden proslavljali naslov državnega naslova. | Foto: Grega Valančič/Sportida Nogometaši Olimpije so prejšnji teden proslavljali naslov državnega naslova. Foto: Grega Valančič/Sportida Vratar Olimpije Matevž Vidovšek, ki ga je dvakrat premagal Dario Kolobarić, je poudaril, kako bi morali nogometaši Olimpije v mestu vrtnic prikazati več. Z domnevo, da so se po proslavljanju državnega naslova preveč sprostili in v dvoboj z Gorico vstopili brez večjega tekmovalnega naboja, s tem pa je padla tudi motivacija, se ne strinja.

''Trener nam ne pusti, da se sprostimo. Zavedamo se, da nas čaka še nekaj tekem in pokal. Pomanjkanje motivacije ni bil razlog za tokratni izkupiček. Pripravljamo se za Evropo, zato moramo igrati naprej in napredovati,'' poudarja koroški orjak, ki ga čez dober mesec najverjetneje čaka še ena reprezentančna akcija, ko se bo Kekova četa v kvalifikacijah za Euro 2024 merila s Finsko in Dansko.

Olimpija je tako še zelo resno v igri, da sezono 2022/23, ki jo je v dobršni meri zaznamoval trenerski čudodelec Riera, sklene z dvojno krono. Če valižanski prvak The New Saints, s 15 naslovi najuspešnejši nogometni klub v Walesu (izmed tistih, ki tekmujejo v državnem prvenstvu in niso vključeni v angleška tekmovanja) in eden redkih s profesionalnim pogonom, 30. aprila v finalu premaga Bala Town, bo tako postal prvi klub v Evropi v letu 2023 z dvojno krono. Če pa bo ekipi The New Saints spodletelo, bi se lahko priložnost za prvo dvojno krono v letu 2023 ponudila Olimpiji. Če bi seveda zmaji v polfinalu preskočili kidriško oviro, nato pa še 6. maja zmagovalca torkovega polfinala med Bistrico in Mariborom.

Seznam prvakov in pokalnih zmagovalcev v Evropi:

Država Prvak Pokalni zmagovalec
Albanija   polfinale (26. april in 11. maj)
Anglija   finale Manchester City - Manchester United (3. junij)
Armenija   finale Širak - Urartu (13. maj)
Avstrija   finale Rapid Dunaj - Sturm Gradec (30. april)
Azerbajdžan   polfinale (26./27. april) 
Belgija   finale Mechelen - Antwerp (30. april)
Bolgarija   polfinale (25./26. april in 10./11. maj)
Bosna in Hercegovina   finale Zrinjski Mostar - Velež Mostar (7. maj)
Ciper   polfinale (26. april)
Češka   finale Sparta - Slavia (3. maj) 
Črna gora   polfinale (3. maj)
Danska   polfinale (25./26. april in 11. maj)
Francija   finale Nantes - Toulouse (29. april)
Grčija   finale AEK Atene - PAOK Solun (20. maj)
Hrvaška   finale Hajduk Split - Šibenik (24. maj)
Italija   polfinale (26./27. april)
Izrael   polfinale (2./3. maj)
Kosovo   finale Prishtina - Gjilani 
Luksemburg   četrtfinale (26. april)
Madžarska   finale Budafoki MTE - Zalaegerszegi TE (3. maj)
Moldavija   polfinale (26. april in 3. maj)
Nemčija   polfinale (2. in 3. maj)
Nizozemska   finale Ajax - PSV Eindhoven (30. april)
Poljska   finale Legia Varšava - Rakow Czestochowa (2. maj)
Portugalska   polfinale (25. in 26. april, 4. maj)
Romunija   polfinale (26. in 27. april)
Rusija   polfinale (3. in 16. maj)
Severna Irska Larne finale Ballymena United - Crusaders (7. maj)
Severna Makedonija   finale Struga - Makedonija GjP (20. maj)
Slovaška   finale Spartak Trnava - Slovan Bratislava (1. maj)
Slovenija Olimpija Ljubljana polfinale (25. in 26. april)
Srbija Crvena zvezda četrtfinale (3. maj)
Škotska   polfinale (29 in 30. april)
Španija   finale Real Madrid - Osasuna (6. maj)
Švica   finale Young Boys - Lugano (4. junij)
Turčija   polfinale (24. april in 3./4. maj)
Ukrajina   četrtfinale (1., 2. in 3. maj)
Wales The New Saints finale The New Saints - Bala Town (30. april)
V tabeli so izpuščeni prvaki in pokalni zmagovalci nekaterih manjših evropskih držav, pa tudi nekaterih lig, ki potekajo v drugačnih časovnih okvirih.
V ligah petice, kjer je zgoščena največja kakovost, prednjači pa vrhunski nogomet, v katerem je zelo zahtevno osvajanje točk, sta v tem trenutku najbližje državni zvezdici Napoli (+17 v Italiji) in Barcelona (+11 v Španiji). Konkretno prednost ima tudi PSG (+8 v Franciji), bolj izenačeno pa je v Angliji in Nemčiji, kjer ima Arsenal pred Manchester Cityjem ob dveh odigranih tekmah več +5, v sredo pa gostoval na Etihadu, Borussia Dortmund pa ima v Nemčiji točko prednosti pred Bayernom, ki mu grozi, da bi lahko sezono končal brez lovorike.

Crvena zvezda je postala srbski nogometni prvak že šestič zapored. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Crvena zvezda je postala srbski nogometni prvak že šestič zapored. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Izmed klubov, ki so si v sezoni 2022/23 že zagotovili naslov državnega prvaka, takšni so štirje (poleg Olimpije še prvaki Srbije, Severne Irske in Walesa), je v igri za dvojno krono tudi Crvena zvezda. Rdeče-beli, ki so postali srbski prvaki že šest krogov pred koncem, bodo 3. maja v četrtfinalu pokala gostovali v Kruševcu pri Napredku.

Kar zadeva pet najmočnejših lig v Evropi, po dvojni kroni vsaj delno diši le na Otoku. Manchester City je namreč v angleškem prvenstvu tik pod vrhom, a ima že v sredo, ko bo na Etihadu gostil Arsenal, izjemno priložnost, da prekriža šampionske načrte topničarjev. City se bo potegoval tudi za pokalno lovoriko. Na Wembleyju se bo pomeril proti Manchester Unitedu, ki je v tej sezoni osvojil ligaški pokal.

Manchester City ostaja v igri za dvojno krono v Angliji. | Foto: Reuters Manchester City ostaja v igri za dvojno krono v Angliji. Foto: Reuters

V Španiji se nasmiha naslov Barceloni, ki pa je v polfinalu pokala ostala praznih rok proti Realu, v Italiji je že vse pripravljeno za šampionsko zabavo Napolija, ki je v pokalu presenetljivo izpadel že v osmini finala, vodilni francoski prvoligaš PSG je v pokalu izgubil na gostovanju v Marseillu, vodilna nemška kluba Borussia Dortmund in Bayern, ki ju na lestvici bundeslige deli le točka, pa sta izpadla v četrtfinalu.

Žiga Jan Repas
Sportal Nenavaden prizor, ki ga ne vidimo pogosto v nogometu
Ne spreglejte