Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 4. 2023,
19.25

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82

5

Natisni članek

1. SNL Prva liga Telemach NK Olimpija NK Olimpija NK Tabor Sežana NK Radomlje NK Mura NK Maribor NK Maribor NK Koper ND Gorica NK Domžale NK Celje NK Bravo

Nedelja, 23. 4. 2023, 19.25

1 leto

1. SNL, 32. krog

Olimpija v izdihljajih vknjižila točko, Celje v Spodnji Šiški do pomembne zmage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82

5

Agron Šalja | Agron Šalja je prvič vodil Gorico, ki je z 2:2 remizirala z novopečenim prvakom Olimpijo. | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Agron Šalja je prvič vodil Gorico, ki je z 2:2 remizirala z novopečenim prvakom Olimpijo.

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Na uvodni nedeljski tekmi 32. kroga so nogometaši Gorice, ki jih je prvič vodil Agron Šalja, remizirali z Olimpijo (2:2). Novogoričani so dvakrat vodili, obakrat je zadel Dario Kolobarić, Ljubljančani pa dvakrat izenačili, drugič v 87. minuti, ko se je pod gol podpisal Juan Pascal Estrada. Novopečeni prvak je imel na tribunah bučno podporo navijačev, na neke vrste "ponovnem srečanju" različnih generacij se je zbralo več sto privržencev ljubljanskega kluba. V sklepnem dejanju kroga so Celjani do pomembne zmage prišli v Spodnji Šiški, Bravo so premagali s 3:0. Nogometaši Maribora so se po prvi zmagi v tej sezoni nad Domžalami utrdili na drugem mestu, Mura je po gostujoči zmagi nad zadnjeuvrščenim Taborom skočila na peto mesto, Radomlje in Koper pa so se razšli brez zmagovalca. 

Julio Cesar
Sportal Nogometaše Olimpije presenetil zvezdniški obisk

1. SNL, 32. krog:

Sobota, 22. april:

Nedelja, 23. april:

Nedelja se je začela z nogometnim spektaklom v Novi Gorici, kjer sta se merila kluba, ki sta poleg absolutnega rekorderja Maribora (16 naslovov) osvojila največ lovorik. Zmaji so jih sedem, od tega tri v novi klubski preobleki po vrnitvi v 1. SNL leta 2009, Gorica pa je bila najboljša v državi kar štirikrat. Slavnega obdobja, ko je spadala med najmočnejše slovenske ekipe, hkrati pa razvila kar nekaj pomembnih reprezentantov, je bilo že davno konec.

Vrtnice v zadnjih letih tarejo finančne težave, borba za preživetje. Plešejo med drugo in prvo ligo, podobno se dogaja tudi v tej sezoni. Za nameček se je klubsko vodstvo odločilo, da legendarnega Edoarda Rejo, ki mu je v zadnjih tednih ponagajalo zdravje, na položaju trenerja zamenja Agron Šalja. Juan Pascal Estrada je v zadnjih minutah rednega dela tekme zadel za končnih 2:2. | Foto: Nik Moder/Sportida Juan Pascal Estrada je v zadnjih minutah rednega dela tekme zadel za končnih 2:2. Foto: Nik Moder/Sportida Ta se je leta 2021 že izkazal za imenitnega rešitelja, ko je Celjanom po klavrnih rezultatih predhodnikov zagotovil obstanek, danes pa na klopi Gorice debitiral z remijem, čeprav se je njegovo moštvo spogledovalo tudi z zmago.

V mesto vrtnic se je odpravilo več sto navijačev Ljubljančanov, na tribunah so se zbrale različne generacije pripadnikov navijaške skupine Green Dragons, ki so bučno spodbujale novopečene slovenske prvake. A v 16. minuti so imeli razlog za veselje navijači domačih, Ahmed Ankrah je s podajo zaposlil Daria Kolobarića, ta je preigral Agustina Doffa in premagal Vidovška za vodstvo z 1:0. Tri minute pozneje nova napaka Ljubljančanov, a je gostujoči vratar zaustavil poskus Goričanov.

Praktično iz naslednje akcije pa je izenačila Olimpija. Kapetan Timi Max Elšnik je ustrelil z razdalje in, tudi s pomočjo domačega Zvonimirja Petrovića, od katerega se je žoga odbila, zadel za 1:1. Po izenačenju je pobudo prevzela zasedba španskega stratega Alberta Riere, a do konca prvega polčasa zmajem ni več uspelo premagati Matevža Dajčarja. Je bilo pa v 40. minuti vroče pred vrati Vidovška, ko bi si zeleno-beli skoraj zabili avtogol, a jih je rešil okvir vrat. Ekipi sta se na odmor odpravili z izenačenjem (1:1).

Drugi polčas se je začel s pritiskom Olimpije, ki je nadzorovala potek srečanja, a se Dajčar ni pustil premagati. V 62. minuti pa lep protinapad Novogoričanov. Ankrah je s podajo lepo zaposlil Kolobarića, ta pa preigral ljubljansko obrambo, z Vidovškom na čelu, in z drugim golom zvišal na 2:1. Gorica je vodstvo držala do 87. minute, ko je po kotu Olimpije pred domačim golom žogo v gol za izenačenje na 2:2 poslal Juan Pascal Estrada in postavil končni rezultat.

Olimpija ima pred drugim Mariborom štiri tekme pred koncem 13 točk prednosti. Še vedno ima nekaj teoretičnih možnosti, da poruši slovenski rekord (končna razlika Maribora v sezoni 2011/12 je znašala +20). Gorica, ki je nazadnje premagala Olimpijo 21. julija 2018 z 2:0, je deveta, osem točk za osmim Bravom.

Največja prednost ob koncu sezone v zgodovini 1. SNL:

+20 Maribor pred Olimpijo (sezona 2011/12)
+19 Maribor pred Gorico (1999/00)
+17 Domžale pred Gorico (2006/07)
+13 Gorica pred Domžalami (2004/05)
+13 Maribor pred Gorico (2016/17)

Matevž Vidovšek
Sportal Olimpija najhitrejša v Evropi? Skoraj.

Celjani so zmagali s 3:0. | Foto: Grega Valančič/Sportida Celjani so zmagali s 3:0. Foto: Grega Valančič/Sportida

Celjani ostajajo v ugodnem položaju za Evropo

Na zadnji tekmi kroga sta se pomerila Bravo in Celje. Čeprav najmanjše prvoligaško igrišče v 1. SNL ne ustreza Celjanom, so ti slavili zanesljivo zmago (3:0) in zadržali zelo ugoden položaj v boju za Evropo. 

Aljoša Matko je k zmagi prispeval dva gola. | Foto: Grega Valančič/Sportida Aljoša Matko je k zmagi prispeval dva gola. Foto: Grega Valančič/Sportida Goste je v 31. minuti v vodstvo popeljal Chukwubuikem Ikwuemesi, z devetim golom sezone je postavil izid prvega polčasa. Bravo je drugi polčas začel napadalneje, v 47. minuti je iz bližine streljal David Flakus Bosilj, a se je izkazal Matko Obradović, vratar gostov. Dve minuti pozneje pa so Ljubljančani zadeli, Martin Kramarič je podal za hrbet celjske obrambe, kamor je stekel Denis Bušnja. Ta je sicer premagal Obradovića, a iz res malenkostnega prepovedanega položaja. Celjani so prednost podvojili v 59. minuti, ko je proti vratom stekel Aljoša Matko, nekdanji član Brava, in na koncu ugnal Matijo Orbanića. Bravo je iskal priključek, a mu Celjani, pri katerih trener Roman Pilipčuk ni opravil niti ene menjave, niso pustili posebej veliko prostora za kakšno nevarnejšo akcijo. V sodnikovem dodatku je Matko spodkopal žogo ter jo poslal čez Orbanića v mrežo za končnih 3:0.

Celjani so s tem vknjižili pomembno zmago v boju za Evropo, trenutno so na tretjem mestu, pred najbližjim zasledovalcem Koprom imajo pet točk prednosti.

Ljudski vrt zaploskal najbolj vročemu napadalcu 1. SNL

V Ljudskem vrtu sta se v soboto zvečer pod žarometi merila Maribor in Domžale. Gostje v tej sezoni še niso izgubili proti vijolicam, na zadnji tekmi pa so prvič ostali praznih rok. V dvoboj so vstopili zelo borbeno in nase opozorili z nekaterimi zelo ostrimi prekrški. Tako je Daniel Offenbacher prejel rumeni karton že v prvi, Abraham Nwankwo pa v 16. minuti. Malce pred tem je najboljši strelec 1. SNL Žan Vipotnik zatresel domžalsko mrežo. Po sijajnem prodoru, v katerem se je otresel dveh nogometašev Domžal, je premagal Gašperja Tratnika, a se je veselil le nekaj sekund. Sodnik je s pomočjo sistema VAR zaradi nedovoljenega položaja razveljavil zadetek. Mariborčani so z golom Žana Vipotnika ugnali Domžalčane. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Mariborčani so z golom Žana Vipotnika ugnali Domžalčane. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Domžalčani so prvič ogrozili vrata v 18. minuti. Le nekaj centimetrov jih je delilo od atraktivnega zadetka. Ni manjkalo veliko, pa bi Jošt Pišek z mojstrskim strelom premagal Menna Bergsena. Nizozemec je bil že premagan, a je mladi zvezni igralec Domžal zatresel prečko. Nato se je žoga odbila do Franka Kovačevića, ki je z neposredne bližine poslal žogo mimo vrat. V prvem polčasu so večkrat v okvir vrat streljali gostje iz Domžal (2:1), na semaforju pa je bil izpisan rezultat 0:0.

Fotogalerija s tekme v Mariboru, foto Blaž Weindorfer/Sportida:

Fotogalerija
1 / 12

Drugi polčas se je začel imenitno za Mariborčane. V 47. minuti je Ivan Brnić poslal predložek pred vrata Domžal, Žan Vipotnik pa je kot že tolikokrat v tej sezoni izkoristil asistenco Dalmatinca in z neposredne bližine zatresel mrežo Rožmanove čete. To je bil že 18. zadetek najboljšega strelca 1. SNL, ki bi lahko v poletnem prestopnem roku zapustil Ljudski vrt. Le tri minute pozneje je sledil nov udarec za goste, saj je po ostrem prekršku nad Vipotnikom, ko ga je odrinil, drugi rumeni karton prejel Nwankwo. Maribor je tako v zadnje pol ure srečanja vstopil z igralcem več, a se borbeni gostje niso predali.

Žan Vipotnik je dosegel že 18. zadetek v tej sezoni in odločil zmagovalca. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Žan Vipotnik je dosegel že 18. zadetek v tej sezoni in odločil zmagovalca. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

V 71. minuti je sreča še drugič na tej tekmi pustila na cedilu Jošta Piška. Mladi nogometaš Domžal je izvedel prosti strel, nato pa podobno kot v prvem polčasu zadel prečko. Vratar Maribora Menno Bergsen se je tako še drugič na tej tekmi zahvalil sreči, da je zadržal svojo mrežo nedotaknjeno. Okvir vrat so zatresli tudi gostitelji, mladi napadalec iz BiH Luka Božičković je v sodnikovem podaljšku po podaji Brnića zatresel vratnico. Tako je ostalo pri tesni zmagi Maribora, s katero so se vijolice utrdile na drugem mestu, Domžalčani pa so na lestvici padli na šesto mesto. 

Napet zaključek na Krasu, Klepač zlati adut Mure

Na Krasu je bilo zelo zanimivo v zadnjem delu srečanja. Ljubitelji nogometa so na stadionu Rajka Štolfa čakali na prvi zadetek vse do 73. minute, ko je v polno zadel Mihael Klepač. Hrvat, ki je v igro vstopil šele kot rezervist, se je izkazal s prodiranjem ob robu kazenskega prostora in natančnem strelu v desni spodnji kot, s katerim je premagal Jana Koprivca. Na drugi strani je vratar Mure Klemen Mihelak še nepremagan. V 76. minuti je navdušil s posredovanjem po zelo nevarnem strelu Luke Šušnjare.

Mihael Klepač, strelec nepozabnega zadetka na tekmi v Ljudskem vrtu (2021), po kateri je Mura postala slovenski prvak, je bil veliki junak zmage črno-belih na Krasu. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Mihael Klepač, strelec nepozabnega zadetka na tekmi v Ljudskem vrtu (2021), po kateri je Mura postala slovenski prvak, je bil veliki junak zmage črno-belih na Krasu. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Ko je Klepač zadel v polno še drugič, podajo je prispeval Mirlind Daku, se je zdelo, da bodo črno-beli zlahka prišli do zmage, a je že v naslednjem napadu za razburljivo končnico poskrbel Aleksander Zeljković. Mladi nogometaš Tabora, nekdanji up Olimpije, je z natančnim strelom z roba kazenskega prostora dosegel prvi zadetek, odkar nastopa v 1. SNL. Tabor je znižal na 1:2, oživele so tudi tribune, a so se na koncu vendarle veselili gostje. Zmaga bi bila lahko še prepričljivejša, a je bil zadetek Lazarja Zličića zaradi nedovoljenega položaja razveljavljen. Strateg Dejan Grabić je dočakal prvo zmago v gosteh, odkar vodi Muro, in napovedal resno kandidaturo za Evropo.

Nekdanja sodelavca sta se razšla z remijem

Uvodno dejanje 32. kroga je postreglo z nenavadnim razpletom. Vse je bilo odločeno že v prvem polčasu. V Športnem parku v Domžalah se je mreža prvič zatresla že v 2. minuti. Izkušeni nogometaš Kopra Matej Palčič je z desne strani poslal predložek pred vrata gostiteljev, kjer je bil mladi vratar Luka Baš (21-letni Trboveljčan je tik pred srečanjem vskočil med vratnici namesto napovedanega Emila Velića, ki je začutil bolečine v hrbtu) neodločen. Žoge se je tako nenadejano dokopal Bright Edomwonyi, izkoristil darilo domače obrambe in spretno popeljal Primorce v vodstvo z 1:0. Nigerijec je dosegel šesti zadetek v tej sezoni.

Zoran Zeljković in Oliver Bogatinov sta po remiju v Domžalah s Koprom in Radomljami še korak bližje Evropi oziroma obstanku. | Foto: Grega Valančič/Sportida Zoran Zeljković in Oliver Bogatinov sta po remiju v Domžalah s Koprom in Radomljami še korak bližje Evropi oziroma obstanku. Foto: Grega Valančič/Sportida

Koprčani so zadržali tesno prednost vse do sodnikovega podaljška, nato pa je za izenačenje poskrbel prvi strelec Radomljanov Ester Sokler. Dosegel je že osmi zadetek v tej sezoni, zanimivo pa je, da je v karieri mrežo Kopra zatresel že sedemkrat. Največkrat v dresu Celja, v tej sezoni pa trikrat kot "mlinar". Podajo je prispeval Vicko Ševelj. Tako so gostje povedli v samem začetku srečanja, Radomljani pa izenačili v izdihljajih prvega polčasa. Rezultat se do konca ni spreminjal. Čeprav so si Primorci pripravili več priložnosti, se je dvoboj končal brez zmagovalca. Radomljani so tako še korak bližje obstanku, Koper pa, če si bodo največji tekmeci znova privoščili spodrsljaj, Evropi. Obračun nekdanjih sodelavcev, Oliverja Bogatinova in Zorana Zeljkovića, se je tako razpletel z remijem.

NK Olimpija prvak 2023 slavje
Sportal Olimpija bo morala po derbiju globoko seči v žep, plačal bo tudi Maribor

Najboljši strelci:

18 – Žan Vipotnik (Maribor), 
15 – Mirlind Daku (Mura),
12 – Mario Kvesić (Olimpija), 
11 – Martin Kramarič (Bravo), 
10 – Andrej Kotnik (Koper), Franko Kovačević (Domžale), 
9 - Charles Chukwubuikem Ikwuemesi (Celje), 
8 – Svit Sešlar (Olimpija), Ester Sokler (Radomlje), Aljoša Matko (Celje),
7 – Ivan Durdov (Domžale), Mihael Klepač (Mura), Marko Tolić (Maribor),
6 – Ivan Brnić (Maribor), Bright Edomwonyi (Koper), Mustafa Nukić (NK Olimpija), Rui Pedro (Olimpija).

NK Olimpija prvak 2023 slavje
Sportal Lani Tavares, letos Elšnik! Olimpija jih ima čarobnih sedem.
Olimpija Maribor Albert Riera
Sportal Doktorsko delo španskega čudodelca, ki ne odmeva le v Sloveniji
Olimpija Maribor
Sportal Trener Maribora se je posul s pepelom in potožil: To je nesprejemljivo
Albert Riera
Sportal Pravljična zgodba Alberta Riere očarala tudi Špance
NK Olimpija prvak 2023 NK Maribor
Sportal Štej do 11
Ne spreglejte