Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 6. 2024,
22.58

Osveženo pred

2 tedna, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,80

Natisni članek

Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo italijanska nogometna reprezentanca srbska nogometna reprezentanca Armenija Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca Euro 2024 Euro 2024

Torek, 4. 6. 2024, 22.58

2 tedna, 1 dan

Prijateljske tekme (4. junij)

Sanjska vrnitev Josipa Iličića ob zmagi Slovenije, poraz Srbije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,80
Slovenija : Armenija slovenska nogometna reprezentanca Josip Iličić | Slovenski nogometaši so slavili z 2:1. | Foto www.alesfevzer.com

Slovenski nogometaši so slavili z 2:1.

Foto: www.alesfevzer.com

Slovenska nogometna reprezentanca je v Stožicah na pripravljalni tekmi za Euro z 2:1 (1:0) premagala Armenijo. Odločilni zadetek za zmago je štiri minute po vstopu v igro dosegel povratnik v izbrano vrsto Josip Iličić. Srbija, s katero se bo Slovenija na Euru za točke potegovala 20. junija v Münchnu, je z 1:2 klonila na gostovanju na Dunaju proti Avstriji. Cristiano Ronaldo je izpustil dvoboj med Portugalsko in Finsko, ki ga je njegova reprezentanca dobila s 4:2, evropski prvak Italija pa se je v obračunu dveh italijanskih strategov brez zadetkov razšla s Turčijo.

Slovenija Armenija
Sportal Kek: Iličić? Nogomet je tudi karma. Zna tudi nagraditi.
Slovenija : Armenija slovenska nogometna reprezentanca Josip Iličić
Sportal Josip Iličić ob reprezentančni vrnitvi zanetil splet
Lovro Majer
Sportal Hrvaška prepričljiva brez Modrića, gladka zmaga prvih favoritov Eura

Prijateljske tekme (torek, 4. junij):

Po ponedeljku, ko sta najvišjo zmago dneva na prijateljskih obračunih vknjižili Anglija, ki je v Newcastlu s 3:0 premagala Bosno in Hercegovino, ter Hrvaška, ki je na Reki z istim rezultatom ugnala Severno Makedonijo, je bila danes na delu tudi slovenska izbrana vrsta. Za Slovenijo je v 11. minuti zadel Jan Mlakar, v 56. je izenačil Varazdat Harojan, v 63. pa je za končnih 2:1 poskrbel povratnik Josip Iličić.

Slovenija : Armenija 2:1 (1:0)

Stadion Stožice, gledalcev 8.389, sodniki: Argiru, Eglezu in Dimitradis (vsi Ciper).
Strelci: 1:0 Mlakar (11.), 1:1 Harojan (56.), 2:1 Iličić (63.).
Slovenija: Belec, Janža, Bijol, Drkušić (od 79. Zaletel), Karničnik, Kurtić (od 59. Elšnik), Gnezda Čerin, Horvat (od 71. Lovrić), Mlakar (od 59. Stojanović), Šporar (od 79. Gorenc Stanković), Vipotnik (od 59. Iličić).
Armenija: Čančarević, Tiknizjan (od 78. Grigorjan), Mkrtčjan, Harojan, Arutjunjan, Hovhanisjan (od 78. Davidjan), Serobjan (od 67. Šaghojan), Spertsjan, Sevikjan (od 67. Bičahčjan), Dašjan (od 73. Harutjunjan), Miranjan (od 73. Tarakčjan).
Rumeni kartoni: Horvat; Harojan, Spertsjan.
Rdeči karton: /.

Zmaga Slovenije, Kek mora sporočiti končni seznam do četrtka  Matjaž Kek bo moral na razširjenem seznamu do četrtka prečrtati štiri imena. | Foto: www.alesfevzer.com Matjaž Kek bo moral na razširjenem seznamu do četrtka prečrtati štiri imena. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija je led, kar se tiče junijskih pripravljalnih tekem na Euro, prebila v Stožicah z zmago z 2:1 proti Armeniji, s katero se je pomerila prvič v obdobju državne samostojnosti. Selektor Matjaž Kek ni računal na Žana Celarja, Nina Žuglja, Žana Vipotnika in Miho Blažiča, na klopi pa sta obsedela tudi Benjamin Šeško in Benjamin Verbič.

Priložnost za nastop so dočakali številni igralci z razširjenega seznama 30 imen, ki v kvalifikacijah za Euro 2024 niso bili v osrednjih vlogah. Na klopi je tekmo začel tudi Sandi Lovrić, ki pa je v igro vstopil v 71. minuti in zaigral prvič po dveh mesecih, ko se je huje poškodoval pri Udineseju.

Iličić dočakal veliki trenutek

Po poltretjem letu pa je državni dres oblekel Josip Iličić, ki je  v igro vstopil v 59. minuti, štiri minute kasneje pa dosegel tudi zadetek. To je bil čustven dan za 36-letnega velikana slovenskega nogometa, ki se spogleduje s tako želenim nastopom na velikem tekmovanju. Iličić je zabeležil svoj jubilejni 80. nastop za Slovenijo in se na večni lestvici izenačil z najboljšima strelcema Slovenije vseh časov, Zlatkom Zahovićem (35 zadetkov) in Milivojem Novakovićem (32), ki sta državni dres v bogatih karierah oblekla ravno 80-krat.

Josip Iličić je ekspresno po vstopu v igro zadel za 2:1. | Foto: www.alesfevzer.com Josip Iličić je ekspresno po vstopu v igro zadel za 2:1. Foto: www.alesfevzer.com

To je bil pomemben obračun zlasti za selektorja Matjaža Keka, ki mora najpozneje do četrtka na razširjenem seznamu prečrtati štiri mesta in sporočiti Uefi končni seznam 26 potnikov na Euro.

Mlakar v polno za vodstvo

Začetna enajsterica Slovenije za tekmo z Armenijo:

Slovenci so v enajsti minuti prišli do vodstva. Najprej je predložek v kazenski prostor Armenije poslal Erik Janža, a je bila na mestu obramba Armencev, ki je žogo odbila, a je ta pristala pred Janom Mlakarjem, ki je z močnim strelom žogo pospravil v desno stran vrat gostov. 

Jan Mlakar je zadel za vodstvo Slovenije. | Foto: www.alesfevzer.com Jan Mlakar je zadel za vodstvo Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com

To je bil hkrati v prvem polčasu tudi edini zadetek v Stožicah, čeprav je bila Slovenija sploh v sodnikovem dodatku prvega dela zelo podjetna. Najprej se je v kazenskem prostoru gostov sam znašel Tomi Horvat, ki je nameril v zgodnji levi kot vrat Armenije, a je Ognjen Čanačarević preprečil zadetek. Zatem je prišel do odbite žoge še Žan Vipotnik, a je bil še enkrat več na mestu vratar Armenije. Slovenci so imeli v prvih 45 minutah 58 odstotkov igralnega časa žogo v svoji posesti, ob tem so trikrat sprožili v okvir vrat nasprotnika, medtem ko so Armenci ostali brez strela v okvir. 

Armenci na začetku drugega polčasa pritisnili na vrata Slovenije

Takoj na začetku drugega polčasa so zapretili gostujoči nogometaši. Najprej je v 47. minuti v kazenskem prostoru v boju z Žanom Karničnikom padel Artur Miranjan in zahteval najstrožjo kazen, a je sodniška piščalka ostala nema. Zatem pa je minuto kasneje z roba kazenskega prostora Artur Serobjan močno sprožil proti slovenskim vratom, žoga je ob tem oplazila še enega izmed nogometašev Slovenije, tako da je imel Vid Belec kar nekaj preglavic, da je žogo izbil čez vratnico. Podjetnejši vstop v drugi polčas je sadove obrodil v 56. minuti, ko je na 1:1 poravnal Varazdat Harojan. Ta je po podaji iz kota Eduarda Spercjana z glavo spravil za hrbet Vida Belca.

Sporočilo Josipu Iličiću v Stožicah. | Foto: www.alesfevzer.com Sporočilo Josipu Iličiću v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com Iličić takoj po vstopu za novo vodstvo

Selektor Matjaž Kek je takoj zatem opravil trojno menjavo. Iz igre je potegnil Jasmina Kurtića, Jana Mlakarja in Žana Vipotnika, v igro pa poslal Timija Maxa Elišnika, Petra Stojanovića in Josipa Iličića. Slednji je ekspresno pokazal svoje mojstrstvo, potem ko je sprejel podajo Stojanovića na desni strani kazenskega prostora, preigraval, nato pa spretno in močno neubranljivo v 63. minuti sprožil v zgornji desni kot gola Armenije.

Zatem so si novo imenitno priložnost v 67. minuti priigrali gostje, a je Edgar Sevikjan sprožil malce nad prečko. Selektor Kek je nato v 71. minuti opravil še četrto menjavo, namesto Horvata je v igro vstopil Sandi Lovrić, ki se vrača po poškodbi. Slabih deset minut kasneje pa sta igrišče zapustila še Andraž Šporar, ki mu je sicer pred tem eden od armenskih nogometašev grdo stopil na gleženj, in Vanja Drkušić, Kek pa je v ogenj poslal še Jona Gorenca Stankovića in Žana Zaletela. Obe strani si nato do konca obračuna nista priigrali omembe vrednih priložnosti, Stožice pa je z zmago z 2:1 zapustila Slovenija.

Izbrance Matjaža Keka pred EP v soboto ob 15. uri prav tako v Stožicah čaka še obračun z Bolgarijo.

Avstrija je premagala Srbijo. | Foto: Guliverimage Avstrija je premagala Srbijo. Foto: Guliverimage Poraz Srbov na Dunaju

Po Angliji, ki je v mešani postavi, manjkali so številni zvezdniki otoškega nogometa, v ponedeljek odpravila Bosno in Hercegovino (3:0), sta se v torek tako izmed udeležencev Eura v skupini C na prijateljskih srečanjih predstavili še Slovenija in Srbija. Orli, ki jih vodi Dragan Stojković Piksi, so na Dunaju z 1:2 klonili proti Avstriji. Za vodstvo gostiteljev je v 10. minuti zadel Patrick Wimmer, le tri minute kasneje pa je na 2:0 povišal Christoph Baumgartner. Na drugi strani je v 35. minuti na 1:2 znižal Strahinja Pavlović, s tem pa postavil tudi končni izid.

Najboljši strelec Aleksandar Mitrović, ki je pred nekaj dnevi skupaj s Sergejem Milinkovićem-Savićem spravil v solze Cristiana Ronalda in osvojil pokalno tekmovanje v Savdski Arabiji, je v igro vstopil na začetku drugega polčasa, enako velja za Nikolo Milenkovića, medtem ko je Luka Jović v igro vstopil v 75. minuti. V središču pozornosti je bil tudi nastop avstrijskega napadalca Marka Arnautovića, ki ima srbske korenine in je v tej sezoni pomagal Interju do naslova italijanskega prvaka. Ta je igral le v prvem polčasu.

Brez zadetkov med Azzurri in Turki, Ronalda ni bilo proti Finski

Italija se je v Bologni, kjer se bo v prihodnji sezoni igral nogomet tudi v ligi prvakov, brez golov razšla s Turčijo. Zanimivo je, da sta se omenjeni reprezentanci pred tremi leti srečali v Rimu ter odigrali otvoritveno srečanje Eura 2020. Azzurri so zmagali kar s 3:0, nato pa šli do konca. Na selektorskem položaju je nato prišlo do menjave, namesto Roberta Mancinija je lani jeseni prišel Luciano Spalletti, Turke pa je prevzel Vincenzo Montella in se zelo izkazal v kvalifikacijah, kjer je prehitel tudi Hrvaško. Dober vtis je pokvaril v marčevskem terminu, ko je prijateljske tekme izgubil z Madžarsko (0:1) in Avstrijo (1:6). Takrat je Avstrijec Michael Gregoritsch dosegel kar tri zadetke.

Portugalska je premagala Finsko. | Foto: Guliverimage Portugalska je premagala Finsko. Foto: Guliverimage

Devetintridesetletni portugalski superzvezdnik Cristiano Ronaldo ni zaigral na uvodni pripravljalni tekmi proti Finski, bi pa lahko prišel v poštev v soboto proti Hrvaški. Če bo nastopil takrat, bo podrl nov svetovni rekord, saj bo to njegova že 1226. tekma bodisi za klub ali za reprezentanco. Za zdaj si deli rekord (1225) z legendarnim brazilskim vratarjem Rogeriom Cenijem.

Portugalska je sicer s 4:2 premagala Finsko. Za domače so v Lizboni po vrsti zadeli zvezdniki klubov z Otoka. V 17. minuti je za 1:0 zadel član Manchester Cityja Ruben Dias, že v sodnikovem dodatku prvega polčasa je z bele pike v polno meril nogometaš Liverpoola Diogo Jota, na 3:0 pa je v 55. minuti povišal član Manchester Uniteda Bruno Fernandes. Za Finsko je nato dva zadetka dosegel Teemu Pukki (73., 77.), a je nato zmago Portugalske z drugim zadetkom na srečanju v 84. minuti potrdil Bruno Fernandes.

Slovenija navijači odbojka
Sportal Ni kaj, Slovenija je edinstven fenomen Eura!

Prijateljske tekme pred začetkom Eura:

Ponedeljek, 3. junij:

Torek, 4. junij:

Sreda, 5. junij:

Četrtek, 6. junij:

Petek, 7. junij:

Sobota, 8. junij:

Nedelja, 9. junij:

Ponedeljek, 10. junij:

zbor slovenske nogometne reprezentance
Sportal Matjaž Kek: Tekma proti Armeniji bo kot konec delovnega tedna
Slovenija Portugalska
Sportal Začelo se je z dramo v Parizu, 61 let pozneje je odmeval triler na Wembleyju
trening slovenske nogometne reprezentance Jan Mlakar
Sportal Mlakar: Vsak hoče biti tisti, ki bo začel tekmo #video
Ne spreglejte