Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Torek,
6. 10. 2020,
16.00

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

La Liga Ligue 1 serie A Bundesliga Premier League poletni prestopni rok nogometna tržnica

Torek, 6. 10. 2020, 16.00

3 leta, 6 mesecev

Po koncu poletnega prestopnega roka

Angleži v svojem filmu, največ zaslužili Italijani

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Kai Havertz | Nemec Kai Havertz je rekorder letošnjega poletja. Chelsea je zanj odštel 80 milijonov evrov. | Foto Reuters

Nemec Kai Havertz je rekorder letošnjega poletja. Chelsea je zanj odštel 80 milijonov evrov.

Foto: Reuters

Maratonski poletni prestopni rok, ki se je zaradi vseh ukrepov proti širjenju novega koronavirusa zavlekel globoko v jesen, se je pozno v ponedeljek končal. Najbogatejše ekipe v petih največjih evropskih ligah se niso držale nazaj, največ pa so, kot je že običajno, za okrepitve zapravili angleški prvoligaši. Spet so gladko prebili milijardo evrov, k temu znesku pa je največ prispeval Chelsea, ki je poskrbel tudi za najdražji prestop poletja. Nemca Kaia Havertza je v London iz Leverkusna pripeljal za 80 milijonov evrov. 

Thomas Partey Atletico
Sportal Konec je! Arsenal vabi na "zabavo", Man Utd z novo zvenečo sedmico.

Lastnik Chelseaja Roman Abramovič se je v tem poletju odločil zapravljati in trenerja Franka Lamparda razveselil z 250 milijoni evrov. Modri so poleg rekorderja poletja Havertza pripeljali še njegovega rojaka Tima Wernerja, Bena Chilwella, Hakima Ziyecha, Edourda Mendyja, Thiaga Silvo in Malango Sarra. Londončani so zdaj vsaj na papirju eni izmed kandidatov za naslov angleških prvakov. Tudi Abramovič ob veliki investiciji ne bo pričakoval nič manj, a Chelsea še zdaleč ni edini, ki je sestavil izjemno močno ekipo.

Lastnik Chelseaja Roman Abramovič je bil zelo radodaren, Frank Lampard je dobil vse, kar je želel. | Foto: Reuters Lastnik Chelseaja Roman Abramovič je bil zelo radodaren, Frank Lampard je dobil vse, kar je želel. Foto: Reuters

Vroče bo!

Leeds United je zapravil milijone ob napredovanju v premier league in sestavil zanimivo ekipo, ki bo mešala štrene tudi najboljšim. Man City je to že občutil na lastni koži. | Foto: Reuters Leeds United je zapravil milijone ob napredovanju v premier league in sestavil zanimivo ekipo, ki bo mešala štrene tudi najboljšim. Man City je to že občutil na lastni koži. Foto: Reuters Poleg že klasičnih kandidatov za naslov Liverpoola in Man Cityja so izjemno uspešno kadrovali pri Arsenalu, Evertonu in Totttenhamu, tudi novinec Leeds je zapravil več kot sto milijonov evrov, kar govori o tem, da je pred nami izjemna sezona.

Prvi osmoljenec prestopnega roka v Angliji je zagotovo Manchester United, ki je zadnji dan prestopnega roka oznanil štiri okrepitve, a ostal brez glavne tarče poletja Jadona Sancha, ki je ostal v Borussii, in brez novega osrednjega branilca, kar napoveduje mizerno sezono. Pomagal ne bo niti prihod golgeterja Edinsona Cavanija, če bo obramba tako luknjičasta kot do zdaj. Rdeči vragi so na treh prvenstvenih tekmah sezone prejeli kar 11 zadetkov, le West Brom jih je prejel več (13).

Kapetan Uniteda Harry Maguire je povsem razglašen, obramba rdečih vragov pa spominja na tekme pionirske lige.  | Foto: Reuters Kapetan Uniteda Harry Maguire je povsem razglašen, obramba rdečih vragov pa spominja na tekme pionirske lige. Foto: Reuters

Druge največje zapravljivke poletja so bile najmočnejše ekipe v italijanski ligi, ki so za okrepitve zapravile skoraj 750 milijonov evrov. Omenimo, da so ekipe v serie A ob prodaji igralcev največ zaslužile. Skoraj 680 milijonov evrov, kar je največ med vsemi.

Real se je znebil balasta, Barcelona zapravljala, a ...

V Španiji je španski prvak Real prestopni rok izkoristil le za prodaje. Znebil se je odvečnega balasta in zaslužil skoraj sto milijonov evrov. Ekipo je zapustilo (prodaja, posoja) kar 15 nogometašev, od tega tudi zvezdnika James Rodriguez in Gareth Bale, a Realova največja tekmica Barcelona ne more biti zadovoljna.

Katalonci so komaj zadržali nezadovoljenega Lionela Messija, ki je želel zapustiti ekipo, ter se na nič kaj posrečen način odpovedali Luisu Suarezu in ga poslali v Atletico. Za okrepitve so zapravili 124 milijonov evrov, a pokazati ne morejo veliko.

Ni veliko manjkalo, da bi Lionel Messi zapustil Barcelono. Skoraj zagotovo se bo to zgodilo po tej sezoni. | Foto: Getty Images Ni veliko manjkalo, da bi Lionel Messi zapustil Barcelono. Skoraj zagotovo se bo to zgodilo po tej sezoni. Foto: Getty Images

Miralem Pjanić jih je stal 60 milijonov evrov, po videnem pa Bosanec ne bo v prvem planu trenerja Ronalda Koemana. Ostal je brez prve tarče Memphisa Depaya, saj je zmanjkalo denarja, tako da ima le tri osrednje branilce, od katerih je Samuel Umititi poškodovan. V nadaljevanju sezone in v primeru poškodb bi lahko imel precej težav.

Kar zadeva prestopni rok, je to za to "poletje" vse, ekipe bodo lahko ponovno premešale in osvežile ekipe že januarja.

nogometaš iz kluba v klub odškodnina
Kai Havertz Bayer Leverkusen Chelsea 80.000.000 evrov
Arthur Barcelona Juventus 72.000.000 evrov
Victor Osimhen Lille Napoli 70.000.000 evrov
Ruben Dias Benfica Manchester City 68.000.000 evrov
Miralem Pjanić Juventus Barcelona 60.000.000 evrov

Ekipe, ki so za okrepitve zapravile največ:

klub vsota, zapravljena za okrepitve
Chelsea 247.200.000 evrov
Manchester City 156.800.000 evrov
Barcelona 124.000.000 evrov
Juventus 110.200.000 evrov
Leeds United 105.200.000 evrov

Lige, v katerih so za okrepitve zapravili največ:

Liga vsota, zapravljena za okrepitve
Premier league (Anglija) 1.377.820.000 evrov
Serie A (Italija) 747.240.000 evrov
Ligue 1 (Francija) 449.025.000 evrov
La Liga (Španija) 411.800.000 evrov
Bundesliga (Nemčija) 321.400.000 evrov

Zaslužki ob prodaji igralcev:

Liga vsota, zapravljena za okrepitve
Serie A (Italija) 679.870.000 evrov
La Liga (Španija) 493.750.000 evrov
Premier league (Anglija) 450.973.170 evrov
Ligue 1 (Francija) 380.400.000 evrov
Bundesliga (Nemčija) 324.900.000 evrov
Ne spreglejte