Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
5. 7. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,04

3

Natisni članek

Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo

Četrtek, 5. 7. 2018, 4.00

5 let, 9 mesecev

Cristiano Ronaldo in njegova morebitna selitev iz Madrida v Torino

Ozadje posla stoletja: zakaj utegne Cristiano Ronaldo res prestopiti v Juventus?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,04

3

Cristiano Ronaldo | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Sprva se je zdelo, da gre zgolj za senzacionalistično pisanje. Zdaj je že jasno, da novica o prestopu stoletja, odhodu petkratnega najboljšega nogometaša leta na svetu Cristiana Ronalda iz Reala v Juventus, še zdaleč ni tako nedolžna, kot se je sprva pričakovano zdelo večini. Zakaj si želi portugalski superzvezdnik po devetih letih zapustiti Real in zakaj se to letos poleti res utegne zgoditi?

Kaj se dogaja okoli Cristiana Ronalda?

Ko je v noči na nedeljo italijanski Tuttosport objavil senzacionalno novico, da se bo Cristiano Ronaldo poleti iz Reala preselil v Juventus, je marsikdo zamahnil z roko, a ko so takšne informacije v urah po tem začeli potrjevati nekateri zelo relevantni španski, italijanski in tudi drugi tuji mediji, je postalo jasno, da se nekaj kuha.

Daleč od tega, da je prestop stoletja, kot ga lahko mirne vesti opišemo - gre za petkratnega in ob koncu leta verjetno že kar šestkratnega najboljšega nogometaša leta na svetu -, končan. Da se bo zgodil, bo potrebnih še veliko sestankov in pogovorov, a nekaj resnega se dogaja.

Hitro je postalo jasno, da gre zares

Z Realom je osvojil vse. | Foto: Getty Images Z Realom je osvojil vse. Foto: Getty Images Da govorice niso izmišljene, gre sklepati tudi po tem, da jih za zdaj še vedno niso ovrgli pri Realu, pri katerem so medtem z izjavama za javnost odločno zanikali pisanje nekaterih francoskih medijev, da so PSG poslali ponudbo najprej za Brazilca Neymarja in potem še za mladega francoskega zvezdnika Kyliana Mbappeja.

Pa tudi besede direktorja Juventusa Beppeja Marotte, ki je dejal, da gre za zdaj samo za predlog, dajejo jasno vedeti, da se lahko superprestop, ki bi dodobra zamajal nogometni svet, zgodi.

Predlagal naj bi ga najvplivnejši nogometni agent na svetu Jorge Mendes, Ronaldov zastopnik, ki ima dobre odnose s Torinčani. Ne nazadnje je ravno pred dnevi poskrbel, da je pri Juventusu za 40 milijonov evrov odškodnine pristal portugalski reprezentant Joao Cancelo.

Takšne informacije je v javnost spravil Gianluca Di Marzio, italijanski novinar, čigar beseda ima v svetu nogometnih prestopov kot po pravilu največjo težo.

Prah je dvignil tudi nekdanji direktor Juventusa Luciano Moggi, ki trdi, da je pogodba že podpisana.

Pri španskem časopisu Marca medtem pišejo, da Ronaldovi ljudje v Torinu že pospešeno iščejo verjetno ne najbolj skromen dom, v katerega bi se CR7 v primeru prestopa preselil.

Dodajajo, da pri Realu Ronaldove želje po odhodu, ki traja že nekaj časa, sprva niso jemali preveč resno, ker se je v preteklosti že nekajkrat obnašal podobno, pa na koncu vedno ostal.

Zdaj, ko je videl, da je vrag vzel šalo, je človek, ki vleče glavne niti pri Realu, njegov predsednik Florentino Perez, prižgal alarm in naj bi se že včeraj zvečer ali pa najpozneje danes sestal z Mendesem in Ronaldom, ki je po prihodu s svetovnega prvenstva trenutno v Madridu.

Petkratni najboljši nogometaš leta na svetu se resno pogleduje s klicem Juventusa. | Foto: Reuters Petkratni najboljši nogometaš leta na svetu se resno pogleduje s klicem Juventusa. Foto: Reuters

Ali zaradi tega, da bi ga z novo pogodbo prepričal, da ostane ali pa zato, da se vsi skupaj pogovorijo, pod kakšnimi pogoji bo odšel, ni znano, a po informacijah, ki prihajajo iz Španije, je Ronaldo prvič v devetih letih, odkar je prišel tja, res na izhodnih vratih Reala.

Perez naj bi bil pripravljen prisluhniti Juventusu ali kateremukoli drugemu snubcu. Resda gre za v vseh teh zgodovinsko uspešnih zadnjih letih vselej z naskokom najboljšega strelca moštva, ki je v zadnji sezoni na 44 tekmah dosegel 44 golov. Toda Ronaldo bo februarja prihodnje leto dopolnil že 34 let.

Trenutno se zdi, da bo Ronaldo prej odšel kot ostal, a da se bo prestop res zgodil in da si bodo vse tri vpletene strani v poslu stoletja nasmejano segle v roke, bo treba postoriti še marsikaj.

V devetih letih je podrl vse mogoče mejnike

Ob predstavitvi leta 2009 | Foto: Reuters Ob predstavitvi leta 2009 Foto: Reuters Ronaldo je v Real Madrid iz Manchester Uniteda prišel leta 2009 za takrat rekordnih 94 milijonov evrov.

Od takrat je v Madridu osvojil vse, kar se je osvojiti dalo.

Kar štirikrat je bil evropski prvak, trikrat svetovni klubski prvak, v vitrine prinesel še dva evropska in dva španska superpokala, ob tem pa se veselil dveh naslovov španskega državnega in dveh pokalnega prvaka.

V 438 nastopih v beli majici v vseh tekmovanjih je zabil neverjetnih 450 golov in je najboljši strelec v zgodovini kluba.

Od Španca Raula, ki je drugi na lestvici, je zabil kar 127 golov več.

Posel, vreden kar 350 milijonov evrov

V Ronaldovi pogodbi, ki jo je nazadnje z Realom podpisal novembra leta 2016 in velja do leta 2021, je zapisana klavzula v višini milijarde evrov. V Madridu so pripravljeni najboljšemu strelcu v svoji zgodovini pustiti oditi za skoraj desetkrat manj. Med 100 in 120 milijoni evrov naj bi bila cena, ki so ji pripravljeni prisluhniti.

Toda veliko večja težava kot odškodnina bo za Torinčane Ronaldova plača. Za Portugalca bo treba nameniti 30 milijonov evrov na leto neto plače, kar v Italiji znese enkrat več bruto. V štirih letih bi tako Juventus samo za njegovo plačo porabil kar 240 milijonov evrov, skupaj z odškodnino bi bil torej posel vreden okoli 350 milijonov evrov.

Kar precej, a po informacijah, ki prihajajo iz pisarn najbolj trofejnega italijanskega kluba, so pri Juventusu sposobni, tudi s pomočjo dodatnega sponzorskega denarja, izpeljati tudi tako velik posel.

CR7 je največja športna blagovna znamka, ki prodaja marsikaj. | Foto: Getty Images CR7 je največja športna blagovna znamka, ki prodaja marsikaj. Foto: Getty Images

Še več kot na bi morda prinesel ob igrišču

Ne nazadnje bi z Ronaldom klub ogromno pridobil ne samo na igrišču, ampak morda še veliko več ob njem.

To so lahko pri Juventusu ugotovili tudi v zadnjih dveh dneh. Ob govoricah o Portugalčevem prihodu je vrednost njihovih delnic na borzi poskočila za skoraj deset odstotkov.

CR7 je pač največja blagovna znamka v svetu športa. Na Facebooku ima njegov profil rekordnih 122 milijonov všečkov, na Instagramu mu sledi 133, na Twitterju pa 74 milijonov uporabnikov ...

Prinesel bi precej denarja. Ne samo z dresi in navijaškimi izdelki, ampak tudi s povečanim zanimanjem sponzorjev, z njim v ekipi pa bi pri Juventusu tudi precej lažje preživeli napovedan dvig vstopnic za tekme svojega kluba.

Bo Cristiano Ronaldo res prestopil iz Reala v Juventus?

  • Da
    70,55 %
    721 glasov
  • Ne, ostal bo pri Realu
    21,04 %
    215 glasov
  • Ne, odšel bo v kak drug klub
    8,41 %
    86 glasov
Oddanih 1022 glasov

Zakaj si želi iz Reala v Juventus?

Prvi in glavni razlog je, da se pri Realu ne počuti dovolj cenjenega. Vezi med njim in Madridčani se trgajo že nekaj časa, zelo resno pa so se natrgale v zadnjem letu.

V bran mu je odločno stopil samo Zidane

"Lepo je bilo biti v Realu," je Ronaldo rekel ob njegovem četrtem evropskem naslovu z Realom po majskem finalu lige prvakov in zmagi nad Liverpoolom s 3:1 v Kijevu.

To je bil njegov najbolj jasen signal nezadovoljstva, ki se je začelo usodno kopičiti na začetku prejšnje sezone, ko je na prvi tekmi španskega superpokala proti Barceloni prejel rdeči karton, ob tem odrinil sodnika in si pozneje prislužil štiri tekme kazni.

Pri Realu so se na kazen sicer pritožili, a edini, ki je Portugalcu jasno in glasno stopil v bran, je bil Zinedine Zidane. Trener, ki ga zdaj ni več v klubu. Tudi to seveda ni nepomembno.

Z odhodom Zinedina Zidana je izgubil svojega velikega podpornika. | Foto: Getty Images Z odhodom Zinedina Zidana je izgubil svojega velikega podpornika. Foto: Getty Images

Nenehno iskanje njegovega naslednika

Zelo Ronalda moti tudi to, da pri Realu že nekaj časa iščejo njegovega naslednika.

Ko je pozneje v prvih mesecih prejšnje sezone igral slabše in golov ni bilo toliko, kot so jih bili na Santiagu Bernabeu vajeni pred tem, naj bi predsednik Reala Florentino Perez resno poskušal v klub pripeljati Neymarja, ki je njegova želja že precej časa.

Portugalec je toliko bolj nezadovoljen zato, ker so s snubitvijo Brazilca pri Realu dali jasno vedeti, da imajo denar, medtem ko ga za izboljšanje njegove zdajšnje pogodbe, po kateri zasluži 21 milijonov evrov, ni bilo.

Vezi s predsednikom Reala Florentinom Perezom so že zdavnaj popokale. | Foto: Getty Images Vezi s predsednikom Reala Florentinom Perezom so že zdavnaj popokale. Foto: Getty Images

Obljuba o novi pogodbi, ki je ni dočakal

Perez mu je že lani po finalu lige prvakov v Cardiffu, ko je osvojil tretjega od štirih evropskih naslovov z Realom, obljubil podaljšanje pogodbe in povišico v naslednjih mesecih, a njegovega klica Ronaldo potem ni dočakal.

Takrat so vezi med njima dokončno popustile, vedo povedati tisti, ki imajo najboljše informacije s hodnikov madridskega nogometnega velikana.

310 milijonov za Neymarja in 272 za Mbappeja?

Neymar in Kylian Mbappe v Real? | Foto: Reuters Neymar in Kylian Mbappe v Real? Foto: Reuters Francoski mediji so se v zadnjih dneh razpisali najprej o tem, da je Real v Pariz že poslal ponudbo v višini kar 310 milijonov evrov za nakup brazilskega superzvezdnika Neymarja, a so se v Madridu hitro oglasili z izjavo za javnost in takšne trditve zanikali.

Malo za tem so se v javnosti pojavile tudi informacije, da si pri Realu želijo še Kyliana Mbappeja. Za mladega francoskega napadalca, ki je pri 19 letih zablestel na letošnjem svetovnem prvenstvu, naj bi bili PSG pripravljeni plačati kar 272 milijonov evrov.

Tudi v drugo se je zgodilo enako. Pri Realu so se oglasili z izjavo za javnost in takšno možnost zanikali.

Oba prestopa, če bi do njiju seveda prišlo in bile številke res tako zelo visoke, bi seveda poskrbela za svetovni rekord.

Trenutno ta znaša 222 milijonov evrov in je v lasti PSG, ki je lani Barceloni toliko nakazal prav za Neymarja. Tudi zaradi tega so Parižani zaradi finančnega fair playa še vedno pod drobnogledom in tudi zaradi tega prodaja kakšnega izmed glavnih zvezdnikov naj ne bi bila nemogoča …

Afera z utajo davkov

Ronaldo je zelo nezadovoljen tudi z odnosom, ki ga je klub do njega pokazal v primeru utaje davkov in sodnega procesa, ki se je začel maja 2016, končal pa pred kratkim. Ronaldu je naložil 18,8 milijona evrov kazni, ob tem pa dveletno pogojno zaporno kazen.

Če bi pravila španskih oblasti v tem času kršil še enkrat, bi se znašel v zaporu. Tudi to nikakor ni nepomembno.

Takole se je 3. aprila letos v Torinu za aplavz zahvaljeval navijačem Juventusa. | Foto: Reuters Takole se je 3. aprila letos v Torinu za aplavz zahvaljeval navijačem Juventusa. Foto: Reuters

Žvižgi navijačev Reala, aplavz privržencev Juventusa

Prav nič seveda Ronaldu ni všeč niti to, da mu del navijačev kljub vsem golom in lovorikam v majici Reala, prvič ko mu nekaj tekem v nizu ne gre najbolje, hitro žvižga. To pa je po mnenju mnogih celo glavni razlog za nezadovoljstvo Portugalca in njegov velik ego.

Prav zaradi tega naj bi bil tudi tako zelo naklonjen selitvi v Torino. Tamkajšnji navijači so mu namreč namenili stoječe ovacije, ko je s sijajno predstavo na prvi tekmi četrtfinala lige prvakov aprila letos Realu pomagal do velike zmage v Torinu s 3:0.

Že takrat je govoril, da je Juventus velik klub s sijajnimi navijači, s katerim je simpatiziral že od mladih nog. Očitno je mislil resno.

Z uspehom v Torinu bi še bolj zasenčil Messija

Za konec pa ni nepomembno niti dejstvo, da bi bil lahko Juventus že tretji klub, s katerim bi postal evropski prvak.

Potem ko je ligo prvakov osvojil že z Manchester Unitedom in štirikrat z Realom, bi se lahko najpomembnejše klubske lovorike v Torinu veselil še šestič in s tem še malce zasenčil Lionela Messija, ki je vse lovorike osvojil z Barcelono.

To je eden izmed argumentov tistih, ki v večni dilemi Portugalec ali Argentinec prisegajo na prvega.

V prvi polovici letošnjega leta proti Juventusu, v drugi v njegovem dresu? Odgovor bomo dobili kmalu. | Foto: Reuters V prvi polovici letošnjega leta proti Juventusu, v drugi v njegovem dresu? Odgovor bomo dobili kmalu. Foto: Reuters

Zagotovilo, da bodo v Torinu končno dočakali evropski naslov?

Od sodelovanja pa si veliko v rezultatskem smislu seveda obetajo tudi pri Juventusu. Na nov, tretji evropski naslov čakajo že od leta 1996, v zadnjem obdobju pa so kar dvakrat, v letih 2017 in 2015, izgubili v finalu. Kdo drug, če ne serijski zmagovalec, je boljše zagotovilo za najpomembnejše lovorike?

Kakorkoli že, tudi po koncu svetovnega prvenstva, ki ga v teh tednih spremljamo v Rusiji, bo letošnje nogometno poletje zelo vroče.

Kaj se bo zgodilo z Ronaldom in njegovo morebitno selitvijo v Juventus, pa bomo izvedeli najpozneje do 18. avgusta do osme ure zvečer. Do takrat namreč po novem traja prestopni rok na tamkajšnji poletni nogometni tržnici …

Preberite še:

Cristiano Ronaldo
Sportal Cristiano Ronaldo trka na vrata Juventusa
Cristiano Ronaldo
Sportal Ronalda po bolečem izpadu selijo v Italijo
Ne spreglejte