Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 7. 2018,
20.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,94

1

Natisni članek

Mohamed Salah Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Lionel Messi Lionel Messi zlata žoga

Sreda, 4. 7. 2018, 20.00

5 let, 9 mesecev

Podelitev zlate žoge

Konec desetletje dolge dinastije Ronalda in Messija?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,94

1

Lionel Messi Cristiano Ronaldo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Glavna kandidata za osvojitev zlate žoge Lionel Messi in Cristiano Ronaldo sta z izpadom s svetovnega prvenstva odprla vrata za osvojitev prestižnega priznanja tudi nekaterim drugim nogometašem, ki so zasijali v tej sezoni. 

Na začetku poglavja Rusija 2018 so imeli Lionel Messi, Cristiano Ronaldo in Mohamed Salah približno podobne možnosti za osvojitev zlate žoge. Kljub dobrim predstavam v tej sezoni klubskih tekmovanj pa so vsi trije nogometni virtuozi spakirali kovčke že pred začetkom četrtfinalnih dvobojev na svetovnem prvenstvu.

Yerry Mina
Sportal Revni deček, ki je dobil ime po mišku iz risanke, na voljo za sto milijonov evrov

Salahovo hitro slovo od svetovnega prvenstva

Pred začetkom svetovnega prvenstva se je kot najresnejšega kandidata za osvojitev zlate žoge poleg Ronalda in Messija omenjalo Mohameda Salaha. Salah je v dresu Liverpoola v tej sezoni premier lige zabil 32 golov in postavil rekord angleškega prvenstva. A hiter izpad s svetovnega prvenstva za 26-letnega Egipčana pomeni manjše možnosti za osvojitev laskavega priznanja. Za igralca leta v Angliji bo zelo pomemben prvi del prihajajoče klubske sezone.

Mohamed Salah je hitro zapustil svetovno prvenstvo.
 | Foto: Reuters Mohamed Salah je hitro zapustil svetovno prvenstvo. Foto: Reuters

Načrte za osvojitev svetovnega naslova je imel Argentinec Lionel Messi. Argentina naslova svetovnega prvaka ni osvojila že od leta 1986, zalomilo pa se je tudi letos. Argentinec je sicer 34-krat zadel v polno v tej sezoni španske la lige, a njegove možnosti za osvojitev največje individualne nogometne nagrade so po mnenju javnosti majhne. Še posebej so se njegove možnosti zmanjšale po medlih predstavah na svetovnem prvenstvu, ko je mrežo zatresel le enkrat, zgrešil je tudi enajstmetrovko.

Še vedno pa najresnejši kandidat za osvojitev zlate žoge ostaja Cristiano Ronaldo. Po malce slabšem začetku v sezono je Portugalec na zadnjih dvajsetih tekmah dosegel 28 golov, v ligi prvakov jih je v celoti dosegel 15. Ronaldo je na svetovnem prvenstvu dosegel štiri zadetke, proti Špancem je štirikrat streljal in bil trikrat uspešen, enkrat je zadel proti Maroku.

Gareth Southgate
Sportal Po drami v Moskvi Angleži evforični, selektor pa miri in navdušuje z izjavami

Med imeni, ki bi lahko premešala karte pri podelitvi najprestižnejše nogometne individualne nagrade, se vse pogosteje omenja Francoza Kyliana Mbappeja, Hrvata Luko Modrića, Angleža Harryja Kana in Brazilca Neymarja.

Na štirih tekmah šest golov

Harry Kane je pred četrtfinalnimi obračuni na svetovnem prvenstvu prvi strelec prvenstva. Na štirih tekmah je dosegel že šest golov, od tega je trikrat zadel enajstmetrovko. Sledita mu Lukaku in Ronaldo s štirimi goli. Tudi v dresu Tottenhama je 24-letni Anglež letos strelsko blestel, v angleškem prvenstvu je dosegel 30 zadetkov.

Kane je s šestimi goli na tem prvenstvu trenutno najresnejši konkurent v boju za zlato žogo, veliko vlogo pri njegovi kandidaturi pa bo imel tudi nadaljnji uspeh Angležev, ki jih v soboto čaka četrtfinalni obračun s Švedi.

Kane bi postal prvi Anglež s tovrstnim priznanjem po Michaelu Ownu, ki je nagrado prejel leta 2001 za predstave v dresu Liverpoola.

Mladi napadalec vodja francoske reprezentance

Kylian Mbappe je, čeprav ima šele rosnih 19 let, trenutno eden izmed glavnih obrazov francoske nogometne reprezentance. Mladi Francoz je bil eden izmed najzaslužnejših nogometašev za zmago svoje reprezentance nad Argentino (4:3). Na tej tekmi je 19-letnik dosegel dva gola, s čimer je postal šele drugi najstnik, ki je zadel dvakrat na eni tekmi svetovnega prvenstva. Pred njim je to uspelo še Brazilcu Peleju leta 1958.

Kylian Mbappe je že pri 19 letih eden glavnih obrazov francoske reprezentance. | Foto: Reuters Kylian Mbappe je že pri 19 letih eden glavnih obrazov francoske reprezentance. Foto: Reuters

Mbappe je bil v tej sezoni ena izmed glavnih zvezd ekipe PSG. Za francoske prvake je v francoski ligi prispeval 13 golov in 8 podaj, s čimer je bil tretji strelec svoje ekipe. Več sta jih prispevala le Cavani (28) in Neymar (19). 

Potem ko je nogometaš PSG lani osvojil nagrado za najboljšega mladega nogometaša na svetu, je letos eden izmed najresnejših kandidatov za nagrado zlata žoga, s čimer bi postal najmlajši dobitnik tega priznanja.

Sportal Speči Švicarji, evforija v Angliji

Neymar z Brazilijo do svetovnega naslova?

Neymar je bil vrsto let označen za nogometaša, ki bi lahko končal vladavino Messija in Ronalda. S prestopom iz Barcelone v PSG v vrednosti 222 milijonov evrov je Neymar postal najdražji nogometaš na svetu. Njegova prva sezona v dresu francoskih prvakov ni minila brez težav, a je v francoski ligi dosegel 19 golov.

Ali bo Neymar Brazilijo popeljal do naslova svetovnih prvakov?
 | Foto: Getty Images Ali bo Neymar Brazilijo popeljal do naslova svetovnih prvakov? Foto: Getty Images

Neymar ne skriva želje, da bi osvojil zlato žogo, kar je bil tudi eden od razlogov, da je odšel iz Barcelone in stopil iz Messijeve sence. Z goloma proti Kostariki in Mehiki se je Neymarjevo število reprezentančnih golov povzpelo na 57, pri čemer zaostaja le še za Ronaldom in Pelejem. Če bo Neymarju uspelo reprezentanco Brazilije popeljati do tako želenega naslova svetovnih prvakov, bo njegova kandidatura za osvojitev individualne nagrade še toliko resnejša.

Modrić v središču pozornosti

Štiri zmage Hrvatov na štirih tekmah in impresivna predstava proti Argentini so v soj žarometov postavile Hrvata Luko Modrića. Zadnji Hrvat, ki je bil v boju za osvojitev zlate žoge, je bil Davor Šuker leta 1998, ko je na glasovanju za zlato žogo osvojil drugo mesto.

Se lahko Luka Modrić vmeša v boj za zlato žogo?
 | Foto: Reuters Se lahko Luka Modrić vmeša v boj za zlato žogo? Foto: Reuters

Po prvih dveh zmagah na svetovnem prvenstvu je hrvaški branilec Dejan Lovren v izjavi za javnost povedal, da bi bil Modrić zagotovo prejemnik zlate žoge, če bi bil Španec ali Nemec. Modrić je že nekaj sezon eden izmed najpomembnejših članov kraljevega kluba. 32-letni Hrvat je v tej sezoni za Real Madrid prispeval šest podaj, že tretjič zapored pa je bil uvrščen v najboljšo enajsterico lige prvakov. Decembra je Modrić z Realom osvojil svetovno klubsko prvenstvo, postal pa je tudi najboljši igralec finala. Zadrčan je do zdaj na svetovnem prvenstvu dosegel dva zadetka. 

Kdo bo prejemnik zlate žoge?

  • Cristiano Ronaldo
    37,69 %
    407 glasov
  • Lionel Messi
    23,89 %
    258 glasov
  • Mohamed Salah
    3,70 %
    40 glasov
  • Harry Kane
    7,31 %
    79 glasov
  • Kylian Mbappe
    4,81 %
    52 glasov
  • Neymar
    3,80 %
    41 glasov
  • Luka Modrić
    16,11 %
    174 glasov
  • Nihče izmed naštetih
    2,69 %
    29 glasov
Oddanih 1080 glasov
Ne spreglejte