Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
4. 7. 2018,
2.07

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,57

5

Natisni članek

FIFA SP 2018

Sreda, 4. 7. 2018, 2.07

5 let, 10 mesecev

Urok enajstmetrovk je končan

Po drami v Moskvi Angleži evforični, selektor pa miri in navdušuje z izjavami

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,57

5

Gareth Southgate | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po prvi uvrstitvi v četrtfinale svetovnega prvenstva po letu 2006 in sploh prvi zmagi na svetovnih prvenstvih po enajstmetrovkah je angleška nogometna javnost evforična. Čeprav so se precej namučili proti Kolumbiji brez Jamesa Rodrigueza, Angleži po drami v Moskvi verjamejo novemu rodu nogometašev na čelu z njegovim selektorjem Garethom Southgatom.

Anglija Kolumbija
Sportal Angleži le premagali urok in po loteriji razžalostili Kolumbijce

Angleži so bili le malenkost oddaljeni od tega, da bi po spodbudnem začetku svetovnega prvenstva, na katerem nastopajo v novi, precej pomlajeni podobi z novim selektorjem, spet izpadli na prvi stopnički izločilnega dela največjega tekmovanja. Toda tokratna drama enajstmetrovk se je končno razpletla v njihovo korist.

Do tekme na stadionu Oktkritie Arena v Moskvi je nad njihovo reprezentanco bdel urok enajstmetrovk, a tokrat so ga odpravili. Čeprav niso blesteli, so med najboljšimi osmimi, to pa je za angleško nogometno javnost očitno dovolj.

"Nogomet se vrača domov" namesto "Angleži se vračajo domov", kot smo bili vajeni v zadnjih desetletjih, pa je besedna zveza, ki smo jo lahko v otoški nogometni javnosti največkrat videli v urah po tekmi.

Ali lahko Anglija letos postane svetovna nogometna prvakinja?

  • Da
    24,56 %
    126 glasov
  • Ne
    75,44 %
    387 glasov
Oddanih 513 glasov

Javil se je tudi odpisani Wayne Rooney

Javili so se številni, prav vsi pa so prepričani: končno je napočil čas, da Anglija, svetovna prvakinja iz leta 1966, v nogometu naredi nekaj velikega.

S spodbudnimi besedami se je oglasil tudi Wayne Rooney. Najboljši strelec v zgodovini reprezentance, ki se je pred dvema letoma poslovil od igranja za Anglijo, za katero je zabil kar 53 golov. Tako se je nekdanji angleški kapetan odločil, ker v ekipi ni igral več tako pomembne vloge, kot jo je poprej.

Kaj je po zmagi napisal Wayne Rooney:

Zdaj je jasno, da se je angleški selektor takrat odločil pravilno. Novi reprezentanci se je prvič po letu 2006 uspelo uvrstiti med najboljših osem na svetovnem prvenstvu, na Otoku pa so prepričani, da so se sposobni še veliko dlje.

Sploh zaradi tega, ker jih v četrtfinalu čaka Švedska, v morebitnem polfinalu pa zmagovalec para, ki ga tvorita Hrvaška in Rusija. Toda selektor umirja evforijo in opozarja na previdnost.

Gareth Southgate: Švede že od nekdaj podcenjujemo ...

Gareth Southgate | Foto: Getty Images Foto: Getty Images "Trpeli smo, a včasih smo v takih trenutkih padli, danes pa smo vstali. Najbolj pomembno je, da smo napredovali. Zdaj želimo še dlje, a moramo biti zelo zelo previdni. S Švedsko nimamo najboljših izkušenj. Že od nekdaj Švede podcenjujemo. Pa čeprav so odlični v tem, kar delajo," je takoj po dramatični zmagi, ki mu jo je najprej z izenačenjem tik pred koncem rednega dela tekme na 1:1 za nekaj časa vzel kolumbijski branilec Yerry Mina, povedal Gareth Southgate.

Tudi sam je bil nekoč angleški reprezentant, ki je imel leta 1996 priložnost, da Anglijo popelje v finale evropskega prvenstva pred domačimi navijači, a je zgrešil odločilno enajstmetrovko.

"Ne, žal tudi današnja zmaga ne bo pomagala. Tista enajstmetrovka me je zaznamovala za vedno. Upam pa, da bo tokraten razplet pomagal tistim, ki prihajajo in bodo še prišli," je navdušil angleški selektor, ki mu angleški mediji pripisujejo velik del zaslug, da je njegovi ekipi uspelo.

V zadnjih dneh so Angleži namreč veliko trenirali izvajanje enajstmetrovk in s posebnimi okoliščinami poskušali simulirati pomembnost tekem. "Enajstmetrovke niso loterija," je tako kot že večkrat tudi tokrat dejal Southgate, ki navdušuje z mirnostjo in preudarnostjo, včasih pa zna tudi pošteno nasmejati.

"Moji fantje so se borili do zadnje kaplje krvi. Ko sem po tekmi prišel v garderobo, sem za hip pomislil, da sem v seriji M*A*S*H”," je nasmejal s prispodobo o kultni televizijski nadaljevanki, v kateri so glavne vloge igrali vojaški zdravniki.

Veliko veselje med angleškimi navijači, ki so tekmo spremljali prek velikega ekrana:

Selektorjeva zmaga številka 1: menjava Rooney - Kane

Ena ključnih potez Southgata, ko je sedel na vročo klop Anglije, je bila, da je reprezentanco zgradil okoli Harryja Kana.

Harry Kane je favorit številka ena za naslov najboljšega strelca letošnjega svetovnega prvenstva. | Foto: Getty Images Harry Kane je favorit številka ena za naslov najboljšega strelca letošnjega svetovnega prvenstva. Foto: Getty Images

Komaj 24-letnega napadalca, ki mu je kljub mladosti nadel kapetanski trak, za zahvalo pa dobil gole. Veliko golov. Angleški kapetan jih je na samo treh tekmah letos poleti v Rusiji zabil že šest. Mrežo Kolumbije je z enajstmetrovke zatresel že v rednem delu tekme, potem pa bil z nje uspešen tudi na koncu, ko je bilo najbolj pomembno.

"Zelo sem ponosen na to, da smo se pobrali po tem, kar se nam je zgodilo. Nesrečen gol smo prejeli tik pred koncem tekme, a smo potem pokazali pravi značaj in zmagali," je bil vesel Kane.

"Premaknili smo meje in popravili nekaj, kar nas je mučilo vrsto let. Zdaj smo še veliko bolj samozavestni in prepričani, da navijačem lahko damo tisto, kar si zaslužijo. Toda počasi. Trenutno nas zanima samo naslednja tekma," je previden strelec kar 19 golov v samo 27 nastopih v dresu Anglije.

Neverjetno, na vseh osmih tekmah, ko je bil kapetan, je zadel. Pod vodstvom Southgata pa je v desetih nastopih dosegel kar 14 zadetkov.

Neverjetna statistika angleškega kapetana

Na treh tekmah je zabil šest golov. | Foto: Getty Images Na treh tekmah je zabil šest golov. Foto: Getty Images Harry Kane, ki je zadel tudi proti Kolumbiji, je že pri šestih golih na tem svetovnem prvenstvu in je prvi favorit, da postane najboljši strelec tekmovanja. Pred Belgijcem Romelujem Lukakujem na drugem mestu ima že dva gola prednosti.

Še bolj kot to fascinira dejstvo, da je kapetan Anglije za šest golov v Rusiji potreboval samo šest strelov. Resda je tri gole dosegel z najstrožje kazni, a vseeno je to podatek, ki zgovorno govori, v kako dobri strelski formi je angleški napadalec.

Je tudi prvi nogometaš, ki je zabil tri enajstmetrovke na enem svetovnem prvenstvu po Bolgaru Hristu Stoičkovu leta 1994, in prvi angleški reprezentant, ki je zadel na šestih tekmah v nizu po Tommyju Lawtonu daljnega leta 1993. Ni kaj, Kane je vroč.

Selektorjeva zmaga številka 2: menjava Hart - Pickford

Še en junak, ki ga je v ospredje potisnil nov selektor, pa je vratar Anglije. Ko je Southgate pred časom z igrišča potegnil dolga leta nedotakljivega Joeja Harta, je marsikdo povzdignil obrvi, a danes je nekdanji zaščitni obraz Manchester Cityja pozabljen.

Vsi slavijo Jordana Pickforda. Komaj 24-letnega vratarja Anglije, ki se je z eno izjemno obrambo izkazal že med tekmo, naziv junaka večera pa si priigral pri obrambi odločilne enajstmetrovke.

"Vedeli smo, da nas čaka težko delo. Vedeli pa smo tudi to, da lahko napredujemo. Tudi po enajstmetrovkah. Na koncu nam je uspelo. Za mano je sijajna noč, ki je ne bom nikoli pozabil. Navdušeni smo tudi zaradi navijačev in veselja, ki smo ga prinesli ljudem tukaj in v Angliji. Danes se veselimo, a že jutri se začnejo priprave na tekmo s Švedi," pravi Pickford, ki ga z Angleži tekma četrtfinala s Švedsko čaka v soboto v Samari.

Jordan Pickford in Harry Maguire sta dva izmed največjih junakov zmage Anglije. | Foto: Getty Images Jordan Pickford in Harry Maguire sta dva izmed največjih junakov zmage Anglije. Foto: Getty Images

Selektorjeva zmaga številka 3: strelec enajstmetrovke za četrtfinale

Zanimivo, tudi tretji junak torkovega večera v Moskvi je nogometaš, ki je v ospredje stopil s prihodom novega selektorja.

Eric Dier, ki je v reprezentanci pod vodstvom Southgata nekajkrat nosil celo kapetanski trak, je prav tako zadel v polno.

Enajstmetrovka Harryja Maguireja:

"Po tem, ko sem zapravil priložnost v podaljških, sem vedel, da tokrat enostavno moram zadeti. V takšnem položaju še nisem bil nikoli, a mi je uspelo. Hvala bogu! Težko se je bilo pobrati po golu, ki smo ga prejeli v zadnjih sekundah tekme, a smo bili pripravljeni tudi na to. Ta ekipa je sijajna!" je dejal vezist Evertona in opozoril na velik moštveni duh, ki očitno vlada v angleški reprezentanci.

Da res vsi dihajo drug za drugega in si bolj kot karkoli želijo odmevnega uspeha reprezentance, pa so angleški nogometaši dokazali tudi po tekmi, ko so se s spodbudnimi in optimističnimi besedami na Twitterju in še kje javljali drug za drugim.

Odzivi nekaterih angleških reprezentantov na Twitterju:

Ne spreglejte