Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
28. 9. 2020,
9.55

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

Rodri Brendan Rodgers Josep Guardiola Leicester City angleško prvenstvo Manchester City

Ponedeljek, 28. 9. 2020, 9.55

3 leta, 6 mesecev

Odmevi po zgodovinskem porazu Manchester Cityja

Guardioli ni lahko, neslavni rekordi padali drug za drugim

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
Leicester Man City | Manchester City je prvič na Etihadu prejel kar pet zadetkov. | Foto Reuters

Manchester City je prvič na Etihadu prejel kar pet zadetkov.

Foto: Reuters

Katalonec Josep Guardiola, eden najbolj priznanih, najdražjih in najbolj opevanih nogometnih trenerjev na svetu, je v nedeljo z Manchester Cityjem doživel enega najhujših porazov v karieri. Leicester City je njegove varovance na dvoboju angleškega prvenstva v gosteh premagal kar s 5:2, s tem pa poskrbel za kar nekaj neslavnih mejnikov v zgodovini trenerskega obdobja Guardiole in stadiona Etihad.

Liverpool
Sportal Arsenal v derbiju kroga na Anfieldu zabil prvi, nato se je usulo ...

Nogometna nedelja v najmočnejših ligah na svetu je bila zelo zanimiva in polna zadetkov. Evropski prvak Bayern München se je opekel pri Hoffenheimu (1:4) in prekinil veličasten niz neporaženosti, Oblakov Atletico je na krilih novinca Luisa Suareza nadigral Granado (6:1), Barcelona je navdušila pod vodstvom novega trenerja Ronalda Koemana (4:0), Napoli si je privoščil Zajčevo Genoo (6:0), na Otoku pa je najbolj odmevala zaušnica, ki jo je na Etihadu prejel Manchester City (2:5). V zgodovino se bo zapisala kot ena najbolj bolečih, kar jih je kadarkoli prejel trener Josep Guardiola.

Jamie Vardy je dosegel tri zadetke (dva z bele točke):

Ko je Leicester izenačil na 1:1 ...

Josep Guardiola je priznal, da se je med njegove izbrance zaradi načina igre gostov prikradla nervoza. | Foto: Reuters Josep Guardiola je priznal, da se je med njegove izbrance zaradi načina igre gostov prikradla nervoza. Foto: Reuters Katalonec je pred prihodom na Otok treniral Barcelono in Bayern, z obema kluboma osvojil ogromno lovorik, podobno zadovoljstvo pa zagotavljal tudi navijačem Manchester Cityja. Do nedeljskega srečanja z Leicester Cityjem ni še nikoli vodil tekme, na kateri bi njegovi varovanci prejeli pet zadetkov. Zdaj mu je znan tudi tovrsten občutek. Petardo so v mrežo njegovega vratarja na Etihadu odvrgle razigrane in taktično zelo disciplinirane lisice, ki so s tem ohranile stoodstotni izkupiček v tej sezoni.

Leicester City se je znesel nad oslabljenimi gostitelji, ki se spoprijemajo z ogromnimi težavami. Število poškodovanih igralcev je tako veliko, da je imel Josep Guardiola pred nedeljskim obračunom na voljo le 13 "zdravih" prvokategornikov. V napadu je zelo pogrešal južnoameriški napadalni dvojec Sergio Agüero in Gabriel Jesus. Čeprav je bila konkurenca okrnjena, se je srečanje zanj začelo izvrstno, z odličnim zadetkom Alžirca Riyada Mahreza, ki je zadel v polno že v četrti minuti in spravil v slabo voljo nekdanje soigralce.

Sportal Nevsakdanja naznanitev okrepitve v Sloveniji, nov nor posel v Zagrebu

Ko je 33 minut pozneje z najstrožje kazni izenačil Jamie Vardy, pa je igra gostiteljev razpadla kot hiša iz kart. V nadaljevanju se je smejalo le še gostom, ki so kar tri zadetke dosegli z bele točke, s tremi zadetki pa je izstopal izkušeni angleški reprezentant Vardy.

V 686. nastopu prvič prejel pet zadetkov

Manchester City je prvič po treh desetletjih na uvodni domači tekmi prvenstva izgubil. | Foto: Reuters Manchester City je prvič po treh desetletjih na uvodni domači tekmi prvenstva izgubil. Foto: Reuters "Dobro smo odigrali uvodnih 30 minut, hitro smo povedli. Težava je nastopila, ker nismo takrat še bolj pritisnili na goste in razmišljali o tem, kako bi podvojili prednost. Kako bi takrat, ko gostje niso hoteli voditi igre, dosegli drugi, morda še tretji zadetek. Branili so se in igrali le na protinapade, v takšnem položaju pa moraš ostati miren in potrpežljiv. Takrat si nismo priigrali novih priložnosti. Postali smo nervozni. Ko so prvič prišli pred naša vrata, so izenačili. Ko prejmeš tri zadetke z bele točke, ne moreš zmagati," je po zgodovinskem porazu z 2:5 povedal Guardiola, ki se v Manchestru že vrsto let otepa očitkov, da dosega dobre rezultate le zaradi nesramno dragih nakupov, s katerimi vsako prestopno obdobje na Etihad pripelje kar nekaj okrepitev.

Guardiol je prvič, odkar je zaplul v trenerske vode članskega nogometa, na eni tekmi prejel pet zadetkov. Statistiki so postregli s podatkom, da je bila to že njegova 686. tekme v trenerski karieri. Neslaven mejnik je doživel tudi stadion Cityja. Odkar so se "meščani" preselili na Etihad, so na njem odigrali 438 tekem, a še nikoli niso prejeli petih zadetkov. V nedeljo so jih, City pa je na lestvici padel na 13. mesto. To je bil tudi najhujši domači poraz Cityja v zadnjih 17 letih (februarja 2003 je izgubil proti Arsenalu z 1:5) in prvi domači poraz v sezoni angleškega prvenstva po treh desetletjih.

Manchester City
Sportal Man City sezono odprl z zanesljivo zmago

Zvezdnik Man Cityja: Nogomet ni pravičen do nas

Španec Rodri ne mara takšnih tekmecev s takšno igro, kakršno je na Etihadu predstavil Leicester City. | Foto: Reuters Španec Rodri ne mara takšnih tekmecev s takšno igro, kakršno je na Etihadu predstavil Leicester City. Foto: Reuters Španski zvezdnik Rodri je po nepričakovanem spodrsljaju dodal, da je bila sreča zaveznica gostov. "Nogomet ni pravičen do nas. Morda je krivda naša, morda je odločila moč tekmecev, a to je zelo težko pojasniti. Naredili smo veliko dobrih stvari. Vse z namenom, da bi dobili tekmo. Leicester se je prišel k nam branit, vseh 11 igralcev je stalo za žogo. Sem še mlad igralec in se še učim, a po tekmah, kot je bila ta, na kateri tekmec ni naredil ničesar, sem malce zmeden. Nočem igrati takšnih tekem," je v pogovoru za BBC potožil nekdanji soigralec Jana Oblaka pri madridskem Atleticu.

"Slabo se počutimo, a za nami je šele druga tekma. Takšnim stvarem se bomo poskušali v prihodnje izogniti. To je moja naloga," poudarja Guardiola. City je (s tekmo manj) padel na 13. mesto, prvi korak k temu, da bi okrepil obrambo, pa predstavlja prihod Portugalca Rubena Diasa iz Benfice, ki bo bogati angleški klub, podprt z arabskim kapitalom, stal več kot 70 milijonov evrov.

Rodgers izpostavil odlično taktično disciplino

Kako pa je veliko zmago na Etihadu, ki jo je zaznamovalo kar pet zadetkov, doživel strateg Leicester Cityja Brendan Rodgers? "Če želiš premagati Manchester City, moraš ogromno teči. Moraš vstopiti v dvoboj z delovno miselnostjo. Moraš garati," je po sladki zmagi pojasnil Severni Irec, ki je vodstvo lisic prevzel pred poldrugim letom. Izpostavil je odlično taktično disciplino, o kateri je razpredal že nezadovoljni Guardiola.

Brendan Rodgers je od srca čestital trikratnemu strelcu Jamieju Vardyju, ki mu je pripadlo spominsko darilo, žoga. | Foto: Reuters Brendan Rodgers je od srca čestital trikratnemu strelcu Jamieju Vardyju, ki mu je pripadlo spominsko darilo, žoga. Foto: Reuters

"Pokazali smo svojo kakovost, se držali sistema igre, ki smo si ga zamislili. Po odlični predstavi smo dosegli odličen rezultat," je bil presrečen trener vodilnega moštva angleškega prvenstva. Se ponavlja sezona 2015/16, ko so lisice presenetile prav vse in osvojile prvi državni naslov?

Ne spreglejte