Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
13. 4. 2017,
4.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

UEFA liga prvakov Borussia Dortmund Monaco Leonardo Jardim Thomas Tuchel Kylian Mbappe Kylian Mbappe

Četrtek, 13. 4. 2017, 4.00

1 leto

Trener Borussie Dortmund besen zaradi Uefe

Obsedeno stanje, čustva, solidarnost in bes v Dortmundu #foto

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
Thomas Tuchel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po porazu na sredini prestavljeni prvi tekmi četrtfinala lige prvakov proti Monacu z 2:3, ki jo je njegova ekipa odigrala manj kot 24 ur po tem, ko je bila žrtev napada z eksplozijami v Dortmundu, je bil trener Borussie Thomas Tuchel zelo jezen na odgovorne pri Evropski nogometni zvezi (Uefa). Njen predsednik je Slovenec Aleksander Čeferin.

Ekipa Borussie Dortmund je bila v torek zvečer na poti z avtobusom na domači štadion Signal Iduna Park tik pred tekmo z Monacom žrtev napada, v katerem so odjeknile tri eksplozije. Ena od njih je poškodovala Marca Bartro, ki naj bi tekmo začel v prvi postavi. Dobil je poškodbe roke in končal v bolnišnici.

Po incidentu, ki je v svetu močno odjeknil, so pri Uefi manj kot pol ure pred predvidenim začetkom tekme sporočili, da ta odpade. Prestavili so jo na sredo ob 18.45.

Na tekmi je bila Borussia povsem neprepoznavna. Izgubila je z 2:3, potem ko je Monaco vodil že z 2:0 in med drugim zapravil tudi enajstmetrovko. Po tekmi so v taboru Dortmundčanov nezadovoljni. Zelo jezen je predvsem njihov trener.

Thomas Tuchel: Termin nove tekme so nam vsilili

"Po tem, kar se je dogajalo, smo bili v šoku. Le nekaj minut po napadu je ljudi pri Uefi zanimalo le, ali smo pripravljeni igrati. Kot da bi nekdo vrgel steklenico piva v naš avtobus in se ne bi zgodilo, kar se je. Počutimo se zelo slabo. Moji nogometaši so se po napadu odzvali vsak po svoje. Potrebovali bi več časa, a so se odgovorni odločili tako, da smo se počutili nemočno. V Švici so sprejeli odločitev, ki nas močno zadeva, a jih naše mnenje ni zanimalo," je bil ves iz sebe Thomas Tuchel.

"Narediti nismo mogli ničesar. Termin nove tekme so nam vsilili. Nas niso vprašali prav nič. Uefa si je zamislila, da moramo igrati čim prej. Seveda bi radi igrali tudi mi, a radi bi bili tudi konkurenčni. Tokrat nismo bili in nismo mogli biti. Vsak igralec ima pravico, da se po takem dogodku odzove po svoje. Ekipa ni bila prava, taka, kot mora biti za igro na takšni ravni," je jezo na Uefo stresel mladi nemški trener, ki je na klopi Dortmundčanov lani nasledil priljubljenega Jürgena Kloppa.

Mladi junak večera po poteh Thierryja Henryja

Kylian Mbappe je spet blestel. | Foto: Reuters Kylian Mbappe je spet blestel. Foto: Reuters Strelec dveh golov v Dortmundu Kylian Mbappe ima komaj 18 let, a je že pri 21 golih v vseh tekmovanjih v tej sezoni. V svoji debitantski sezoni v ligi prvakov je na šestih tekmah zadel štirikrat, čeprav je bil samo trikrat v prvi postavi Monaca.

Tega čudežnega dečka francoskega nogometa že nekaj časa primerjajo z legendarnim Thierryjem Henryjem. Najboljši strelec v zgodovini londonskega Arsenala in francoske reprezentance je v prvi sezoni v elitni evropski klubski nogometni ligi dosegel sedem golov, prav tako v majici Monaca, ki je takrat igral v polfinalu. Star je bil 20 let. Zdaj je z Monacom na pragu uvrstitve med najboljše štiri Mbappe, ki ga je po koncu tekme pohvalil tudi njegov trener.

"Vse boljši je in napreduje. Z nami je drugo leto, odlično se je vključil v ekipo in navdušuje. Z njim in z njegovim odnosom do dela sem zelo zadovoljen. Mislim, da bo še veliko boljši. Postal bo dober, zelo, zelo dober," je povedal Leonardo Jardim.

Turek je po tekmi govoril s solzami v očeh

Po tekmi so v taboru Dortmundčanov govorili samo o dogodku, ki se je zgodil večer pred tem.

"Ne morem pozabiti obrazov, ki sem jih videl včeraj na avtobusu. Radi imamo nogomet, živimo za nogomet, zaslužimo veliko denarja in imamo privilegije, a na koncu koncev smo vsi samo ljudje. V življenju je še toliko več, kot je samo nogomet. Tega smo se včeraj zvečer močno zavedali," je po tekmi zelo čustveno govoril Turek v vrstah Borussie Nuri Sahin.

"Do zdaj sem kaj podobnega že večkrat videl po televiziji. Ko se je dogajalo v Istanbulu, v moji državi, je bilo blizu, a še vedno zelo daleč. Toda včeraj smo se sami znašli v takšnem položaju in občutili, kako je to. Nočem več biti v takšnem položaju, kot je bil ta," je še povedal 28-letni vezist, ki je igral v drugem polčasu.

"Dokler nisem stopil na igrišče, sem razmišljal samo o torkovih dogodkih," je povedal Nuri Sahin. | Foto: Reuters "Dokler nisem stopil na igrišče, sem razmišljal samo o torkovih dogodkih," je povedal Nuri Sahin. Foto: Reuters

Navijači so skupaj prepevali himno domačega kluba

Pred začetkom tekme je več kot 65 tisoč navijačev, kolikor se jih je zbralo v Dortmundu, stopilo skupaj. Navijači Borussie in Monaca so skupaj zapeli himno Dortmundčanov You'll Never Walk Alone (Nikoli ne boš hodil sam, op. p.).

Nemci so solidarnost izkazali pred tekmo. Francoskim obiskovalcem, ki so obisk v Dortmundu nepričakovano podaljšali za en dan, so številni ponudili prenočišče.

Javil se je Španec, ki je bil žrtev torkovega napada

Marca Bartro, edino žrtev torkovega napada, so v Nemčiji uspešno operirali in se počuti dobro, kar je prek enega izmed družabnih omrežij tudi sporočil.

"Pozdravljeni! Kot vidite, se počutim veliko bolje. Hvala vsem za sporočila podpore. Vsa moja energija je namenjena mojim soigralcem na nocojšnji tekmi," je branilec, ki je zaradi poškodbe ob bombnem napadu že končal sezono, zapisal ob sveži fotografiji, ki jo je pripel.

Sporočilo Marca Bartre:


Dogajanje v Dortmundu v sliki in besedi:

Na cestah okoli štadiona v Dortmundu je pred sredino tekmo vladalo obsedeno stanje. | Foto: Getty Images Na cestah okoli štadiona v Dortmundu je pred sredino tekmo vladalo obsedeno stanje. Foto: Getty Images Pred štadionom Signal Iduna Park ni manjkalo policistov. | Foto: Reuters Pred štadionom Signal Iduna Park ni manjkalo policistov. Foto: Reuters Strogo varovani prihod nogometašev Borussie Dortmund na prizorišče tekme. | Foto: Reuters Strogo varovani prihod nogometašev Borussie Dortmund na prizorišče tekme. Foto: Reuters Borussia Dortmund, Monaco | Foto: Reuters Foto: Reuters Navijači obeh ekip so pred tekmo skupaj prepevali himno Borussie Dortmund. | Foto: Reuters Navijači obeh ekip so pred tekmo skupaj prepevali himno Borussie Dortmund. Foto: Reuters Na tribunah ni manjkalo sporočil podpore za Marca Bartro. | Foto: Getty Images Na tribunah ni manjkalo sporočil podpore za Marca Bartro. Foto: Getty Images Na Španca, ki je bil žrtev napada, so se spomnili tudi nogometaši. Na fotografiji vratar Roman Bürki. | Foto: Reuters Na Španca, ki je bil žrtev napada, so se spomnili tudi nogometaši. Na fotografiji vratar Roman Bürki. Foto: Reuters Na soigralca je mislil tudi najboljši strelec Pierre Emerick Aubameyang. | Foto: Getty Images Na soigralca je mislil tudi najboljši strelec Pierre Emerick Aubameyang. Foto: Getty Images Navijači Borussie Dortmund in Monaca so stopili skupaj. | Foto: Reuters Navijači Borussie Dortmund in Monaca so stopili skupaj. Foto: Reuters Sporočilo? Nogomet je močnejši od vsega. | Foto: Reuters Sporočilo? Nogomet je močnejši od vsega. Foto: Reuters

Ne spreglejte